» »

Ali lahko zaupamo nadzornikom?

Ali lahko zaupamo nadzornikom?

24 ur - 24ur.com poroča, da naj bi na SOVI odkrili dva primera "infiltracije" uslužbencev s ponarejenimi spričevali.

O enem primeru konkretno navajajo tole: "Bolj neroden je primer Bojana Bratuša, ki se je v Sovi zaposlil pred desetimi leti, in je, kljub pomanjkljivi izobrazbi in sicer spričevalu poklicen šole, za katero se je pozneje izkazalo, da je ponarejeno, hitro napredoval znotraj hierarhične lestvice. V zadnjih letih je bil šef t. i. oddelka prisluha etra in fizičnega priklopa, kar z drugimi besedami pomeni tehniko, ki s pomočjo računalniškega programa lahko razvozla zapletene signale mobilne telefonije."

SOVA sicer POP TV o konkretnem primeru ni dala izjave. A če drži, da je bil šef "oddelka za prisluškovanje" zaposlen na podlagi ponarejenega spričevala, je to lahko zelo zaskrbljujoče.

Prisluškovanje je resen poseg v človekove pravice. V demokratičnih in pravnih državah je spoštovanje in upoštevanje zakonodaje, ki to področje ureja izredno zelo pomembno. Če so moralna načela nekemu posamezniku "dovoljevala" zaposlitev s pomočjo ponarejenega spričevala, se lahko upravičeno vprašamo ali in kako se je ta oseba držala moralnih in zakonskih načel v drugih primerih.

Na SOVI so sicer v izjavi za javnost zapisali, da "čeprav uslužbenca nista imela ustrezne izobrazbe v nobenem primeru pri opravljanju svojega dela nista kršila človekovih pravic". Pa vendar, če sta lagala že ob zaposlitvi in če SOVA kljub zakonsko predpisanemu preverjanju uslužbencev ponarejenih spričeval takrat ni ugotovila, kako naj zaupamo, da je tokratna izjava resnična in preverjena?

Ali lahko zaupamo nadzornikom, ki nimajo visokih moralnih standardov in se ne držijo zakonov?

32 komentarjev

cekr ::

Nekdo mi hoče na ta način povedati, da so visoko in še bolj izobraženi ljubje bolj pošteni in manj podkupljivi?!

A so res?


Sicer je to velika svinjarija, da je prišel do službe s ponarejenim dokazom o izobrazbi. Samo iz članka na POP-u veje zavist, da je na takšnem mestu nekdo s tako "majhno" izobrazbo.

Sem prepričan, da tip obvlada svoj posel. Svojo izobrazbo pa je pridobil na delu.


S tem ne zagovarjam nikogar, ki pride na nepošten način do službe, vendar v naši državi se vedno bolj uveljavlja načelo, da če nimaš vsaj visoke šole si velika zguba,baraba...
Kam to pelje? Do tega, da bodo v bližnji prihodnosti cenjeni samo še ljudje z nazivi dr. mag. ...
Znanja pa nobenega. Žal se to uresničuje.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

babylon9 ::

jaz bi prej zaupu nekomu, ki se prebije na vrh iz dna, s svojim delom in sposobnostjo kot nekomu samo s papirjem, ki bi se na svoje delo pozvizgal ..

Barakuda1 ::

Imam občutek, da so nekateri zgrešili bistvo.

Ni poanta v tem, da tip nima ustrezne izobrazbe, pač pa v tem, da je pri zaposlitvi predložil ponarejene listine kot dokaz izobrazbe, ki je nima.

