»

Specifikacije GeForceaFX 5700

X-Bit Labs - Kot vam je verjetno že znano, namerava nVidia to jesen rahlo prenoviti svojo ponudbo grafičnih kartic, tako da bo lahko dostojnejši tekmec ATi-ju. GeForceFX 5600 (NV31) se bo tako poslovila, saj jo bo nasledila inačica 5700 s kodnim imenom NV36. Tu so najverjetnejše specifikacije, ki pa so še vedno neuradne:
  • 82 milijonov tranzistorjev,
  • štirje cevovodi
  • 500 MHz GPU in ~325 MHz pomnilnik,
  • 0,13-mikronska tehnologija izdelave.
Kaže torej, da bo NV36 rahlo hitrejša od NV31 in Radeona 9600 Pro predvsem v pomnilniško zahtevnih operacijah, medtem ko se bo tehtnica prevesila na stran Radeona pri delu s Pixel Shaderju 2.0, ki jih je ATi res odlično implementiral. Tu.

3 komentarji

Prišel je Radeon 9800 Pro (R350)

Ati Radeon 9800 PRO

vir: AnandTech
AnandTech - No, pa smo le dočakali dan izida težko pričakovanega naslednika fenomenalne grafične kartice Radeon 9700 Pro, neizvirno (kar sploh ni slabo) poimenovanega Radeon 9800 Pro. Kot že čivkajo ptički na veji, je ta najnovejša grafična pridobitev zgrajena na čipu z kodnim imenom R350. Da vas ne bom dolgočasil s stvarmi, ki jih vsi že vemo, si za začetek oglejmo najpomembnejše novosti in razblinimo kar nekaj govoric, ki so v zadnjih tednih pricurljale iz medmrežja. To so:
  • Frekvenca delovanja jedra: 380 MHz, 17% pohitritev
  • Frekvenca delovanja pomnilnika: 340 MHz, 9,7% pohitritev
  • Izboljšan algoritem Hyper Z III, predvsem Z Cache
  • Izboljšana Z in Color (barvna) kompresija
In to je...

26 komentarjev

NV31 in NV34 v četrtek

X-Bit Labs - Po pripetijah z ATI-jem in MSI-jem ter dobri prodaji Radeon kartic se je tudi Nvidia zbudila. Bodimo kratki; danes je Nvidia uradno zagotovila, da bo svoja NV31 in NV34 predstavila šestega tega meseca (v četrtek) na Game Developer Conference, San Jose, Kalifornija. Specifikacije teh grafikulj smo premlevali že ničkolikokrat in jih verjetno znate že na pamet, zategadelj jih ne mislim ponavljati. Klik!

1 komentar

R350 je dobil ime

The inquirer -

The Inquirer poroča, da bo nova grafična kartica, ki zaenkrat nosi še kodno ime R350, uradno poimenovana Radeon 9800. Sprva je kazalo, da bo dobila ime Radeon 9900, a so oznako 9900 pri ATI-ju že rezervirali za kartico z 256 MB spomina. Vprašanje je tako le še, pri kolikšnem delovnem taktu bo kartica delovala -- 375 MHz ali 400 MHz.

Kartica bo zagotovo predstavljena marca na CeBitu; ogledati so jo bo moč v Pro in Nepro izvedbi. Po napovedih naj bi Radeon 9800 Pro prehitel Radeon 9700 Pro za vsaj 40 %. Na prodajne police naj bi kartica prispela aprila. Novica.

9 komentarjev

Informacije o NV3x družini

X-Bit Labs - Po Nvidiini odločitvi, da ne bodo prodali mnogo NV30 kartic na tržišču, so se odločili predstaviti uradne informacije o ostalih karticah NV3x družine. Oglejmo si jih:
  • NV40 bo izdan še letos, a nihče ne ve točno kdaj. Zgrajen bo v 0.13-mikronski tehnologiji, posedoval pa bo 150 milijonov tranzistorjev, kar proti 125 milijonom GeForceaFX ne izgleda ravno veliko. Očitno bo NV40 samo izpopolnjena verzija.
  • O NV35 je na voljo že več podatkov. Dostopen bo poleti letos, sestavljen bo iz 130 milijonov tranzistorjev. Obeta nič kaj presentljivo novega.
  • NV31 bo, kot smo že poročali, uradno predstavljen na letošnjem CeBit-u marca. Imel bo 80 milijonov tranzistorjev in štiri cevovode. Dobavljiv bo v več različicah, edina razlika pa bo delovna frekvenca jedra, ki se bo gibala od 250, 300 do 350 MHz. Pomnilnik bo tiktakal pri 650 MHz oz. pri 500 MHz pri počasnejši različici.
  • Največ inačic pa naj bi ugledala dozdaj neznana NV34 kartica. Tri do šest najverjetneje. Kartice te serije bodo imele 45...

6 komentarjev

GeForceiFX ukinjeni

The inquirer - Po špekulacijah sedaj tudi uradno. Nvidia bo ukinila izdelavo njihovega dolgo napovedovanega paradnega konja, GeForceaFX. O tej grafični kartici se je po medmrežju pisalo na veliko in bila naj bi ena izmed največjih novosti v letu 2003. Vzrok za tako drastično spremembo pa naj bi bila novost, katero pripravlja njen največji rival ATI. Zaradi tega se bo nVidia raje osredotočila na NV35. Klik!

