» »

Tweakanje osveževanja USB mišk

Tweakanje osveževanja USB mišk

«
1
2 3
...
5

Matek ::

Vsi poznamo pospeševanje hitrosti miškinega kazalca iz windowsov - miška je bolj občutljiva, če jo hitreje premikamo. Podobno stvar dobimo brezplačno skupaj z MX miškami (in tudi nekaterimi drugimi, postopek je vsekakor priporoćljiv), ampak v obratni obliki. Negativni pospešek se pozna pri hitrejših premikih, ko se sensitivity miške zmanjša, kar je lahko nočna mora nekaterih gamerjev.

Kaj je glavni problem? Ne sama miška, ampak USB vodilo in gonilniki zanj. Osveževalna frekvenca omenejnega vodila je 125 Hz (vsakih 8 milisekund), zmožno pa je dosti hitrejšega delovanja, zato tu nastane bottleneck pri prenosu podatkov, ki povtzoči omenjen negativni pospešek. Ni znano, zakaj Microsoft ni sam omogočil hitrejšega delovanja USB vodila, lahko pa to storimo sami in sicer na dva načina:

AVTOMATSKO:

USB Mouserate Switcher posnamete na trdi disk, ga poženete (najraje v Safe Mode, sicer lahko imate težave z Windows File Protection in zadeva ne bo delovala) in izberete eno od vrednosti za hitrost osveževanja (250 Hz, 500 Hz ali 1000 Hz) ali pa eventuelno obnovitev originalne datoteke, če gre kaj narobe. Po postopku samo ponovno zaženete računalnik in hitrost osveževanja bi morala biti večja (kar lahko preverite s programčkom mouse rate checker.


ROČNO:

Če ne zaupate programom, lahko sami obdelate sistemsko datoteko, ki skrbi za delovanje USB vodila.

Potrebujete:

- logitech mx miško na USB vodilu (če ste v PS2 taboru, potem se počasi prebudite)
- hex editor - dober bo kar brezplačni xvi32 (1st google hit ;) )
- mouse rate checker
- datoteko usbport.sys (v direktoriju windows/system32/drivers)

Postopek je takšen:
1. Poiščite datoteko usbport.sys, jo skopirajte na namizje ali v mapo, kjer boste izvajali postopek. Za vsak slučaj naredite tudi varnostno kopijo.
2. Poženite hex editor, odprite prej omenjeno datoteko, izberite iskanje in poiščite vrednost "3C 08 73 09 C6 86 0A 01" (brez narekovajev).
3. Na njeno mesto vstavite "B0 04 73 09 52 8A 0A 01", če hočete frekvenco osveževanja povišati na 250 Hz (možno je tudi "B0 02 73 09 52 8C 0A 01" za 500 Hz in "B0 01 73 09 52 8D 0A 01" za 1000 HZ)
4. Shranite datoteko, poženite windows v safe mode in skopirajte shranjeno datoteko v windows/system32/drivers in windows/system32/dllcache (slednji direktorij je označen kot skrit in mislim da celo zaščiten, tako da ga bo malo težje najti, iščite pod folder options -> view).
5. Znova zaženite ražunalnik, poženite mouse rate checker in preverite, če se vam je osveževalna frekvenca povečala.

Tweak sem testiral na moji MX500 in Windowsih XP, kjer je stvar odlično delovala. Za crknjene glodalce ne odgovarjamo! ;)






//////////////////////////////////////////////////////////

POZOR! - Pred kratkim sem ugotovil, da so specifikacije senzorja v MX miškah dejansko 400 dpi in jih Logitech v gonilnikih dviguje s pomočjo algoritmov in softverske pomoči, česar seveda nočemo, tako da odsvetujem dvigovanje resolucije miške na 800 dpi. Kljub temu pa bom pustil tukaj postopek

Za konec še registry tweak 400dpi -> 800dpi (samo za mx300/310/500, 510 ne rabi tega):
1. Poženite registry editor (start->run->regedit)
2. Prigrebite se do ključa HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\
LMouFlt2\Parameters\OpticalMouse12\0000
3. Spremenite vrednost Resolution iz 4 na 8.

Tako, sedaj ponovno zaženite računalnik in vaša miška bo dobila malo svežega zagona - more dpi.
Bolje ispasti glup nego iz aviona.
  • preklical razglas: ahac ()

Mavrik ::

A ni PS2 nekoliko hitrejši od USBja?
The truth is rarely pure and never simple.

mile ::

Matek ::

Mavrik:
Načeloma ja, ker ima USB po defaultu osveževalno frekvenco 125 Hz, PS/2 pa 200 Hz, ampak finta je v tem, da je za PS/2 200 Hz maksimum, USB pa zmore dosti več, ampak pač MS v driverju tega ni omogočil, ker se jim je zdelo 125 Hz dovolj (kar je v bistvu skoraj vsepovsod res, miške je še edina naprava, ki rabi tako frekvenco, nikjer drugje ne rabimo tako velike odzivnosti), tako da s tem hackom potweakaš USB na 250/500/1000 Hz, torej je dosti hitreje od PS/2.

