» »

Radeon 9900

Radeon 9900

The inquirer -

ATI-jev nov grafični čip (zaenkrat znan pod kodnin imenom R350) se bo, kot vse kaže, imenoval 9900 (Pro) in bo, kot poroča The Inquirer, imel samo DDR pomnilnik in ne DDR2 pomnilnik, kot smo vsi natihoma pričakovali. Jedro procesorja bo zgrajeno v 0.15-mikronski tehnologiji in bo teklo na 400 MHz (ali pa 375 MHz), pomnilnik pa na 375 MHz DDR (efektivnih 750 MHz). Imel bo 8 cevovodov, ki bodo lahko obdelali dve teksutri na prehod. Predvidena cena je $400 (za 128 MB različico) -- predvsem zaradi cenejšega DDR pomnilnika. The Inquirer prvič.

The Inquirer poroča tudi, da so R350 čipi že v masovni proizvodnji in se bodo na prodajnih policah pojavili v aprilu, predstavljeni bodo pa 12. marca 2003 v Hannovru na CeBit-u, o čemer smo že poročali (glej povezane novice). The Inquirer drugič.

29 komentarjev

NoUse4AName ::

400$ nekam poceni..

Fury ::

die hard nvidia :)

CaqKa ::

alien3001
ti si bral dve novici nižje od tvoje?

Zheegec ::

Zakaj?
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

morphling1 ::

Huang is confident that Nvidia will end up back on top. "Tiger Woods doesn't win every day. We don't deny that ATI has a wonderful product and it took the performance lead from us. But if they think they're going to hold onto it, they're smoking something hallucinogenic."



Celoten zelo zanimiv članek je tu !



Letos bo še zelo zanimivo :)
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

Radiant ::

Morphling si ze kdaj cu kakega buseness mana govorit da je njegova firma v kurcu pa da naj vsi prodajo delnice? Mislim da sn vse s tem povedal! Zanimivo bo pa v vsakem primeru samo ce bo stal r350 250€ manj bo hitrejsi pa bol tiho, nima FX sanse! kar se pa mobilnih delov tice pa Nviidia v primerjavi z ATIjem nikoli ni bila kaj prida! V vsakem primeru nvidii ne gre najlepse ze zato ker tudi delnicarji niso vec tako zaljubljeni v njo kot vcasih! Poglej sis samostanje delnic nvidie za zadnje pol leta!Pa se M$ jih jebe zaradi XBOXA in prav ti cipi so 20% njihove prodaje!

Zaj morjo bit zelo pazlivi ker oni nimajo (za razliko od ATIja ) nic drugega kot graficne cipe za delat! Pa se tisti en nforce ki jih upam da bo resu ce bi res postalo tako hudo! Ati pa dela se cipe za mobilce , demodulatorje za tv tunerje (digitalne in analogne!), front to end integrirane solucije, procesorje in video procesorje za HDTV opremo in set-top boxe! In prav te neprofitne investicije so za ATI zacele postajati profitne predvsem po tem ko so kupli Nxtwave technologies, ki so delali demodulatorje (edina svar ki jim je mankala za front to end solutin! najvecja ironija zaj pa je da je te demodulatorje zacel kupuvati Philips ki tudi dela tunerje za AIW radeone - demodulator na tunerju je sedaj tudi izdelan od ATIja !hehe

Pol pa ne smemo pozabiti se pritiska z strani SisA (xabre II)in VIe (oz. S3-jev deltachorme ki bost tudi DX9 midrange soluciji ampak z razliko da bo kot na R9500 cipih vse v harware ne pa tako pri nvidiinih NV34,NV31 ki bodo imeli le 4 pipice pa se nekih stvari nebo ker bodo v softwaru resene da bodo lahko cenovno ostali konlurencni!

Upam da se bodo se uspeli pri Nvidii resit iz tega "prepada" ker je vseeno vedno bolje imeti vec proizvajalcev! Pa tudi fanbase vec ni tak optimisticna samo idite malo na NVnews pogledat vecina standardnih gostov je ze zdavnaj kupla R9700PRO in zaj ne nameravajo dati kesa za GF FX! Pa tudi razocaranje je dokaj veliko!Pol pa se AA fiasko pa smo tam!

