» »

Komentarji: Fizicno kaznovanje je opravicljiva oblika kaznovanja otrok

Komentarji: Fizicno kaznovanje je opravicljiva oblika kaznovanja otrok

1
2
»

undefined ::

Za trenutek recimo, da so otroci kot računalniki z malo softwarea in malo znanja. Kaj boš storil v primeru, kot ti računalnik ne bo izpolnil željene komande, ker pač tega še nima v programu? Ali pa, ko ti povzroči BSOD? Misliš, da se je to zgodilo brez razloga, ker je računalnik "zloben"? Ali mogoče zaradi tega, ker se mu je nekaj v programu (v tem, kar že ve) zataknilo? In kaj boš sedaj storil, pretepel računalnik? S tem ga boš le še mehanično poškodoval, softwaresko pa bo ostal na istem nivoju.

Otroku delaš enako. S podobnim ravnanjem mu le škodiš, ne koristiš.

Drugače pa ja, druga varianta se nekoliko bolje sliši, čeprav tudi ta ni dolgoročna rešitev. Pokvarjen avto lahko pustiš v garaži mesece, pa bo še vedno pokvarjen. Za povrhu mu lahko v tem času še kaj drugega odpove. Rešitev je seveda preprosta: servis. Pri otroku je enako, le da tega ne boš peljal na podobni mehanični servis. :)

Gandalfar ::

okej .. in kako bos servisiral otroka?

hmm...

tablete za vecjo ubogljivost ..


ok to je sick ideja sam vseen, kako bos 'servisiral' otroka?

undefined ::

> kako bos 'servisiral' otroka?

O servisiranju sem govoril pri avtu, govoril sem v metaforah. Jasno, da ne boš otroka peljal v avto-servis, ampak ga boš menda iz perspektive 'servisiranja' poučil, verbalno in z dejanji, ne pa fizično (s pretepom, tudi ne z nadiranjem). Poveš mu, pokažeš mu, kaj je prav in kaj ne. Najbolj pomembno pa je vedeti to, da, čeprav tega ne vidimo, otroci še kako sledijo korakom staršev in prevzemajo njihove lastnosti. Zakaj torej pride do razburjanja nad otroci? Zakaj otrok naredi "napako"? Enostavno zato, ker jih tudi sami delamo in to otrok jasno vidi. Ne ve pa otrok tega, da je to napačno, ker mu tega še nismo dali vedeti. Pa tudi če mu povemo: "Janezek, jaz sem šel čez cesto pri rdeči, ampak je to narobe", ne bo Janezek tega vzel prav. Pač pa bo mislil, da je to dejanje nekaj toliko dobrega, da ga starši ne pustijo tega delati (s takim načinom vzgoje lahko pride v kasnejših letih do ilegalnih dejanj). Misli si tudi, zakaj bi bilo to napačno, če starši to sami delajo? Pa ja ni.
In tako pride do neželjenih rezultatov iz strani otroka. Tole s semaforjem je bil zgolj primer/metafora, da ne boš spet vzel vse dobesedno.
In kot zadnje, zakaj nas otrokove napake dostikrat tako razburijo? Enostavno zato, ker so ogledalo naših lastnih napak, katere nam preko otroka priletijo nazaj v obraz. To je seveda za nekatere težko sprejeti in tu ponavadi pride do fizičnega obračunavanja.

Gandalfar ::

.. definitivno nocem met otrok .. ;-)

hmm. Ok sam vseen. Ti predvidevas da imam mnogo casa in da nisem pod stresom moderne druzbe pa to. Mi pa zelimo Instant vzgojo .. zatorej jih bomo pac tepl?

borinho ::

A je kdo od vas mogoče vzgojitelj, ker by the usput teorija ni praksa

undefined ::

> Ti predvidevas da imam mnogo casa in da nisem pod stresom moderne druzbe pa to.

Ne, tega nikakor ne predvidevam. Vsi smo pod takšnim ali drugačnim stresom in imaš prav, da je v tej "hitri" družbi ponavadi težko ohraniti mirne živce.
Potruditi pa se moramo, da vedno ugotovimo v katerem delu pete čepi trn našega stresa (zato si je potrebno vzeti čas - dopust). Potem pa je treba najti način, da se tega rešimo, če je možno.

> Mi pa zelimo Instant vzgojo .. zatorej jih bomo pac tepl?

Pri otrocih preprosto ni instant vzgoje. To je point.
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Otroka na rit. Kje je meja? (strani: 1 2 3 49 10 11 12 )

Oddelek: Loža
596107980 (93182) mailer
»

Fizično nasilje v OŠ nekaznovano! (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
14111895 (8789) BigWhale
»

Današnja mladina (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
717668 (6519) b0B3k

Debata: Fizicno kaznovanje je opravicljiva oblika kaznovanja otrok

Oddelek: Sedem umetnosti
62404 (2156) OwcA

Več podobnih tem