» »

Nova anketa: nakup prenosnega računalnika

Nova anketa: nakup prenosnega računalnika

Slo-Tech - V prejšnji anketi smo vas spraševali, ali boste letos bistveno posodobili drobovje vašega računalnika. 72% glasujočih vas je odgovorilo, da vam trenutno stanje pod pokrovom ohišja ustreza. Na prvi pogled rezultat preseneča, vendar je potrebno vedeti, da uporabniki na naši strani že imajo (zelo) zmogljive računalnike in se jim prehod enostavno ne splača, glede na vložek denarja in dobljene rezultate. Morda bo več nadgradenj pričakovati ob izidu MS Viste.

Letos bom bistveno posodobil drobovje mojega računalnika. Kupil bom:
Ne bom (bistveno) posodabljal72%
(694)
AMD s.AM212%
(117)
Intel Core 2 Duo (Conroe)10%
(92)
Računalnik ostaja nespremenjen, za igre bom kupil konzolo Xbox 360/PS3/Wii6%
(57)
Skupaj glasov: 960


Presenečajo pa rezultati glede izbire naslednjega procesorja. Velika večina (sicer še neuradnih) testov je pokazala, da bo Intelov Conroe hitrejši od AMD-jeve ponudbe. Uporabniki verjetno računajo, da bo AMD ravno zaradi prihodnje nezmožnosti kraljevanja v hitrostnem razredu, ponovno ponudil zelo dostojne poceni procesorje. Cenovne vojne obeh proizvajalcev to že nakazujejo. Nemajhno število pa si bo privoščilo zmogljivo igralno konzolo.

Tokrat vas sprašujemo po nakupu prenosnega računalnika. Ga že imate in živi v simbiozi z namiznim računalnikom, ste ga dobili v službi, ali pa vam popolnoma zadošča namizna pošast?

42 komentarjev

Jernej L ::

odgovor "ne ga bom kupil, ker uporabljam službenega"

ne zastopim, WTF?!?

jurre ::

ja sluzben laptop imas, zato pac ne bos svojega kupu:\

kuglvinkl ::

Hmm, kar nekaj jih poznam, ki so dobili službene prenosnike v službi, in jih seveda lahko uporabljajo tudi doma, tako da res ne potrebujejo še lastnega, še posebej, ker niso ravno zastonj.

64202 ::

Prenosniki ownajo. Edino strah me je pa dneva, ko bo garancije konec.
I am NaN, I am a free man!

Looooooka ::

Uporabniki verjetno računajo, da bo AMD ravno zaradi prihodnje nezmožnosti kraljevanja v hitrostnem razredu, ponovno ponudil zelo dostojne poceni procesorje.
Kera ql prikrita zaljivka slo-tech userjev.
U called us cheap :D
(no ja saj amdjevce)

C_maniak ::

zaenkrat so zame za tisto kar nudijo predragi v primerjavi z namiznimi.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: C_maniak ()

lopov ::

Heh, ravno danes sem se pogovarjal s kolegom in bom do konca poletja skusal prodati racunalo in kupiti 17" prenosnik. Ce koga zanima A64 3400+ in 6800GT z giga ali dva rama naj se javi ;)

Resno, v uporabi sem imel 2Gb Core duo Toshiba Satellite 17" in sem ugotovil, da je super, cene zanj pa variirajo od 1500 do 2000 evrov; drazje seveda pri nas ...

muzičar ::

Am mislim da je Delfi imel bolj v mislih nesmiselnost stavka oz. obupno zgradbo. Slovnično je ta anketa tako u k. da res ni. Sem se pa lepo nasmejal ko sem jo bral. Bi lahko prosim popravili napise.

Torej ne "ne ga bom kupil..." ampak "ne bom ga kupil".

Matevžk ::

Ja, niti ne bi bla taka panika, če ne bi bla napaka copy/pasteana v tri odgovore :))
lp, Matevžk

kuglvinkl ::

Res je :( . Pa še popravit je ne morem... Nič, glede na to, da je zadeva res obupna, moramo iti znova.

Se opravičujem. :'(

kuglvinkl ::

Moram Primoža prepričat, da bo zrihtal on the fly spremembe texta v anketah.

