» »

Ubuntu na 9000 računalnikih v švicarskih šolah

1 2
3
4

Quikee ::

Mislim, da za človeka, ki izjavi tole:
Ravno zato je bil razvit HLSL jezik, da je nadomestil C, in ravno zato je danes polno managed DX engine-ov za igre.
sploh nisi kvalificiran bilo kako sodit o stanju SDL knjižnice, saj ne veš sploh za kaj se določene stvari uporabljajo.

HLSL, GLSL, Nvidi-in CG so višje nivojski jeziki namenjeni programiranju "shader-jev" v GPU-ju (oz. stream processor-jev, kakor se zdaj imenujejo) in so bili narejeni zato, da zamenjajo programiranje v assemblerju za shader enote in ne, da nadomestijo C. Prav nasprotno - v C-ju in vseh ostalih jezikih, ki imajo recimo bindinge za OpenGL lahko pišeš programe, ki uporabljajo GLSL recimo (ki se prevede v času izvajanja v gonilniku grafične kartice).

...

Za linux oz. cross-platform imaš že narejene engine za igre, ki jih lahko prosto uporabiš v svoji - recimo Ogre. SDL se prav tako uporablja praktično v vsaki igri, ki je pisana za linux (Quake4 recimo) in ni noben propadel projekt.

...

Poleg tega na strani piše, da obstaja veliko bindingov za veliko jezikov, ki pa so narejeni na pol ali pa ne delujejo.


Jaz sem pa na eni strani videl, da je programiranje v OpenGL enostavneje kot za DirectX..........

...

En od razlogov zakaj se večina knjižnic piše v C-ju je zaradi lažjega pisanja bindingov za druge jezike.

Prav tako obstajajo jeziki, kot so Vala, ki prevajajo uporabljajo C kot vmesni jezik. Na tak način imaš vse prednosti C-ja - število knjižnic, lahko pisanje bindingov, hitrost,... pišeš pa v objektno orientiranemu jeziku, ki ima dosti enostavnejšo, C# podobno sintakso.

BigWhale ::

Za Vladija je ocitno 'novejsa kontrola' to kar je ravnokar prislo iz Redmonda. Ostalih stvari pa tako ali tako ne pozna, zato pa naklada v tri dni.

Prav tako pa nima pojma kaj bi bila prednost kernela napisanega v C++ in sedaj trobezlja, da so tisti kerneli napisani v Cju zanic.

jype ::

Mene pa zanima kakšna referenca od Vladyja. Bi rad vidu igro, ki jo je sprogramiral.

BigWhale ::

Visjenivojski Hangman!

poweroff ::

Matthai:
Tako tudi teorija o "rezultatih" v stiku z realnostjo hitro pade v vodo.


Torej BigWhale nima prav, ko pravi, da "ima Linux libSDL, katerega razvoj se je sele dobro zacel." ?

Trdim, da o kakšnih silnih rezultatih na Windows sistemu, ki se pogosto usuva in je brez dodatnega zaščitnega programja tarča nenehnih okužb pač ne moremo govoriti.

Dvomim, da so taki mazohisti.
Na kaj se to nanaša ?

Na Windows uporabnike, ki trpijo stalne virusne okužbe, ki jim prostor na računalniku zasedajo protismetni in protivirusni programi ter ki se jim sistem stalno sesuva.

Ker verjetno niso mazohisti, sklepam, da so nevedni.
sudo poweroff

poweroff ::

Mene pa zanima kakšna referenca od Vladyja. Bi rad vidu igro, ki jo je sprogramiral.

Bluescreen 2.0? >:D
sudo poweroff

poweroff ::

Sam sem navedel, da so imeli sodniki dvodnevni tecaj in prejeli so se eno licno skripto.
...
Heh, pa saj niso idioti. Vecina jih sploh ni imela informatike v izobrazevalnem procesu, ker je se takrat ni bilo. Danasnja in vcerajsnja mladina to vse ima oziroma smo to vse imeli in je prilagodljiva, tako da ne bi smelo biti toliko problemov pri menjavi operacijskih sistemov, programov, itd.


Jaz letos na družboslovni fakulteti izvajam predmet - seminar, katerega cilj je študente naučiti uporabe Linuxa in poznavanja nekaterih varnostnih mehanizmov. Predmet traja pol leta (en semester).

Poleg teorije, ki jim jo povem, študentje tudi veliko praktično delajo.

