» »

Spletni Patenti: okvirji

Spletni Patenti: okvirji

The Register - SBC Communications Inc. je po angleškem BT-ju drugo podjetje, ki ga bo web-ljudstvo sežgalo na grmadi za trosenje z dokazi podkrepljenih traparij'c: trdijo namreč, da si pod patentnima številkama 5,933,841 in 6,442,574, ki sta sicer poimenovani "Structured Document Browser", lastijo pravice do uporabe postopka, s katerim se na spletnih straneh po kliku na povezave zamenja vsebina, a ključni deli ostanejo nedotaknjeni; z drugimi besedami: frames.

Bonbonček, ki ga je verjetno prvi podprl Netscape v verziji 2.0, je bil v "zgodnjih dneh interneta", kakor bi temu upravičeno lahko rekli v Sloveniji, sila uporabljan in uporaben, saj je omogočil hitrejše nalaganje strani, preprostejše razvijanje spletnih aplikacij ... vendar pa je s pojavom hitrejših povezav, strežniških programov, svojeglavo podporo brskalnikov ter nenazadnje (predvsem?) tudi z razcvetom domačega spletnomojstrstva izgubil na svojem pomenu celo do te mere, da se ga je prijel že skoraj slabšalen prizvok.

BT-jeva polomija s hipertekstnimi povezavami levo/desno, dejstvo obstaja: SBC kani podjetjem za uporabo okvirjev računati od $527 do $16.6 MIO letno -- odvisno od velikosti podjetja, prihodkov ter sheme licenciranja. Ka-pling!

7 komentarjev

keber ::

Na moji spletni strani so tud okvirji.

Kolk moram pa jest plačat??? :D :D

Fury ::

aahahhhahaha kakšni carji 8-O 8-)

Sid Izprijeni ::

Ti patentni sistemi so, vsaj kar se tiče računalništva, anahronizem. Odkrije se milijon stvari in čeprav je to možno in celo praksa, je idiotsko da se patentira tudi najbolj očitne. Kot npr. tisto ko, je tip zgolj po opisu postopka razvil svoj sistem šifriranja z javnim ključem. Njegov postopek je deloval identično kot patentirani postopek, le da si z originalnim patentom ni prav nič pomagal, pa vendarle je prišlo menda do tožbe. Kot bi patentiral kruh z maslom. Ni ti treba vedeti patentiranega postopka za nanos masla na kruh, da ne bi nekako sam, pa magari samo z nerodnimi parkeljci, omenjeno spacal skupaj. In potem tožba! :D

Čakam, da bodo začeli patentirati praštevila! Bojo blazno pokasiral v računalniški industriji, kjer so same lepe sode cifre! >:D
The true challenge of Creation lies not in the engineering...
...but rather in the ability to control one's project.

Ziga Dolhar ::

Sid: poleg vsega, kar si povedal -- ta patent ni nov, ampak že dokaj star :].

roggy ::

Ziggga .. zakaj hudiča potem ni slo-tech delan s frejmi, če so le-ti tako QL ???

Pa zakaj je večina internet portalov, ki so nekoč bili delani s frejmi opustili frejme in prešaltali na tabele ????
Pa kolikor je meni znano je začetno nalaganje frejma precej počasnejše kakor navadne html strani !!! Tako da po moje, si ti malo kavsu.

Ziga Dolhar ::

vendar pa je s pojavom hitrejših povezav, strežniških programov, svojeglavo podporo brskalnikov ter nenazadnje (predvsem?) tudi z razcvetom domačega spletnomojstrstva izgubil na svojem pomenu celo do te mere, da se ga je prijel že skoraj slabšalen prizvok.


Če v tem delu novice ne opaziš dveh razlogov proti okvirjem...

Pa kolikor je meni znano je začetno nalaganje frejma precej počasnejše kakor navadne html strani !!! Tako da po moje, si ti malo kavsu.


Nalaganje okvirja je počasnejše: poleg same vsebine okvirjev je treba naložit in inicializirat še frameset, kar pomeni večje število zahtevkov ter malenkost več prenešenih podatkov.

Naknadno osveževanje vsebine pa je neprimerno hitrejše ter bolj ekonomično. Kar pa pri hitrejših povezavah ni več tak problem.

Drugič beri novico (ali pa vsaj odstavek) skupaj, ne pa še stavkov obravnavat brez najožjega konteksta, ki je lahko tudi samo poved.

darh ::

roggy... a te lahko prosim da ne komentiraš stvari o kateih nimaš pojma... Frejmi so prečudovita in u iber uporabna stvar če jih znaš uporabit in seveda tudi uporabljat... v nasprotnem primeru se tale hiša iz kart podre in mamo tako stanje kot smo mu priča danes... do sedaj sem videl 2 strani ki jih lahko pohvalim za zelo kul in pametno uporabo okvirjev... microsoftov development page in nek page za nakup pisav...



kar se pa patenta tiče... a je komentar sploh potreben al je vsem jasno da je tole krnekej...





še besedica da podprem kolega nad mano... frejmi zahtevajo več rama / IE (malenkost sicer). k temu lahko dodamo še nekaj dodatnih kilibajtov za hedrz'n'futrz. Ampak - kot sem že rekel - če znamo uporabit okvirje lahko v končni fazi celo pohitrimo nalaganje (poglejte naprimer MSDN...)
Excuses are useless! Results are priceless!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Cloud gostovanje e-pošte (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
6011915 (10753) c3p0
»

C# - xml import v bazo

Oddelek: Programiranje
71367 (1185) nuclear
»

Sam svoj router (embedded pc)

Oddelek: Operacijski sistemi
71282 (1097) Liker
»

DivX s čem jih delat

Oddelek: Zvok in slika
261945 (1391) EX-B
»

Smart Bitrate Controll

Oddelek: Zvok in slika
141353 (1129) morphling1

Več podobnih tem