» »

Evropska komisija odločno tudi za varovanje zasebnosti na medmrežju

Evropska komisija odločno tudi za varovanje zasebnosti na medmrežju

The Register - Evropska komisija je danes izrekla ultimat vsem medmrežnim podjetjem: če ta ne bodo v kratkem času izboljšala varovanja zasebnosti svojih uporabnikov, jim grozi zakonodaja, ki jih bo v to prisilila. Meglena Kuneva, evropska komisarka za varstvo potrošnikov, je v govoru na okrogli mizi o zbiranju podatkov, profiliranju uporabnikov in ciljnem oglaševanju jasno izrazila stališče, da morajo vsa podjetja, ki se ukvarjajo s takšnim početjem, zagotoviti za varovanje zasebnosti. Po mnenju komisarke trenutne prakse teh podjetij kršijo osnovne pravice potrošnikov na področjih transparentnosti, varovanja tako zbranih podatkov in nadzora tveganj. Po njenih lastnih besedah, se komisija ne boji uporabiti trde roke v primeru, da se podjetja ne bodo odzvala na skrbi potrošnikov.

Največjo skrb povzročajo eksperimenti operaterjev z tehnologijami za vpogled v vsebino komunikacije (DPI - Deep Packet Inspection), ki jih izkoriščajo za zbiranje podatkov o uporabiških navadah pri brskanju po svetovnem spletu. Da pa ne bodo ostali izločeni samo operaterji, je komisarka zagotovila, da se bo proučilo tudi profiliranje obiskovalcev na spletnih mestih.

Osnova za njene skrbi je mnenje, da varovanje anonimiziranje neposrednih osebnih podatkov, kot so IP omrežni naslovi ali imena, še ni zadostno. Politika varstva potrošnikov mora te osnovne zahteve še presči in zagotoviti, da se o potrošnikih ne bo izdelovalo profilov obnašanja, čeprav jih na podlagi takšnih profilov ni možno neposredno identificirati. Zadošča namreč že možnost, da se potrošnika z uporabo teh tehnik, tudi brez njegovega privoljenja ali uporabe osebnih podatkov, izloči iz množice vseh ostalih potrošnikov.

S tem je Evropska komisija storila naslednji korak v smeri večje stopnje varovanja zasebnosti. Na žalost pa tako jasnega mnenja še ni opaziti v paketu sprememb telekomunikacijske zakonodaje. Ta paket je Evropski parlament že dvakrat spreminjal ravno zaradi omogočanja nenadzorovane uporabe tehnologij, ki posegajo v komunikacijsko zasebnost.

Phorm je ta ponedeljek objavil, da se je začelo njihovo tehnologijo testirati tudi pri Korea Telecom.

13 komentarjev

Jumping Jack ::

zagotoviti, da se o potrošnikih ne bo izdelovalo profilov obnašanja

Kaj to pomeni v praksi?

Za izdelavo preprostih profilov obnašanja zadostuje že navaden dnevnik dostopov (torej nekaj, kar ima po defaultu vklopljeno vsak spletni strežnik). Bodo torej access logi na lepem prepovedani ali kaj?

Grey ::

Tako nekako sem jaz razumel to. Gre za popolno anonimizacijo internetnega protokola, kar pomeni, da je vsakeršen vpogled v to kaj in kdo brska nekaj, kaznivo dejanje.

squngy ::

@Jumping Jack
Se mi zdi da gledaš z napačne strani. Najberž access logi obiskov na strežnik (ki je na tistem strežniku) ne bodo prepovedani.
Prepovedano pa je zbiranje podatkov o obiskih uporabnika.

racimo... uporabnik xy345: [seznam obiskanih strani],
čeprav je xy345 samo oznaka in nimajo za njega shranjenih nobenih osebnih podatkov (razen obiskanih strani), se ga vseeno da najti, če se dovolj potrudiš in to naj bi bilo sporno.

ne pa... stran 543yx.com: [seznam obiskov]

Vsaj tako sem to razumel jaz, al se motim?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: squngy ()

Personanonim ::

Na žalost pa tako jasnega mnenja še ni opaziti v paketu sprememb telekomunikacijske zakonodaje.


