» »

Nobelova nagrada za fiziko 2023

Nobelova nagrada za fiziko 2023

Slo-Tech - Prejemniki druge letošnje Nobelove nagrade, ki jo švedska Kraljeva akademija znanosti podeljuje za odkritja na področju fizike, so Pierre Agostini z Ohio State University, Ferenc Krausz z Univerze Ludwig-Maximilian v Münchnu in Anne L'Huillier z Univerze v Lundu. Nagrado bodo prejeli za eksperimentalne metode, ki ustvarjajo atosekundne pulze svetlobe za študij dinamike elektronov v materialih.

Letošnji nagrajenci so razvili metode, ki omogočajo ustvarjanje izredno kratkih pulzov svetlobe. Dolžina svetlobnega pulza je ključni parameter pri določitvi, kako hitre dogodke lahko z njim spremljamo. Na atomski ravni se dogodki odvijajo v femtosekundah, kar zadostuje za spremljanje gibanja atomov. Elektroni pa so približno dvatisočkrat lažji od protonov, zato so bistveno hitrejši. Če jih opazujemo s femtosekundnimi (10-15 s) tehnikami, bomo videli le razmazano izpovprečeno sliko. Za spremljanje njihovega vedenja potrebujemo atosekundne (10-18 s) tehnike. To so izjemno kratki časi: v eni sekundi je toliko atosekund, kot je v starosti vesolja sekund.

Ključno vprašanje je kako ustvariti tako kratke pulze. Nagrajenci so bili ugotovili, da si je možno pomagati z interferenco. Najkrajši smiselni svetlobni pulz je odvisen od valovne dolžine (hitrost svetlobe je v vakuumu fiksna). Če želimo ustvariti zelo kratke pulze, lahko uporabimo podoben trik kot na strunah. Z interferenco več valovnih dolžin (efektivno višjih harmoničnih frekvenc) lahko ustvarimo poljubne oblike valovanj. Ker je svetloba (tudi) elektromagnetno valovanje, tak pristop deluje. Te višje frekvence ustvari interakcija svetlobe z atomi, denimo na poti skozi plin.

Letošnja nagrada je poklon novi metod raziskav, ki omogoča pogled v doslej nevidne kotičke narave. Kakor so teleskopi omogočili gledati zvezde, lahko sedaj "gledamo" elektrone. To je uporabno zlasti za raziskovanje gibanj elektronov v snovi, kar je pomembno tudi v kemiji, ne le fiziki. Kemične reakcije vodi pretakanje elektronov, ki je izjemno hitro, zato je za njihovo opazovanje potrebna metoda s femtosekundno natančnostjo.

2 komentarja

bosmla ::

Predzadnja beseda napacna!

Rotty ::

...Nagrado bodo prejeli za eksperimentalne metode, ki ustvarjajo atosekundne pulze svetlobe za študij dinamike elektronov v materialih.

...Za spremljanje njihovega vedenja potrebujemo atosekundne (10-18 s) tehnike. To so izjemno kratki časi: v eni sekundi je toliko atosekund, kot je v starosti vesolja sekund.

Noro! Nimam besed...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prva juha elektronov pri sobni temperaturi

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
93925 (2597) dexterboy
»

Nobelova nagrada za kemijo 2017

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
75268 (3806) pegasus
»

Einstein in dva različna medija (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
649932 (8724) Yosh
»

Mehanika v kvantni mehaniki in fotoni (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
22946068 (42763) Brane2
»

Tisočkrat natančnejše ure

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
473221 (3221) Microsoft

Več podobnih tem