Skratka, gre za moralno izjemno vprašljivo osebo, ki dela na preveč odgovornem delovnem mestu, da bi to lahko spregledali kot nedolžen spodrsljaj.

cekr ::

Ne, ne. Napisal sem na osnovi tistega kar sem videl na TV.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

Xplicit ::

bolj se mi postavlja uprasanje, koliko lahko zaupamo SOVI, glede na to da ni sposobna preverit bacgrounda lastnih usluzbencev, kak se pol lahko gre 'obvescevalno agencijo' ... :P :\

darkolord ::

e?

poweroff ::

Kot je ugotovil že Barakuda, ni problem v tem, da bi za neko delovno mesto morala biti potrebna taka in taka izobrazba. Problem je v tem, da človek zahtevane izobrazbe očitno ni imel. In namesto da bi šel v šolo kot smo šli vsi ostali, je - po poročanju POP TV - raje ponaredil dokument, ki naj bi dokazal, da je v šolo hodil.


E, to pa je moralno sporno. In tudi nezakonito.

Še huje pa je, da tajna služba tega do sedaj ni odkrila (je to morda znak, da ni odkrila še česa drugega, hujšega - zakaj jih potem plačujemo?). In hudo je tudi to, da je imel tak človek očitno zelo odgovorno funkcijo, ki zahteva visoka moralna načela in strogo spoštovanje zakonov.

E, to sta pa dva resna problema.

Ampak "saj se zlorabe ne dogajajo", kajne?
sudo poweroff

poweroff ::

Aja cekr, pa še en dodatek. Za pridobitev naziva mag ali dr moraš kar precj delati. Vsaj načeloma to velja.

In moraš pokazati kar nekaj znanja.

Se najdejo tudi taki, ki kaj naredijo bolj z levo roko, ampak načeloma je treba kar delat.

Zato je naziv indikator tega, da verjetno imaš znanje. Vsekakor ga nekdo z nazivom bolj verjetno ima, kot nekdo brez. (Ne velja pa to vedno). Seveda se pa da vedno še dodatno preveriti ali ga ima res... 8-)
sudo poweroff

Matri[X] ::

Ce je dobro ponarejeno, se _zelo_ tezko odkrije, da je ponaredek.

frenk ::

a kšne računalniške evidence o izobrazbi pa ni??

...grem jest mojo diplomo printat:D

Exilian ::

Matri[X]: Da, en klic na faks pa je konc z ponarejeno diplomo
It's not the opensource i hate.
It's the fanclub I cannot stand.

Highlag ::

Tole poleg "nesrečnega" prečkanja državne meje z prisluškovalnim kombijem meče na našo obveščevalno službo zelo slabo luč.

Če ne znajo preverit niti lastnih uslužbencev, ki bi jih po zakonu morali pred zaposlitvijo, kako lahko od njih pričakujemo, da bodo opravljali službo za katero so plačani? In v tem času teroristov? Še ena služba, ki bi jo lahko v takšni obliki, ki je danes lahko ukinili in s tem prišparali nekaj našega denarja. ;((
Never trust a computer you can't throw out a window

poweroff ::

Kolikor se spomnim, se je SOVA celo enkrat pred leti v časopisnem oglasu nekomu morala opravičiti. Nisem sicer kakšen strokovnjak za tajne službe, ampak tisto malega, kot sem prebral mi da misliti, da so take stvari v svetu tajnih služb prej izjema kot pravilo...

Sicer pa ko je treba spremljati razne """nevarne""" antiglobaliste in osebe z uglednimi akademskimi statusi, osebe, dejavne v kulturni in civilno-družbeni sferi, so kar "učinkoviti". Pa čeprav po mnenju nekaterih celo kršijo zakonodajo...
sudo poweroff

B-D_ ::

Kje so dobri stari časi ko si enostavno za 100 mark kupil narejeno diplomo, naučil si se pa samo tisto kar si ZARES rabil za svoje delo in potem to delo opravljal, če pa ga opravljati nisi znal ti pa ni nobena diploma pomagala pred tem da si dobu čevelj v rit. Ne pa da bi se moral, kot sedaj, jebat s še 400% neuporabnega bullshita, ki ga te dni filajo folku samo zato ker faxi (vsaj ti v lj) absolutno nimajo pojma kako bi s čim uporabnim zapolnili predmetnik. Potem pa folk, ki je dober na področju svoje stroke, ne more imeti diplome, ker ne spada med debilne piflarje, ki živijo zato da se bodo gulili popolnoma neuporaben šrot.