Trenutno smo uspešno obdelali namestitev Linuxa, naučili so se nameščati programske pakete (iz repositoryev in drugače), naučili so se prilagoditi sistem, naučili so se povezovati sisteme med seboj (ssh, ssh -X, Rdesktop, VNC, samba,...), ogledali smo si emulacijo in virtualizacijo, obnavljanje podatkov (forenzično analizo diska - OK, to zgolj osnove), uničevanje podatov na trdem disku, šifriranje e-pošte inm IM komunikacij, se naučili kaj je to simetrična in asimetrična kriptografija in kaj so to hashi.

Do konca leta si bomo pogledali še kako se dela backupe, kako se nastavi firewall ter kako se vzpostavi VPN povezavo, malo bolj podrobno o ssh (tudi reverzni ssh), kratka predstavitev konzole in par osnovnih konzolnih ukazov, šifriranje diskov in osnovno uporabo nekaterih varnostnih orodij ala nmap in wireshark.

Na družboslovni fakulteti. Saj vsega si verjetno ne bodo zapomnili, ampak vidim, da so veliko znanja že osvojili in se v Linuxu kar dobro znajdejo.

Sklepam, da študentje naravoslovnih in tehničnih fakultet niso idioti in bi bili sposobni to znanje ravno tako osvojiti.

Zame osebno je to test, da vidim ali je Linux mogoče vpeljati v študijski proces. Glede na izkušnje sem mnenja, da je mogoče.
sudo poweroff

[BISI] ::

To je semester, ki bi ga lahko predlagal kot predpogoj za vclanitev na Slo-Techu. Pridobili bi koristno znanje, pa se manj visjenivojskih nebuloz od bodocih Microsoft Program Managerjev bi poslusali. ;)

Hec na stran. Ja, taksni seminarji so zelo dobrodosla in pohvale vredna zamislica! Hja ne vem, sam imam obcutek (se enkrat ponavljam, obcutek; nikoli nisem obiskoval FRI/FERI), da se na tehniskih fakultetah teoretizira za boljsi jutri in mir na svetu (ok, to se pocne tudi na drugih fakultetah), pri cemer se na vseh fakultetah zadnje case pretirano spodbujajo ekonomsko-podjetniski predmeti... Preko luze (misljena tudi Kanada) so ze pred leti zaceli z vkljucevanjem odprtokodnih projektov v sam studijski proces na tehniskih fakultetah (verjetno se to sedaj ze par let najde tudi na netehniskih fakultetah). Nekateri studijski programi so nepredstavljivi za slovenske razmere. Vkljucevanje v odprtokodno skupnost, resevanje problemov v taksni skupnosti, porocanje v Wiki, pomoc med studenti pri razresevanju problemov, skupinsko razhroscevanje, priblizno enkrat na mesec pride predavatelj iz podjetja, s katerim je sklenjena pogodba o sodelovanju (pade se kaksna donacija, itd.), enkrat letno konferenca, vsak si izbere projekt, ki ga mora koncati v enem semestru (zanimivi projekti - student ga lahko izbere sam po posvetovanju ali pa izbere iz seznama, ki ga predlaga podjetje).

No, na koncu dneva smo prisli do zakljucka, da imamo tezave na FRIju/FERIju? Huh, to je kar ostra obsodba, ceprav so mnenja glede tamkajsnjih studentov in studijskih programov zelo delikatna. :) No, pozitivno presenecenje se je zgodilo prejsnji teden na FERIju, kjer se je zbralo res veliko ljudi (1. Dan odprte kode) - 3x vec kot na Microsoftovem dogodku prejsnji dan. Ce bi vedel, da bo taksna masa ljudi, bi raje predaval prejsnji dan, hehe. ;> Ma ne, to je super. Upam, da ne bo dogodek zamrl, ko se bo zamenjala garnitura v Drustvu studentov FERI. Ostaja pa seveda upanje, da se uredijo redna tedenska (mesecna) predavanja po vzoru Kiberpipe tudi na stajerskem koncu, s cimer bi se lahko Kibla ali Pekarna prebudili v novo tisocletje. Sicer za pogovor o odprtokodni sceni ni bilo casa, ker je bil urnik blazno natrpan (ok, za nekaj zamude prevzemam odgovornost, ker sem odpravljal en enostaven mozillin bug v zivo kot del predavanja :)). Skratka, upanje v FRI/FERI se obstaja.

