» »

Ruski procesorji

Ruski procesorji

Digit Life - Rusi so dobri matematiki, dobri računalničarji, tehniki, inžinirji ter fiziki, problem je le v pomanjkanju sredstev za uporabo vsega njihovega znanja. Zato (in zato, ker so ti ljudje precej poceni delovna sila) veliko število podjetij z bolj razvitih področij prestavlja svoje razvojne oddelke prav v države bivše Sovjetske zveze.

Tokrat pa so Rusi sami razvili strežniški procesor, ki bo ugledal masovno proizvodnjo. Elbrus MCST je namreč razvil 0,13 mikronski 500 megaherčni procesor, ki pri ubogih 1,2 volta napetosti porabi samo 2 W s 4,2 miliona tranzistorji pa uspe iztisniti 400 MIPS in 170 MFLOP-ov procesorske moči. Je izredno majhen - v velikosti kovanca za en Rubelj. Se bo procesor prijel še kje drugje kot v ruskih skrivnih jedrskih laboratorijih, kjer bodo izračunavali posledice detonacije jedrskih raket na sovražnicah "Združene Rusije"? Klikot!

21 komentarjev

Apple ::

Bravo, Rusi...

Zdej pa sam še namest angleščine spet nazaj ruščino v šole :)

LP, M

NoUse4AName ::

400 MIPS in 170 MFLOP-ov procesorske moči

noja, ravno AMDjev in Intelov se nebomo zamenjavali :)

Tic ::

Gut. Samo 6 let za "nami" so :D
persona civitas ;>

CIMEK ::

nevem če lahko to kar tako primerjaš??? že da so pri intelu izdelovali takšne procesorje pred časom, vendar ne pomnim da bi bili veliki za en kovanec in bi porabili 2W :\

sicer pa čestitam rusom ;)
Prvih sto let imajo ljudje lahko veliko težav, kasneje pa zagotovo manj.

mchaber ::

Samo da bodo lahko šah in tetris igrali kjerkoli ne da bi izstopali:P
.

kajzer ::

Naj se mal Intelovci s svojim požrešnim oz. vročim Prescottom po njih zgledujejo!

kilergas ::

Kajzer,.na obeh se da pect palacinke :P

kajzer ::

A na 2W? Res da je to že kr neki za tako malo površino sam vseen v primerjavi z 100W+ je to prava malenkost. Dvomim da tale procesor rabi kakšno hlajenje, saj 2W požre (verjetno) ob polni obremenitvi.

RejZoR ::

Če gre sodit procesorje po ruskih avtomobilih (Lada) se nam obetajo robustni in trpežni procesorji ;)
Sicer pa bravo rusi in upam da se bodo procesorji prijel. Vsaka konkurenca je boljša kot nobena.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

All within my Hands ::

Zanimivo, tudi Rusi so začeli migati na področju računalništva. Znano je, da so meli že v preteklosti dobre prebliske samo kaj več pa to tudi niso bili. Izjema je mogoče Tetris;)
Morda bomo v (daljni) prihodnosti deležni vojne med tremi procesorskimi giganti ampak kdo ve?
Lepo pa se mi zdi da so vsaj pokazali da še niso za "staro šaro". Gremo Putin!!!

NeOman ::

Hehe super, sedaj samo počakamo da prilezejo Rusi do 3GHz+ in premešajo štrene AMD-ju in Intelu. :D Sicer pa še 1x bravo.

Vlady ::

Sreča da znam cirilico >:D :D No pa da sm napow ukrajinc.. :) No rusi žeeee dooolg časa razvijajo podobne igračke... Samo pr njih gre vse bolj počas. In kot vidimo 500MHz na 2W... Pač šparajo na elektriki :D

mojsterpeter ::

"ki pri ubogih 1,2 volta napetosti porabi samo 2 W s 4,2 miliona tranzistorji pa uspe iztisniti 400 MIPS in 170 MFLOP-ov procesorske moči"

a lahko kdo na hitr še primerjavo z pentiumom III 600, pentiumom 4 3000 pa amd-jem nardi s temi podatki? men tkole na suho nič ne povejo MIPS-i pa MFLOP-i...
hvala..
ill communication

Hammer ::

Prepisano iz Sisoftware Sandre 2004:

-Intel Pentium III 500Mhz (1350MIPS, 670MFLOPS)
-Amd Duron 600Mhz (2292MIPS, 945MFLOPS)

-Intel Pentium 4-C 3Ghz (7377MIPS, 2217/4054MFLOPS)
-AMD Athlon XP 3000 (8274MIPS, 3411MFLOPS)

kajzer ::

Hhhh, tale proc je za v 486-ko.

BigWhale ::

Ta stvar je precej dobra za embeded sisteme... majhna je, malo zre in mal se greje...

Mah, rusi znajo marsikaj narediti... Take MIR for example.. :)

kajzer ::

Tole je še za v telefone prešvoh.

kuglvinkl ::

kajzer, si mogoče pomislil, da se high-tech ne začne s telefoni?

