» »

Zacetniki

Zacetniki

burek666 ::

Stvar je taka:
Kaj bi vi svetoval cist popolnemu zacetniku(jst) k nima blage veze in bi se rad naucu vsaj osnove programiranja?

hvala vnaprej0:)

rc-car ::

Najprej se odloci kaj bi rad sploh znal (in ne rect spila!), pol pa se v katerem prog. jeziku...
Nothings gonna stop me now, I'm breaking the rules, I'm gonna do it if its not allowed

abcde7 ::

jest bi se rd naucu nardit en osnovn program, k se ti odpre v winsih, pa tud ce je samo ksno opozorilo, al pa kj sam da ni turbo pascal, k ga hejtam!:D

Monster ::

mogoče mal checkay stare teme... Prvo se odloč ka bi rad. Al bi delu neke strani pa to se pravi web development al pa software pa igre pa tako...

Pol pa vpraši dalje.. V drugem primeru boš pa dobu odgovore kot so C/c++, VB, Delphi itd.
Ka zaboga...

alesrosina ::

odvisno, kaj bi rad delal, za kater OS in podobno.
Predvidevam pa da za Windowse.

No, da ti povem, kako sem zacel jaz:
En frend je med poletnimi pocitncam delal u eni firmi, k so delal z ASP-ji. Tam se je naucu osnove ASP-ja in se mene navdusu za to. Pol sm prek neta dl-ju razne ze narjene scripte, se mal ucu, pol sm se uclanu u CTK (centralna tehnicna knjiznica v lj) in si tm sposojol knjige, iz kerih sm se dost naucu. Pol, k pa ze mal znas princip enga jezika, se pa mal "igras" oz. probavas .... No, in ko sm dobil se Visual Basic, ni blo tezko preit iz asp-jev na VB, ker je to pravzaprav ista zadeva z malo vec funkcij. (Za obrazlozilo: ASP ali Asctive Server Pages ->to je server-side script, torej za web strani delat, npr. forumi, ipd.; VB ali VisalBasic je pa programski jezik za pisanje programov)

Torej, povej kje bi rad zacel ... za WEB ali programe ...
Kater jezik bos pa zacel, je pa tvoja odlocitev.

Priporocam ti vclanitev v kaksno tehnicno knjiznico (ce si iz LJ, pol CTK) pa mal po webu poisc ksne strani z dobrimi navodili.

http://www.planet-source-code.com -->dokaj dobra stran z ze narejenimi programi, poleg katerih dobis se source programa.

Upam da sem kaj pomagal :D

webblod ::

malo si poglej sem, potem še sem, morda še malo sem, pokukaš še sem, nikakor ne spregledaš tega tukaj, še manj tega tukaj, kakšno stvar preveriš tukaj, vendar to slednje, ko že veš kaj bi rad, da ne boš metal denarja skozi okno.

Aja skoraj bi pozabil na to tukaj... bog mi odpusti ta greh...

OK???
There must be a reason, why I'm so damn dissapointed on M$ Visual Basic
WEBblod.NET :: Slovenska programerska scena

cahahopie ::

Uf, teh tem pa smo že predelal.
Kot je rekel ASPmaster je on začel s ASPjem in nato na VB (ki imata enaki sintaksi in sta oba M$ izuma), tako sem jaz začel z vse znanim PHPjem in nato na C++ oz. sem se slednjega lotil že prej pa sem opazil, da mi določene stvari kot so funkcije, pa arrayji (slovensko?) niso jasne zato sem vse pokrpal s PHPjem in tako mi bo zdaj lažje nadalnje učenje C++. Aja, imata enako sintakso... no edino kolikor vem, da C/C++ nima echo(), ima pa cout pa printf() al kaj je že... pa seveda še nekaj razlik (ne tako drastičnih), ki sem pa jih že napisal (ni potrebno določat podatkovnih tipov per php, itd...). THE END!!! Gremo delat.;)

Loki ::

res si mu velik povedal, catahopie.
a ti res mislis, da se mu kej sanja, kaj je funkcija cout(), echo...
I left my wallet in El Segundo

cahahopie ::

Ahmm...
A tako..?
Pa saj ni važno, če razume važno je da kaj naj se uči in v čem so si ti in oni podobni. (no takle je per php za izpis besedila echo("besedilo); per c++ pa je za izpis besedila takole cout<<"besedilo"; , kaj pa so funkcije? Ehmm.. preber kak tutotrial).;)

Loki ::

ne ti to men pravt...
jest (trenutno) nimam nobenega zanimanja za C/C++ in PHP.
I left my wallet in El Segundo

webblod ::

Kaj bi svetoval popolnemu začetbiku, ki nima pojma o programiranju?