Mile:
Ja, v linuxu stvar je stvar že dolgo mogoča, tale tweak za winse pa sem pred kratkim našel.

Kakorkoli, stvar dela in jo je vredno poskusiti.
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matek ()

Vesoljc ::

hm, kaj natančno pa iščemo v tistem usbport.sys? namreč moj nima teh hex vrednot. sicer nimam mx verzije, ampak je opticna mis na usb vodilu. trenutno je 125hz.
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

Vesoljc ::

tale -acc je ista fora kot kolesa kočije, ne? ;)
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

matter ::

kak pa ta hax vpliva na ostale naprave ki so priključene na usb ?

Matek ::

Matter:
Vsi opozarjajo, da lahko to povzroči nedelovanje kake naprave, tako da če vam kaj ne bo delalo, vrnite stvar na 125 Hz, čeprav jaz z digitalcem i tiskalnikom niamm problemov.

Vesoljc: Kaka kolesa kočije? Ne razumem te najbolj natančno...
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

Jaffa ::

Kaj pa pri MX900 ? Jaz nimam nikjer postavke Resolution... Pa tud MRChecker mi prikaže do nekaj čez 1000Hz... Pol je OK ? 8-)

Aha, zdajle sm našo. HardwareResolution 800. Privzeto. Pol so ti gonilniki OK. Vsaj glede tega.

Vesoljc ::

kolesa kočije na filmu se tudi vrtijo v minus
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

Pyr0Beast ::

S to prebral v učbeniku za fizko ? :D
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

blaz_ ::

Jaz imam mis mx 700 in ne najdem teh vrednosti niti v datoteki usbport.sys kot tudi ne v LMouFlt2.Sys.
V tej drugi datoteki, sem iskal zato, ker tudi v registru nimam HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\LMouFlt2\Parameters\OpticalMouse12\0000
temvec
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\LMouFlt2\Parameters\CordlessOptical6\0000
Tukaj pa tudi nimam nikjer vrednosti Resolution.

Ce kdo pozna resitev...

lp blaz
Ko tehnologija odpove, uporabi macolo.

perci ::

Ob izredno hitrem premikanju miške pa ta številka pade na slabih 180 stopinj, kar je lahko v primeru, da mi kdo pride za hrbet, kritično.

Ti to popolnoma resno, anede :D.

Lepo si me nasmejal :).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: perci ()

Vesoljc ::

smrtno resni smo! :|
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

Ziga Dolhar ::

perci: za 180° bi on moral miško premaknit recimo čez polovico podloge; ker pa jo premakne hitreje, se lik obrne za borih 90°.

Ampak ja, smeh :P.
https://dolhar.si/

Matek ::

perci & Zigga:
dobro, ne bomo se zdaj prepirali koliko komu pomeni igranje iger in podobne stvari, če vaju debata ne zanima se pač smejta ob robu in lepo prosim ne komentirajta preveč, da ne bo šla tema offtopic. Hvala.

blaz_:
Tisto, da je ključ v registru na koncu malce drugačen, je normalno. Sicer pa možno, da ima MX700 800dpi vključeno že po defaultu. A imaš inštaliran Mouseware? Kar se pa tiče usbport.sys, pa ne vem, čeprav je pomoje pri MX700 kot brezžični miški bottleneck vmes bolj tisti radijski sprejemnik kot pa sam USB port.

Vesoljc:
Dvomim, da ima negativni pospešek kaj zveze s tistim kolesom kočije. Nastane nekako tako: Tvoja miška ima senzor z 800 dpi, torej lahko na enem palcu površine zazna 800 različnih premikov. Torej, če ti v igri premikaš miško in jo premakneš v eni sekundi za 1 palec, bo miška zaznala največ 800 premikov (teoretično) in jih posredovala ražunalniku, če pa miško premakneš v tej sekundi za 25 cm, pa je zaznanih premikov 10x več, torej 8000. To pomeni, da se je moralo v 1 sekundi prenesti toliko več podatkov in USB vodilo s 125 Hz na sekundo tega ni zmožno. Lahko bi računalnik prikazal to s preskoki (med dvema oddajama položaja, ki trajata 8 ms, se je miška premaknila za več kot 1 piksel na ekranu, tako da bi ti to videl kot preskok in negladko gibanje), vendar logitech NOČE, da bi njihove miške preskakovale in zato to gibanje raje strne skupaj brez teh preskokov in tako prikaže manjši premik, kot se je v resnici zgodil. S povečanjem frekvence na 500 Hz početverimo pogostost pošiljanja podatkov in je tako možnost, da se kaj takega zgodi 4x manjša (v bistvu skoraj nemogoča ker obstaja tudi fizična meja kako hitro lahko premakneš miško).
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matek ()

mchaber ::

