» »

Slovenija z zlatom in srebrom rekordno na Evropski naravoslovni olimpijadi

Slovenija z zlatom in srebrom rekordno na Evropski naravoslovni olimpijadi

Slo-Tech - Danes se je v Luksemburgu končala Evropska naravoslovna olimpijada, na kateri sta sodelovali tudi dve slovenski ekipi. V prvi so nastopali Tisa Lombar (Gimnazija Vič), Maj Bombek (Srednja elektro računalniška šola Maribor) in Primož Markovič (Gimnazija Bežigrad), v drugi pa Izadora Kopač (Gimnazija Škofja Loka), Anže Markovič (Gimnazija Bežigrad) in Luka Filak (Gimnazija Novo mesto). V konkurenci 45 ekip iz 23 držav Evropske unije je prva slovenska ekipa osvojila zlato medaljo (absolutno 5. mesto), druga pa srebrno medaljo (absolutno 12. mesto), s čimer so izenačili največji slovenski uspeh iz let 2016 in 2018.

Na Evropski naravoslovni olimpijadi naša država sodeluje od leta 2007. Na tekmovanju lahko sodelujejo dijaki 1. in 2. letnikov srednjih šol iz držav članic Evropske unije, ki se pomerijo v ekipnem tekmovanju. Vsaka država lahko prijavi dve tročlanski ekipi, ki se dva dni štiri ure merita v reševanju različnih praktičnih nalog iz kemije, fizike in biologije v laboratoriju. Letošnji temi sta bili rak in Schueberfouer. Dijaki so morali pokazati kemijske veščine (titracije, spektrofotometrija, dokazne reakcije, organska kemija, anorganska kemija, analizna kemija), znanje fizike (kinematika, statika, radioaktivnost, elektrika, svetloba) in poznavanje biologija (evolucija, sistematika, anatomija, molekularna biologija, biokemija). Ocenjujejo se tako praktična izvedba postopkov kot teoretično znanje in analiza rezultatov. Poleg dveh tekmovalnih dni program sestavljajo še družabne aktivnosti, raziskovanje države gostiteljice, različne delavnice in spoznavanje kolegov iz drugih držav.

Absolutni zmagovalci so bili češka ekipa, ki sta ji sledili nizozemska ekipa na drugem mestu in nemška na tretjem. Prihodnje leto bo tekmovanje potekalo v Zagrebu. Izbor slovenske ekipe se začne na šolskem tekmovanju iz naravoslovja za dijake 1. in 2. letnikov srednjih šol, ki ga organizira ZOTKS, in nadaljuje na državnem in izbirnim eksperimentalnem tekmovanju.

4 komentarji

Rias Gremory ::

Odlično!
Čestitke obema ekipama!
Mirno gledamo, kako naš svet propada,
saj za časa našega življenja ne bo popolnoma propadel.

tiborrr ::

Čestitke, mladina!
Don't test the captain's validity or his vulnerability!

FireSnake ::

Čestitke! Kar tako naprej!
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

Sparrow ::

zakon bravo


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Na Mednarodni mladinski naravoslovni olimpijadi šest odličij

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
71682 (976) DamijanD
»

Sloveniji dve srebrni medalji na evropski olimpijadi iz eksperimentalnih ved

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
104521 (3541) Bencc
»

Zgodovinski uspeh Slovencev na evropski naravoslovni olimpijadi

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
2811131 (8940) St753
»

Srebro in bron za Slovenijo na evropski naravoslovni olimpijadi

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
56320 (5393) LJ4L
»

Slovenija rekordno: dvakrat srebro na EUSO 2013

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
115872 (4652) Unknown_001

Več podobnih tem