» »

Druže Tito mi ti se kunemo...

Druže Tito mi ti se kunemo...

«
1
2 3 4

drejc ::

Ker se je v neki temi načela debata o našem diktatorju, predlagam, da jo nadaljujemo tukaj.

Torej, nekateri pogrešajo Tita, nekateri pljuvajo po njem, a dejstvo ostaja, da je Tito med slovenci še vedno zelo cenjena osebnost in njegova popularnost (baje) z leti celo narašča. Zakaj? Kaj so njegove zasluge in kaj njegovi grehi, in ali eno odtehta drugo oziroma zakaj ne?

Thomas ::

Tony Soprano. Iste baže tič. Pa Godfather, ki ga je igral Brando tudi. Pa resnični vzorniki teh likov, kot naprimer John Gotti ali 100 drugih.

Ljudje imajo evolucijsko pridobljeno tendenco, da "sajdajo" z njimi. Bolj varno za preživet. To, dokler so karakterji živi in na oblasti. Potem pa prime navadna nostalgija. "Ko sem bil še mlad in je Sonce še bolj gorko sijalo ...je bilo vse lepo!" Ergo tudi Titej.

Brane2 ::

Tip je cenjen, ker:

-je bil osebnost
-je bil borec
-je bil je*ač
-je bil vodja
-je imel ideje

Vsi imamo napake, imel jih je valjda tudi on. Jasno da ni bil bog.
Ampak za smrtnika je pa dosegu prekleto veliko.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Brane2 ::

Hočem reč, imel je kakovosti, ki si jih želi povprečen gostilniški filozof, vsaj potihem.

Če pogledamo, kaj je dosegel, tudi v čisto materialnem smislu, kdo se mu bo lahko približal ?
On the journey of life, I chose the psycho path.

Vikking ::

TITO je pač največja osebnost ex-juge,,, vodil je pametno politiko, ni se pustil rusom (k se je upu rečt NE Rusiji), ni večjega politika v zgodovini ex juge in sedanjih držav ex juge kot je on!!!

Tito je bil vodja neuvrščenih, če veš kdo so bili v neuvrščenih potem ti je jasno...

TITO, je pač še tisti del stare garde, kot recimo arafat, čeprav arafat ne seže do kolen TITU, arafat bi mogu umret pred 10 leti in bi bil bolj popularen kot sedaj....

TITO je držal skup jugo bolj ali manj uspešno... vsaj joras ne bi meu problemu, pa za prianski zaliv nam bi blo vseeno al je naš al je hrvaški... rekli bi jugoslovanski je!!!

Thomas ::

Človek si zapomni do največ nekaj tisoč ljudi. Kolikor so bile največ velike lovsko nabiralniške primitivne skupine, v katerih smo evoluirali.

Alfa samec je bil tisti, ki je uspel postati šef take skupine. V ta namen je sklepal bolj ali manj trajna zavezništva, ubijal svoje nasprotnike in si sploh dal mnogo opraviti s svojim statusom.

Človeškim samicam je to imponiralo, ker je pomenilo relativno varnost za njihove potomce, še bolj pa jim je imponirala možnost, da bo njihov sin prestolonaslednik.

To tehniko smo pilili mnogo tisoč generacij. Še ko so bile skupine milijonske, je osnovna receptura dobro tekla. Kralj je nič drugega kot alfa samec. Srečko med 1000 ali več ubitimi v tekmi za primat.

Potem je prišla demokracija in alfa samec se je moral umakniti. Ni smel več ubijati kar počez in sploh so ga podložniki kar hudo preizkušali in stalno izzivali.

Ampak alfa samec po imenu Tito, si je še uspel podrediti nekaj primitivnih plemenskih grup na Balkanu še dobrega pol stoletja nazaj. Milijone podanikov je tretiral, kot je bilo zmeraj v navadi v naši evoluciji: Pobij ali daj pobiti samo nevarne. Ampak te pa vse, če se da.

Nekateri se te figure - očitno - še z naklonjenostjo spominjajo.

Brane2 ::

Ja, O.K., ampak ta šport se je takrat tako igral.

