»

Kriminalna združba skozi poslovalnice založbe Interscope tihotapila kokain

Slo-Tech - Navezave med drogeraško mafijo in glasbenimi založbami so bile vsaj nekdaj zelo popularne, skoraj javna skrivnost. Kar nekaj filmov prikazuje vzpone (v popularnosti) in padce (v zasvojenost) glasbenikov in tako je vez med drogo in umetniki postala skoraj del popularne kulture.

K razbitju tega mita ne pomaga, da je FBI nedavno odkril kriminalno združbo, ki je skozi poslovalnice založbe Interscope tihotapila kokain in kokainski denar. Kokain oz. denar je bil pospravljen v kovčkih z glasbeno opremo, ki se je kot legitimen tovorni promet prevažal z avioni z zahodne obale ZDA na vzhodno oz. nazaj. Celotno operacijo naj bi po dognanjih FBI vodil lastnik agencije za iskanje glasbenih talentov, pod katero so kovčki potovali.

Založba Interscope je del ene izmed največjih svetovnih glasbenih založb, Universal Music Group. Iz zapisnika FBI sicer ni razvidno, da bi bil direktno vpleten tudi kdo iz te založbe, kakor bodo morda želeli pokazati nekateri zagovorniki normalnih ureditev avtorskih...

3 komentarji

Menart ponudil brezplačen prenos glasbe

Slo-Tech - Glasbena založba Menart Records je s februarjem vsem glasbenim oboževalcem ponudila brezplačen legalen prenos glasbenih datotek z njihove internetne strani. Med spiskom skladb so trenutno uspešnice nekaterih najbolj znanih slovenskih in tujih glasbenikov, ki delujejo pod okriljem založbe, zakodirane so v MP3 datoteke z bitno hitrostjo (bitrejtom, za sovražnike materinščine) 192 kbps, prenesete pa jih lahko z njihove strani.

Po pionirski potezi skupine Mi2 v lanskem letu je to pri nas prvi podoben dogodek, s katerim se poskuša glasbo na prijaznejši način pripeljati do poslušalcev. Ko bi se le še druge glasbene založbe zgledovale po njih.

33 komentarjev

"Zanimiv" poskus filmske in glasbene industrije

RTV Slovenija - Spletni portal rtvslo.si poroča, da bosta filmska in glasbena industrija na trg poslali brezplačen program, ki bo z računalnika odstranil programe za izmenjavo nelegalnih avdio in video datotek.

Program naj bi deloval tako, da na računalniku poišče programe za izmenjavo datotek, lahko pa tudi izbriše avtorsko zaščitene avdio in/ali video datoteke.

Za razvoj programa z imenom Digital File Check so se pri Mednarodni zvezi fonografske industrije odločili zaradi želje po zmanjšanju izmenjave piratskih multimedijskih vsebin. Zainteresiranim uporabnikom bo na spletu na voljo brezplačno. Predstavniki filmske in glasbene industrije upajo, da bo program uporabilo čim več ljudi, ciljajo pa zlasti na delodajalce in starše.

Več o programu lahko preberete tukaj.

Brez komentarja.

63 komentarjev

Programski patenti proti P2P

Slashdot - Po poročanju Slashdota naj bi podjetje Altnet grozilo ostalim P2P-podjetjem s programskimi patenti, med drugim tudi patentom za <i>hash tabelo</i>.

Seveda gre za tipičen poiskus uničenja konkurence s pomočjo programskih patentov, pred čemer svarijo številni zagovorniki odprte kode. Le da tokrat na udaru niso odprtokodni programi, pač pa P2P-omrežja.

Altnet (podjetje je bilo včasih znano pod imenom Brilliant P2P) je sicer podjetje, ki je v program KaZaA vključilo spyware b3d Projector, v poročilu ameriški Komisiji za vrednostne papirje in denarni trg 1. aprila 2002 pa je zapisalo, da je njihov namen uporabiti računalnike vključene v P2P-omrežja (na katere so skupaj s programom KaZaA uporabniki namestili spyware) za omrežne storitve, porazdeljeno hranjenje podatkov in porazdeljeno procesiranje.

Kljub svoji brezplačnosti je P2P za nekatere očitno dober posel. Tako dober, da hočejo konkurente uničiti na vse načine. Morda pa tudi ni več daleč čas, ko boto te in podobne patente...

27 komentarjev

KaZaA Lite 2.60!

Google - KaZaA Lite je mrtev projekt. No ja, mrtev je bil, zdaj pa je nenadoma oživel. Razvoj nekoč najbolj priljubljenega kosa programske opreme se je namreč ponovno začel. Na spletni strani nemške računalniške revije Chip, kjer so še mesece po smrti projekta KaZaA Lite ponujali prenos odjemalca za omrežje enak-z-enakim, so zdaj objavili različico 2.60, ki vsebuje kar nekaj pomembnih novosti. Najpomembnejši sta verjetno preverjanje ustreznosti zahtevane glasbe in antivirusna zaščita. Klik!

In spet bomo prenašali odprto programje ...

32 komentarjev

Kazaa bo plačevala uporabnike?

News.com - Hnh - malo verjetno - a govorice ne potihnejo! Kdor vleče uha malo naokrog, je verjetno že pred letom zasledil te čenčarije, a jim seveda ni nihče verjel. Ker so se govorice ponovile v močnejši obliki, morda le bo kaj na tem, a ne za nas. Kazaa naj bi namreč v povezavi s podjetjem Altnet plačevala določenim uporabnikom uporabo njihovih storitev. Se pravi dol in gor vlečenje datotek preko njihovega P2P servisa. In kje je trik? Distribucija datotek mora biti legalna. Mmmm. Beri tu!

