»

Nizozemska vlada ne zna izbrisati prisluhov telefonskim pogovorom osumljencev z odvetniki

Slashdot - Nizozemska zakonodaja zahteva, da je prisluhe, na katerih se osumljenci pogovarjajo z odvetnikom, potrebno izbrisati. Vendar pa se je izkazalo, da nihče v Nizozemski državni upravi ne ve, kako te sporne pogovore sploh izbrisati. Posnetki se namreč nahajajo na posebni napravi, na kateri teče lastniška programska koda.

Kot razkriva pismo enega izmed policijskih uradnikov, gre za tehnologijo podjetja NetApp, ki je njihova poslovna skrivnost. Nizozemska policija sedaj skuša problem rešiti s pomočjo izraelskega podjetja Verint.

16 komentarjev

Pridobivanje energije iz vozečih avtomobilov

Plošča pred trgovino

Slashdot - Japonci so lani predstavili svoj način pridobivanja električne energije iz kinetične energije nepregledne množice ljudi, ki se vsakdan vali po njihovi podzemni železnici. Podobne naloge, le da v nekoliko večjem merilu, so se lotili tudi Angleži. Na parkirišču pred veleblagovnico Sainsbury v Gloucesterju so v tla vgradili posebne plošče, čez katere potem vozijo avtomobili. Njihova teža potem pritisne nanje in proizvede dovolj kinetične energije za vrtenje generatorjev, ki ustvarjajo električno energijo za delovanje trgovine. Če bo eksperiment, ki naj bi v optimalnih pogojih zmogel pripraviti do 30 kW energije, uspešen, namerava Sainsbury podobne naprave postaviti pred vse svoje trgovine.

74 komentarjev

Microsoft patentiral dvojni klik

SMH - Microsoftu je 27. aprila ameriški patentni urad dodelil patent za dvojni miškin klik z zaporedno številko 6,727,830. Povzetek patenta se glasi:

naj bi izjavil:

"Metoda in sistem za razširitev funkcionalnosti gumbov aplikacij na računskih napravah z omejenimi sredstvi. Različne funkcije aplikacije se sprožijo glede na to kako dolgo je pritisnjen gumb v aplikaciji. Privzeta funkcija se sproži, če je gumb pritisnjen za kratko dolžino časa. Alternativna funkcija aplikacije se sproži, če je gumb pritisnjen dolgo časa, na primer, vsaj eno sekundo. Druga funkcija se lahko sproži, če je gumb pritisnjen večkrat znotraj kratkega časovnega intervala, na primer, dvojni klik."
Pod izumitelji sta imenovana Charlton E. Lui in Jeffrey R. Blum, medtem ko je lastnik patenta Microsoft Corporation. Patentni urad je še navedel, da se področje inovacije "nanaša na splošne računalniške sistem, s poudarkom na izboljšanju funkcionalnosti gumbov aplikacij na napravah z omejeno sredstvi".

Nedvomno vsi...

110 komentarjev

Piratstvo veča prodajo CD medijev

Slashdot - Glasbene založbe pravijo, da s(m)o ljudje slabi, če delimo glasbo. Glasbene založbe tudi pravijo, da bi morali vsi takšni ljudje v ječe. Da jim kradejo kruh. A vse bolj se poraja vprašanje, ali se bodo morali glasbeni založniki še enkrat vprašati, kaj si resnično želijo, saj se je prodaja v Avstraliji od časov, ko je bilo kopiranje in deljenje glasbe še v povojih, strmo povečala za več kot 10 milijonov. Od lanskega leta to pomeni zvišanje prodaje albumov iz 47 na 50 milijonov - 8%, medtem ko prodaja singlov pada in jo bo po vsej verjetnosti nadomestilo prenašanje glasbe s pomočjo programov, kot je iTunes, ki je že dokazal, da so ljudje za primerno ceno pripravljeni plačati glasbo. Novica in uradno poročilo.

Je Avstralija osamljen primer ali pa se situacija ponavlja tudi drugod po svetu? Počakajmo še na ostala poročila ...

