» »

AMD: štirijedrnik

AMD: štirijedrnik

AMD - Slab mesec po tem, ko je Intel predstavil svoj štirijedrni procesor, je AMD javnosti pokazal prvi primerek svojega štirijedrnega procesorja, ki v nasprotju z Intelovim ne vsebuje dveh dvojedrnih jeder na enem podnožju, ampak gre za pravi štirijedrni procesor. Gre za štirijedrnega Opterona, s kodnim imenom Barcelona, izdelanega v 65-nanometrski tehnologiji. O delovni frekvenci procesorja ter količini drugonivojskega predpomnilnika za zdaj ni informacij. Luč sveta naj bi AMD-jevi štirijedrniki zagledali predvidoma v drugem četrtletju prihodnjega leta.

Več v AMD-jevem sporočilu za javnost.

27 komentarjev

Izi ::

In kako naj si razlagam tale stavek:
"The first AMD quad-core processor line-up introduced will be for the two- to eight-socket server and workstation market."

Samo za mašine z 2 do 8 podnožji.
Kaj pa za nas reveže, ki bi to radi imeli v mašini z enim samim socketom?

bbf ::

boš počakal še kak mesec, ko bo "The second AMD quad-core processor line-up introduced.. "

Loksorr ::

oziroma bošbogi reveš in imel pač samo dvo jederni procesor, kar mislim, da je za splošno uporabo kar dovolj. razen če delaš res velikkkko kompleksnih izračunavanj v realnem času....
Živi in pusti umreti

BoLhCa ::

@izi res ne vem kaj bi tlačil 4-jedrnega amd-ja v kišto, če je že enojedrni amd v napoto...

:D

Heavy ::

To je isto kot SLI ali CrossFire; zmankuje nam maneverskega prostora, dodajte še eno jedro... In v končni fazi je recimo Athlon 64 3500+ bolši od A 64x2 4000+ v večini aplikacij ker enostavno se programerjem ne ljubi sprogramirati večnitne aplikacije.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Heavy ()

Shegevara ::

pa kva je z vami. Štirijedrniki so vse drugo kot pa za domačo rabo. :\

Jaffa ::

Tud dva procesorja sta bila najprej v strežnikih/delovnih postajah ... Pa so zdaj 2 jedrni procesorji nekak postali uporabni za domačo rabo ...
www.markosoft.si | www.markoshop.si
GRYPHON Z87|i7-4770k@4200MHz|16GB VENGEANCE 1866MHz
2x SAMSUNG 850PRO 256GB|GTX960|LIAN LI|BENQ BL3201PT 4K

Izi ::

Štirijedrniki so vse drugo kot pa za domačo rabo

Domača raba je en tak splošen pojem, ki v bistvu ne pove nič kaj dosti.
Za nadomestek pisalnega stroja in za surfanje, je tako ali tako vse kar daš v računalnik daleč, daleč premočno.
Prav tako je z vsemi pisarniškimi računalniki, računalniki v trgovinah in skladiščih, ki pa še zdaleč ne spadajo med domače računalnike.
Tako imamo 90% računalnikov, za katere je tudi najpočasnejši enojedrni procesor daleč premočan.

Zdi se mi, da je glavnina domačih računalnikov namenjena igranju in zato morajo biti ti računalniki prav tako močni oz. še močnejši kot povprečna delovna postaja.
Pri serverjih pa je na prvem mestu zanesljivost in ne moč in hitrost. Tistih serverjev, ki imajo po več obiskovalcev na sekundo je na celem svetu komaj nekaj tisoč in samo tisti lahko kaj profitirajo z večjedrniki ostali povprečni serverji pa z večjedrniki nimajo kaj početi, ker so današnji procesorji večinoma vsi premočni za povprečni server. Serverji najbolj profitirajo z veliko RAMA, 4GB je absolutni minimum za povprečni server, medtem ko procesor na serverju boj ali manj počiva razen če število obiskovalcen ne preseže nekaj obiskovalcev na sekundo, kar je dokaj redko.