The MCST R500 belongs to the family of SPARC-compliant MCST-R series. It's made using 0.13µm process with 8 metallization layers, operates at 450-500MHz, consumes sub 2W, features 4.2 million transistors, 20mm² crystal, requires 1.2/3.3V voltage, provides 400 MIPS, 170 MFLOPS performance, and is encased into 420-pin BGA package.

The new MCST R-500 processors have already been tested in Elbrus 90-micro computing complex under Solaris, Linux in the vast amount of tasks.
Your focus determines your reallity

der_Alte ::

Elbrus.ru je firma pod vodstvom Borisa Babajana, za katerega pravijo, da je bil sovjetski Seymour Cray. Gre pravzaprav za razvojno skupino, ki je delala sovjetske superracunalnike (npr. za CUP, Center Upravleniya Poletov, ki skrbi za kontrolo vesoljskih poletov).

Njihov web page je www.elbrus.ru, na katerem je najuporabnejsi kos strani http://www.elbrus.ru/mcst/eng/nv.shtml.
Tisto pod linkom "Security" je opis security sistema, ki so ga uporabljali na svojih zadnjih racunalnikih, narejenih v sovjetski zvezi, ki bi, ce bi ga uporabljali danes, verjetno res ustavil sirjenje virusov (seveda pa ima nekaj zoprnih lastnosti, ki jih lahko po branju najdete sami).

Elbrusovci so naredili prvi superskalarni procesor na svetu, in to leta 1977. V 80. letih so izdelali elbrus2, ki je bil multiprocesorski, pri cemer so, da so lahko uporabili cenejsi, manj zanesljiv RAM, zadevo zasnovali tako, da so imele vse komponente racunalnika tudi signal za "error", sistem pa je omogocal, da so se operacije, pri katerih je prislo do napak, ponovile. Stvar je torej omogocala hot-swapping procesorjev in rama.

Ko je sla sovjetska zveza k vragu, so ustvarili firmo MCST - Moskovski Center SPARC Tehnologije. Zaceli so sodelovati s Sunom in baje razvili precej uporabnih reci. Poleg tega so pocasi vlekli naprej razvoj naslednika elbrus-2, e2k. Vzporedno s tem so razvili tudi druzino mikroprocesorjev MCST-R. Ze nekaj let delajo tudi sisteme na osnovi teh procesorjev. Slikice imate tule: http://www.elbrus.ru/mcst/vk2.shtml.
Prednik pred kratkim (no, kaka 2 meseca) nazaj izdanega R-500 je R-150, ki je bil namesto v 0.13 mikronski tehnologiji narejen se v 0.35 mikronski, zato je bil temu primerno pocasnejsi, imel pa je tudi manjsi predpomnilnik. Oba procesorja imata samo 1 execution pipeline, ker so Elbrusovci prepricani, da so superskalarni procesorji dosegli svoje meje.

E3M, procesor, ki naj bi v kratkem prisel v produkcijo, je tisto, kar so napovedali pred nekaj leti s procesorjem e2k (ce se se kdo spomni te storije). V glavnem gre za procesor, se najbolj podoben transmetinim, samo da bo imel precej vec vzporedno delujocih racunskih enot. Ceprav bo delal pri
samo prbl. 1.3GHz, bo po zmogljivosti nekje v rangu danasnjih AMD in Intel (se vec instrukcij na takt) procesorjev. Seveda pa so to samo ocene. Procesor bo imel tudi poseben sistem zascite spomina, ki bo poskrbel, da bo OS, pisan za ta procesor, res zelo, zelo tezko sesuti. Procesor je posebej zanimiv, ker ne
bo imel lastnega nabora ukazov. Ker se bo namrec razvrscanje izvajalo v software-u, bo tudi nabor ukazov v resnici uporabnikom skrit, rezultati sprotnega prevajanja pa se bodo med zaganjanji programov shranjevali (torej, kot sem rekel, podobno temu, kar pocnejo Transmetini procesorji).

Se najbolj natancen clanek o e3m lahko preberete tule: http://www.elbrus.ru/mcst/CWR031118.pdf, seveda pa pomaga, ce znate rusko, he he ;).

Rusi torej delajo racunalnike ze priblizno 50 let, in nekatere ideje, do katerih so prisli v svoji relativni izolaciji, so res dobre. Na zalost pa R-500 res ni nekaj, kar naj bi ravno slavili.
Ce ne verjamete, si poglejte, kaksno porabo in zmogljivosti imajo recimo mocnejsi StrongARM ali PowerPC procesorji.

Vlady ::

Ja tale procesorček bi lahko našel mesto v dlančnikih in mobitelih, če ne že v kakih napol notebookih... :\

necromncr ::

izračunavali posledice detonacije jedrskih raket na sovražnicah "Združene Rusije"


..z eno besedo: panik!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Jedrske rakete

Oddelek: Znanost in tehnologija
335553 (4721) D3m
»

Največje računalniške napake v zgodovini

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
4715486 (12113) MrStein
»

Komercialno plovilo v vesolju

Oddelek: Novice / Ostale najave
232699 (2699) njok
»

Ruski procesorji

Oddelek: Novice / Procesorji
212738 (2738) necromncr
»

RED ALERT 2 Amerika-Rusija?

Oddelek: Igre
251080 (855) Aljo1

Več podobnih tem