V mb je malo bolje kjer se polovici bullshita lahko izogneš ker imaš praktično pol predmetov izbirnih iz daljšega seznama predmetov, toda še vedno maš dosti gluposti za predelat, odpisat, dobiti šestico in pozabit ta shit za vekomaj. :\

(zgornje ciljano predvsem na tehnične vede kjer je zares uporabnih tem več kot na pretek)

Sicer pa back to topic... poanta afere je samo v tem: "mami mami mami, on je pa dobu velik denarja pa ga ne bi smeu, ker sem jaz preglup da bi se tolk znašel kot on, zato tudi on ne sme toliko zaslužit, weeeeeeeeee".

In potem mamica kupi otločku ladoleda ter zatoži zlobnozlobneža policiji. Pa smo spet vsi hepi v naši enormni neproduktivni zablojenosti in sfaljenem učnem sistemu. :\ :\

Jaffa ::

Ti si spet zgrešo bistvo.
www.markosoft.si | www.markoshop.si
GRYPHON Z87|i7-4770k@4200MHz|16GB VENGEANCE 1866MHz
2x SAMSUNG 850PRO 256GB|GTX960|LIAN LI|BENQ BL3201PT 4K

B-D_ ::

Bistvo je morenje z moraliziranjem v novici. Skratka je moraliziranje samo bullshit izgovor, ki maskira nevoščljivost, da nekdo vleče večjo plačo kot bi jo "smel" s svojimi papirji o izobraževanju.

Poanta vsega moraliziranja je pa še bolj absurdna: Sposobnost ni važna, važen je skret papir, ki ga ima nesposoben a napiflan asshole na steni.

To je bilo ponazarjeno v predzadnjem odstavku moje prejšnje objave.

alum ::

B-D, ti si definitivno zgresil bistvo!

Nehajmo se ukvarjat z moraliziranjem in legalizirajmo krajo!

Matri[X] ::

Matri[X]: Da, en klic na faks pa je konc z ponarejeno diplomo
Se 1x preberi moj post. Ce si ponaredek zrihtal tudi na strani faxa, potem ni tega problema.

Keyser Soze ::

Matrix, ja sej ne. Če zadevo zrihtaš tako kot je treba se ne da ugotovit oz. odkrit zadeve. Samo problem je to tako "dobro" ponaredit. V takem primeru pa zadevo najbrž že kar narediš.

Ima pa (na žalost) tudi B-D_ dober point. Važna je diploma in ne sposobnost. Diploma pa nikakor ni odraz sposobnosti. Kar se prevečkrat pokaže v praksi. In bi bil marsikdo brez diplome veliko primernejši za tisto delovno mesto.

poweroff ::

Hm, BD ni dojel v čem je bistvo omenjanja morale. Ampak mu ne zamerim, saj kot človek, ki na forumu javno zagovarja krajo programske opreme in vsebin verjetno ne ve točno kaj naj bi beseda morala pomenila.

Stvar je v temle. Za določena dela se zahteva visoka stopnja odgovornosti. Upravljanja jedrskih konic recimo ni pametno zaupati narkomanu. Enako velja za obveščevalno delo. Zato zakon o tajnih podatkih zahteva, da smejo s tajnimi podatki delati samo varnostno preverjene osebe. Varnostno preverjanje obsega tudi preverjanje npr. prezadolženosti, odvisnosti, verjetno tudi malo pogledajo ali je človek kakšen verski (islamski) fanatik, itd.

Logika je preprosta - ljudje s preveč slabostmi so bolj dojemljivi za pritiske, korupcijo, itd. Večja je verjetnost, da zaupanega dela ne bodo opravljali odgovorno. Če imamo neodgovornega pometača cest pa seveda ni tako hudo, kot če imamo neodgovornega upravljalca naprave za prisluhe ali pa neodgovornega upravljalca jedrskega reaktorja.