Radiant ::

Aja pozabu sn se omenit manjkanje HDTV encodera na GF kartah ! Funkcija ki je pri ATIju serijska ze od R8500! Pa tudi S3 deltachome bo to znal !!!

Res upam da se bo za Nvidio dogodil cudez pa bodo spet postali konkurencni ker trenutno NISO!

Jaz pa zaj samo se cakam na PAL verzijo od AIW 9700PRO !:D :D :D

Dami ::

Sodeč po temle članku se nam glede glasnosti pri fxih ni treba bat. Samo oni citat zgoraj pa ubija :D
Don't worry about me. The bleeding is just the begining of a healing process.

morphling1 ::

Stanje delnic je v računalniški industriji povsod v podnu vključno z Ati-jem. Nvidia se bo pobrala in NV30 je na vsak način dober izdelek in odlična osnova za nove produkte, imeli so pač velike probleme z prestopom na 0.13 mikrona, trenutno jih tepe, v prihodnosti se jim bo obrestovalo. Govoriti o VII on SIS-u kot igralcu na področju grafike je smešno ne bo jima uspelo nič drugega kot pobirati drobtinice. Igralca sta samo Ati in Nvidia in za uporabnika je odločilnega pomena da oba ostaneta močna in si med sabo konkurirata, rezultat so samo boljše in cenejše kartice, kaj češ lepšega .
ps. ni navdušenega računalničarja ki bi bil tako naklonjen eni firmi, da bi ignoriral najboljši produkt na trgu. V tem trenutku je to 9700pro, ko pride GFFX bo prišlo do zamenjave, če bo R350 tak kot se opisuje bo zgleda spet hitrejši in tako dalje. Oba proizvajalca imata veliko bazo fanov, ki pa nimajo denarja za najdražje možne kartice, seveda je del kupcev, ki hoče vedno imeti najboljše zamenjal GF4 4600 za R9700pro, taki bodo kaj hitro zamenjali za prvi hitrejši produkt. Ampak nobena firma ne živi od svojega najdražjega produkta in tudi Ati ne bogati zaradi R300 pa pa zaradi cenejših čipov, z Nvidio je popolnoma enako. Za njih bodo važni izdelki srednjega in nižjega razreda se pravi naslednjiki gf4 mx in gf4 4200 na osnovi NV30.
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

Sid Izprijeni ::

> Govoriti o VII on SIS-u kot igralcu na področju grafike je smešno ne bo jima uspelo nič drugega kot pobirati drobtinice.

Morph, delno se strinjam v konkretnem primeru, ampak dolgoročno pa ni rečeno, da ne bo čisto nič iz tega. Nisem nek globinski poznavalec razmer, ampak glej kako je nVidia zadela terno s svojim čipsetom in zadala močan udarec VII. Ali pa konec koncev AMD. Nekoč pobiralec drobtinic na področju procesorjev za PCje, danes glavni konkurent Intelu (vsaj tehnološko, če že ima pač manjši delež trga).

Kaj veš, morda bo pa VIA kot največji proizvajalec sistemskih naborov nekoč sposobna skupaj spacat tudi konkurečno grafikovje...
The true challenge of Creation lies not in the engineering...
...but rather in the ability to control one's project.

Dr_M ::

tale r350 je samo en velik nateg....r300 so dodal samo se 1 tmu na usak cevovod,mal frekvenco povisal in to je to. pa se predrag je.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

morphling1 ::