Ah, smo zajadrali. Kje so moderatorji?! ;)
And then I saw her face... Mozilla Firefox

poweroff ::

priblizno enkrat na mesec pride predavatelj iz podjetja, s katerim je sklenjena pogodba o sodelovanju (pade se kaksna donacija, itd.), enkrat letno konferenca, vsak si izbere projekt, ki ga mora koncati v enem semestru (zanimivi projekti - student ga lahko izbere sam po posvetovanju ali pa izbere iz seznama, ki ga predlaga podjetje).


Sodelovanje z industrijo se na načelni ravni podpira tudi pri nas. V praksi ti pa lahko iz lastnih izkušenj povem, da s strani univerze ni pripravljenosti na sodelovanje.
Škoda.
sudo poweroff

MrStein ::

Matthai:
Trdim, da o kakšnih silnih rezultatih na Windows sistemu, ki se pogosto usuva in je brez dodatnega zaščitnega programja tarča nenehnih okužb pač ne moremo govoriti.

Iger na voljo : tisoče
market share : > 90%

Ja, keep telling yourself, da Windows nima rezultatov.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Vlady ::

Trdim, da o kakšnih silnih rezultatih na Windows sistemu, ki se pogosto usuva in je brez dodatnega zaščitnega programja tarča nenehnih okužb pač ne moremo govoriti.

Na Windows uporabnike, ki trpijo stalne virusne okužbe, ki jim prostor na računalniku zasedajo protismetni in protivirusni programi ter ki se jim sistem stalno sesuva.

Ker verjetno niso mazohisti, sklepam, da so nevedni.

Če se tebi XP-ji in vista nonstop sesuvata, potem si tudi ti ta neuk uporabnik. Sam nimam problemov z XP-ji SP2 in visto SP1. Če pa ti nisi neveden, potem si pa ti linux mazohist >:D
Sicer pa se tudi vidi, koliko folka dela programe (tudi viruse in črve) za določen sistem in koliko za drugega. Že tu je razlika enormna, kaj šele če pomislimo na silne rezultate... :D Saj če bi 90% vseh razvijalcev in programerjev delalo programe za linux, bi tudi linux imel polno smetja, virusov in podobnih stvari. Tako pa ima samo en bogi crapy software, ki se mu dostikrat ne more reči niti beta release. Vsak pitipaldi, ki ima preveč časa že naredi svojo distribucijo, da bi pa kdo naredil kaj pametnih in uporabnik programov/knjižnjic je pa že preveč.
Enačba je preprosta:
€€€ => interes do dela, interes za to da se nekaj naredi za široko množico, interes da se naredi uporabnikom pijazno
0 => brezvladje, interes le za svojo rit ali pa za določeno skupino ljudi, ni interesa da se naredi uporabnikom prijazno.
"Lotereya - naibolee točnyj sposob učeta količestva optimistov"

jype ::

Vlady> Sam nimam problemov z XP-ji SP2 in visto SP1.

Takih kot si ti je 1%. Me prav zanima, kdaj bo Microsoft to poštimal. Za razliko od Linux Community(tm)-ja je Microsoft pravzaprav že pobral plačilo za to, tako da oni bi pa _res_ lahko. Če ne bi bili tako strahotno nesposobni, ali pa tako strahotno škrti.

Tako pa ima samo en bogi crapy software, ki se mu dostikrat ne more reči niti beta release.
(če uporabim kar tvoje besede)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

BigWhale ::

Vlady odgovarja samo na tiste stvari, kjer ima obcutek, da bo zmagal v debati... ;>

poweroff ::

Matthai:
Trdim, da o kakšnih silnih rezultatih na Windows sistemu, ki se pogosto usuva in je brez dodatnega zaščitnega programja tarča nenehnih okužb pač ne moremo govoriti.

Iger na voljo : tisoče
market share : > 90%

Ja, keep telling yourself, da Windows nima rezultatov.


Eh ja, igre so za otroke. Jaz govorim o resnem delu.
sudo poweroff

poweroff ::

Če se tebi XP-ji in vista nonstop sesuvata, potem si tudi ti ta neuk uporabnik. Sam nimam problemov z XP-ji SP2 in visto SP1.

V bistvu moram priznati, da se mi Windowsi ne sesuvajo. To pa preprosto zato, ker jih nimam.

Mislim, da je to najboljša rešitev problema sesuvanja tega softwera. >:D

Sicer pa se tudi vidi, koliko folka dela programe (tudi viruse in črve) za določen sistem in koliko za drugega. Že tu je razlika enormna, kaj šele če pomislimo na silne rezultate... :D Saj če bi 90% vseh razvijalcev in programerjev delalo programe za linux, bi tudi linux imel polno smetja, virusov in podobnih stvari.