Če se ozremo okrog sebe v tistem času in prostoru, lahko ugotovimo, da bi pravzaprav lahko bilo veliko slabše.

Je takrt tu sploh bil prostor za pravega demokrata ?

Če bi lahko v stilu ST vrnil čas nazaj, v ugodnem trenutku teleportiral Tileta recimo na sončevo površino in namesto njega postavil svojega kandidata, katerega kandidata in trenutek bi izbral ?


Sicer se nikoli nisem prav veliko ukvarjal s tem in še to sem večinom pozabil a kot vem, časi so bili za*ebani...

O.K. Tip je mel kilometerski ego, a takega kandidata je zahtevalo "delovno mesto"... :D
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Thomas ::

Jest nič ne obsojam ali opravičujem. Samo pojasnjujem v evolucijski luči.

Je bila izbira, da bi že takrat alfa samce omejeli s civilizacijsko pridobitvijo, ki se ji reče demokracija in pravna država, ki sorazmerno več moči daje milijonom anoninmnih posameznikov? Ki z nekim memepleksom zajezi full swing genov?

Očitno, so vsi taki poskusi takrat spodleteli. Samo to smo se lahko naučili, da ne bomo več spuščali alfa samcem za več kot za omejen mandat na oblast. Pa še takrat jih bomo precej omejili.

Tako kot smo se naučili, da nepokritih kanalizacij v človeških naseljih ne bomo več imeli. Prenevarno. Zelo naravno, ampak prenevarno.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Thomas ()

Keyser Soze ::

Heck, saj če zadevo preneseš v naš čas imaš tam čez lužo enega podobnega tipa. Z kilometrskim egom, močnim ozadjem, glede intelekta pa ne vem.

Oba "ubijata" nevarne. Če se da vse in takoj, brezpogojno. Sovražnika je treba eliminirat še preden pride do tvojega praga.

Nekateri pa so tem figuram - očitno - zelo naklonjenjeni.

Thomas ::

> Nekateri pa so tem figuram - očitno - zelo naklonjenjeni.

Ja, to je res očitno. Prav srce parajoče je bilo, kako so se milijoni ljudi postavili za alfa samca z imenom Sadam, ki je vladal po starih običajih. Nekako v njihovih očeh ni bil on kriv za vse, kar se je dogajalo v Iraku pod njegovo vladavino. Krivo je bilo daljne pleme, ki je sicer najmogočnejše od vseh, a ima svoje oblastnike (alfa samce) na ketni že preko 200 let. Edini, ki je pogledal nekoliko čez ojnice - hromi FDR - ki jih je vodil po 4 volitvah skozi slabe čase in vojno - je bil takoj po smrti povod za to, da več kot dvakrat ne more biti v USA izbran nobeden. V drugem najmočnejšem plemenu, so alfa samcu Winstonu takoj po njegovi zmagi v veliki vojni, milijoni odrekli oblast. To so takoimenovane demokratične dežele, ZDA in VB.

Trenutnega z volitvami določenega alfo v ZDA, lahko vsak tepček zmerja z idiotom, pa se mu nič ne zgodi. Lahko ga vsak zasmehuje kolikor hoče, pa to ni nič nevarno. Daje pa to (zmerjalcem) očitno dober občutek, kako pogumni da so. Ali pa le refleks "takoj udari po alfi, ki se ne brani!" To je v evolucijski zgodovini vedno pomenilo, da ne bo več dolgo in da je čas za majhen prevrat in čiščenje. Biti na tapravi strani, je bilo življensko pomembno.

No, ko se je vodja tega najmočnejšega plemena odločil, da onemogoči natur alfa samce vseh ostalih plemen - po izzivu 9. septembra 2001 - se je pokazala prava človeška narava. Večinoma so ljudje po svetu stopili na stran pravih alfa samcev. Sadama, Osame Ladna, Arafata ... ne pa na stran mevž, odvisnih od volitev.

Večini demokracija povzroča tesnobo. Ni naravna.

No, kdo bo rekel, da je ljudem šlo na živce le nepotrebno ubijanje, ki ga je zahtevala odstranitev Titovih starih kameradov. Nič drugega.