Skratka za opravljanje določenih odgovornih mest so primerne samo osebe z visokimi moralnimi načeli. Nekdo, ki javno zagovarja kršenje zakonodaje to gotovo ni. Prav tako to ni nekdo, ki ponaredi spričevalo. V tem je bistvo omenjanja morale.

Predstavljajmo si, da bi se izkazalo, da je nek agent SOVE narkoman ali islamski skrajnež. Takrat bi verjetno vsi skučili v luft...
sudo poweroff

Bass0 ::

V dodatek na [predzadnji!] Matthaijev post: sklepam, da opravičilo obveščevalne službe izvira iz tega, da so storili napako. Taki primeri so morda res redkost, ampak nekateri primeri so zelo resni. Britanska in ameriška agencija sta vendar posredovali napačne informacije o oboroženosti Iraka! Da ne govorimo o zanemarjanju nevarnosti napada Al Kaide na WTC! Pa dvomim, da sta se agenciji kdaj opravičili iraški in ameriški javnosti.

Nekoliko paranoični pogled kaže, da je nemoralnost v obveščevalnih službah zelo razširjena, in da jo po vsej verjetnosti premaga interes tistega, ki kontrolira obveščevalno službo. Se pravi, da tam, kjer so oblasti skorumpirane, nastavijo več nivojev grešnih kozlov, ob katere se javnost spotakne, preden uspe priti do glavnega krivca. To, da je slovenska javnost naletela na grešnega kozla, je lahko morda že simptom.

Ko bi le bilo mogoče zagotoviti moralnost na vseh nivojih oblasti in njenih udov!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Bass0 ()

mercutio ::

B-D_:
"Sicer pa back to topic... poanta afere je samo v tem: "mami mami mami, on je pa dobu velik denarja pa ga ne bi smeu, ker sem jaz preglup da bi se tolk znašel kot on, zato tudi on ne sme toliko zaslužit, weeeeeeeeee".

In potem mamica kupi otločku ladoleda ter zatoži zlobnozlobneža policiji. Pa smo spet vsi hepi v naši enormni neproduktivni zablojenosti in sfaljenem učnem sistemu."

S tem si pokazal, da si totalno zgrešil bistvo prispevka. Očitno imaš tudi komplekse glede izobrazbe, drugače ti dejstvo, da za višje delovno mesto zahtevajo višje izobrazbe ne bi šlo toliko v nos. Glede učnega sistema nimam zelo dobrega mnenja, ampak tvoje posploševanje o vseh faksih pa ne zdrži vode. Če je večina stvari neuporaben bullshit mogoče nisi za izbran faks. Tvoje spoznanje, da se naučiš samo tisto, kar zares rabiš za svoje delo, ne bom komentiral. Poklici so različni, ni ti treba imet faksa ravno za vsak poklic, sprejmem tudi dejstvo, da je lahko nekdo dober na svojem področju tudi brez faksa. Če ne drugega pomeni faks neko delavnost, samoiniciativnost, odločenost, da neko stvar končaš, samostojnost, zanesljivost - kar za človeka, ki je ponaredil diplomo ne bi mogel trditi. So pa tudi na faksu, kakor povsod, razlike in izjeme.

nurmaln ::

Če bi šlo za nevoščljivost bi bil potem lahko nevoščljiv do vsakega lopova ali bančnega roparja ki si je nakradel več kot sem jaz zaslužil. Ni glih tko.

CX20RE ::

Na kratko za tiste, ki še vedno ne zastopijo problema:

Nihče ne dvomi v njegovo sposobnost priklapljanja kablov in nadzora sodelavcev, vprašljiva je njegova morala in motivacija ter sama učinkovitost SOVE. Če je bil o svoji izobrazbi pripravljen lagat obveščevalni službi jih a)najbrž ne jemlje preveč resno b)za dosego SVOJIH ciljev je sposoben storit marsikaj.

Bo šlo?