Hihi, se pravi le priznavaš, da je za Linux (iz kakršnegakoli razloga že) manj virusov in črvov? Se pravi je le bolj varen, ne? :P
sudo poweroff

MrStein ::

Eh ja, igre so za otroke. Jaz govorim o resnem delu.

Igre sem omenil, ker je bilo govora o SDL.
Enako velja tudi za programe.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

[BISI] ::

Sodelovanje z industrijo se na načelni ravni podpira tudi pri nas. V praksi ti pa lahko iz lastnih izkušenj povem, da s strani univerze ni pripravljenosti na sodelovanje.
Škoda.

Ja, sodelovanje z industrijo se ponavadi konca pri gostujocih predavateljih. Ne gre in ne gre naprej - morda pa se bo zaiskrila ljubezen med zobanjem spagetov alla bolognese. :) Je pa stanje precej bizarno, ce upostevamo voljo za sodelovanje s politiko. Naceloma se sodeluje vec s politiko kot pa z gospodarstvom. Naslednji konflikt interesov pa je opazen pri velikem stevilu profesorjev, ki odpirajo razne institute in podjetja, kjer zaposljujejo svoje studente (nekateri premorejo vsaj toliko morale, da jih solidno placajo) in "pobirajo" denar z drzavnih razpisov. Akademski biznismeni.
And then I saw her face... Mozilla Firefox

Vlady ::


Eh ja, igre so za otroke. Jaz govorim o resnem delu.

Ja sej tu govorimo o šolarjih. Šolarji so pa nezemljani ali kaj??? Otroci so in največji "uporabniki" iger. Če se jih v šoli maltretira z učenjem nekega OS-a naj če ta podpira večino iger, tako da ga bojo imeli radi, ne pa da ga bodo imeli za neki nadležno stvari, ki se jo bodo morali naučiti...
"Lotereya - naibolee točnyj sposob učeta količestva optimistov"

Daedalus ::


Ja sej tu govorimo o šolarjih. Šolarji so pa nezemljani ali kaj??? Otroci so in največji "uporabniki" iger. Če se jih v šoli maltretira z učenjem nekega OS-a naj če ta podpira večino iger, tako da ga bojo imeli radi, ne pa da ga bodo imeli za neki nadležno stvari, ki se jo bodo morali naučiti...


Jap, šole res niso zato, da bi učile otroke uporabnih znanj, se strinjam. Kaj bi s tem, naj se rajši učijo pwnat n00be v Quake 500043400304. Pa največji uporabniki iger so v starostni skupini nad 20 let, FYI. Beri to:

3. The average game player is 33 years old and has been playing games for 12 years.


Podatek je sicer za ZDA, pa vseeno prav lepo ovržne tvojo domnevo. Vir
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

poweroff ::

Ja, sodelovanje z industrijo se ponavadi konca pri gostujocih predavateljih. Ne gre in ne gre naprej - morda pa se bo zaiskrila ljubezen med zobanjem spagetov alla bolognese.

Bolonjska reforma je prinesla še večjo štalo. Na žalost spet izkušnje iz prakse.

Po moje je problem v tem, da preprosto živimo v Sloveniji.
sudo poweroff

Vlady ::


Jap, šole res niso zato, da bi učile otroke uporabnih znanj, se strinjam. Kaj bi s tem, naj se rajši učijo pwnat n00be v Quake 500043400304. Pa največji uporabniki iger so v starostni skupini nad 20 let, FYI. Beri to:
Podatek je sicer za ZDA, pa vseeno prav lepo ovržne tvojo domnevo. Vir

A zdej boš pa trdil, da nima že skoraj vsak mulc doma kompjutra pa igrc gor? Verjetno je tole podatek, da gre za multiplayer igralce... Otroci nad 10 let imajo definitivno računalnik tud za igrce igrat. Če jim tega OS ne omogoča, računalnika niti ne bodo marali, kaj šele učenje z njim...
"Lotereya - naibolee točnyj sposob učeta količestva optimistov"

Matevžk ::

Močno upam, da imajo starši raje, da otroci igrajo Supertux in Xmoto, kot pa CoD in Quake.
lp, Matevžk

jype ::

TuxRacer ftw!