To smo videli, ja! Zaradi tega, ker Arabci pobijajo črnce in črnci črnce v milijonih, se noben ne sekira ... tega je spet (kvečjemu) krivo tamočnejše pleme.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Thomas ()

Brane2 ::

S tem bi se dalo (brez posebnega truda) strinjat.

Moram pa reč, da mi je Bush Jr. všeč. Pa ne zato, ker je zmagal na volitvah.

Živel je v fotrovi senci, meli so ga za totalnega luzerja, mel je kup problemov takoj po prihodu na delovno mesto, Moore je sral po njem, več ko pol globusa ga ne more živga, tip pa kar miga.

[Edit]: in ne da samo miga, tud nobenga se ni lotu z orožjem. Če bi jaz imel arsenal na svoji strani, bi MMoore dobil apartma na dnu jezera. Blo bi tisto: "O.K. miško, pustu sem te srat, sedaj pa imaš dva tedna, da vse to tudi dokažeš, drugače sledi potapljaški tečaj z betonskimi čevlji..." >:D

Ajd, Irak je bil težek za*eb (vsaj tako je videti sedaj) in to je Dubui kamen okrog vratu, drugače niti ne bi imel kakih velikih grehov...
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Vikking ::

Nevem zakaj bi bil minus za TITA, da je pač dal določene osebe podrediti, nekateri niso bili zaželjeni ali imeli pravic.... Poglej si najbolj demokratično državo na svetu..

Obljubljena dežela Amerika, kjer si je še ne več kot 20 let nazaj moralo črno prebivalstvo boriti za osnovne človekove pravice...

In potem ta država gre solit pamet Iraku, Afganistanu, kjer že kakšno dobro tisočletje živijo in vladajo po približno istih načelih...

TITO, je uspel vsaj nekaj narediti iz Jugoslavije, jo narediti neodvisno bolj ali manj od Amerike in Sovjetske zveze... vsi drugi so bolj ali manj lezli v rit eni ali drugi velesili!!!

Edino kar lahko zamerimo TITU je to da ni dal takratni republiki Sloveniji pol Istre, ker so nam vzeli Trst!!!

Thomas ::

Brane2 ::

Mah, Tile je bil šarmer.

Če bi bil zdaj živ, pa recimo v svojih 50tih letih, bi verjetno tko iz hobija v lovski obleki z zavezniških položajev s svojim karabinom skidao Alkaidovce.

Verjetno bi bil edini tip na fronti (ajde 200m za črto) v kopalkah ( ali še raje, v lahki poletni popolnoma beli obleki z belim klobukom) , z matrix style sončnimi, havano v goflji na ležalniku ob treh pomočnikih. Eden bi serviral kavo itd ob ratluku, drugi bi beležil "pogođene krugove", tretji pa prinašal municijo, vsaketoliko opalil kakšno "fotko ratnika", pisal dnevnik in skrbel za senco... :D :D
On the journey of life, I chose the psycho path.

Thomas ::

Alfa samec, jasno.

Tudi pri drugih živalskih vrstah se tako obnašajo. Vendar nikoli nimajo več kot 1000, kaj šele milijon podložnikov.

Brane2 ::

Druge vrste niso mele socializma... :D
On the journey of life, I chose the psycho path.

Thomas ::

Druge vrste niso razvile kaj dosti izdelkov in zato menjave. Socializem je prepovedal svobodno menjavo. Tko da živali imajo v glavnem vse socializem. >:D

OrlyTM ::

TITO, je uspel vsaj nekaj narediti iz Jugoslavije, jo narediti neodvisno bolj ali manj od Amerike in Sovjetske zveze... vsi drugi so bolj ali manj lezli v rit eni ali drugi velesili!!!


se mi zdi, da borcu Titeju precej prevec folka pripisuje cist prevec zaslug. Takrat naredit "nekaj" iz Yugoslavije je blo "simpl" .... drzava je bla sesuta in precej na slabse ni moglo it ... torej je bla pot samo navzgor! Kako je pa to on (in njegovi ljudje) naredu je pa drugo vprasanje! Se je Yuga sesula zarad lepsega al TUDI in PREDVSEM zaradi zablod in kozlarij, ki so jih komunisti spicl po balkanu?