Nvidia VII ni zadala kakega posebnega udarca, pač izgubila je primat najhitrejšega AMD čipovja, še vedno pa zalaga večino trga. Primerjava z Amd-jem ni na mestu on so v tem biznisu že od vsega začetka in nekako držijo svoje deleže. VIA in Cyrix med procesorji pa lahko pa nekako primerjaš z VIO in SIS-om med grafičnimi procesorji, enostavno nimajo dovolj resursov da bi naredili konkurenčen čip. Svoje deleže lahko iščeta samo med najcenejšimi produkti. Podobno je z Intelom, ki je nekaj poskušal na grafičnem področju ampak kaj konkretnega mu ni uspelo, čeprav je njihov delež kar velik saj naredijo ogromno plat z integrirano grafiko ampak vse to je low end.
Seveda se lahko zgodi, tudi kak čudež in se bom moral ugrizniti v jezik, ampak zgodovina ne kaže na to, to je boj za preživetje in na nogah ostanejo samo najmočnejši ostali pa iščejo možnosti v najnižjih razredih in to je končno tudi cilj teh dveh saj vesta da proti glavnim dvema nimata kaj veliko možnosti.
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

morphling1 ::

Dotati še en TMU cevovodu ni noben nateg, ampak močno povečanje zmogljivosti, jaz samo dvomim da bo to sploh res. Zaenkrat so to bolj govorice kot kaj drugega, na Ce-bitu bo vse jasno. Definitivno pa to ni nateg :)
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

Senitel ::

Tale GeForce FX gor-dol-levo-desno debate mi postajajo že POŠTENO bedne... [:\]
GeForce FX je zelo solidna kartica - tudi v primerjavi z Radeon 9700. Ne vem kolk folka je tuki sploh opazilo, da sta Radeon 9700 in GeForce FX totalen overkill za današnje špile. Če je lahko FX vsaj tako hiter v današnjih špilih kot Radeon 9700 (in je) potem se NVidia nima česa bati. Nevem kaj je folk dejansko pričakoval? 1500 fps v Quake 3? 2x hitrejši FSAA kot Radeon 9700 (hint: bandwidth)?? Za kar koli od tega rabiš ali kup bandwidtha (ki ga nimaš) ali pa 10GHz CPU (ki ga ne moreš met).
Vse tole pehanje kar nekam me blazno spominja na GeForce 256 vs Voodoo 5 5500 al kaj je že blo takrat (samo vlogo Voodoo-ja so zamenjal [:\]). Jasno R350 bo super in sploh nadvse dober in bo stal po 250 evrov manj od FX-a (hint: kolk bodo FX-i sploh stali v RETAIL prodaji?). Dajmo mu zraven še dve teksturirni enoti, da bo FX-a ziher povozu, etc.
Fact 1: Fizične lastnosti kartice (glasnost, velikost, kakovost 2D slike,...) se VEDNO testirajo na referenčnih karticah, right? GeForce FX bo (v retail) torej glasen ko malora in VSI GeForce-i imajo PERFEKTNO 2D SLIKO. Kaj ne štima? Vakumski sesalec NI na listi zahtev za retail kartice in tudi mnogo retail GeForce kartic ima naravnost ogabno 2D sliko. Referenčne in retail zadeve se lahko razlikujejo! Torej: Da REFERENČNA GeForce FX kartica je glasno ko pes in da REFERENČNI GeForce-i imajo super 2D sliko.
Fact 2: Driverji... Koga zanima v kakšnem stanju DEJANSKO so? Eko vam inside scoop: 42.60 PRVI driverji z podporo DX9 sploh, 42.00 PRVI driverji z podporo GeForce FX. Kartico so testirali z 42.63 driverji... Verjetno jim driverjev ne bo uspelo več izboljšat [:\].
Fact 3: Kolk bo R350 hitrejši od R300? 30% maksimalno, pa še to samo v FSAA situacijah na velikih resulucijah (25% več bandwidtha). Ko NVidia popravi driverje bosta GeForce FX in Radeon 9900 precej izenačeni kartici (FX bo hitrejši brez FSAA in z nizkim FSAA na manjših resulucijah, Radeon 9900 pa na višjih resulucijah z FSAA in višjim FSAA).
Fact 4: Zakaj dve teksturirni enotni na pipeline? Zato, ker se pač dobro sliši >:D, right? In ker bo pol ta kartica ziher ful hitrejša od GeForce FX [:\]. Dejstvo je, da so teksturirne enote na teh karticah (Radeon 9700 in GeForce FX) že tako komplicirane, da dodajanje še ene nebi čisto nič pomagalo pri anisotropnem fitriranju in podobnih zadevah. Drugo dejstvo pa je, da še ena teksturirna enota (da bi kartica ostala enako hitra z dvema teksturama hkrati) nima tam kaj delat, če nima zraven še ene aritmetične enote (z teksturo je treba tud kaj naredit, če jo sam preberemo nismo naredili nič), torej bo R350 imel vsaj ene 150 milijonov tranzistorjev (R300 + 8 dodatnih 24 bit floating point aritmetičnih enot) pri 0.15 mikronski izdelavi in na 400MHz. Ok če ATI-ju rata to, pol so pa |O...
Fact 5: Splošno znano dejstvo je, da veliko folka danes igra igre na 1600x1200 z 4x FSAA in splošno znano dejstvo je, da ljudi, ki bodo to počeli v Doom 3, še bistveno več. (Sarkazem če kdo še ni pogruntal [:\])