Bodi srečen... Programiranje zahteva predvsem veliiikooo časa in živcev.

Programski jezik je prava malenkost nasproti tistemu kar sledi...

Najprej se vprašaj:

Zakaj hočem programirati?

natp pa še:

Kaj hočem programirati?

Ostalo pride samo od sebe... pravzaprav nimaš veliko izbire... Delphi in Kylix (Pascal), Ptem C in C++, In še Visual Basdic in Java.

Od tega sta Java SDK in Borland C++ Compiler zastonj...
There must be a reason, why I'm so damn dissapointed on M$ Visual Basic
WEBblod.NET :: Slovenska programerska scena

R0K ::

jah jst ti na začetku priporočam delphi (nabav si eno bukvo pa sigurn ti bo kak frend skopiru delphi 6) pa se ga malo drkaj da ga boš obvladal (poglej tudi zlo dobro stran o delphiju .. www.delphi-si.com) potem pa pejt na c/c++ .......umes pa lohk še mal php drkaš če si bol za take stvari.......no tako pot sm si začrtal jaz :) ......

Tomi ::

Meni je pa frend svetoval, da naj začnem v OberonuF, potem pa grem na C++, predvesm zaradi sintakse. Sicer, da je Oberon bolj tako tako, damo dober za začetek.
Kaj menite o tem, in, če poznate kakšno dobro stran o programiranju v Oberonu?
metrodusa.blogspot.com

Mercier ::

burek666: mogoče ti bo pomagala tema Razvrscanje podatkov v VB, sporočilo 10.11.2001, tisto Mimogrede...

NoUse4AName ::

tomi tak ti bom reko. Z c++ je cisto vredu zacet programirat, zato, ker so osnove programskih jezikov pri vseh enake. In ti nebo nic lazje ce zacnes kje drugje. Pa ce zacnes in ti je pretesko potem itak programiranje ni za tebe. Zacet z necim lazjim pa ni pomojem dobro ker te razvadi, pol pa ko vidis kak to v resnici deluje se ti ne da it ucit.

HEKO ::

Začne se s HTML :]....tako so vsi rekli: kaj bi rad programiral?
Be good, be bad ---> JUST KEEP ON OVERCLOCKING...[Heko]

webblod ::

HTML (Hyper Text Markup Language) ni programski jezik, ampak zgolj označevalni jezik (dobro da ni nihče rekel da je RTF oblikovanje tudi programiranje :D).

HTML le narekuje, kako naj se neko besedilo izpiše na standardnem izhodu... DHTML s svojimi "inline" script-i že diši po programiranju, vendar gre tu že za skriptni jezik...

Enkrat sem nekje že zapisal... Najprej nekaj o podatkivnih tipih, o zankah, o krmilnih (vejitvenih) stavkih... Pa eno malenkost o RAM-u, oz dostopanju do njega (Stack, Heap, ...), potem še nekaj o OS, za katerega misliš pisati programe, seveda pa še nekaj SQL-a, saj "flat-model" programov skoraj ni potrebe več pisati, ker je že vse pokrito s strani "velikih". Seveda potem pogledaš še nekaj o oblikah zapisa datotek in načinih dostopanja do njih... Na koncu se še odločiš kateri jezik ti najbolj leži... (če se odločiš za M$ VB lahko večino tistega zgoraj spustiš >:D)

In to je to... Linke sem pa že zapisal zgoraj...

P.S.: Sicer pa sem uvod v HTML že objavil na moji strani, ki bo načeloma namenjena VB programerjem
There must be a reason, why I'm so damn dissapointed on M$ Visual Basic
WEBblod.NET :: Slovenska programerska scena

Neo32 ::

Ok se mal pomoci meni. Sm tud totalen zacetnik kar se tice programiranja in me zanima slednje.
-ASP- kaj se da naredit z njemu
- kateri program je z ASP programiranje
- a je zastonj???

Hvala!

Mess with the best, die like the rest!

webblod ::

ASP pomeni Active Server Pages.

Kaj to zdaj vraga pomeni?

Najprej je bil HTML, njegova slabost pa je bila "statičnost". Sposoben je bil le prikaza teksta (kasneje tudi slik), imel pa je čudovito lastnost - Povezave.

Sledil mu je DHTML, kjer D stoji za Dinamično. To pomeni, da so HTML-ju dodali možnost odziva na Dogodke. V bistvu gre za inline implementacijo skriptnih jezikov v datoteko, v kateri imamo HTML kodo. Netscape je pri tem stavil na Java Script, Micro$oft pa na Visual Basic Script.

