»

Delo Blog shekan

vir: Delo
Delo - Danes sem malo čež dvanajsto uro opazil, da je bila spletna stran časnika Delo nedosegljiva. Sicer se je čez nekaj minut vrnila, je pa zato, po besedah urednikov zaradi tehničnih težav, bil nedosegljiv del strani, na katerem so objavljeni blogi uporabnikov. Po krajšem poizvedovanju sem ugotovil, da je šlo za več kot le tehnične težave.

Nekdo si je privoščil Delo in kratkomalo sesul sistem, na katerem so postavljeni blogi njihovih uporabnikov. Kot je razbrati iz tega zapisa, so se težave začele že nekaj dni prej, ko je ZliOsebek™ najprej izkoristil pomanjkljivosti sistema za umetno ocenjevanje lastnih (umetniško seveda ne posebej izvirnih) žnevniških zapisov, kasneje pa je ugotovil, da je možno s podobnimi prijemi tudi brisati poljubne zapise drugih avtorjev. Dobro, lahko bi govorili o zlobnih hekerjih, a je (pol)izdelek, imenovan Delo blog, že pred tem dogodkom doživljal mnoge kritike, ki pa jih, kot kaže, nihče na Delu ni jemal prav...

49 komentarjev

Macromedia MX 2004: na voljo!

Macromedia - Bodimo subjektivni: paket mojih najljubših programov za izdelavo spletnih strani, MX 2004, je uradno izšel. Na spletni strani Macromedie so na voljo poskusne verzije, ki pa tokrat v stilu Windowsev XP zahtevajo aktivacijo (še danes, jutri, morda tudi pojutrišnjem ...). Ta pri Macromediinem programju sicer ni popolnoma nova, saj jo je uvedel že Contribute, vendar se bo tokrat z njo prvič srečalo večje število negodovalnikov.

Splošni vtisi seveda variirajo -- kot vedno. Če nadaljujem s subjektivizmom, me najbolj moti morda pretiran premik k "uporabniški prijaznosti", zaradi katere je marsikakšna funkcija sicer še vedno na voljo, vendar klik ali dva dlje, kakor smo navajeni. Namig vsem, ki so jim ZliProgramerji™ pohabili/premaknili ljube funkcije, pa je preprost: posezite po navodilih za uporabo ter še posebej poglavju Extending ... [0:)].

Žal pa se mi je zadnjič pri napovedi nove družine v novico nehote prisolila nesramna laž. Agronomi tokrat vseeno niste bili v prednosti -- če...

4 komentarji

OperacijskiSistem 2008: Please laugh in!

The Register - Biometrija -- biološka statistika. Pri IT pod tem pojmom mislimo predvsem na proučevanje telesnih atributov in njihovo izkoriščanje v namene sledenja in avtentikacije uporabnikov. Človeštvo obvladuje prstne odtise, očesne mrežnice, bedna gesla 'admin' in osebno zaupanje, sedaj pa se jim pridružuje še glas -- vendar tokrat na veliko nižji ravni.

Govorim o programu SoundHunter, katerega namen je sledenje uporabniku in prijava v sistem, še preden uporabnik sam sploh doseže ciljni računalnik. Pri tem pa ne bi bilo nič zanimivega (kaj šele vrednega omembe ;)), če ne bi delovalo na principu prepoznavanja smeha kot gesla in analize korakov, na podlagi katere si sistem predstavlja gibanje osebka v prostoru in ga avtomatično prijavi v računalniški sistem, kateremu je najbližji oz. h kateremu je napoten. Zanimivo? TheRegister!

1 komentar

Microsoft in Hollywod za lepši jutri: Financiramo Teroriste

ZDNet - Microsoft in MPAA (kinološka, ups, filmska ustreznica RIAA, zveze za branjenje pravic spregledanih umetnikov) opozarjata ameriški kongres, da teroristične organizacije in piratske skupine (oz., če govorimo o Aziji, podjetja) tesno sodelujeta -- s prihodki črnega trga programske opreme naj bi se financirale teroristične organizacije. Ameriško pravosodje zatrjuje, da bodo storili vse, kar je v njihovi moči, da se vršitev takih nedopustnih transferjev ustavi. Klik!

Rešitev? Sicer je res, da si ZliTeroristi s svojimi napadi na PisarniškaPoslopja kvečjemu pljuvajo v skledo, saj zmanjšujejo potencialne prihodke v prihodnosti (zaradi 'nesreč' pač manj vlaganj v razvoj; izkušnje namreč ne nakazujejo, da bi njihova dejanja imela očitno stimulativne posledice). Programerji in filmarji bi se morali poslužiti drugačne metode: razvijati in snemati morajo pričeti popolno programje -- torej tako, ki bi zahtevalo neprestano posodabljanje (dodaten motiv za teroriste, da ne napadajo -- saj bi...