Namesto, da bi bil folk srečen, ker ima na razpolago dve pošteni high end DX9 kartici in, da bo kmalu poplava mid end DX9 kartic, se gre bit razočaranga, ker GeForce FX ne zmelje Radeona 9700 v situacijah, ki bodo povzročale velike probleme še NV50 in R500 [:\] (do takrat bo Doom 3 že gotovo zunaj in dvomim, da se ga bo kdo spravil igrat na 1600x1200 8x FSAA na NV50 ali R500).

Dr_M ::

morphling1 sorry my bad:8) :D r300 je nateg>:D >:D
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

morphling1 ::

Amen to that Senitel. Mislim kdo sploh uporablja AA pri res. 1600*1200 ko se pa razlike opazijo samo na screen shootih, med samim igranjem pa no way. AA je edino uporaben pri nizkih resolucijah starih špilov. Aniso pripomore vsaj k boljši kvaliteti slike, AA je pa samo potrata mem. bandwidtha. Če maš denar za tako kartico maš tudi dober monitor in boš igrak v visokih resolucijah.
Tako in tako pa nobena kartica NI igrabilna na 1600*1200 AA+Aniso, big deal če ima ati 50 fps GFFX pa 40 oboje je totalno premalo za gladko igranje v kaki stresni situaciji da multiplayer sploh ne omenjam. 60 fps povprečje je min za kolikor toliko gladko igranje.
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

Radiant ::

No en razlog ki govori za ATI je bil vedno cena in video sposobnosti! Tisti ki mislite da GF4 MX in GF FX obvladata IDCT in Adaptuive deinterlacing se motite in to kar fajn ! Ne pozabimo se facta da je Radeon 9700 Na trgu ze 5 mesecev (in pol) pa da ima se poleg za ATI standardnih video zmoznisti se Cobra encoding engine (nekevrste IDCT za encodiranje kar nakoncukoncev pripomore k boljikvaliteti ob nizji bitrati! Kdo bo pa z kom konkuriral pa bi jaz raje dolocene nvidiote na tem forumu opozoril da je GF FX EN PRODUKT CIKL ZAMUDIL INV TEM JE KRALJEVAL r300!( In to nakoncu koncev se vedno dela glede na to da je z AF in AA se vedno bolji (po hitrosti in kvaliteti pa tudi v lokalni trgovini (tudi v nasi zaostali drzavici) se ga da dobit za normalno ceno ! za razliko od FXa! Mislim pa da sn ze dovoljkrat v zadnjem tednu bral da je NV30 dobra osnocva.... Za kaj? producira 75W toplotne energije, ruzi, ni niti za 10 % hitrejsi od 5 mescev starega radeona v testih kjer sploh uspe biti hitrejsi! Vec kot 10% performanca se pa z driver optimizacijo ne da dobit! Glede na to da ba je narejen za Cg (ki se nena tak prijema med developerji kot bi nvidia hotela ) pa to da je v OpenGL 2.0 specificnih operacijah brez NV exstensionov (ki jih po OGL 2.0 standardu vec nebo! polovico pocasnejsi od radeona to pomeni se dosti dela za nvidiin driver department katerega nekdanji sef (tisti ki si je zmislu selo detonetor finto zaj dela za ATI in dela Catalysteke!!hehe. Pa se to da je nvidia v zadnejm casu samo se kopirala taba od ATIja v svojih gonilnikih in v svojem DVD playeru ( da ne zacnem od RF daljincu) je zame znak da se igrajo catch up in trenutno niso king of the hill!