Drzava s takim sistemom kot ga je mela Yuga, na dolgi rok NE more obstajat! To se je pokazalo do zdej v vseh drzavah z takim sistemom ... najdlje je zdrzala se Kitajska ... ki pa ima pod sabo OGROMNO stevilo ljudi in precej drugacno miselnost! Pa tut ta se pocasi a vztrajno preoblikuje ... zanimivo, ane?

lp
OrlyTM
--------------------------------------------------
<b>Fear is in The Eye Of The Beholder. Don't let it be You!</b>

iration ::

A je kdo omenil miljardna posojila (za katere se je seveda že takrat vedelo, da so nepovratna), ki so držala skupaj celo YU?
Tudi jaz bi imel kakšno pravico rad v življenju. Npr. pravico do tega, da delam
12 ur na dan in sem za to nagrajen s strani delujočega ekonomskega prostora, ne
pa kaznovan s strani Salmoneličevih gremlinov. - NavadniNimda

OrlyTM ::

tut to sm mislu pod zablodami in kozlarijami takratne oblasti, jap!

lp
OrlyTM
--------------------------------------------------
<b>Fear is in The Eye Of The Beholder. Don't let it be You!</b>

Brane2 ::

Men se pa zdi, da ga ti podcenjuješ.

Tazadnja "vojna" je trajala samo 10 dni, pa se 13 let po njej še vedno delijo odlikovanja in gledajo zasluge "iz vojne". KAr se tega tiče, da "ni moglo it veliko na slabše"- saj se hecaš. Poglej recimo Romunijo, Madžarsko, Bolgarijo, mah pravzaprav kogarkoli od sosedov, sploh vzhodnih. Lahko bi šlo bistveno, bistveno slabše.

Tiletova ekipa je naredila nemcem karnekaj težav na teh prostorih. Nosili so se s profiji, NBA ligo vojaške industrije in nekako preživeli. Jasno, ni bil vsak dan izpolnjen s slavnimi zmagami a preživeli so.

V državi, ki je bila dotlej predvsem izkoriščana z vseh strani so sprožili regeneracijske procese. DObili smo solidno industrijo, ceste, koneckoncev tudi solidno vojsko in policijo.

Tip je bil tudi. če se ne motim, eden ključnih pobudnikov bloka neuvrščenih in združenih narodov.

Ni slabo za staro gardo. Neprimerno današnjim časom, a preteklosti se IMHO nimamo kaj sramovati. Prej nasprotno.
On the journey of life, I chose the psycho path.

EssEncE ::

Zakaj bi bil med dobrim in zlom neuvrščen? Najbrž zato, ker ne znaš prepoznati dobrega od zla.

Brane2 ::

Aja, kar se posojil tiče.

Jebat ga, napaka sistema. Domači delavci niso bili konkurenca tujim. Pravzaprav so še danes manj učinkovtii od sosedov. Kaj je tu tako kriminalnega Tile naredil ?

O.K. Zapufal nas je, vendar je verjetno imel nek plan. Pač ni se izšlo. Težko se je it socializma, če nisi učinkovit. Težko je reč "jebat ga,sistem ne dela". Če ne zaradi drugega, ker je to lahko nevarno. V naglih prevratih se tudi umira.

Če pogledaš sedanjo ureditev, misliš da bi današnja parlamentarna oblast priznala kaj takega ?
Saj vsi vlečejo (ohoho) plače iz tega sistema !

Živite v nevarni iluziji, da je bil to nek povsem drugi svet, povsem nepovezan z današnjim.

Smo sistem, ki se razvija in se odziva na izzive okolja, danes ravno tako kot takrat.

Imamo se za nevemkako pametne, ne upoštevamo pa tega, da je za maso napredkov "kriva" tudi prejšnja oblast. Pač preživela je svoj kos poti razvoja, ravno tako kkot bo sedanjo ureditev nekoč zamenjalo nekaj drugega.

