» »

Nemško sodišče pritrdilo Facebooku glede resničnih imen

Nemško sodišče pritrdilo Facebooku glede resničnih imen

Heise - Facebookovi pogoji uporabe že od začetka terjajo vnos resničnega imena in priimka. Kdor vnese neresnične podatke, mu Facebook račun lahko zapre. Lanskega decembra je to zmotilo nemške varuhe zasebnosti, saj je takšna ureditev v neskladju s TMG (Telemediengeset, Zakon o telemedijih), ki določa, da mora ponudnik storitve omogočiti uporabo telemedija na anonimen način oziroma pod psevdonimom, če tehnične možnosti to dopuščajo. Facebook je trdil, da zanj nemška zakonodaja na tem področju ne velja, ker obdelavo osebnih podatkov za Evropo upravlja irska podružnica. Spor je zato v obravnavo vzelo upravno sodišče v Kielu, ki je pritrdilo Facebooku.

Sodišče je odločilo (razsodbi 8 B 60/12 in 8 B 61/12), da nemška zakonodaja Facebooka v tem primeru ne obvezuje, saj za Evropo osebne podatke obdeluje irska podružnica Facebooka. Nemška podružnica se ukvarja le z oglaševanjem in trženjem, nima pa pristopa do osebnih podatkov. Zato mora na področju osebnih podatkov Facebook poskrbeti le za skladnost z irsko zakonodajo, ki je seveda nemško sodišče ne more ugotavljati. Sodišče je zato odpravilo odredbo informacijskega pooblaščenca, ki je Facebooku naložil globo v višini 20.000 evrov dnevno, dokler ne prenehajo zahtevati vnosa resničnega imena.

Informacijski pooblaščenec se je na razsodbo že odzval. V izjavi za javnost je zapisal, da je odločitev sodišča protislovna. Izpostavlja, da se osebni podatki obdelujejo v ZDA in ne na Irskem, zato bi morala po tej logiki veljati ameriška in ne irska zakonodaja. Poudarja, da takšno tolmačenje predstavlja težavo za prihajajočo evropsko zakonodajo, ki bo strožje ščitila zasebnost. Odločitev nemškega upravnega sodišča bi namreč pomenila, da morajo podjetja le vzpostaviti ustrezno strukturo podružnic in hčerinskih podjetij, pa bodo lahko sledila zakonodaji evropske države, ki ima najbolj ohlapno regulacijo. To pa naj ne bi bil namen Evropske unije, zaključuje Thilo Weichert, informacijski pooblaščenec nemške zvezne dežele Schleswig-Holstein.

9 komentarjev

Bananovec ::

V primeru, da bi Nemčija svojim državljanom onemogočila dostop do omenjene strani, pa bi v sekundi dvajset dobili psevdonime.
Its only copying if samsung does it. And unless we patent this in 5 years,
this is the shittest tech ever ... and we'll sue you.
Regards, Apple

enadvatri ::

Kul. Nemška natančnost. Sedež drugje, torej ni naša jurisdikcija. Kaj pa načelnost? Huh, potem bodo morali popustiti tudi pri prepoznavi obrazov, ali se motim?!

Problem je ta, da si nekateri (zlasti povampirjeni Američani) jurisdikcijo razlagajo vsako krat po svoje. Strežnik gor, strežnik dol, sedež levo, sedež desno. Vedno je vse pod njihovo jurisdikcijo (tudi zavoljo terorizma in to ne v ogrožujočih skrajnostih). Primerov kolikor hočete, zasegi domeni, blokirano spletno igralništvo ...

Tudi naš UNPIS ni boljši, a so tam pač samo preneumni, da bi dojeli, kaj se v Svetu zares dogaja.

PaX_MaN ::

Tudi naš UNPIS ni boljši, a so tam pač samo preneumni, da bi dojeli, kaj se v Svetu zares dogaja.

Tos mislu IP-RS in zgodbo o gugl maps avtekih?

enadvatri ::

PaX_MaN je izjavil:

Tudi naš UNPIS ni boljši, a so tam pač samo preneumni, da bi dojeli, kaj se v Svetu zares dogaja.

Tos mislu IP-RS in zgodbo o gugl maps avtekih?


Ne. Pač pa sem imel v mislih zgodbo o preusmeritvah domen tujih spletnih igralnic/stavnic, ki jih izvaja UNPIS. Pač skuša omejevati poslovno/gospodarsko svobodo tujim družbam oz. jih neuko umešča pod našo jurisdikcijo na račun nevtralnosti domačih Internetov! Farsa pa je ta, da si nastaviš tuj domenski strežnik in si rešil njihovo dvocentimetrsko prepreko. Pa koliko papirja, dela in denarja so za to porabili?!

Temu pa pri IP RS seveda niso bili naklonjeni, predvsem z vidika kolateralne škode (protipravnega zbiranja nerodnih, če že ne osebnih, podatkov).

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: enadvatri ()

T-h-o-r ::

jaz nimam resničnega imena in ga tudi ne mislim imeti
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

Hayabusa ::

Whats wrong with Janez Novak ali Jože Krajnc 8-) oz. nemško različico ?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Hayabusa ()

T-h-o-r ::

ja, ni moje resnično :s
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

Grumf ::

Jaz nimam facebooka in se samo smejim tistim ki ga imajo :)) :))
Human beings, who are almost unique in having the ability to learn from the
experience of others, are also remarkable for their apparent disinclination
to do so.

JesusChrist ::

Jaz ga pa mam pa se tudi smejem tistim ki ga majo. Ampak ne vsem. Samo tistim, ki ga uporabljajo za razkazovanje svojih e-farm, za čustvene izlive, za spamanje in za razkazovanje svoje lastnine in otrok iz vseh možnih kotov (da je potem že skoraj 3D).
remember, the clock is ticking. run like no tomorrow.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Upravljate Facebook stran? Pozor, odgovarjate za zasebnost podatkov!

Oddelek: Novice / Zasebnost
106835 (4631) MrStein
»

ECJ razveljavil dogovor o varnem pristanu med Evropsko komisijo in ZDA

Oddelek: Novice / Zasebnost
1515011 (13308) AndrejO
»

Dogovor o iznosu osebnih podatkov v ZDA pod vprašanjem

Oddelek: Novice / Zasebnost
149777 (7719) k4vz0024
»

Največja skupinska tožba zoper Facebook v Avstriji

Oddelek: Novice / Tožbe
2312569 (10564) nekikr
»

Nemški varuh zasebnosti zahteva na Facebooku tudi psevdonime

Oddelek: Novice / Zasebnost
186462 (5383) Blisk

Več podobnih tem