MrStein ::

Močno upam, da imajo starši raje,

Ti si kot otrok fotra vprašal, katere igre ti priporoča za PC ???
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Matevžk ::

Ne, ker sem svojo mašino (ko sem si jo prislužil) sam administriral. Če bom pa jaz otroku postavljal računalnik, pa gor pač ne bo Windows, ker imeti Sizifovega dela.
lp, Matevžk

Daedalus ::


A zdej boš pa trdil, da nima že skoraj vsak mulc doma kompjutra pa igrc gor?


Trdim, da tvoje domneve (in posti) me veljajo kaj prida, ker niso podprte/i z relevantnimi podatki.

Otroci nad 10 let imajo definitivno računalnik tud za igrce igrat. Če jim tega OS ne omogoča, računalnika niti ne bodo marali, kaj šele učenje z njim...


Quote of the year. S pravi, da če čem, da mularija vzljubi OS, jo morm zasipat s tonami DX 12,44567 pofla in šele potem lahko pričakujem, da bojo ratali l33t h4x00r7? Kot si verjetno sam, al kako:))
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Daedalus ()

kriko1 ::

A zdej boš pa trdil, da nima že skoraj vsak mulc doma kompjutra pa igrc gor? Verjetno je tole podatek, da gre za multiplayer igralce... Otroci nad 10 let imajo definitivno računalnik tud za igrce igrat. Če jim tega OS ne omogoča, računalnika niti ne bodo marali, kaj šele učenje z njim...


Moja sestra uporablja linux že od osmega leta naprej in ne igra igric, marveč najpogosteje uporablja IM. Oče bolj igra karte & stuff.
Pač odvisno od otroka do otroka.

Vlady ::


Trdim, da tvoje domneve (in posti) me veljajo kaj prida, ker niso podprte/i z relevantnimi podatki.

Enako velja za tvoje, ker tudi tvoji viri so zelo sumljivi in povečini uporabljajo umetno ustvarjane rezultate.
"Lotereya - naibolee točnyj sposob učeta količestva optimistov"

Daedalus ::


Trdim, da tvoje domneve (in posti) me veljajo kaj prida, ker niso podprte/i z relevantnimi podatki.

Enako velja za tvoje, ker tudi tvoji viri so zelo sumljivi in povečini uporabljajo umetno ustvarjane rezultate.


O'rly? Pa jih ovrži z boljšimi viri:))
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

BigWhale ::

Hm, jaz sem si sam izbiral igre in verjeli ali ne, najraje sem igral Paper Boya in Postman Pata in Pitstop 2. Tudi kak Commando in Operation Wolf je padel kdaj pa kdaj.... Potem sem pa presaltal na FRP, RTS in Avanture.

Hecno. Kaj bosta igrala moja otroka? Ne vem se. Bom videl kaj bo aktualni in kaj bo zanimivo. Tisto pac v cemer bom jaz zmagoval! ;>

MrStein ::

Misliš, da bota otroka igrala, kar boš ti izbral ? Kaki optimist :)) (oziroma utopist)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

jype ::

Seveda bosta. Če ne jih bo pa pretepu!

MrStein ::

In izkušnje pravijo, da to ful zaleže.
Kaj ste pozabili, da ste pred časom sami bili otroci ? In kaj ste takrat počeli ?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

jype ::

Starši so nas tepl, ker nismo hotl špilat DynaBlasterja.

Vlady ::

Starši so nas tepl, ker nismo hotl špilat DynaBlasterja.

Posledice vzgoje so vidne... >:D
"Lotereya - naibolee točnyj sposob učeta količestva optimistov"

BigWhale ::

Ja idioterna.. zato sva linux userja ker so naju doma tepl!

CaqKa ::

>>> Prvic. Ne vem, ce je to se aktualno, ampak nekaj casa je imelo ministrstvo za solstvo pogoj, da mora biti na novo kupljenih racunalnikih dual-boot (windows xp in pingo linux). Seveda je bil windows xp privzet sistem v boot loaderju, ampak uporabnik je imel izbiro. Zadnja vecja revizija Pinga sega v leto 2005. Kaj se je zgodilo z racunalniki, ki so imeli/imajo namescen Pingo?

jaz vem da je šlo 3000 izvodov ferixa na dvdjih k novim računalnikom za srednje in osnovne šole.