Čisto možno je, da bodo tudi vnuki gledali na nas kot na debile in v novih dokumentarcih ponavljali komične zablode današnjih politikov. Ne bo jim padlo na pamet, da primerjava mogoče ni poštena, ker imajo pod ritjo kupe tehnoloških in drugih napredkov in da se bo ciklus verjetno ponovil...
On the journey of life, I chose the psycho path.

Brane2 ::


Zakaj bi bil med dobrim in zlom neuvrščen? Najbrž zato, ker ne znaš prepoznati dobrega od zla.


Takrat ni bilo dobrih in slabih. Tako Rusi kot Ameri bi nas pohodili v trenutku, če bi ocenili, da se jim to splača.

Lahko je bit pameten danes. Najhujša grožnja, ki jo danes vidiš, je hrvaški ribiški čoln in še zaradi njega se folku strga.

Takrat pa se je recimo zgodilo, da so Rusi zgubili živce in poslali sem v gostovanje rdečo armado, ki se je ustavila IIRC na Češkem. Tiletovi talenti so ga spet naredili za glavnega frajerja, najebali so pa Čehi... :D

Jebat ga, v meddržavnih prepucavanjih ni bilo milosti...
On the journey of life, I chose the psycho path.

Tattoo- ::

Tito je znal takrat odlično krmariti med Zahodom in Vzhodom (ter izkoriščati naš geografski položaj), tako da je od vsake strani iztržil kar največ ugodnosti...

Pa ne govoriti, da je bila Juga šibka ter nevplivna - za časa Tita se je Juga prelevila iz predvsem kmetijske države v industrijsko ne tako zanemarljivo državo (da niti ne omenjam vojske - če me spomin preveč ne vara, sem enkrat v Obrambi bral, da je bila JNA na višku svojih moči med 12 najmočnejšimi državami 8-O - baje naj bi imeli v Jugi načrte in tudi znanje za izdelavo atomske bombe?). Vprašanje je samo, na kakšne stroške (človeške, materialne,...) je bil izveden ves ta napredek |O

Je pa potrebno razdeliti Titovo vladavino na vsaj 2. dela. Dokler je imel on vso oblast (kot diktator) ter še kolikor toliko zdrave misli in je lahko kontroliral/zatiral izbruhe nacionalizma, je Juga predvsem pridobivala...kakor hitro pa se je začel prenos oblasti na širši krog ljudi (pa čeprav ne uraden) je vse skupaj šlo le še navzdol :|
Racing is in my blood - Ayrton Senna

iration ::

> O.K. Zapufal nas je, vendar je verjetno imel nek plan. Pač ni se izšlo. Težko se je it socializma, če nisi učinkovit. Težko je reč "jebat ga,sistem ne dela". Če ne zaradi drugega, ker je to lahko nevarno. V naglih prevratih se tudi umira.

Ja, nekaj podobnega ugotavljajo sedaj na Kitajskem. Ampak Tito pa ne, nikoli ni priznal, da socializem nikakor ne deluje in ne more delovati ampak ga je še naprej sral. Zato seveda tudi milijardna posojila, tako iz ZDA, kasneje SZ, pa iz Zahodne Evrope, da država ni stradala. Saj posojila so nas reševala, nič narobe ni bilo z njimi, samo fora je v tem da je mislil to kar v nedogled furat. On se nad 'svojim' gospodarstvom ni niti malo zamislil in namesto da bi malo pogledal, kako delujejo uspešna gospodarstva, je dalje fural neučinkovite in neprofitne tozde in sozde in pozde ... raja je pa mislila, kako dobro jim gre, ko si je maršal lastninil ali na novo gradil (po vsakem posojilu :D )rezidence po vseh možnih YU republikah, se fural v nevemkašnih limuzinah ...
To in pa povojne eksekucije v desetisočih sta nekako tista bistvena njegova greha, če odmislimo odsotnost človekovih pravic, ki je nekako posledica prvih dveh.
Tudi jaz bi imel kakšno pravico rad v življenju. Npr. pravico do tega, da delam
12 ur na dan in sem za to nagrajen s strani delujočega ekonomskega prostora, ne
pa kaznovan s strani Salmoneličevih gremlinov. - NavadniNimda

BigWhale ::

Khm, a Slovenija pa ni zapufana?