OK. Glede AMD-ja, no sem še malo klikal pred spanjem, in na kaj naletim (3dcenter.de)

Auf AMD-Seite wãre hingegen als erstes der Athlon 64 X2 3800+ zu nennen, welcher dann auf einen Listenpreis von 169 Dollar fallen wird und bei 2.0 GHz Taktfrequenz ein überaus gutes Allround-Angebot ohne wirkliche Schwãchen zu einem sehr vernünftigen Preis darstellen dürfte. Dieser Prozessor wird sich im übrigen preismãßig mit dem Core Duo 2 E6300 aus Intels neuer Core-Prozessorenarchitektur messen müssen, welcher 1.86 GHz Taktfrequenz zu einem Listenpreis von 183 Dollar aufzubieten haben wird. Vermutlich werden sich diese beiden Prozessoren aus Preis/Leistungssicht nicht viel nehmen: Der Intel-Prozessor dürfte (prognostiziert) etwas schneller sein, der AMD-Prozessor ist dann dagegen etwas günstiger zu haben ...

Zgodovina sprememb…

opeter ::

Jz poznam tudi kar nekaj ljudi, ki imajo službenega prenosnika in jo uporabljajo tudi doma. Jaz pa vseeno ne bom kupil prenosnika, dokler za 150.000 SIT ne bom dobil notesnika z 19" LCD, dualcore CPU-jem, dobro grafično in vsaj 2 GB RAM-a. Toliko o temi. Sicer pa prenosnika itak ne potrebujem. :P
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: opeter ()

Trololololo1 ::

Se čisto strinjam z opeter-jem. Prenosnik je luštna zadevca ampak, če hočeš dobrega ga pod 200.000 ne dobiš. Za ta denar lahko pa nabavim računalnik in monitor, ki mi bosta sužila 2 leti. Mislim, da bo preteklo še veliko časa preden bo prenosnik bil pri vsaki hiši.

Jst ::

V novici govorite o neki simiozi z namiznim računalnikom, a v anketi pa ne duha se sluha o tem.


Torej.

Moj odgovor bi bil:

Imam en celeron okrog 700, zaprt v omari, ki mi služi kot router/firewall. (matr, toliko časa je že tam, da sploh ne vem kako zgleda, niti konfiguracije ne vem).

Imam p4.2.4ht. Imam Dellovega prenosnika - centrino, 1.6.

In ja, najbrž bom do konca leta zamenjal, ker nujno potrebujem dual core.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

bbearMD ::

Dobil za darilo PowerBook G4, alu, 12?. :) Je vse, kar lahko človek sploh pričakuje od prenosnika, če ga kakor jaz, uporablja predvsem za pisanje besedil, postavitve le teh v TeX, projekcije ppt in podobne, ter seveda neprenehno vlačenje samega računalnika za sabo. Kako se bo obnašal bom lahko videl v prihodnjih mesecih, ko ga bom intenzivno uporabljal. Zaenkrat vem le to, da baterija dejansko zdrži cca. 5 ur dela, če ne rabiš BT in WiFi še več. Grafični vmesnik je preprost za uporabo, spodaj pa itak tiktaka BSD in je tisto malo, kar ga poznam, tudi uporabno. (Se bom pa še učil v prihodnjih tednih, ko bom imel nekaj več časa.)

Za sedaj sem še navdušen, bom videl, če me bo držalo tudi čez nekaj mesecev, tako da izjave v smislu ?priporočam? ne morem napisati. Lahko pa napišem, da sem videl nove MacBooke in nisem navdušen. MacBook pro, pa žal ni dobavljiv v formatu, ki bi mi ustrezal (čim manjši), pa tudi tisti bleščeči se zaslon je zelo nemogoč za moje oči, imam raje nekaj manj resolucije in mat zaslon. Seveda imajo ?vsake oke svojega malarja? tako da kar na povprek ne gre soditi. Seveda je ključno pri prenosniku, po moji izkušnji s poprejšnjim prenosnikom, da ti je ob nakupu kristalno jasno za kaj ga boš uporabljal in kako ga boš uporabljal, sicer bo rezultat porabljenega ogromno denarja in funkcionalni hardwerski fiasko.

c00L3r ::

Jaz ga zaenkrat še ne rabim. Na fax-u imamo namizne, ki so dovolj zmogljivi za delo na vajah. Doma pa mam namiznega. Bom pa kupil laptopa, ko bom šel v službo, in bom rabil kaj malo boljšega, ko bomo delali na večjih projektih, da bom lahko nesel delo tudi domov.