Men se je zgodilo to, da ko sem instaliral MouseWare in prikopil mis na USB, so v igrah delale samo 3 tipke na misi. kar je pa premalo.;( Aja mis imam mx500
.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mchaber ()

Matek ::

Em, to je normalna stvar, oz pač nekaj, s čemer smo se žal že sprijaznili. Edina rešitev je, da si kot funkcije dodatnih gumbov nastaviš keypress, torej da so kto tipke na tipkovnici in potem v igri nastaviš kontrole na tiste tipke tipkovnice, ki so jih te tipke zamenjale.

Primer: nastaviš funkcijo enemu posebnemu gumbu na miški keypress, recimo tipka p, in potem v igri nastaviš, ne vem, reload na tipko p. Potem lahko pritisneš tisto tipko na miški pa ti reloada.
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

jest10 ::

Lepo to.
Tudi moja BJ58 je bila naštimana na 400dpi. Že laufa na 800

element ::

Mam MX510 in je Resolution nastavljen na 0. A se da kako preverit kolko je dejansko to? 1000 dpi? Naj bi mela 5,3mpx senzor.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: element ()

Asgard ::

Tist ka ne najde v registru kljuca nej si nalozi driverje za misko. Potem sele doda vse skupaj v register :D

Jaffa ::

HardwareResolution mogoče ?

blaz_ ::

Osebno MouseWare-a ne maram, tako da ga tudi prej nisem imel installanga. Preden sem poslal prejsni post sem ga tudi installov, ker sem pac mislil, da je to povezano in mora biti installan.

Ce zelis, ti lahko posljem usbport.sys datoteko in lahko ti poiskusis poiskati.

Trenutno imam priblizno 125Hz.
Ce imas kaksen drug nasvet, kako spreminjati to frekvenco bi bil zelo vesel...
Prav tako ce imas kaksen programcek, ki bi pokazal koliko trenutno je ta refresh???

lp blaz
Ko tehnologija odpove, uporabi macolo.

TylerDurden ::

imam mx510, pri meni je bilo tudi nastavljeno v registru na 0, sem popravil na 8 in tudi popravil usb frekvenco. Zaenkrat dela vse, odzivnost miša je popravljena, tiskalnik pa tudi še vedno dela. Moram še digitalca in Palma sprobat.
Let\'s make some soap ...

BaRtMaN ::

Naslov teme bi lahko malo predrugačil - Tweakanje USB osveževanja in ločljivosti MX mišk.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BaRtMaN ()

Matek ::

No ja, stvar naredi veliko razliko samo v igrah, zato sem dal tak naslov.
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

Matek ::

blaz_, mouse rate checker je program, ki preveri osveževalno frekvenco. Link sem dal v prvem postu, nisem pa posebej omenil, čemu program služi, ker je še njegovo ime dovolj očitno.

Ja, email imaš v profilu, lahko pošlješ datoteko pa bom videl če lahko jaz kaj najdem.
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

Vesoljc ::

@mmm

sej zato bi blo fajn vedet kako "cifro" iščemo v tem drajveru!

maš še kak link?
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Vesoljc ()

SoLoR ::

@MadManMato: napacna hex vrednost za 1000hz :) namesto 8C more bit 8D :)

UPDATE: ker so eni tolk natancni sem se popravu....

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: SoLoR ()

Vesoljc ::

ti pa o mhz :\
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

BaRtMaN ::

V bistvu je hotel napisat 1000 Hz ali pa mogoče 1 MHz.
Zdajle še nimam modificirane datoteke in mi ta checker ob hitrih prmikih ne javi večje frekvence kot 125 Hz, tako da na temle tweaku že je nekej. ;)

Matek ::

Jaz sem stvar pobral tule, tu tudi pišejo take vrednosti, ne bi si pa upal trditi, ali so pravilne. Kopiral sem jih vsekakor pravilno. Če bo kdo poskušal 1000Hz, naj testira še možnost, ki jo je solor napisal.
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

element ::

Pri MX510 maš vrednost nastavljeno na 0, pri ostalih 4. Ker imajo miške MX510 boljši optični senzor od ostale MX serije sklepam, da mora met MX510 tud resolucijo večjo od 800 dpi. Tud gonilniki za MX510 so druge verzije kot za ostalo MX serijo.