..bo potrebno malo "zaropotat" da se kaj izboljša:|

keworkian ::

Naj se ze odlocijo enkrat, ali bo anonimnost ali bojo vse gledali. Naj ze pogoltnejo tisto okroglo mizo.
Obscenities in B-Flat

Yohan del Sud ::

Mah ja. Problem je v tem, da je data mining (DPI je le del tega) postal praktično dostopen vsakomur. In tu ne vidim težave, če zadevo Amazon ali Enaa to diskretno uporabita (in sem polno seznanjen s tem) za prirejanje individualne ponudbe (še enkrat, če se s tem strinjam). Pač rad vidim kaj ima kdo v akciji in konkretno nima smisla in je obema v breme, če mi tako ponujajo tampone, plenice za odrasle, viagro in kravate. Morda pa sem rad na tekočem z akcijami počitnic v eksotične kraje, tekaške superge in poceni makarone. To zna dober program vedeti sedaj že bolje od mene.

Seveda po drugi strani ni dobro, če ta isti data mining uporabijo v zle namene. Nekomu vplivnemu ponesreči poljubim blatnik ali mu ni všeč moja faca in bam, dokaži da nisi trikrat vtipkal "bomba" v google in da nisi iskal "tangice" ipd. In še hujši scenariji.

Zadevo je enostavno treba nadzorovati z vseh strani. Ampak ohlapno in centralistično z namenom zavarovanja dobrega in ustavljanje zlega scenarija... Zato ta okrogla miza.
www.strancar.com

bosmla ::

Na zalost ne gre malo ja malo ne... so doloceni osebki prevec pohlepni - ce ne drugace se "arabci" zaletijo v kaj visokega...

Looooooka ::

me zanima kaj bo v praksi...ko bojo tud v evropi zacel na podlagi DPI-ja throttlat bittorrent pa kksne video prenose...

Yohan del Sud ::

Hja, se po eni strani strinjam. Totlitarizem ni varianta, po drugi strani tudi oddaja križišč zasebnim policistom v koncesijo ne. Čepravi bi se tudi to zdela marsikomu dobra ideja. Samo pravim, če se znebimo teh programov, lahko izgubimo leta človeškega razvoja, če se ne in se spridijo pa lahko izgubimo stoletja.
www.strancar.com

MrStein ::

Mi lahko kdo prosim prevede izraz "medmrežno podjetje" ?
Hvala.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

BlueRunner ::

Internet company - podjetje, ki se ukvarja z dejavnostjo, katere osnova je obstoj medmrežja. Poleg operaterjev so to tudi spletna mesta, spletni iskalniki, proizvajalci tovrstne programske opreme, ponudniki elektronske pošte, komunikacij v realnem času, ...

Internet sem prevedel v medmrežje (omrežje, ki povezuje več ločenih omrežij), ker osebno še vedno stojim na stališču, da je to primeren prevod. Za kreganje, če imam ali nimam prav, pa prosim, da se odpre nova tema v bolj primerni kategoriji.

Zgodovina sprememb…

BlueRunner ::

me zanima kaj bo v praksi...ko bojo tud v evropi zacel na podlagi DPI-ja throttlat bittorrent pa kksne video prenose...


Eno je varstvo potrošnikov, kjer se ne dovoljuje profiliranja, o katerem potrošnik ni obveščen, oziroma se z njim ne strinja. Tukaj se gre iz vidika DPI tehnologij "samo" za spremljanje določenih vrst prometa.

Drugo pa je uporaba DPI tehnologij za NEPOSREDNO MODIFIKICAJO določenih vrst prometa.

Lahko pa rečeš, da se področji prekrivata, če ISP profilira vse uporabnike, nato pa izloči in omeji hitrosti (pošilja grozilna sporočila, ipd...) tistim, ki kršijo neka nenapisana ali pa morda celo nezakonita "pravila" ISP-ja.

Seveda pa imam pri nekaterih komentarjih občutek, da se to v Sloveniji že dogaja. Vsaj po simptomih sodeč se to nekako sliši domače.

poweroff ::

Ja, DPI je obdelava osebnih podatkov. Lahko pa celo poseg v komunikacijsko zasebnost.
sudo poweroff


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Evropska komisija s predlogom za varstvo zasebnosti nad Facebook, Google, WhatsApp

Oddelek: Novice / Zasebnost
206602 (4478) cegu
»

Francija in Komisija: Googlova nova politika zasebnosti krši evropsko zakonodajo

Oddelek: Novice / Zasebnost
188989 (7798) RejZoR
»

Digitalna EU ta teden

Oddelek: Novice / Zasebnost
424501 (3061) ABX
»

Evropska komisija odločno tudi za varovanje zasebnosti na medmrežju

Oddelek: Novice / Zasebnost
134352 (3855) poweroff
»

Biometrični potni listi tudi v Sloveniji?

Oddelek: Novice / Zasebnost
436131 (6131) Thomas

Več podobnih tem