Se pa mi zdijo zelo zanimivi nakupi razstavnih eksponatov iz sejmov, kjer ti ponujajo 6 mesecev garancije in sam lapotop stane 50% cene.

necromncr ::

Prenosniki ownajo. Edino strah me je pa dneva, ko bo garancije konec.

Boj se garancije baterije (6 mesecev za geri-shit.com)..

mtosev ::

Boj se garancije baterije (6 mesecev za geri-shit.com)..

GERICOM 3h bp. 6 mesecev stara baterija.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Jaffa ::

Kok je meni znano imajo vse (ali pa vsaj velika večina) baterije za prenosnike garancijo 6 mesecev.
www.markosoft.si | www.markoshop.si
GRYPHON Z87|i7-4770k@4200MHz|16GB VENGEANCE 1866MHz
2x SAMSUNG 850PRO 256GB|GTX960|LIAN LI|BENQ BL3201PT 4K

Stepni Volk ::

Prenosniki imajo več napak. Ena večjih za resnične odvisnike je, da niso ravno "heavy duty". Tudi za pristaše visokih performans, navijanja, ter gamerjev odpade. Zelo restriktivni so tudi glede svoje drobovine.
Koristni so torej za zmerne uporabnike na različnih koncih, ter pogojno manjši nepremičnini. Kar v prevodu pomeni, da je to večina prebivalstva planeta.

Čisto uporabna zamisel bi bil Prenosnik "single core", z docking station-om z drugim coretom... Druga rešitev iz sveta avtomobilizma: preklopljivo delovanje iz single v duo-core delovanje.
Lahko bi jim rekli BI-core prenosniki. Če potrebuješ moč, uporabljaš obe jedri, če potrebuješ varčevati z baterijo/gorivno celico le eno.

OwcA ::

Nekaj podobnega uporablja Sony pri VAIOtu SZ, le da gre tu za preklaplanje med integrirano in dodatno grafično kartico.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

necromncr ::

GERICOM 3h bp. 6 mesecev stara baterija.

Še 1-2 meseca počaki.. :D men je crknla v 2 tednih iz 100% na 10%, notebook pa drži 40 sekund prižgan..

mtosev ::

Za info baterijo je izdelal MSI.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

;-) ::

letos proti jeseni dobim 200k pa bom kupo enga prenosnika, sicer nevem kaj mi bo poleg treh računal v bajti ampak vseeno- vsaj ko bom dežuren v šoli bom lahk na netu (je mrežna vtičnca blizu)

neoto ::

Meni pride precej prav. Mi vsaj ni treba vse podatke vedno na disk presnemavat, ko grem od doma v Ljubljano in obratno. Ves čas imam pač vse s seboj... Pa še neodvisen si od kakršnih koli izpadov elektrike (ki jih je v našem koncu precej, čeprav ne živimo nikjer v rovtah) ali pa neviht... :D

Dr_M ::

prenosnika se kr en lep cas ne bom kupu, ker pac nimam tok dnarja (poleg tega prenostnika niti mal ne potrebujem), da bi lahko nekak vzrzeval 2 racunalnika.
prenosniki pa se lep cas ne bodo mogl nadomestit desktop racunalnika, ceprov pa so razlike res precej manjse, kot so ble ucasih, ampak se vedno so delec zadi.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

opeter ::

Tak zadaj niti niso... saj če pogledaš CoreDuo je zaenkrat razširjen le v notesnikih. In po hitrosti prekaša večino Pentiumov 4 (razen P4 EE). V smislu porabe pa je potratno izgubljati besede. Saj itak vemo, kdo zmaga. :\
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Dr_M ::

procesor je samo en del racunalnika in ne mores samo to gledat. kaj ti pomaga hiter procesor, ce je pa ostalo jalovo?
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

jype ::

Tko kot pravi Dr_M, ce ga ne rabis, je denar vrzen stran. Ce pa skos nosis masino s seboj, ker od tega zivis, potem pa pac nosis s seboj. Mene to da je 12" G4 powerbook cist nesramno pocasen prav nic ne moti, ker na njem poganjam samo vim, python, ssh, dva browserja in thunderbird, morda obcasno se kaj. S seboj pa nosim celo pisarno v paketu, ki je manjsi in precej lazji od poka A4 listov.