skoda ce bi bil NV30m to kar so prvo pravli da bo bi si ga se ki kupu ampak zaj pa ni sanse!>:D >:D >:D

Radiant ::

Aja by the way sentinel!

Ce hoces mid range DX9 karto mas navoljo Radeon 9500 in to ze 4 mesece!(kmalu (od aprila tudi v lowendu! ampak samo od ATIja!)

Po primcipu Ooops I did it again !

morphling1 ::

In kaj lahko počneš z njo ? Gledaš demote. Dx9 zaenkrat ni realnost, pismu saj še 3dmarka ni zunaj da bi vsaj kaj konkretnega pokazal, kaj zmore kartica. Hmm mogoče se pa čaka Nvidio >:D :D
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

zile ::

2:1 za ATI :D

Dr_M ::

sploh nevem zakaj se tok kregate ker je hitrejsi, medtem pa vecina kupuje kartice 20-30k sit...
itak...nvidia bo propadla ker ma fx preglasen ventilator.....pol vam bo pa se svizec enga obrnu....
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

_Mortal_ ::

Tist dalinc je skor čista kopija od atija. Nimajo niti kančka domišljije
Is reading in the bathroom considered as multi-tasking?

MI_KO ::

Fantje ne se razburjat zarad nekih ugibanj! (Mam še neke apaurine v omari če kdo rabi!):D

Moram pa dodat svoj komentar:
Ni res, da ati in Nvidia ne služita na teh highend proizvodih. Res je njihov tržni delež trenutno mogoče kakih 5%, toda v mid-lifu, ko kartica stane ca 100$ se jih proda na tone! (tak kot se je recimo 8500 in gf2/3)

Senitel ::

Ja GeForce FX je en cikl zamudil... Pa kaj pol! Za moje pojme in glede na to, kako zadeva stoji v DirectX 9 je zamudil upravičeno. Obenem pa vsaj mene osebno bolj malo briga za video encoderje/decorderje, po drugi strani sem pa že lani jeseni spisal pixel shaderje, ki so za 10x prekoračili limite Radeon-a 9700. Za driverje sem pa že komentiral, poleg tega pa noben ni nič govoril o OpenGL 2.0 (ki ga itak še ni) in bo kljub temu še vedno omogočal vsaki hardwareski firmi, da piše svoje extensione (torej tudi NVidiji). Morda se NVidia igra catch up na področju video funkcionalnosti, ampak glede na R350 (kar je znanega) ATI niti noče igrat catch up na področju pixel in vertex shaderjev.
Va, če hočem mid range DX9 kartico bi lahko že pred štirimi meseci kupil Radeon-a 9500... Lahko se zdajle postavim v vrsto za R350, pa ga dobim 5 dni po predstavitvi po ceni, da bi se marsikomu tukaj začelo kolcat (ko smo že pri cenah: ATI priporočena za R300 je še vedno $399 - isto kot NV30, retail cene so nižje, cene pri nas so pa zblojene)... Pa kaj naj z njim?

AtaStrumf ::

Pismo tole je pa razočaranje. Sem res upal, da bo R350 imel bistveno hitrejši RAM, tako da upam, da vsaj ta fora z dvema texturnima enotama na pipeline ni potegavščina, ker sicer bo ta R350 brezvezen.

