»

IBM je večji od krize

Bloomberg - V preteklih dneh in tednih smo večkrat poročali o napovedih odpuščanj delavcev in slabih rezultatih podjetij, ki se ukvarjajo z informacijsko tehnologijo. Kot da bi bil iz drugega planeta, pa je IBM v zadnjih treh mesecih leta 2008 zabeležil izid, ki je presegel vsa pričakovanja. Dobiček se je v primerjavi z enakim obdobjem lani povečal za 12 odstotkov na 4,4 milijarde dolarjev, v celem letu pa je znašal 12,3 milijarde ali 18 odstotkov več kot v letu prej.

Po objavi rezultatov in optimističnih napovedih za prihodnje leto, je delnica skoraj 100 let starega dinozavra s skoraj 400.000 zaposlenimi poskočila za 5 odstotkov. V letu 2009 se namreč ponovno nadejajo največjega dobička na delnico doslej, ki naj bi znašal vsaj 9,20 dolarjev, medtem ko je v minulem letu pristal pri rekordnih 8,93 dolarja.

Too big to fail.

41 komentarjev

Intel izpodrival AMD

X-Bit Labs - O finančni krizi in bojda neizbežni recesiji čivkajo že vrabci na vejah, zategadelj je ravno pravi čas, da pogledamo tržna deleža procesorskih velikanov. Intel je lahko s tretjim letošnjim četrtletjem bistveno bolj zadovoljen, saj se je njegov tržni delež povzpel na zavidljivih 81,2 odstotka, kar je največ v zadnjih treh letih. Nasprotno je AMD-ju v jadra pihal manj ugoden veter, saj je njihov kos pogače upadel na vsega 17,7 %, kar je prav tako najnižja vrednost v zadnjih treh letih. Medaljo za udeležbo dobi tudi VIA, ki obvladuje 1,1 % tržišča.

V tretjem četrtletju letos se je prvikrat primerilo, da so pošiljke mikroprocesorjev za mobilne naprave presegle tiste, namenjene namiznim računalnikom, kar je najverjetneje posledica povečanega povpraševanja po netbookih in ultra poceni računalnikih (ULCPC). AMD-jev slab rezultat gre bržkone na račun šibke prisotnosti v tem segmentu. Kljub temu pa je AMD na področju strežnikov svojo prisotnost okrepil, kar niti ni tako slabo, saj se...

29 komentarjev

Izmenjava datotek preko interneta v EU ne bo kazniva?

Delo - Evropski parlament je v sredo v prvem branju podprl kriminalizacijo kršenja intelektualne lastnine, s čimer bi kot kaznivo dejanje v vseh 27 članicah Evropske unije preganjali vsakršno krajo intelektualne lastnine v pridobitniške namene. So pa poslanci iz zakona izključili kriminalizacijo "piratstva" posameznikov, ki ni izvršeno v pridobitne namene. Tako izmenjava datotek preko interneta ne bi bila kazniva, so sklenili poslanci v Strasbourgu.

Evropski parlament je na koncu v prvem branju direktivo z določenimi popravki podprl s 374 glasovi za, 278 pa jih je bilo proti, dokument pa bo zdaj obravnaval pristojni svet EU.

Več v izvorni novici.

54 komentarjev

Filmska industrija gre po poteh glasbene

Slashdot - Po zgledu glasbene industrije je tudi filmska industrija oznanila, da bodo že ta teden začeli s tožbami proti uporabnikom, ki nelegalno delijo filme preko interneta.

Glavni cilj tožb bodo oboževalci, ki delijo večje količine digitaliziranih filmov preko peer-to-peer omrežij, niso pa omenili natanko katero omrežje bodo vzeli pod drobnogled. Pri MPAA (Motion Pictures of America), filmski različici združenja RIAA, niso hoteli dati nobenega komentarja, so pa povedali, da bo njihov šef podal podrobnejšo izjavo danes. Filmski studii ne pravijo približno koliko tožb bi naj bilo, se je pa omenjala številka okoli 200.

MPAA trdi, da zaradi piratstva izgubilo približno 3 milijarde dolarjev letno, ne omenjajo pa koliko od tega pa naj bi po njihovem "prispevalo" internetno piratstvo. Edino kar omenjajo je, da je "industrija zaradi nalinijskega piratstva ogrožena".

Gotovo bodo s tem izkoreninili piratstvo ravno tako kot so ga dejanja združbe RIAA.

22 komentarjev

Samsung še vedno prvi

X-Bit Labs - Po raziskavi, ki so jo opravili pri Semico Research, sodeč, se je trg pomnilnika v iztekajočem se letu povečal za osem odstotkov, še vedno pa večino (81 %) obvladujejo veliki proizvajalci. Na prvem mestu z 28,6 odstotnim deležem ostaja Samsung, sledijo pa mu Micron, Infineon (oba 17,2) in Hynix (15,9). Ostali proizvajalci pokrivajo manj kot pet odstotkov tržišča. Več o tem.

2 komentarja

Microsoft: "Imate licence? V redu, lahko bankrotirate."

The Register - Kmart, nemajhno čezlužno podjetje, se je v stečajnem postopku srečalo z dokaj nenavadno težavo: Microsoft ni dovolil, da bi podjetje v postopku licence za MS-jeve izdelke, katere so imeli pod okriljem ISP "divizije", preprodali. Kli$!

Po besedah Redmondcev "a company has no business selling its property without Redmond approval whenever licenses for its Great Software might be transferred" ("podjetje ni pristojno za preprodajo Microsoftove lastnine brez njihovega privoljenja").

No, težavo so seveda rešili -- Microsoft je prenos dobrovoljno odobril, ko so mu Kmartovci dokazali, da si za vsak kos lastijo -- licenco. Bi bilo pa vsekakor zanimivo slišati še Microsoftovo stran zgodbe.

Sergio, master, me pošlješ na službeno potovanje v Bushyland?

0 komentarjev

Internetno piratstvo resna grožnja?

SiOL - Glede na statistike je internetno piratstvo najresnejša grožnja za razvoj računalniške industrije. Z vse hitrejšimi pipcami v svet in naraščevanje e-trgovanja pospešeno raste tudi ilegalno internetno prekupčevanje. Po ocenah sodeč se je število piratskih spletnih strani samo v zadnjem letu povečalo za 100 odstotkov, v zadnjih treh letih pa kar za 2000 odstotkov. In Microsoft se na vse moči trudi, da bi to zaustavil. Klik!

In prav gotovo se že prav vsi "čisti" uporabniki veselimo dni brez kakršengakoli wareza. [:D]

11 komentarjev