Večjedrnike rabijo nujno samo igričarji in pa grafični oblikovalci in ker je slednjih komaj kakšen procent so torej večjedrniki namenjeni v glavnem za igričarje, ki pa spadajo med domače uporabnike :D

Že Windows XP dobro izkoristi večjedrnike, Vista jih bo pa še nekaj bolje. Če poganjaš več kot en program hkrati je vsaj dvojedrnik dandanes nuja in ni važno ali je program večnitni.
Pri precej normalnem delu v Windows z dvema uporabnima programoma in še nekaj malih programčkov, ki vedno tečejo v ozadju je dvojedrnik dandanes že preobremenjen in sta oba jedra že skoraj ves čas na 100%, tako, da bi štirijedrnik kar lepo pasal.

Čisto vse novejše igre pa tudi dobro izkoristijo vsaj dva jedra, čeprav si ta hip z štirimi jedri še nebi mogel kaj dosti pomagati.
Ampak se bo to že kmalu popolnoma spremenilo.
Recimo Alan Wake, ki naj bi bil spet ena prelomnica pri igrah, na enojedrniku sploh ne bo deloval, bo šele na štirijedrniku zares zablestel in pokazal vse svoje zmožnosti in dan njegovega izzida menda ni več prav daleč.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Izi ()

opeter ::

To je res, ampak 4 procesorski sistem na namizju ni neka novost. Jaz sem 1996 prvič videl enega operaterja pri delu na Macintosh delovni postajo, ki je imel 4 procesorje (150 Mhz-ne, če se dobro spominjam).
Sicer to ni ta, je pa podoben: MaxxBoxx 960/800 MP.

Ne vem več, kateri Mac clone je bil: samo to sem našel - seznam proizvajalcev.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

zee ::

imam v svoji posesti dve štiriprocesorske mašine (v vsaki 2x Opteron 270) + ena verjetno še pride (tudi 2x Opteron 270) in stvar naravnost leti, če jo primerjam s svojim dvojedrnikom (X2 4200+) ... tako da komaj čakam, da postanejo četverojedrniki komercialno dostopni.

Kot je nekdo napisal, Windows XP ne znajo dobro izkoristiti niti enega procesorja, kaj šele dveh ... v drugih sistemih je to drugače 0:)

malo on-topic: v novici žal ni omenjeno, da bo ostala poraba energije nekje na ravni zadjšnijh Opteronov, kar je manj od Intelovega četverojedrnika,
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Matevžk ::

ker enostavno se programerjem ne ljubi sprogramirati večnitne aplikacije.

Imaš raje eno ali dvonitne aplikacije, ki delujejo, ali n-nitne, ki se stalno sesuvajo (in po Amdahlovem zakonu niti niso tako pretirano hitrejše)?
Si že kdaj poskušal kakšno paralelno izračunavo napisati večnitno? Če odmisliva zdaj kakšen web-ali-bilokaj server, kjer pač ena nit streže enemu odjemalcu; tu ni takih velikih težav.
S trenutnimi jeziki in orodji je to pekel. Teoretiki pa delamo naprej in morda se vam programerjem nekoč res obetajo lepši časi :D :D :D.
lp, Matevžk

Izi ::

Imaš raje eno ali dvonitne aplikacije, ki delujejo, ali n-nitne, ki se stalno sesuvajo (in po Amdahlovem zakonu niti niso tako pretirano hitrejše)?

Zakaj naj bi se se sesuvale?
Sesuvanje nima veze z večnitnostjo ampak z slabim programiranjem.
Vsi vemo, da je večnitno programiranje teže, ampak se bo treba navaditi, ne rabimo izgovorov.

Amdahl je pa po moje brcnil v temo.
Izkušnje kažejo popolnoma linearno povečevanje hitrosti z večanjem števila jeder, samo če je program dobro napisan.
Primer dobrega programa, ki popolnoma izkorišča multicore procesorje je Photoshop CS2 pa tudi Cinebench se dobro odreže.
Photoshop je na štirijedrniku točno dvakrat hitrejši kot na dvojedrniku in točno štirikrat hitrejši kot na enojedrniku. Štoparico v roke in boš videl, da operacija, ki v Photoshopu na štirijedrniku traja 100 sekund bo na enojedrniku trajalo točno 400 sekund in prav nič manj, če jedra seveda delujejo na istih frekvencah.