18 komentarjev

Lepotno tekmovanje

vir: SMH
SMH - Tokrat lepotno tekmovanje ni tekmovanje lepotic iz vrst človeške samice, niti tekmovanje najlepše pobarvanih računal, temveč izbiranje najlepše izmed vseh digitalno ustvarjenih lepotic. Italijanski projekt Miss Digital World je prav to - lepotno tekmovanje digitalno ustvarjenih deklic.

Programerji/umetniki z vseh strani neba že prijavljajo svoja "dekleta", ki se bodo čez teden dni potegovala za krono Miss digitalnega sveta. Zanimivo je dejstvo, da so vsi trenutno prijavljeni modeli, razen enega, ženske, čisto vsi oblikovalci pa moški, ki so vlagali neskončne ure dela v svoje umetnije. Tale, na sliki, je recimo zahtevala kar 18 mesecev dela. SMH

46 komentarjev

Bo KaZaA postala plačljiva?

SMH -

Upravitelji najpopularnejšega servisa P2P za prenos datotek, KaZaA, so sporočili, da začenjano uresničevati načrt, po katerem bodo uporabniki za uporabo njihovega servisa morali plačevati. Ideja sáma je podobna kot pri novem Napsterju, ki sedaj začenja obratovati. Uporabniki bi vsako preneseno pesem plačali s kreditno kartico, najverjetneje kar na računu za dostop do interneta.

KaZaA upa, da bodo založniki pozabili na nekdanje zamere in podprli nov projekt, ki bi dobiček prinesel tudi njim. Marty Lafferty, predsednik DCIA (Distributed Computing Industry Association), je predvidel, da bi uporabniki vsak mesec prenesli več kot 1,8 milijarde pesmi, kar bi založnikom navrglo milijardo dobička mesečno. Na njihove uradne izjave še čakamo. Več o tem.

20 komentarjev

Morda konec klasičnih baterij?

mobisux - Vir električne energije zna biti precej pomembna dobrina. To so letos ugotovili čez Lužo, in to redno ugotavljamo, ko nam sredi pogovora z boljšo polovico ali med gledanjem filma na prenosniku zmanjka "elektrike". Toda, mogoče se lahko ta scenarij popravi.

Tako na Mobisuxu poročajo, da se je podjetje STMicroelectronics resno lotilo projekta gorivnih celic za mikronaprave, predvsem mobilne telefone in posledično prenosnike. Princip delovanja je preprost: tekoče gorivo katalitsko oksidiramo, nastejo voda, nekaj ogljikovega dioksida in precej toplote, ki na koncu vzpostavi potencialno razliko med elektrodama.

Prednost tega principa je predvsem v trajanju, saj lahko te baterije držijo precej dlje kot sedanje, četudi so litij-ionske, poleg tega pa so precej prijazne. Kakšna je vizija projekta, poglejte tukaj.

Hvala Todyu za namig.

Samo še na bencinsko skočim napolnit prenosnik...

19 komentarjev

Človeške baterije?

SMH - Raziskave na Japonskem so potrdile, da lahko s posebno napravo, ki proizvaja elektriko iz človeške krvi, človeka spremenimo v človeško baterijo. Teoritično bi lahko človek proizvedel do 100 W moči, če bi se vsa hrana, ki jo zaužijemo pretvorila v električno energijo. Ekipa v Panasonicovem laboratoriju za raziskovanje nanotehnologije je zaenkrat uspela proizvesti še zelo malo energije, daljnoročno gledano pa so zelo optimistični. Doktor Kazuo Eda, vodja raziskav, meni, da bo pridobivanje energije iz človeškega telesa naslednja stopnička raziskav. Matrica vas ima...

28 komentarjev

Plašč nevidnosti

News.com.au - Na Univerzi v Tokyu (natančneje na ulici pred njo) so danes imeli predstavitev kamuflažnega plašča, ki omogoča zakritje predmeta oziroma človeka tako, da se vidi "skozenj". Te raziskave professorja Susumu Tachija bodo omogočale izdelavo posebnih optičnih priprav, ki bodo kombinbirale sliko iz ozadja predmeta in predmet sam ter tako ustvarili efekt transparentnosti. Seveda gre tu za posebno napravo, ki lomi svetlobo tako, da sprejema valove tudi izza položaja geometrijske sence in ne za material, ki bi skril predmet sam po sebi. Več si preberite tukaj.

34 komentarjev