0 komentarjev

Zob za zob, email za email...

The Register - Obstajajo ljudje, katerih zgodbe o uspehu so prav zavidanja vredne, a je kaj zanimivo opažati njihovo reakcijo, ko se znajdejo na drugi strani -- internetne povezave.

Alan Ralsky je takorekoč zaslužil milijone s svojim biz-om: pošiljanje milijarde neželjene elektronske pošte dnevno. [Članek si -- prosim lepo -- preberite. Morda dobite idejo za modifikacijo svoje sobe [>:D].]

Vprašanje pa je, kako mu bo T1 pomagal sedaj, ko so ga Zli in Jezni uporabniki pričeli prijavljat na vse mogoče spamerske sezname. Verjetno bolj malo -- se je pa odločil za tožbo teh spletnih neotesancev. TheRegister.

2 komentarja

Poshastek: Kurnik in še več.

Vnunet - Niso se še dobro polegle kletvice na račun moje novice o ZliKodi™ Bugbear, že omenjena podlasica osvaja vrhove na vseh možnih seznamih virusov. MessageLabs so tako objavili, da se omenjeni nevarno približuje kralju virusov po številu okužb, Klezu, in ga kani naslediti. 4. oktobra so tako zabeležili 130.000. okužbo, te pa se pojavljajo celo hitreje, kot so jih sposobni beležiti na spletni strani. Zaradi narave virusa, ki izkorišča več Luknjov™, je preventiva toliko pomembnejša: dragi bralec, prosim poklikaj Windows Update, če tega nisi storil v zadnjem letu dni (beri: to lahko storiš tudi, če si), svojo povezavo pa še malce obremeni s posodobitvijo datoteke s podpisi virusov. Hvaležni ti bomo.

Poshastek: ang. Bugbear, nestvor, ustvarjen z namenom strašenja otrok. Za boljšo predstavo poskusi najti sliko Sergia na lanskoletni maškaradi. Viewer discretion reccomended. ...

0 komentarjev

HotMail: Vključili smo vas v svojo premium spam storitev!

The Register - Ojej -- že nekajkrat sem bentil nad izvrstnimi anti-spam filtri, ki jih uporabljajo pri MS-jevem servisu HotMail, katerega -- mimogrede -- uporablja preko 110 milijonov uporabnikov širom Plavine. Klik! Tokrat so uporabniki nejevolje odkrili, da imajo sporočila, ki jih pošlje uporabnik 'staff' iz katerekoli domene pač že (beri: staff@slo-tech.com), diplomatsko imuniteto -- filtri jih ne prestrežejo niti, če so na uporabnikovi block-listi. Pfuj.

Sorry, you cannot add 'info@microsoft.com' to Outlook junk list.

4 komentarji

Email, Fax, Mobilni telefon.

The Register - O emajliranem spamu govorimo, o faksiranem smo govorili, o mobilnem mesnem zajtrku pa bo teklo olje zdajle.

Japonci -- ter 'multimedijski' DoCoMo -- se spopadajo z zanimivo obliko oglaševanja: Zlikovci oz. njihovi ZliAbaki™ na slepo kličejo telefonske številke mobilnega omrežja ter 'odložijo' po prvem pisku. Če uporabnik tako 'zgrešen klic' kliče nazaj, se oglasi reklama ... uporabnika pa čez čas preseneti visok račun svojega ljubega mobilnega operaterja, saj so te številke ustreznice slovenskih 090 [:D]. Rin..!

DoCoMo že napoveduje povračilne ukrepe, začenši s softverom za telefone. Ti tako klicev, krajših od dveh zvonjenj ne bodo pokazali oz. ne bodo zvonili; prav tako pa bo prikazan čas zvonjenja, da bo uporabnik lahko presodil o kredibilnosti™ klica.

2 komentarja

Spam: tudi v resničnem življenju

Newsfactor - Onim prizadetim, ki nam vsak prejet UCE artikel manjša genitalije, bi znala dejanja Fax.com-a povzročiti takojšno kastracijo.

Podjetje se namreč preživlja s pošiljanjem nenaročenih komercialnih FAX sporočil -- fax uce spam torej :). Za razliko od elektronskih sporočil pa dotična povzročajo veliko večje stroške: papir, toner, vzdrževanje, zasedenost telefonskih linij. V navezi s tremi miljoni dnevno poslanih sporočil, kolikor znaša produktivnost podjetja, pa...

Fax.com se je tako že znašel na zatožni klopi. Zahtevajo 2.2 trilijona dolarjev odškodnine, toženi pa se zgovarja na ustavne pravice. (Pravica povzročati stroške? :]) Klik!

8 komentarjev