Ta korak je omogočil precejšen napredek in je bil pomemben korak k razvoju "spletnih aplikacij", imel pa je veliko slabost... Scriptna koda se je izvajala na strani uporabnika... Slabost HTTP pa je njegova pozabljivost... Obenem, pa ni bilo zagotovljeno, da nek uporabnik ima nameščeno podporo za določen skriptni jezik...

Treba je bilo zagotoviti način komunikacije med stranmi, pri čemer je zadeva neodvisna od tega, na kakšni platformi dela odjemalec... Skriptno kodo je bilo treba torej izvesti na strani strežnika, odjemalcu pa posredovati v obliki HTML (eventuelno DHTML)...

Tako je prišlo do Server Side Scripting pristopa, pri čemer pa je pristopov več... Na Unix, oz. Linux Sistemih prednjačita PHP in Perl (ki sta tudi sicer najbolj razširjeni različici Server Side Script), na Solarisih naletimo na JSP (Java Server Pages), pri Micro$oftu pa so stavili na svoj Visual Basic Script, ki je zasnova ASP (čeprav eventuelno M$ IIS podpira tudi JScript kot podlago ASP).

ASP je torej oblika t.i. spletne aplikacije. Pojem spletne aplikacije si lahko ogledaš npr. na tej strani. Gre za to, da ti prideš na to stran, postaviš vprašanje na vmesniku, kij e kodiran v HTML, nato zadevo polješ v obdelavo strežniku, ta nato podatke ustrezno procesira, zapiše v podatkovno bazo, nato pride nekdo drug, ob zahtevi te strani server prebere podatke iz podatkovne baze, s pomočjo skriptnega jezika podatke preoblikuje v HTML in jih preko HTTP protokola posreduje odjemalcu...
(ta stran sicer temelji na PHP, če se ne motim, ampak princip je enak)

Za ASP torej potrebuješ znanje HTML, Visual Basic (script) -a, navadno pa še SQL-a, tako imaš pokrite vse faze:

odjemalec -- strežnik -- podatkovna baza

Je pa ASP samo ena izmed možnosti... Narejena izključno za Micro$oft-ove internetne strežnike, ki niso pretirano razširjeni...

Upam da ti je razlaga, kaj pomagala...
There must be a reason, why I'm so damn dissapointed on M$ Visual Basic
WEBblod.NET :: Slovenska programerska scena

Neo32 ::

Hmmm ja no sm kr dost zastopu no. Pol se prav si jest prbavm eno buklo od HTML programiranja in zacnem najprej z HTML-jem, sej HTML kodo pa luhko pisem v frontpage, a ni tko? Al sm jest spet kej pomesov? No ja sicer vrjetn obstaja se kaksn HTML program. No ja in pol k to nardim se teoreticno luhko lotm zadeve?

Mercier ::

http://www.htmlgoodies.com
http://www.webblod.net
Idealno za začetnike.

Prontpage bo dober, sploh za naprej (ASP).

webblod ::

Uvod v HTML lahko najdeš tudi na moji strani.

VB Script pa je še izdelavi, tudi forum...

Sicer pa kar se knjig tiče, priporočam Visual Basic Uroša Mesojedca, dobiš pa jo pri založbi Pasadena.
There must be a reason, why I'm so damn dissapointed on M$ Visual Basic
WEBblod.NET :: Slovenska programerska scena

cahahopie ::

No... pa da ne bomo samo pri M$ lahko tudi PHP namesto ASP.:D
No pa če že maš FP potem kar ASP dudlaj.

Sam... zakaj pa se PHP rad sesuva v Front Pageu? Sam še nism sicer meu izkušen. Toda moj znanec je enkrat nekaj pacal s phpjem skupi pa je po nekaj času vse skup kvragu. Podobno težavo je imel tudi eden od PCG pisunov, ki je opisal enako težavo pri FP. Je mogoče kak bug? Ali kakšna tajna M$ potegavščina? Ali je morebiti, ker je cel FP zasnovan za bolj M$ produkte med katere štejemo tudi APS?
No, da sem se zavaroval pred takšnimi nevšečnostmi uporabljam raje Dreamweaver.

R0K ::

hmm.....front paga ti NIKAKOR ne priporočam za učenje html-ja ker sam vstavlja preveč "svinarije" zram pa še tko praktičn in....
.....priporočam ti dreamweaverja ali pa npr. First Page 2000 ki je samo urejevelnik kode (zelo izbolšan notepad) .......

webblod ::

Tudi sam M$ FP močno odsvetujem... Koda ki jo generira je preveč "Micro$oftova", pa tudi preveč nečitljiva...