Ziga Dolhar ::

Zunanji != Notranji dolg.

"Pufi" != Breme odplačevanja starih posojil.

Sedaj izberi eno od štirih kategorij, Biggy.
https://dolhar.si/

Thomas ::

Good question, BW!

Ne, ni. Če je res, kar je izjavljala vlada LDS, potem je naša neto zadolženost blizu 0. Vlada SDS bo zdej to vse preverila, a bistvenih odstopanj na tem področju ni pričakovati.

Poleg tega, tržna ekonomija Slovenije, je že močnejša, kot je bila tržna ekonomija Jugoslavije. Gledano dolarsko. In celo če svojih investicij po svetu ne štejemo, imamo kakšno tretjino dolgov, pri istem outputu. Če štejemo, pa zelo malo.

Slovenija ima samo eno resno rano. Majhno dodano vrednost na zaposlenega, to pa!

Vendar celo tu je old Jugoslavija bila daleč slabša.

Sicer res, tisto so bili drugi časi. Toda "socialistična in samoupravna" Jugoslavija za te današnje čase niti ne bi bila dosti primerna koj Severna Koreja. Realno gledano.

M-man ::

Katera država pa je najbolj zadolžena?
Alea Iacta Est. (Julius Caesar)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: M-man ()

Thomas ::

Na prebivalca?

Brane2 ::


To in pa povojne eksekucije v desetisočih sta nekako tista bistvena njegova greha, če odmislimo odsotnost človekovih pravic, ki je nekako posledica prvih dveh.


O.K., čeprav treba se je zavedat, da tu mi težko govorimo o grehih, ker nikkoli nismo izkusili vojnega trpljenja.

Če pogledaš samo v denimo današnji Irak, boš videl da se sprti strani ne šparata. Kako lahko mi tu govorimo o grehu marinca, ki je počil ranjenega iračana, ko smo lepo siti z ritjo na toplem in ko nihče iz korga naših znancev ni bil obglavljen ?

Če pogledaš malce v zgodovinske zapise boš videl, da so se Nemci šalili še bistveno manj in da je bilo razmerje moči bistveno drugačno, izgube pa tudi. Poboji se mi resda zdijo čista neumnost in nasploh svinjarija a bogve kako bi takrat na to gledal sam.

Domači izdajalci so verjetno v vsaki vojni obravnavani kot 100% čisti gnoj, da pa v naših vojnah niso kaj dosti štele ženevske konvencije, je pa tudi jasno.
On the journey of life, I chose the psycho path.

iration ::

No, neka osnovna razlika med prvimi meseci po drugi vojni in Irakom sedaj obstaja; namreč povojni poboji so bili izvrševani po partijski direktivi.
Tudi jaz bi imel kakšno pravico rad v življenju. Npr. pravico do tega, da delam
12 ur na dan in sem za to nagrajen s strani delujočega ekonomskega prostora, ne
pa kaznovan s strani Salmoneličevih gremlinov. - NavadniNimda

Thomas ::

U, pa ravno tu ni nobene razlike! Sadamovi poboji so bili tudi vsi po partijski liniji. Baath stranka. Enako nestrpni kot komunisti, s podobno ideologijo, samo druga posadka.

Kar se fajtajo zdej, je pač treba iskati "evolucijske razlage". Žal.

cryptozaver ::

Njegov homepage. 8-)

TITO je bil Car. V svojem casu in okolju seveda. Dosegel je veliiiiik vec kot bo vsakdo tule gor. Imel je jajca in je pac pocel kar je hotel in to zato ker je lahko.

Marsikdo danes pocne kar hoce, pac v mejah ki mu jih okolje dopusca. Bush recimo, po svetu posilja svoj vojaski stroj ki rusi v imenu civilizacije in miru. Kaj ni to navadna diktatura?