Jeseni bom kupil vaiota TX :)

roccco ::

@ jype

Bomo dali eno dobro ceno :D

opeter ::

jype, tebi je G4 počasno? Meni pa ni... res, da imam namizno verzijo, vendar pa ni vseeno, katere programe uporabljaš.
Torej na G4-ki ni smiselno poganjati Photoshop CS2, če pa veš da je CS1 dosti hitrejši, kaj šele Photoshop 7.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

64202 ::

Moj p-m z 2 mb l2 keša zmelje qt (ne quicktime:D) v ene 15 min., na g4 laptopu traja ista zadeva v urah IIRC.
I am NaN, I am a free man!

3p ::

Ne vem kaj bi z njim... S tisto tipkovnico se ne da delat => priključiš gor "pravo". Touchpad je groza => priključiš miš. Zakaj bi se ukvarjal z podmerskim zaslonom (slabe kvalitete), ki se ga ne da namestiti na primerno višino, počasnim diskom. Vse je jasno, če moraš računalnik res prenašat. Ampak v službi mam službenega, doma svojega... vmes pa internet, če je treba kaj sinhronizirat.
Mel pa bi en dober dlančnik, z GSM, WiFi in GPS... Ker je za razliko od prenosnika res prenosljiv...

bond007 ::

Zame je odločitev bila preprosta. Pač računalnik rabim čez teden vsaj na dveh koncih (ki sta oddaljena uro vožnje z vlakom). LAhko bi imel 2 računalnika z dvema monitorjema, ampak sem se raje odločil za prenosnik. Pri tem sem se odpovedal igranju iger - no ja vsaj tistih z 3d grafiko :) . Itak je treba počas odrastit:)

neoto ::

Glede grafike: v prenosniku imam boljšo grafično kot je v popvrečnih 2 leta starih PC-jih (toliko je star tudi notebook) - Radeona 9600 in lahko večino iger (tudi novejših) čisto brez problema igram, čeprav vedno redkeje. Pač ne moreš imet vse dodatke vklopljene, igraš pa še vedno lahko...

Trololololo1 ::

Koliko pa si dal za prenosnika?

neoto ::

:D 300k takrat, zdaj takšnega dobiš že precej ceneje...

Trololololo1 ::

Za takšen denar bi si lahko kupil tak računalnik, da bi lohk 2 leti kamot še igral čisto vse igre.

64202 ::

Zelo šoloobvezniški pogled na zadevo :D :D
I am NaN, I am a free man!

neoto ::

mamo2: in kje bi imel ta računalnik? V Ljubljani, kjer sem med tednom in hodim na predavanja, ali doma, kjer sem med vikendom? V ljubljani? Kako naj potem doma sploh kakšno poročilo napišem? Doma? Kaj pa naj cel teden delam? :D Najboljša varianta, da si potem kupim dva računalnika!?
Meni se ni bilo problem odločit!

Trololololo1 ::

Pr nas mamo doma 3 računalnike in bom v Maribor nesel svojega. Se mi zdi 300.000 sit zelo veliko glede na to kako jih velik jamra glede moči in baterije itd. No meni se zdi že navaden računalnik vzdrževat pa ga posodabljat pa kupovat nove komponente pa vsake 2 leti novga kupt zelo drago. Sam to se verjetno zdi samo meni, ko si plačujem vse sam, vam pa večinoma starši vse skupaj financirajo, razen tistim, ki že delajo.

neoto ::

Kdo jamra glede moči in baterije? Tisti, ki so kupili prenosnik za 200k? Meni je 4h avtonomije ter 1.6GHz Pentiuma M čisto dovolj (po računski moči prehiti domačega Athlona XP2400+...), edino kar mi manjka je prostor na disku (je pa zato prenosni disk zraven :)) Pa še čisto tih je!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Obolala bom - WIN 10

Oddelek: Pomoč in nasveti
425551 (3560) egypt
»

Rekorden padec prodaje računalnikov (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
12427862 (21442) klemenSLO
»

Nova anketa: nakup prenosnega računalnika

Oddelek: Novice / Ankete
423951 (2742) neoto
»

Zakaj bi kupil Intel procesor namesto Amd? (strani: 1 2 )

Oddelek: Strojna oprema
925639 (3536) Zheegec
»

Kateri prenosnik vzeti?

Oddelek: Kaj kupiti
453301 (2086) Lex

Več podobnih tem