» »

Prvi vanilla PCji z "jabolčnimi" CPUji v kratkem iz IBM-a?

Prvi vanilla PCji z "jabolčnimi" CPUji v kratkem iz IBM-a?

Slo-Tech - Po zadnjih novicah iz IBM-a naj bi prišli v kratkem na trg stroji s PowerPC 970 procesorjem in sicer v dveh oblikah; kot "blade" strežniki in kot osebni računalniki. Slednji naj bi se pojavili z Linuxom (tudi v AIX opciji, a verjetno za večje denarje) v štiriprocesorskih strojih s ceno 3.500 dolarjev!

Tako bo IBM pošteno zmešal štrene Sunu na področju strežnikov, verjetno pa tudi Applu, AMD-ju, Intelu in še komu na področju močnejših, večprocesorskih osebnih računalnikov ...

Ob taki konkurenci se bo verjetno hitro pokazalo, koliko je vreden MacOS, torej koliko so jabolčni računalnikarji pripravljeni plačati več za v osnovi enak ali šibkejši stroj ...
Ne dolgo nazaj sem omenil, da bi IBM moral ponuditi tako osnovno ploščo (če ima že procesor in čipovje), in sedaj so končno storili pravo potezo ... [:D] Več o zadevi tu.

7 komentarjev

Beat-O ::

Dvomim, da lahko pričakujemo večji osip uporabnikov, ki uporabljajo xServe od Appla. Večina le teh je verjetno kupila tak sistem, ker na njem teče OS X Server, saj hardwersko xServe ni nič posebnega in ga prekaša kar nekaj drugih serverjev.

IceIceBaby ::

no ja, tudi hardversko xserve ni slaba zadeva.

Drugač pa mislim da applu nebojo porbali prav dosti userjev na desktop področju. Predvsem zaradi tega ker se tipičen mac user nebi znašel v linuxu :) Pomoje imamo že zdej dost procesorske moči na voljo, sploh z dual G5. Jaz še vedno mislim da je glavni OS oziroma celotno delovno okolje z vsemi programi vred ki jih na linuxu in winsih ni.

MitjaP ::

Hmmm.... fanta.... Slovenija velja kot Apple free cona... le nekaj zanasenjakov nas je, kajne? Prav presenečeni bi bili, kolk xServe so pordal v preteklem obdobju!!! Med drugim jih ženejo v kar nekaj državnih institucijah, med drugim v Statističnem uradu RS. No, dejstvo je, da imaš bolj malo od MacOS X Server na Xservu, ker ga nadziraš terminalsko in ne grafično! Kvečjemu enega v racku maš prklopljenega na monitor (če je treba seveda). Drugače pa bolj mislim, da je zanimiv zaradi zanesljivosti (tako hardwarske, kot softwarske - zaradi BSDja).

IceIceBaby ::

mitjap jaz mam dostop do enga xserva preko remote desktopa. Pa baje da večinoma tko delajo admini :) Nevem. Je edina pametna varjanta če hočeš zraven še vsa tista config orodja ki jih v text mode ni.

Drugače pa nevem kolk jih prodajo. Vem da jih kar neki. Vem da so pri EPLu pred kratkim prodal eno hudo zverino. Nevem kolk Xservov v tisti omarci + 2,52 tera xserve raid :)

Thomas ::

Večprocesorski računalniki naj postanejo moderni - to!

Ko bodo procesorji kurili po miliwatt - jih bo lahko milijon v mašini.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Brane2 ::

Hmmm. Zgleda, da nisem najbolje pojasnil zadev...:\


Fora PPC 970 ni v Appleu, ampak v dejstvu, da gre za nor CPU, ki porabi malo in ima 64bitno arhitekturo itd. Po mnogih kriterijih je zanimivejši celo od AMDjevega Opterona.

Recimo, zaradi tega, ker ima DDR-II vodilo za RAM, ki efektivno dela na dvojni frekvenci "navadnega DDR-a", torej 1 Ghz. Pa recimo to, da je ob tem še IIRC dvokanalen. Tako ima PPC 970 zelo zelo solidno pomnilniško prepustnost in tepe vse ostalo nekako tako kot sesuva P4 s svojimi 800 MHz navadnega P3 Celerona, ki ima le 133 MHz vodilo...

Pa poraba 19W/CPU sploh ni tako mala stvar. Danes rabiš recimo za 4x Xeon delovno postajo (če kaj takega sploh obstaja) ZELO solidno hlajenje in že skoraj trifazni štrom, vse štiri PPC970tke na 2 GHz bi porabile toliko, ali pa nekaj več kot denimo kak soliden Athlon !

Bistvo novice je v tem, da Apple vsake toliko naredi tudi kako dobro potezo, od katere navaden PC-uporabnik nima nič, saj določene stvari ne more uporabiti na PCju.

Tokrat ne bo tako, saj si bodo tudi drugi (Linux) uporabniki omislili PPC970tko, ne da bi morali plačevati cenovne pribitke za OS X itd.

PPC bo lahko konkuriral na računalniškem trgu prosto, kot kaki bolj potrošni artikli in takrat bo lahko pokazal svojo pravo moč. PPC je bil in je še vedno genijalna arhitektura, ki ji Apple IMHO naredil doslej več škode kot koristi. Resda se je pojavljal kot velik kupec, vendar je imel delni monopol na tem trgu in so zaradi njega bile tu stvari zaprte, cene pa visoke.

Ravno sedaj postavljam Gentoo Linux na vse svoje stroje (stacionarne in prenosne) in že danes ne bi imel NIČ proti taki delovni postaji. Odkartal bi $3500 za zadevo, potegnil dol Gentoo za PPC si zrolal en primerek za svojega 4-way zmajčka... :D

darkolord ::

emm dvomim da kdo, ki kupuje serverje, gleda porabo... sodoben server ima recimo 3x370W napajalce notr


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

IBM daje na razpolago 53-kubitni kvantni računalnik

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
226607 (4470) vostok_1
»

Veliki brat prihaja prek žarnic v Ikeo blizu vas (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
6418138 (14801) Furbo
»

AMD presenetil z izgubo (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Rezultati
8628048 (21356) m0LN4r
»

Applov tržni delež zmanjšan

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
161912 (1912) Brane2
»

Navijanje Opterona

Oddelek: Novice / Procesorji
101843 (1843) Brane2

Več podobnih tem