» »

Dell bo zahtevnim strankam ponudil izboljšano hlajenje

Dell bo zahtevnim strankam ponudil izboljšano hlajenje

ZDNet - Največji proizvajalec osebnih računalnikov na svetu bo po novem na željo strank lahko velike sisteme, zaprte v strežniške omare, opremil z naprednim hlajenjem. Sklenili so pogodbo s podjetjem Emerson Network Power, ki se ukvarja z industrijskim hlajenjem in bo v Dellove računalnike tlačil svoj Liebert XD. Ta deluje na principu spremembe agregatnega stanja, podobna hlajenja phase change se pogosto uporabljajo za ekstremna navitja.

Stranke naj bi novost namesto običajnih ventilatorjev izbrale predvsem zaradi 30 - 50% manjše porabe električne energije, kar zna v prisilno hlajenih serverskih sobah predstavljati dobršen delež. Drugi proizvajalci zaenkrat ne ponujajo omenjenih rešitev, pri HP-ju in IBM-u lahko razen zračnega dobite zgolj klasično vodno hlajenje.

Izvorna novica.

9 komentarjev

Pyr0Beast ::

Nevem kako bi phase change pomagal pri zmanjševanju potrošnje energije. Ok, ja, če prisilno hladiš vso serversko sobano s klimami, pa še to ni čist tko tko.
.. spremembe argegatnega stanje česa?

Matek ::

Hladilne tekocine. Drugace pa to ni tipicen phase change, samo toliko, da se spremnja zadeva iz tekocine v plin in nazaj, je podobno, zato sem omenil. Noter majo eno tekocino, ki ima ocitno pri temperaturah delovanja procesorja vrelisce, potem se pa upari, ko pride v stik z jedrom, kot plin potuje navzgor do hladilnega sistema, tam se pa spet utekocini in stece nazaj dol. Zmanjsevanje porabe je dokaj veliko v primerjavi z zracnim hlajenjem.
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

HyperKiller ::

Primerne tekočine v primerni posodi :)) ,
ki se na vročem delu spremeni v paro, in na hladnejšem kondenzira. Običajno v takšne naprave postavljamo razna živila - gre isti postopek kot se ga poslužujo naši gospodinjski hladilniki.

HyperKiller ::

Matek me je prehitel :D
S tem da gre morda za običajen Heat-pipe (se pravi ne posebna tekočina, ampak posebno nizek tlak) ?

Zheegec ::

Drugače Dell že več kot pol leta ni več največji proizvajalec osebnih računalnikov, sedaj je največji HP, seveda če štejemo tudi prenosni trg.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Highlag ::

Kot se jaz razumem na tole je glede na prospekte, ki jih ima Liebret na razpolago zelo podobno navadnemu hladilniku. Ponujajo hladilni sistem, ki je na hitro zelo podoben klimi. Imaš zunanji izmenjevalec toplote z črpalko, v prostor vodijo cevi za hlajenje, ki se potem priključijo na posamezno ohišje / stolp kjer je namontiran hladni izmenjevalec. Je pa zadeva mišljena za hlajenje celih sob računalnikov ne enega samega in narejena tako, da jo je možno hitro povečati če pride do potrebe.
Never trust a computer you can't throw out a window

bluefish ::

podobno hlajenje, kot je omenjeno v enem od gornjih postov, je bilo že pred časom na voljo za razne Mini PC-je. Hladilnik je na procesorju, v njem pa tekočina. Ko se procesor greje, se segreje tekočina in izpari v gornji del tega hladilnika po "pipah", nato se tam ohladi in steče nazaj do procesorja, kjer se postopek ponovi.

Mavrik ::

Kdo bi si mislo, da se takemu hlajenju reče "heatpipe" in ga prenosniki uporabljajo nekje od srednjega veka dalje, na namiznikih pa je tudi že par let stalnica v malo resnejših zračnih hladilnikih.
The truth is rarely pure and never simple.

Tic ::

Jah, samo toploto morš še vedno zbrcat vn.
persona civitas ;>


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

katero GF 8800? (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
694600 (3164) GrimReaper
!

Zračno hlajenje

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
1344942 (38838) StajercSSS
»

Uporaba Thermalright SI-97 (Soc.A) za hlajenje grafične kartice

Oddelek: Novice / Grafične kartice
62978 (2704) Fly.MaCh!nE
»

Via C3 1 Giga Pro

Oddelek: Strojna oprema
181554 (1330) kuglvinkl
»

Intel bo podpiral navijanje

Oddelek: Novice / Matične plošče
152620 (2620) AtaStrumf

Več podobnih tem