Ne se sprenevedat. Jutri mu ne bo pogodu se en 'LEK' in VI boste mogoce izgubili sluzbo. Zato da bo ON bogatel.

iration ::

Thomas, maš čisto prav, ampak Brane je mislil na marinca in ne na množične Sadamove eksekucije.
Tudi jaz bi imel kakšno pravico rad v življenju. Npr. pravico do tega, da delam
12 ur na dan in sem za to nagrajen s strani delujočega ekonomskega prostora, ne
pa kaznovan s strani Salmoneličevih gremlinov. - NavadniNimda

Luka Percic ::

"Dosegel je veliiiiik vec kot bo vsakdo tule gor."

Hitler je tudi veliko dosegel. Postal je ultimativno zlo!


"Kaj ni to navadna diktatura?"

WTF?

"Ne se sprenevedat. Jutri mu ne bo pogodu se en 'LEK' in VI boste mogoce izgubili sluzbo. Zato da bo ON bogatel. "

WTF?

No mogoče bi tole kaj poskušal obrazložit...
Sej vem da je težko, jst tudi nebi znal tega zagovarjat...
:D

marS ::

:| blah. bruha se mi, ko govorite o carju. kdor to bluzi ni še nikoli doživel "bratstva i jedinstva" v pravem smislu, kjer so se diplome partijske kumrovske šole taljale po vrsti, samo našim zanesljivim kadrom.
Še cel kup sedajšnjih politikov jih ma, ma so zadnje čase o tem previdno tiho. Tito je bil navaden diktator.
...no more heroes...
https://ilbis.com/

Thomas ::

Ja, sej vem iration.

Kar se tiče tega, da ne bo noben marinec nič zagrešil, je oslarija mislit. Bolj jih pustijo, bolj se bodo "sprostili".

Ampak jih ne spustijo in incidenti so popolnoma nepomembni proti temu, kar se je tam dogajalo, preden so marinci prišli. To nam je vsem jasno.


Ena stvar, ki mogoče marsikomu ni jasna je naslednja: Kaj hudiča je treba pošiljati marince nekam, kjer umirajo. Že preko 1000 jih je umrlo!?

Zato, ker če si vojaška velesila in ne delaš tega, kar dela zdej Bush - pošilja vojske naokoli - dobijo Sadam in podobni napačno sporočilo. Da si sila v zatonu in da je prišel njihov čas.

Ne smemo biti taki idealisti, da se ne bi zavedali, da en določen procent državnih uslužbencev bo umrl na line of duty. Policaji, vojaki, politiki ki jih pokončako atentatorji ... Fact of life.

cryptozaver ::

Veliki.

Malo spremljas kaj se dogaja okoli tebe, sicer bi vedel kako je LEK pod pritiski velikih USA farmacevtskih firm moral opustit del svoje proizvodnje. To je navadna gospodarska diktatura.

Hocem povedat da se danes prav tako dogajajo post Titeji al Hitlerji al Neroti, le da sedaj delajo v belih rokavicah.

Tattoo- ::

@Thomas:

Zato, ker če si vojaška velesila in ne delaš tega, kar dela zdej Bush - pošilja vojske naokoli - dobijo Sadam in podobni napačno sporočilo. Da si sila v zatonu in da je prišel njihov čas.

Sedaj mi pa povej, zakaj Bush ne pošilja marince npr. v Severno Korejo, v Sudan, Kongo,...le zakaj, le zakaj? :\ Če mene vprašaš se je Bushu gladko jebal za Sadama (pa če bi le ta dal pobiti ves Iraq)...važna mu je samo nafta |O
Racing is in my blood - Ayrton Senna

Thomas ::

A da bi šli še enkrat naokrog?

Da bi z denarjem, ki so ga porabili za Irak, lahko kupili nafte toliko, kot je Irak ne bo izvozil niti v desetletju ali dveh? Pa še tisto bo treba plačat.

Stvar je pač taka, da je še ogromno divjega sveta, ki ogroža civilizirani svet. Če drugače ne, z rekami beguncev. Nekaj je treba storiti. Pa glej to humanitarno ali samo vojaško. Ekomomsko, se pa ne splača. Cela Afrika z Arabijo je sila malo vredna. Z nafto ali brez nje.

