» »

dojemanje časa -- napoved prihodnosti

dojemanje časa -- napoved prihodnosti

Gh0st ::

No?!

Napovedovanje prihodnosti je lahko relevantno za nekatere vsakdanje stvari. Napovedati, kaj se nam bo zgodilo čez tri dni lahko govorimo na podlagi naših načrtov (recimo šou bom u štacuno in si nabavu nov computer), ne moremo pa vedeti vseh podrobnosti. Za primer si oglejmo ohlajanje kave. Mi lahko rečemo, kaj se bo zgodilo z kavo v skodelici čez dve ure, ne vemo pa, za koliko °C se bo le-ta ohladila v naslednih nekaj sekundah. Na to vpliva veliko dejavnikov (temperatura zraka, temperatura skodelice, gostota ozračja, vlažnost zraka,..).

Mislite, da bi bilo mogoče napovedat prihodnost, če bi matrico našega dojemanja časa nekako skalirali na manjši nivo? S tem mislim predvsem tako, da bi osnovno enoto časa zmanjšali na recimo nanosekundo, s tem pa bi zmanjšali tudi odzivni čas možganov na okolico, tako, da bi ena nanosekunda postala ena minuta?

Thomas, je to možno?

To me že kr neki cajta bega, in pomoje bi se dalo...kaj pa vem...?


Pa še to:
Se vam zdi potovanje v času mogoče?
Po moje ne. Načelo nedoločnosti v našem kaotičnemu svetu nam to onemogoča. Za primer si lahko vzamemo potovanje v preteklost... Tu si lahko vzamemo kaotični pojav metulja (da lahko že najmanjša sprememba v sistemu, povzroči verižno reakcijo, ki se lahko potencira do te mere, da pride do katastrofe). Recimo z neko kapsulo pristanemo v letu 1985 (mojem letu starosti) in treščimo iz nikoder v neko puščavo. Že let naše kapsule, bi lahko povzročil turbolenco v zračnem toku in pojavil bi se vihar nad letališčem John F. Kennedy in recimo da bi ravno v tistem momentu pristajal George W. Bush in tako ne-bi imeli 11. septembra in vsega tega sranja ki je povezano z njim.

Kakšne bi ble potem šele posledice v prihodnosti, ko bi se vrnil vanjo? Po moje strahotne, ne vem pa kakšne.

Po načelu kvantne fizike opazovanja, ne moremo opazovati nekega pojava, ne da bi le malo vplivali nanj. Tudi preteklosti ne bi mogli preučevati samo kot opazovalec, ker bi že naša prisotnost tam, naredila velike posledice.

Pa nej se sliši še tko blazno...res je..

So?!
you might start believe in Gh0st stories. you're in one. :)

bastadu ::

Potovanje v pretelkost ni in verjetno nikoli ne bo možno. Je pa presenetljivo možno potovati v prihodnost, vendar brez povratka. Če si že slišal o teoriji relativnosti (avtor katere je Einstein), ti bo bolj jasno. Če pa ne, pa odpluj na nedavno sorodno temo ali pa na eno po mojem mnenju zelo dobro slovensko stran, kjer je o tem zelo dobro in dokaj enostavno razloženo.

Thomas ::

Jest lahko rečem to, da bi se človeka dalo toliko naviti, da bi mu bila nanosekuna cela minuta. Sekunda 500 let - interno.

To je štos uploada. Toda takrat očitno telo ni več za nobeno rabo. Čakati ga 2 subjektivan dneva, da se premakne milimeter ...

Upload rabi avatarje.

:)

Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Gh0st ::

bastadu: hvala

Thomas:
Zanimivo, ampak za en določen kratek čas bi bilo možno. Sej ni nujno, da bi telo stalno živelo v takih razmerah, ampak sam takrat ko bi pač napovedovalo prihodnost. Neke vrste meditacija -- začasno stanje...kaj pa vem...
you might start believe in Gh0st stories. you're in one. :)

Thomas ::

Ja prihodnosti vseeno ne bi mogel napovedati čisto dobro. Dokaj pa že - po mojem.

Režim navitega clocka bi bil pa prej prednost kot slabost - in se ga ne bi hotel odreči. Raje telesu - sej maš avatarje.

8-)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Gh0st ::

Ermm...sory...
kaj so avatarji?!
you might start believe in Gh0st stories. you're in one. :)

Thomas ::

Izraz "avatar" je prišel iz indijske mitoligije preko računalniških igric - katere pač omogočajo nadeti si obliko, po kateri te soigralci (na drugem koncu) prepoznajo - v transhumanistične razprave.

Da uploadee ne bi bil nag na virtualnih poljanah - oziroma da bi bil vsaj nag - si nadene nek program, ki proizvede njegovo sliko/avatarja drugim uploadeejem. S to sliko upravlja komunicira z drugimi po vseh možnih kanalih. Naprimer vseh čutnih človeških minus pain. Z njim seveda tudi sprejema inpute. Dvostranski interface.

Ker pa ga ne omejuje fizikalna inercija lahko deluje na visokih hitrostih. Svetlobna brzina ni nujno omejitev zanj. Pa še cel kup dobrih lastnosti ima, ker je pač onkraj fizikalnih omejitev. Razen computinga, ki pa je od tega sveta.

Telo iz bitov namesto atomov. Boljše v vseh pogledih. To je avatar.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Gh0st ::

aha...sem videl u filmih :D
you might start believe in Gh0st stories. you're in one. :)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Potovanje v preteklost (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
718875 (7513) Pyr0Beast
»

vesolje - nekaj teorij (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
31419626 (14259) Smurf
»

Pogled v prihodnost (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
797131 (5204) _marko
»

Časovni stroj (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
827421 (5578) Nejc Pintar
»

Casovni stroj...jeseni 2002 :) (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
796316 (4838) Thomas

Več podobnih tem