Na voljo imaš brezplačno različico Cute HTML, ki je kar posrečen HTML Editor, sicer pa sam delam v - ne boste verjeli M$ InterDev-u :D, ki je v nekolko okrnjeni različici priložen tudi M$ Office-u 2000
There must be a reason, why I'm so damn dissapointed on M$ Visual Basic
WEBblod.NET :: Slovenska programerska scena

R0K ::

aja no iz spodnega linka si lohk downloadaš first page 2000

1st page 2000

Neo32 ::

Hmm, no ja progije zej mam se knigco si narocim pa se lepo zacnem ucit. Cist mozn mozn da bom po kaksnmu tednu branja popizd pa fuknu tisto knigo u smeti, tko da.. No ja hvala fantje za vse nasvete!

Monster ::

nikol ne obupaj... Če pa boš.. pa jebi ga :)
Ka zaboga...

alesrosina ::

se en link iz kerga sm se jst naucu HTML :
http://www.tips-trics.com
Za zacetnike je idealno, ker je vse totalno razlozen.

Glede ASP-jev (pol k bos html ze mal obvladu):
http://www.aspin.com
http://www.4guysfromrolla.com
2 naj strani za asp ... na njih ma pa pol se linke do nesteto ostalih strani z ASP vsebino.

Sicer pa: osebno delam v notepadu (beleznica), vendar je stvar okusa kje kdo kaj dela. Frontpage ti pa res ne priporocam.

PS: glede knjig: ne metat stran dnarja, sej so vse te knjige proklet drage. Raj se uclan u ksno tehnicno kjiznco (CTK ce si iz LJ) in si tm pol sposojas knjige.

R0K ::

oz. pejt v kakšno dobro založeno knjižnico pa majo mogoč tm kej uporabnega in si skopiraj.....

cahahopie ::

HTML... je res osnova, sam ne se predolgo zadrževat pri tem. Ker se, da že iz primerov naučit. Npr. deli mal v Dremveaverju in mej oba okna (html predogled in grafični način) odprta in glej kaj se bo v html kodi zgodil, ko boš napisal besedilo in ga odebelil ali pa, ko boš vnesel kak form object, zakar pa boš najbolj potreboval html, ali pa na primeru tabel, itd...
Glede bukev je res...dragoo... za 200 strani bukve "Build your web page whit php/mysql" tip zahteva 40$ !!! To je skor 10 jurjev. Mau prevč... (no ja.. na drugi strani pa kupujemo špile za podoben denar). Rešitev je res knjižnica ali pa mnoštvo strani na internetu s različnimi tutotriali in "malimi šolami", le težava je v tem, da so v angleščini, kar pa je tudi večina takšnih eksotičnih knjig za računalništvo (no ja.. bukve za Pacal, VB, C++ so tudi slovenske:D).

Neo32 ::

Jah drgac sm z Bleda ane, sej mamo eno kniznco sam ni pol kurca vredna, saj kr se knjig za racunalnike tice, sej majo PC za telebane (talibane:D) v enih 4 izvodih sam kva pa nej s to knigo. Sam sem gledov so te knige res drage. Bom mal povprasov na okoll ce ma kdo, sej sicer hodm v klas z racunalnicarji (sam sem energetik, sam sem komad falu poklic:|). Jih bom mal povprasov ce ma kdo sam oni delajo bl na Delphiju pa na TPascalu. Bomo vidl.

IR Babun ::

Mi smo v šoli (Tehnična gimanazija -RAČ, 3.letnik)začel z Motorolo MC6803 Simulatorjem and I just hate it!!!;((;((
Zdj pa delamo v Pascalu in še vedno malo Motorole;(( po bomo pa nadaljevali v Delfiju.
SCREW THE GOVERNMENT


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

PHP ASP

Oddelek: Izdelava spletišč
352862 (2187) MrBrdo
»

Programski jezik za 13 letnika - NA NOVO? (strani: 1 2 )

Oddelek: Programiranje
9416569 (13014) blackbfm
»

Nova anketa - Znate programirati? (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ankete
828549 (6113) Roadkill
»

Visual Basic, C#, C++, razlike... (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Programiranje
12212145 (9816) 64202
»

učenje c++, ali pascala, ali pa delphija (strani: 1 2 )

Oddelek: Programiranje
935892 (4881) Brilko

Več podobnih tem