Nam bližje so seveda igre.
Igre, ki jih ta trenutek že pospešeno izdelujejo, kažejo, da se dodatna kartica za računanje fizike Physix ne bo prijela (na srečo >:D ) in bo računanje fizike prevzelo eno izmed dodatnih jeder procesorja. Grafična kartica tako z fiziko ne bo imela nič opraviti, seveda pa take igre ne bodo delovale na enojedrnih procesorjih.
Druga precej uporabna stvar pri igrah bo, da bodo igre imele ogromna področja brez vmesnega nalaganja, ki se bo vršilo sproti v ozadju na eni izmed niti. Kaj se zgodi, če ta nit nima prostega jedra za nalaganje novih področij vidijo lastniki Gothica 3, ki se jim igra non-stop zatika na enoprocesorskih mašinah.
Skratka čez kakšno leto lahko pričakujemo, da bo za uživantsko igranje iger nujno potreben vsaj štirijedrnik, kajti dvojedrnik, ki lahko obdeluje samo dve niti naenkrat ne bo mogel dovolj hitro obdelovati vsaj tri nujne stvari in sicer poganjati igre, hkrati računati fiziko in še v ozadju nalagati nova področja.

edge540 ::

Pa dajte no ravno sem si nabavo dvojederni T7400. Ne mi veselja pobrat:D

l0g1t3ch ::

Ne ne v temo brcaš ti. Amdahl je mu že prov

če mamo samo 10% operacij, ki se jih ne da paralelizirat nam niti 10000 procev ne pomaga nič več kot pa samo 10 njih.
in 2 ali 4 jedrni sistemi niso pravi MIMD računalniki.

Edit:
Glede Photoshopa, kolkr vem se obdelavo slik in grafike na splošn, da zlo dobr paralelizirat, tak d če rečemo kot zgorej da ne mormo pohitrit samo dokaj majhnega deleža operacij, potem se povečava procesorjev ali jeder iz 1 na 2 ali 2 na 4 zelo pozna, ni pa nujno da bo isto veljalo za 8 ali 16 jedr.
Še 1x pa photoshop je zelo idealen program za paralelizacijo. Vsi pač niso taki

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: l0g1t3ch ()

mtjz33 ::

Večjedrnike rabijo nujno samo igričarji


Še ne, se bo pa to kmalu (relativno) spremenilo.

zee ::

večjedrnike eni uporabljamo v službi, kjer ne igramo igric.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

muzičar ::

Ah kje daleč od igračarskega procesorja. Prezahtevno je še da bi v takem malem času sporgramirali na 4 jedrniku eno dobro igračino. Zaenkrat so 4 jedrniki vse prej kot pa igračarski procesorji.

Sicer mi pa tale novička bolj malo pove. Testi?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: muzičar ()

Izi ::

mtjz33, ni lepo če trgaš iz konteksta.

Napisal sem: "Večjedrnike rabijo nujno samo igričarji in pa grafični oblikovalci"


Glede iger pa, če igraš katero od naslednjih je kar precej priporočljivo, da imaš vsaj dual core:

- Quake 4 (popravek 1.05)
- Call of Duty 2 (popravek 1.01)
- City of Heroes
- City of Villains
- Serious Sam 2 (popravek 2.066)
- Falcon 4
- Neverwinter Nights 2

Še nekatere za katere je že znano, da bodo znale uporabljati več procesorjev:

- Half-life 2: Episode Two
- Crytek's Crysis
- Supreme Commander
...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Izi ()

Shegevara ::

izi.. za crysis je že znano da za max preformanse rabiš dual core 8-)

Carmack ::

Tud za Alan Wake bo treba met usaj P4 s HT,ampak to je minimum..potreben bo vsaj dvojedrni proc,4 jedrni so mislim da tudi uradno že podprti,na enojedrnih pa sploh ne bo teklo (razen že omenjenega P4)....Remedy se je pač odloču za grafično superiornost... Alan Wake

Matako ::

To je res, ampak 4 procesorski sistem na namizju ni neka novost. Jaz sem 1996 prvič videl enega operaterja pri delu na Macintosh delovni postajo, ki je imel 4 procesorje (150 Mhz-ne, če se dobro spominjam).