Kar pa se cene GF FX-a tiče, je pa neverjetna svinjarija, da je SRP v ZDA 499 USD v Evropi pa 650 evrov. A so čist prtegnjeni? A smo evropejci res tolk bogatejši al kva? Pol pa se uni čezlužniki še upajo pritoževati nad njihovimi cenami, medtem pa dajejo po 2x več za kino vstopnico al pa pico pa jih nič ne moti. Za njih je tehnična roba bistveno cenejša ne le ker imajo dejansko nižje cene, ampak ker je ostala roba (hrana ipd) tolk dražja, da je tehnika relativno zelo poceni. Čist konkretno R9700Pro tam košta 70k pri nas pa 115k. A ni to lepo?

morphling1 ::

Ata, cen ne moreš komentirat ker še ni kartic v trgovinah. Tistih 650 eurov je pa za Gainwarda z bog ve kašnim hlajenjem in še FW ter 5.1 karticami zraven pač ultimativni paket, pa še njihova on-line trgovina, cene bodo nižje tako kot lahko zdaj primerjaš cene njihovih drugih kartic v tej trgovini z cenami njihovih kartic po evropskih računalniških trgovinah. Glej na to podobno kot japonski luksus od Canopusa, ki so daleč najboljše Nvidia kartice namenjene samo za japonski trg ultra drage. Priporočena cena za 5800 ultro je pa 399$ in ne 499 $ samo v trgovinah je to lahko do 50$ ceneje.
Kar se pa tiče cen hardwera v Evropi, so pa te v povprečju za ene 15% višje kot v US. Da UK ne omenjam, ko folk non stop pi**** da plačuje enako v US s to razliko da prodajalci pozabljajo na menjalni tečaj, tako da imajo kar enako ceno v funtih >:D >:D
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

AtaStrumf ::

$399 + DDV = $478,8, če smo čist natančni. Sej navaden 5800 bo pa celo $299 (+DDV za nas), kar je za ZDA čist đabe. Tolk pr nas košta R9500 Pro hudiča.

Če je Huang resno misil s tisto izjavo o halucinogenosti pol upam, da bojo začeli z ATI-jem kako cenovno vojno, ker v bistvu zaenkrat česa takega na področju grafike še nisem opazil.

morphling1 ::

Kak ddv ? Amerikanosi nimajo tega :D Kakšna bo pa cena pri nas je pa čisto od prodajalev odvisno verjetno bodo pretiraval, kot z vsako hi-end novostijo.
Censka vojna bi bila cool, ampak tu gre bolj za tehnološko vojno, kar je še bolje.
Cene pa tudi zelo padajo, glej kaj se dobi za ceno 399$ danes in kaj pred kakim letom. Folk bo pa vedno pripravljen dati velike denarje za najboljše in najhitrejši. Se še kdo spomni kakšna je bila cena 3dfx voodoo 2 tam okrog 400$ ko je prišla ven za 12MB 3d only kartico, s tem da se je našlo veliko exstremnežev ki so kupovali dva komada da so jih vozili v SLI načinu.
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

undefined ::

NVidia je zamudila cikel... kaj se je že zgodilo, ko je 3dfx zamudil cikel? :D
Če bo ATI nadaljeval s svojim sedanjim tempom in ne bo omahal, se nVidii bliža podobna usoda. Morda ne ravno takoj bankrot, saj imajo še zalog za nekaj let, vsekakor pa odvzem krone najboljšega proizvajalca na grafičnem področju. Kasneje morda še odkup vseh nVidiinih patentov iz strani ATIja. >:D


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

AMD: Radeon X1950 GT in zamuda R600

Oddelek: Novice / Grafične kartice
173740 (3112) lukanium
»

R350 je dobil ime

Oddelek: Novice / Grafične kartice
92358 (2358) kuglvinkl
»

Radeon 350 in Radeon 400

Oddelek: Novice / Grafične kartice
61892 (1892) Zheegec
»

Radeon 9500 in 9700 naslednji petek

Oddelek: Novice / Grafične kartice
61762 (1762) danielka84
»

Geforce 4

Oddelek: Novice / Grafične kartice
71626 (1626) attackiko

Več podobnih tem