1 komentar

Smeh: Britney in piratstvo

Vnunet - Ojej.

Naša vrla Britney Spears se je, poleg drugih uglednih imen glasbene estrade, pojavila v čisto poučnih komercialnih reklamah, kjer spletnim tatovom piha za ušesa s takilemi izjavami:

"Would you go into a CD store and steal a CD? It's the same thing, people going into computers and logging on and stealing our music." (ang. 'Bi v trgovini ukradel CD ploščo? S krajo glasbe preko računalnika ni nič drugače.')

Pa ne le to. V seriji reklam nas jako zveneča imena želijo prepričati v narobe dotičnega početja (če še nisi pokapiral: Kazaa, Gnutella!) ter posledice, ki se odražajo na trgu. Klik!

Kakopak, na Britney svet stoji. Ter glasbena industrija. Pač kvaliteta.

Sem v prejšnjem odstavku pozabil na '<i>'?

4 komentarji

Izmenjevalna omrežja: mastne obloge na kablovju

Vnunet - Podjetje Sandvine je objavilo rezultate raziskave o vplivu izmenjevalnih omrežih ala Kazaa na omrežno 'infrastrukturo'. Po njihovih rezultatih naj bi delež slednjih znašal kar med 40 % in 60 % vsega internetnega prometa -- o ekonomskih posledicah pa mi verjetno ni potrebno pisati. Klik!

Osebno sem bil nad tako veliko številko kar presenečen -- vendar ne začuden. Če samo pomislim, kako se je življenje mojega računala spremenilo s prihodom ADSL-ja: pred tem, ko sem bil happy ISDN user, je moj mesečni promet znašal 650 MB (ne hecam se -- ravno za en CD :)). Pa sem povezavico uporabljal za vse, kar sem dejansko potreboval. Kakorkoli, prvih 48 ur na ADSL-ju sem ustvaril za pol leta "ISDN prometa". Poslal nisem 5 emailov več, novic za Slo-Tech pa tudi ne napisal. Slaba vest?

15 komentarjev

Benjamin naskoči KaZaA

The Register - Ja, po para-diranju po Radovljici se mi jako ljubi pisat novice o -- virusih. Tokratni skupek ZlobneKode™ se predstavlja pod več kot 1.000 naslovi glasb, programja ali filmovja. Ko ga uporabnik Dolnaloži ter požene, ustvari mapo (ter da v 'share'), od koder zopet preži na morebitne nepazljive mozoljavčke (in njihove očete). No, virus sicer ni ravno razdiralne narave, pač pa uporabniku kaj rad postreže s pop-up okenci. Komercializacija? Klik!

5 komentarjev

KaZaA: nedolžna

Newsbytes - Presenečenje. Nizozemsko sodišče je razveljavilo sklep nižjega sodišča, da KaZaA, priljubljen P2P program oz. omrežje, krši zakone o avtorskih pravicah: uporabniki jih! Klik!

Če ste trenutno v stanju zelo odprtih uči, pa se 'pomirite' ob obrazložitvi sodbe: KaZaA ne potrebuje centralnega strežnika, kot je bilo to pri Napsterju, ki je -- kratkomalo -- umrl (a še vedno brca! Novička kmalu), poleg tega pa je namenjen prenašanju tudi drugačnih, ne-glasbenih vsebin.

4 komentarji

Crkot Morhpeusa: zarota?

Slo-Tech - Verjetno vas je nemalo, ki ste opazili, da Morpheus 'ne dela' več. Razlog temu naj bi bila nadgradnja omrežja KaZaA, katerega so pred prevzemom s strani mističnega podjetja Sharman Networks upravljali avtorji samega pogona FastTrack, ki poleg omenjenih omrežij poganja tudi Groksterja.

Zakaj je temu tako, pa ni ravno jasno. Ali zaradi lenobe programerjev Morpheusa, ki se niso zmigali ter izdali popravka; ali pa je ravno ta popravek omrežja oz. odjemalca KaZaA sporen, saj naj ne bi naredil nič drugega, kot spremenil ono besedilo o avtorskih pravicah ter -- blokiral dostop drugih odjemalcev? Kakorkoli, o tem so na The Register spisali novico, bralec model pa nas je opozoril na dotični članek.

6 komentarjev

KaZaA le ne rešena?

CD Freaks - Pred dnevi smo poročali, da je program KaZaA kupilo avstralsko podjetje Sherman Networks, da bi le-ta peer-to-peer razpečevalski program rešili gotove pogube ter finančne kazni 45.000 angleških funtov za vsak nadaljni dan omogočanja prenašanja datotek čez ta servis. Kot tudi veste, se to lahko naredi samo če se neha razpečevati sam program, kar so avtorji tudi storili. Problem pa nastopi, ker KaZaA nima osrednjega strežnika, ampak vsak računalnik, povezan v internet, služi kot vez med drugimi (node). Da preidem k bistvu - Sherman Networks ne obstaja. Ni jih v imeniku, noben še ni slišal zanje. Tudi v poenotenem imeniku avstralskih podjetij niso omenjeni. Smo bili spet nategnjeni?

0 komentarjev

Microsoft: kriv za padec Netscapea

več strani - AOL-TW (ona korporacija, ki bo morda popapcala Red Hat) oz. Netscape je vložil tožbo proti Microsoftu. Razlog? I, kriv je za strm padec deleža na trgu spletnih brskalnikov. Sicer je utopično pričakovati, da bi jim 'dokazana krivda' zvišala delež, a kot neukemu kekcu se mi tale tožba zdi ne-rahlo za lase privlečena. A vseeno - tuji mediji so se o tem jako razpisali: ZDNet, Vnunet, The Register. Najobširnejši pregled ima kakopak prvi.

0 komentarjev