Tudi Apple sam je od časa do časa dal ven 4 procesorske stroje - recimo Quad Mac Pro, na teh slikah ...

Kot kaže gre za 2 dvojedrna G5. Hladilniki so pa naravnost grozo vzbujajoči!! Te slike grejo fino zraven tistim z AMDjevim 4x4, čeprav se teli Applovi radijatorji menda presenetljivo tihi ... kaj pa vem...

Nasledna 4-kratna varianta bo na osnovi Intel Xeon (če ni že zunaj).
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

opeter ::

Matako, a si ti z Lune padel... no ja verjetno ne spremljaš scene. Prejšnja generacija Mac delovnih psotaj na osnovi IBM/Motorola (Freescale) PowerPC so nosili ime PowerMac (6xx serija CPU-jev, G3, G4, G5).
Zdajšnja delovna postaja nosi oznako Mac Pro, uporablja pa 2x dvojedrne Intel Xeone serijo 5xxx na osnovi Core 2. Računalnik si lahko kupil tudi že pred nekaj meseci.

To, kar sem jaz napisal, je, da štirijedrni namizniki niso velika revolucija, ker so obstajali že pred dobrim desetletjem. Samo toliko. Ampak ker tema ni o PPC-ju, ampak o AMD-jevem štirijedrniku, smatrajte vse to napisano, kot Off-Topic.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Jux ::

@opter:
Anand je uspešno vgradil quad core xeone v MacPro že pred nekaj časa. Tako da se kar pripravite na oktakore na namizju.
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

opeter ::

Jux, vem, saj je o tem bilo že nekje tukaj na Slo-Techu govora (morda je bila kar v novici).
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Shegevara ::

ja fak nea more biti zdaj xxxxx-core processor. Do 4 še nekako pol pa že mal too much

opeter ::

MedoPu, ja kdo je pa rekel, da moraš kupiti? Tudi jaz ne bi kupil in ga niti ne bom, dokler ne bo programov (beri Photoshop CS3 oz. CS4), ki bi resnično uporabljali štirijedrnike. Itak je brez zveze (vsaj zaenkrat). Tudi z eno- in dvojedrnikom lahko napraviš vse isto, kot boš čez en let z n-jedrnikom. Seveda govorim o namiznem založništvu, ki se (razen uporabljene tehnologije) ne spreminja. Vse, dokler bodo tiskali knjige in druge tiskovine. Tukaj pa kvaliteta in izgled izdelka nima nobene zveze z računalnikom.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

macgajver ::

Lp sem zasledil govorice da se valve spušča v večjedrnost baje pravijo da grafičnih kartic nebodo več mučili in se bodo raje spravili nad procesorje za njihove prihodnje izdelke pa bi bil priporočljiv 4 jedrnik potem se pa človk vpraša al bo to začel delvat leta 2009 al čez par mescou in potem se obesim skupaj s svojim novim dvojedrnikom.
tenstan krompir je pa zakon


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

AMD predstavil nove procesorje (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Procesorji
9010057 (7416) Azrael
»

Barcelona zagledala luč sveta

Oddelek: Novice / Procesorji
354635 (2682) Jst
»

Avgusta štirijedrni Opteroni

Oddelek: Novice / Procesorji
113454 (2569) Mr.B
»

Informacije o Intel Kentsfield

Oddelek: Novice / Procesorji
93526 (2541) kopriwa
»

Štirijedrni AMD procesorji za Socket-M2

Oddelek: Novice / Procesorji
84137 (3670) Saladin

Več podobnih tem