>>> ko se bo zamenjala garnitura v Drustvu studentov FERI.

garnitura se je glihkar zamenjala ;)

>>> Ostaja pa seveda upanje, da se uredijo redna tedenska (mesecna) predavanja po vzoru Kiberpipe tudi na stajerskem koncu, s cimer bi se lahko Kibla ali Pekarna prebudili v novo tisocletje.

to je moja pobuda že zadnji dve leti, pa sem šele sedaj našel dovolj podobno mislečih.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: CaqKa ()

Vlady ::

Tale ferix zgleda že kot zadostno odorje za šole, samo treba se jezavedat, da gre HW naprej in da naraščajo potrebe, zato je treba dajat ven update in podporo. Če tega ni, je tole uporabno za eno leto, potem pa se že zgodi, da čas povozi polovico...
"Lotereya - naibolee točnyj sposob učeta količestva optimistov"

zee ::

imho bi bilo bolje, če bi namesto nekih xy-variant Linuxa v naših šolah uporabili Ubuntu, saj je daleč najbolj prijazen in redno updejtan med Linuxi za ljudske množice.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Vlady ::

Ampak ubuntu še vedno nima vseh teh programov, ki jih rabijo učenci, poleg tega pa ne zna vsak inštalirati vsega gor.
"Lotereya - naibolee točnyj sposob učeta količestva optimistov"

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Vlady ()

PARTyZAN ::

edubuntu?

Vlady ::

Še vedno ni to to, ker še vedno nimaš določenih specifičnih programov gor. Poleg tega, pa morajo biti verjetno programi v slovenščini... Mogoč pa linux verjetno še vedno ni dovolj dober in enostaven za naše šolarje.
"Lotereya - naibolee točnyj sposob učeta količestva optimistov"

PARTyZAN ::

Dijak, ki zna namestit programsko opremo na Windows sistemu ne bo imel nobenih problemov z nameščanjem le-te tudi v Linux distribucijah.

Slab izgovor.

zee ::

toliko slabši...
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

MrStein ::

Posebej, ko bi lahko en specifičen repozitorij narihtali ("ena vrstica spremembe", kot se reče), kjer bi bili gor ti programi. Pa še avtomatsko bi se updatali.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Daedalus ::

Ampak ubuntu še vedno nima vseh teh programov, ki jih rabijo učenci, poleg tega pa ne zna vsak inštalirati vsega gor.


Kaj točno pa majo winsi gor? Beležnico?

Daj nehaj se smešit...
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Vlady ::

ja ampak na winsih zna vsak idiot dat gor program za linux ne moreš tega trditi. Redkokateri bi najdu tisti install v ubuntuju, pa še tam je toliko programov, da bi se pomoje zgubu. Smešiš se pa itak ti s takimi izjavami...
"Lotereya - naibolee točnyj sposob učeta količestva optimistov"

Matevžk ::

Se pravi med sto milijoni programov na internetu bo učenec našel program za Windows in ga inštaliral (čeprav nima admin pravic, ampak OK), medtem ko je na Ubuntuju težko narest tri mouseclicke do inštalacije in odtipkat ime programa, ki ti ga je nekdo povedal. (Kako nekaj najdeš na internetu, če ne veš kaj iščeš?)

Ti se smešiš, oprosti.
lp, Matevžk

BigWhale ::

ja ampak na winsih zna vsak idiot dat gor program za linux ne moreš tega trditi.


V tem je srz problema! Ravnokar si opisal precej velik procent Windows administratorjev.... Tak monopolni delez je v teh procentih... ;>

CaqKa ::

>>> ja ampak na winsih zna vsak idiot dat gor program za linux ne moreš tega trditi. Redkokateri bi najdu tisti install v ubuntuju, pa še tam je toliko programov, da bi se pomoje zgubu. Smešiš se pa itak ti s takimi izjavami...

mi je zelo žal, ampak z zadnjimi nekaj različicami ubuntuja temu enostavno ni tak. pa čeprav sem xp user in imam za vsak slučaj dual boot ubuntu ti lahko rečem da ga ni treba srat z takimi izjavami.
ko veš kakšno nalogo bi rad opravil ti je na ubuntuju dosti lažje poiskat program, za winse pa morš it minimalno še na gugl.
1 2
3
4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Robot Qbo na voljo za prednaročilo

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
104518 (2828) roli
»

Google opušča Windows (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
13029468 (25088) denial
»

Se v islandskih šolah pričenja prehod na Ubuntu? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
16516984 (12466) Pithlit
»

Ubuntu na 9000 računalnikih v švicarskih šolah (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
18634393 (30633) MrStein

Več podobnih tem