Keyser Soze ::

Nihče ne dvomi v njegovo sposobnost priklapljanja kablov in nadzora sodelavcev, vprašljiva je njegova morala in motivacija ter sama učinkovitost SOVE


Če njegova sposobnost preklapljanja kablov in nadzora sodelavcev(glede na to, da je bil vodja sektorja bi rekel, da zgolj nadzor oz. organizacija - fizično delo opravljajo operativci, kar on dvomim, da je bil) ne odraža same učinkovitosti SOVE in če sposobnost ni sestavljena tudi iz morale in motivacije potem se je resno za vprašat kaj si hotel povedat oz. če zastopiš problem.


Ne sklepat nekaj tretjega in ne stigmatizirat ljudi takole. Od avtorja članka, ki pozna to problematiko, bi pričakoval kaj več kot preventivne misli, v smislu, če ga je polomil tu, kje drugje ga je še oz. ga skoraj sigurno je ali ga bo.

Daedalus ::

>Sem prepričan, da tip obvlada svoj posel. Svojo izobrazbo pa je pridobil na delu.

Zdaj pa pejd kamorkoli vprašat za zaposlitev, ko te pa bojo povprašali o izbrazbi, pa jim lepo reči: "Sej jo bom pridobu tule na šihtu." Pol pa pridi nazaj sem napisat, kje si se na tak način zaposlil:\

Drugače pa prav vrhunska sramota za SOVO. Obveščevalci, ki ne znajo preveriti niti svojih zaposlenih. Jao, mene.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

mercutio ::

Keyser Soze:
"...ne odraža same učinkovitosti SOVE in če sposobnost ni sestavljena tudi iz morale in motivacije potem se je resno za vprašat kaj si hotel povedat oz. če zastopiš problem."
Po mojem problem ni toliko v sposobnosti - mogoče je bil sposoben opravljati svoje delo, gre za možnost zlorab, kjer se lahko upravičeno vprašamo, ali bi se dotičnemu osebku, glede na to, da se mu ponarejanje diplome ne zdi moralno sporno, zdelo sporno še kaj drugega, kar bi lahko bolj škodilo šrišemu krogu ljudi kot pa njegova neustrezna zaposlitev. Glede na to kakšne vrste podatkov zbirajo pri SOVI, je dvom upravičen.

Keyser Soze ::

Že, že. Ampak a lahko na podlagi tega sklepamo, da večina uporabnikov na tem forumu, ki prikriva svoje pravo ime v profilu skriva nekaj pred nami. In je zato sklepati, da bo v bodoči službi lahko prikrival pomembne informacije? Krivo pričal na sodišču?

Kar je storil je storil. Kaznuje se ga zaradi ponarejanja listin in to je to. Mislim, da ne obstaja noben zakon ali podzakonski akt, ki bi določal, da mora biti uslužbenec obveščevalno varnostne agencije moralno "primeren"(?) za to delovno mesto? Nekaznovanost že. To pa za enkrat še izpolnjuje.

Nadaljno stigmatiziranje oz. sklepanje, kakšen je in kaj bi lahko oz. je lahko storil ni na mestu. Sploh s strani par ljudi, ki so ozaveščeni kar se tiče te problematike.

pajac ::

B-D_: Predstavljaj si zobarja brez diplome, pa mi povej če bi mu pustil da se nauči krpat zobe v tvojih ustih?! ( Zalostno je to da dejansko tak primer poznam!!:[ )

Kar se pa SOVE tiče, je pa spet organizacija škripnla, tako kot povsod na svetu (pa ne mislim samo na obveščevalne), kar je itaq ze konstanta stalnica!
Se pa strinjam da ima tukaj(pri tem poklicu) morala ključno vlogo!:\
HA!..Tega pa nima še nihče!! ;p

Keyser Soze ::

A jo ima? Pri detektivskem poklicu jo ima. Ta služba pa ne vem če.