Hmm :\

TylerDurden ::

V glavnem zdaj mi napiše 250hz namesto 125. Neka razlika je, samo sedaj mi je žal, ker sem popravil oboje naenkrat, bom poskusil dat tist register tweak nazaj na 0 iz 8.
Let\'s make some soap ...

Matek ::

Če maš 250 je že napredek- To dvoje je itak nepovezano, tako da če vrneš tisto na =, ti ne bo vplivalo na te 250 Hz. Poskusi še s tisto drugo vrednostjo za 500 Hz.
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

TylerDurden ::

dej ti poskusi :) Malo me je strah. Nisem še probal, če se je kaj pohitril download iz digitalca. A ma to kaj veze?
Let\'s make some soap ...

Matek ::

Mislim da ne, s pasovno širino stvar nima veze, itak pa je pri digitalcu.

Jaz že imam 500 Hz, pa dela vse bp na MX500, drugače pa ne vem če lahko kaj pokvariš, naredi varnostno kopijo filetka (meni 1000 Hz ni delalo, pač miška je bla kot crknjena, pa sem s tipkovnico restoral tist file, rebootnu pa je blo spet vse po starem).
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

Shark-357 ::

men nč ne najde niti HAX stringa v hax editorju niti v registru nimam te zadeve mam pa MX500

Tr0n ::

Super tweak!

Zadeva testirano deluje pri 250 Hz na MX510, ceprav je 510 edina miska, ki nima negativnega efekta pri hitrem premikanju na 125 Hz.

DPI se da kje preverit?

njok ::

A lahko prosim kdo usbport.sys nekam uploada oz mi ga poslje na naslov v profilu? Na disku sem nasel 2 razlicna, enega v driverjih za nForce, drugega pa na win2k particiji, pa noben ne vsebuje iskanih vrednosti.

OwcA ::

Kaj podobnega tudi za lastnike MS podgan?
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Matek ::

njok:
Nima smisla si delit telih usbport.sys, ker je zelo mala verjetnost, da bo stvar delovala. Odvisna je od SP1/2, al so winsi pro al home, pa še par faktorjev je not in čim kaj ne štima ne bo nič delalo. Če ne moreš najti sam, ni najbolj vredu.

OwcA:
Načeloma bi ti lahko tudi tole delovalo, preveri s HEX editorjem, drugače pa ne vem.

Tr0n:
Mislim, da se ne da kar tako preveriti DPIja, ki pa v bistvu niti ni tkao zelo pomemben faktor, do izraza pride samo pri ogromnih resolucijah.
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

Vesoljc ::

na netu zlahka najdeš en tool "usb overdrive", ki je namenjem prav temu, ampak za mac os :|
za win platformo pa nisem našel... je kdo boljši iskalec? :)
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

BaRtMaN ::

OwcA: Imam IntelliMouse Explorer in zadeva deluje bolje na 250 MHz.

SoLoR ::

@MadManMato

Sej sem probal zato sem te pa popravil ;)


Drugac sem pa tukaj patchal WinXP SP2 usbport.sys na vse mogoce hz zraven je pa tudi original... da se ne boste matrali ;) DOWNLOAD

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: SoLoR ()

BaRtMaN ::

Koristno za lenuhe :D, je pa z XVI32 keks zamenjat tole - daš find & replace.

globoko grlo ::

A je kdo že probal z mx700 tale tweak?

Poldy ::

Ali je kdo pognal mouserate za miško mx310?
Koliko je?

Hvala

Caligula ::

Jaz sem tisti tweak XPjev napravil za Microsoftovo Bluetooth mis in se pozna in res pomaga. Ni vec negativnega pospeska 0:)

destiny ::

Jupi, zdej tud men dela na 250 MHz!
Končno se bom lahko obrnil za 360° ko bom sovražnika dobil za hrbet >:D
Sej se samo hecam MadMan, pa brez zamere :D

Kar se pa tiče mx700, sploh nima vnosa refreshrate v registru.
«
1
2 3
...
5


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

PC med igranjem random ugasne.

Oddelek: Pomoč in nasveti
173761 (3441) --MiRaLdInJo
»

GAMING: kabl/wireless miška

Oddelek: Kaj kupiti
163238 (2662) ariel
»

laserska vs optična miška

Oddelek: Kaj kupiti
159990 (9691) roli
»

Katero miš LED ali LASER?

Oddelek: Kaj kupiti
172032 (1578) tec
»

Mogočni mišek na pohodu (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
10910209 (7757) Jaka83

Več podobnih tem