37 komentarjev

Radeon 9900

The inquirer -

ATI-jev nov grafični čip (zaenkrat znan pod kodnin imenom R350) se bo, kot vse kaže, imenoval 9900 (Pro) in bo, kot poroča The Inquirer, imel samo DDR pomnilnik in ne DDR2 pomnilnik, kot smo vsi natihoma pričakovali. Jedro procesorja bo zgrajeno v 0.15-mikronski tehnologiji in bo teklo na 400 MHz (ali pa 375 MHz), pomnilnik pa na 375 MHz DDR (efektivnih 750 MHz). Imel bo 8 cevovodov, ki bodo lahko obdelali dve teksutri na prehod. Predvidena cena je $400 (za 128 MB različico) -- predvsem zaradi cenejšega DDR pomnilnika. The Inquirer prvič.

The Inquirer poroča tudi, da so R350 čipi že v masovni proizvodnji in se bodo na prodajnih policah pojavili v aprilu, predstavljeni bodo pa 12. marca 2003 v Hannovru na CeBit-u, o čemer smo že poročali (glej povezane novice). The Inquirer drugič.

29 komentarjev

Grafične novosti na CeBitu

X-Bit Labs -

Kot še vsakokrat doslej, bo tudi na letošnjm CeBitu v Hannovru vroče. Kar se tiče novosti, jasno. Nvidia namerava začeti s prodajo že dolgo napovedovanega GeForceaFX, ATI pa naj bi predstavil zmogljiva R350 ter RV350 procesorja. Svoj lonček kani pristaviti tudi SiS s svojim Xabre II VPU, popolna novost pa bo NV31, predstavljen s strani Nvidie kot zamenjava GeForce4 Titanium kartic. Poglejmo podrobnosti.

R350 je v bistvu grajen na enaki osnovi kot R300, le da je tehnološko nekoliko bolj optimiziran, s čimer lahko dosegamo višje frekvence. Po neuradnih informacijah naj bi R350 vseboval osem cevodov, vsak s po dvema teksturnima enotama, ter 256-bitni DDR-II pomnilnik. Grajen bo 0,13-mikronski tehnologiji. RV350 bo njegova oskubljena verzija -- počasnejša, manj zmogljiva in cenejša.

NV31 bo po napovedih vseboval mnogo tehnologij premierno predstavljenih že v GeForceFX procesorjih z nekaj izboljšavami antialiasing in anisotropic filtriranja. Povedano v vsakdanjem jeziku, NV31 bo...

22 komentarjev

Podatki o NV3x se kristaliziriajo

X-Bit Labs -

Stvari okrog Nvidiine nove družine grafičnih procesorjev NV3x se počasi jasnijo. No, pravzaprav tokrat ne bomo govorili neposredno o GeForceFX (NV30), temveč se bomo posvetili njegovima derivatoma -- NV31 ter NV34. Torej, kot kaže, bosta ta dva bratranca cenejša NV30, v drobnem tisku pa piše, da ne bosta podpirala vseh zmožnosti dražje NV30. Hmm ...

  • NV31 bo nadomestilo za Ti4600, po zmogljivostih pa se bo meril z Radeonoma 9500 Pro ter 9700 Nepro.
  • NV34 pa bo, vsaj po zagotovili Nvidie, revolucija na področju grafičnega oblikovanja. NV34 naj bi domoval v mobilnih računalnikih.

Nvidia zaenkrat podrobnejših informacij ne daje, zagotovili so le, da bosta obe kartici res derivata NV30 z nekaj manj funkcijami. Pravzaprav funkcije naj ne bi bile popolnoma nedostopne, saj bomo menda imeli možnost njihove emulacije s strani glavnega procesorja prek gonilnikov. Zmedeni?

3 komentarji

NV31 na CeBIT

X-Bit Labs -

Trenutno najnovejša nVidiina stvaritev nosi kodno ime NV30 ter se v prodaji imenuje GeForceFX, inženirji pa že pripravljajo oz. imajo skoraj dokončano novo kartico -- NV31.

NV31 ne bo naslednica NV30, temveč nova kartica iz družine NV3x, po zmogljivostih pa naj bi konkurirala GeForceu Ti4600 ter Radeonoma 9500 Pro ter 9700 nePro. O datumu prodaje ali celo céni še ni informacij, kaj informacij, niti špekulacij ni, govorí pa se, da bo NV31 predstavljena na prihodnjem CeBIT-u. Vse informacije jemljite z zadržkom, saj so striktno neuradne in nepotrjene s strani nVidie. Klik!

0 komentarjev

Nov članek

Slo-Tech - Reso in Hlod sta se, oba z digitalnim fotoaparatusom v eni in piškotom v drugi roki, znašla na CeBitu. Oba sta se brez privilegija novinarske kartice prebijala čez brezkončne dvorane največjega računalniškega sejma ter občudovala uporabne pritikline. Je bilo na sejmu videti kaj novega v primerjavi s prejšnjim letom? Naj okoli sto slik pove svoje. Drugače pa - s Primožem sva se zaobljubila, da bova prihodnje leto šla na CeBit, pa četudi na lastne stroške. Press kartica nama je zagotovljena. Sedež na ATIjevi predstavitvi pa tudi :D. Uživajte v branju.

7 komentarjev