»

Zaščiteni CD-ji? Ste prepričani?

The inquirer - Na račun zaščite glasbenih zgoščenk in njihove smiselnosti smo na Slo-techu porabili že precej besed. Kot se je največkrat izkazalo, so ljudje, ki zaščito razbijajo, skoraj vedno korak pred tistimi, ki jo izdelujejo.

Tokrat pa na Inquirerju poročajo še o eni precej nelogični potezi glasbene industije. Tako njihov argentinski sodelavec razlaga, kakšno izkušnjo ima z zaščitenimi zgoščenkami. Tako je po prejemu naročene zgoščenke, ki se na naslovnici in zadnji strani ponaša z napisom BMG's Copy-Control presenečen ugotovil, da medij sploh ni zaščiten. Kot preskus je skladbe pretvoril v mp3 datoteke in CD tudi kopiral, oboje brez problema.

Glede na to se nam poraja vprašanje, ali je šlo zgolj za pomoto založbe, ali pa so pri založbi ugotovili, da določeni trgi preprosto preveč verjamejo napisanemu, da bi se jim sploh splačalo ukvarjati z zaščito? Še klik.

14 komentarjev

Sony proti piratom z vsemi sredstvi

SiOL -

Filmi, ki jih bo ponujal Sony, naj bi bili odslej pripravljeni v vrhunski kvaliteti; uporabnik jih bo lahko prek interneta prenesel v svoj računalnik, si jih ogledal (ali pa tudi ne), v točno določenem času pa se bo zapis s filmom uničil. Tehnologija, ki jo je razvil japonski Japan Wave, naj bi zapisala filmsko datoteko v več map hkrati, s čimer bo onemogočeno predvajanje s klasičnimi video predvajalniki. Posebna programska oprema naj bi ob predvajanju sproti združevala vse potrebne dele datoteke v uporabno celoto. Kdor bi se, denimo, sam poskušal igrati sestavljanko, bi sprožil takojšnje samouničenje filmskega zapisa. Nad novo tehnologijo so že navdušeni pri Walt Disneyu, kjer bodo novost tudi preizkusili na ameriškem tržišču.

Tudi pri DVD-jih in kemijskih reakcijah so našli svojevrstno rešitev. DVD-ji bodo ob nakupu hermetično zaprti in preplasteni s posebnimi kemikalijami. Po odprtju embalaže bo v 48 urah dotična kemikalija potemnila DVD ploščo in tako laserju v DVD enoti...

31 komentarjev

Glasbeni založniki: "Vi ste ZlobniZlobni Pirat!"

The Register - V preteklosti smo že pisali o nadkvalitetnih izdelkih glasbene industrije, ki pa se bolj kot prodajajo kopirajo: ljudje pač ne cenijo trdega dela in naporov, ki ga Britni in Riki vlagata...

Hmm, se opravičujem, malce klišejsko sem zašel. No, da pa ne bomo vedno govorili le o 'naši' plati zgodbe, so na Registru objavili pismo zaskrbljenega založníka , ki se na pravo (ali odnose z javnostjo?) spozna še bolj kot jaz (od kuglvinkla pa sploh [;)] ). Vsekakor je dobro vedeti, v kaj se spravljate ob kopiranju CDjev: Klik!

Slo-Techovo Ministrstvo Ljubezni gre v korak s časom: najprej uvedba Predzločina, sedaj pa še nalogi za hišne preiskave...

0 komentarjev

Smeh: Britney in piratstvo

Vnunet - Ojej.

Naša vrla Britney Spears se je, poleg drugih uglednih imen glasbene estrade, pojavila v čisto poučnih komercialnih reklamah, kjer spletnim tatovom piha za ušesa s takilemi izjavami:

"Would you go into a CD store and steal a CD? It's the same thing, people going into computers and logging on and stealing our music." (ang. 'Bi v trgovini ukradel CD ploščo? S krajo glasbe preko računalnika ni nič drugače.')

Pa ne le to. V seriji reklam nas jako zveneča imena želijo prepričati v narobe dotičnega početja (če še nisi pokapiral: Kazaa, Gnutella!) ter posledice, ki se odražajo na trgu. Klik!

Kakopak, na Britney svet stoji. Ter glasbena industrija. Pač kvaliteta.

Sem v prejšnjem odstavku pozabil na '<i>'?

4 komentarji

RIAA: PR čarovniki

The Register - Dejstvo 1: V zadnjem letu znaša padec prodaje glasbenih CD plošč 7 %.
Dejstvo 2: Porast zaseženih nelegalnih izvodov glasbe na CDjih v zadnjem letu je znašal 69,9 %.
Dejstvo 3: Število uporabnikov interneta ter izmenjevalnih servisov narašča.

Odločba: spletnoizmenjevalni mehanizmi oz. nelegalno izmenjevanje glasbe preko interneta vodi glasbeno industrijo v propad. Klik!

"Oh ja." Seveda bomo spregledali dejstvo o povečani aktivnosti založnikov v antipiratskih akcijah (kolikokrat več so jih izvedli v tekočem letu kot v prejšnjem) ter slepo blamirali internet. Ali pa manjšo produktivnost inšpektorjev? Ne. O kakovosti "masovne glasbene produkcije" ne gre dvomiti, prav tako pa ne o navadah ljudi, ki recimo potujejo v oddaljene kraje na ogled kakšnega mjuzikla. Ampak ti so itak ušesnobobniški sadisti... Too much.

5 komentarjev

RIAA, hčerka ti edinstvena!

The Register - Marsikdo ne mara vsesplošnega piratiziranja glasbe in drugovrstnih avtorsko zaščitenih vsebin po spletu; še več pa nas je onih, ki nam želje RIAA po pravici hekanja (krekanja?) v računala nelegalnih imetnikov glasbe in podobnega ter nje uničevanje takisto ni ravno všeč.

Dragi bralec, dobro se primi za svoj naslonjač, vrtiljak ali pručko. Manjši ameriški ISP, Information Wave Technologies, je namreč svojim uporabnikom preprečil dostop (beri: blokiral) do spletne strani RIAA. Prav tako kanijo omrežje Gnutella zasuti z lažnimi 'hit' komadi ter slediti morebitnim njenim agentom, vohljajočim/vdirajočim po uporabniških mašinah ter jim preprečil dostop do svojega omrežja. Vprašanje pa je, kako bo s tem, ko in če pride do pravnomočnosti predlaganega 'riaa' zakona. Klik!

5 komentarjev

Protipiratska audio zaščita deluje na Linuxu

The Register - Torej, Natalie Imbruglia je izdala svoj album, ki prvi uporablja Cactus Data Shield zaščito proti kopiranju. Slednja deluje tako, da je na CDju 'poškodovan' TOC (table of contents) oz. tabela, kjer so zapisane lokacije podatkov. Ta CD naj bi bil torej ne-delujoč na PCjih.

Ampak. Vrli založnik je pridodal še -- predvajalnik za Okna. CD je zatorej možno uporabljati (ter odluščiti glasbo) na najbolj razširjenem namiznem operacijskem sistemu, medtem ko to ni mogoče (beri: zaščita dejansko deluje) na Macih in Linuxu. Verjetno mi ni potrebno omenjati, da sta omenjena OSa v manjšini. Jok.

3 komentarji