P.S.: Zobarje sem imel pa takšne z diplomo, da bi upravičeno sumil, da je ponarejena. Pa ne enega. Tako da če poznaš kakšnega brez, pa da dela in naredi zadeve kot se spodobi povej.

Pavle ::

1.) Pustimo pojma demokracija in pravna drzava. Prvi tako ali tako ne pomeni nic drugega, kot "mob-rule" oz. vlada skupine. Kdor najde vec somisljenikov, dasiravno je ideja se tako zgresena, bo zmagal/vladal - povsem zgreseno (beri: ne deluje). Drugi pojem - pravna drzava - ker nasi politiki tako radi "upogibajo resnico" in pocnejo raznorazne neodgovorne reci, imajo zelo radi 1. pojem, torej demokracijo, kot protiutez/"tolazbo" za ljudstvo pa uporabljajo 2. pojem - pravna drzava v povezavi "da bodo naredili nadzor in transparentno delovanje v skladu s pravno drzavo". Wake UP!!!

2.) Slovenija je REPUBLIKA in NE demokracija (glede mojega nasprotovanja pojmu demokracija glej prvo tocko), torej niso ljudje na oblasti nic drugega, kot voljeni/zaupani usluzbenci ljudstva, ki naj ravnajo in usmerjajo drzavo v dobro ljudi (in ne proti).

3.) Dogajanje v SOVA-i (in tudi drugih "vladnih" sluzbah) - obstaja pojem "good old boy network" oz. druzba starih prijateljev - z drugimi besedami "veze". Dokler bodo tako izbirali ljudi v "vladi" in kjerkoli drugje, bo stanje tako kot je. Ljudje za kakrsnokoli sluzbo naj bodo izbrani po interesu (primernosti za delo) in izobrazbi.

4.) Nadzor - kjer so ljudje odgovorni, delajo iz prepricanja in ne iz koristi, ne rabis nadzora. Pa tudi - ze spet - kaksni "nadzorniki"?!! Oni niso NIC drugega, kot usluzbenci ljudstva, nikakrsna oblast in ne vem kaj - so SAMO ljudje, ki jim vsi drugi ljudje zaupajo odgovornost takega dela. Zadosti - ze spet smo pri odgovornosti - ce je ta, je vse v najlepsem redu. In se enkrat - delaj odgovorno iz prepricanja in ne iz koristi - slednja pride sama, ce delas dobro in v skladu z naravnimi zakoni.

Image Hosted by ImageShack.us

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Pavle ()

poweroff ::

Že, že. Ampak a lahko na podlagi tega sklepamo, da večina uporabnikov na tem forumu, ki prikriva svoje pravo ime v profilu skriva nekaj pred nami. In je zato sklepati, da bo v bodoči službi lahko prikrival pomembne informacije? Krivo pričal na sodišču?
Pozabljaš, da razkritje identitete na forumu ni obvezno, celo zaželjeno ni, saj te spodbujajo, da si izbereš nick.
Poleg tega je varovanje svoje zasebnosti človekova pravica, torej ne moremo govoriti o kakšnih sumih nezakonitosti, če človek varuje samo to, do česar ima pravico.

Mislim, da ne obstaja noben zakon ali podzakonski akt, ki bi določal, da mora biti uslužbenec obveščevalno varnostne agencije moralno "primeren"(?) za to delovno mesto? Nekaznovanost že. To pa za enkrat še izpolnjuje.

Obstaja. Sicer ne piše ravno "moralno primeren", vendar je smisel zakona v tem oz. v tej smeri. To je ZTP - zakon o tajnih podatkih.
sudo poweroff


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Goljufiva izobrazba (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Šola
15632245 (25253) celada
»

Tudi SOVA analizira prometne podatke?

Oddelek: Novice / Zasebnost
153385 (2350) poweroff
»

Ko ima policija težave, SOVA priskoči na pomoč (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
11116960 (14958) Brane2
»

Ali lahko zaupamo nadzornikom?

Oddelek: Novice / Zasebnost
323967 (3208) poweroff

Več podobnih tem