Ampak ne moreš pustit, sicer se ti to vrne. Z ladjami z milijardo beguncev, nazadnje.

cryptozaver ::

Sam da je nevarnost pred 'reko beguncev' iz bliznjega vzhoda in arabije v Evropo vecja kot v USA. To je resljiv problem. Pa ne z okupacijo, ampak z nadzorovano mejo.

Barakuda1 ::

Kaj ko bi se držali naslovne teme in se omejili na primerjave le kadar je tu res nujno?

Kaj počno(ne počno) američani v Iraku (pa še kje) se je že razpravljalo v drugih temah.

Torej se prosim osredotočite na naslovno temo, da ne bo po nepotrebnem stokanja, če se bodo (pri moderiranju) uporabljala (še zmerja veljvana) pravila ST!

Hvala za razumevanje.

Brane2 ::


Kar se tiče tega, da ne bo noben marinec nič zagrešil, je oslarija mislit. Bolj jih pustijo, bolj se bodo "sprostili".

Ampak jih ne spustijo in incidenti so popolnoma nepomembni proti temu, kar se je tam dogajalo, preden so marinci prišli. To nam je vsem jasno.


Jasno. Saj amerov nisem omenjal, ker bi bili kaj posebno zlobni. Bolj v stilu "tudi njim se to dogaja, pa so najmočnejši".

Tile pa ni imel tega razkošja. Ni bil najmočnejši in njegovo ljudstvo je utrpelo težke izgube.

Postavimo si za trenutek to situacio malo drugače. Predpostavimo za trenutek, da so Alkaidovci uspeli prit v USA, kjer s podobnimi akcijami pridno pobijajo prebivalstvo v mestih. Rezultat- na desetine mrtvih vsak dan v vsakem večjem naselju. Po nekaj letni vojni jih vladne sile vendarle sesujejo, čeprav ob velikih žrtvah.

Ko se bojišče razkadi, ugotovijo, da so imeli Alkaidovci bogato podporo nekaterih domačih izdajalcev.
A si ziher, da bi tudi v taki situaciji politiki navdušeno "držali nazaj" vojake ?

Povojne poboje pri nas bi ocenjeval bolj v tej luči.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Brane2 ::


Blah. bruha se mi, ko govorite o carju. kdor to bluzi ni še nikoli doživel "bratstva i jedinstva" v pravem smislu, kjer so se diplome partijske kumrovske šole taljale po vrsti, samo našim zanesljivim kadrom.


In danes je bistveno drugače ? Poglej si npr. malo vsej nekaj večjih "privatizacijskih spodrsljajev" in najdi solidno primerjavo v EX-YU. Poelg tega so časopisi polni člankov o nastavljenem folku- političnih kadrih itd.
A to je kaj bistveno drugače od tistih časov ?

Zdi se mi, da postavljaš stvari izven pravih meril. Kao "partijska šola" je samo kradla in morila, današnjih šol pa ne omenjaš. Svojčas so recimo Mamuli (JNA generalu) naredili veliko štalo iz tega, ker da je uporabil pri gradnji svojega vikenda delo vojakov in baje neplačani material, danes pa lepo vidimo, da cel njegov vikend in še dva zraven pojedo recimo Arharjevi stroški za sejnine ( na sejah, na katerih ga IIRC sploh ni blo !).

Da ne govorimo o aferah okrog BTCja, privatizaciji Iskre in mnogih drugih podjetij itd.

Ja, Tile je bil kriv vsega. Vozil se je mečki in imel je par bajt. Imagine that. :\
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

slenik ::

TITO je bil in bo car vseh carova.
Eden je zgoraj napisal,da se je za vsako stvar ali idejo zapufal...
Ko je bil na oblasti TITO je samo on kradel (pravzaprav ni rabil krast,ker je vse lahko vzel) sedaj pa krade vsak,ki pride vsaj kot drugi ali tretji člen od korita.
Poglejte si TAM,Metalno.........
To so bili giganti na svetovni ravni (po kakovosti),ki pa so jih zasrali naši vrli predstavniki demokracije,ki jih (smo) gledali(mo) na vrhu. Bilo pa je tudi dovolj kruha za vse. Med drugim so tudi otroci bili bolj disciplinirani in boljše vzgojeni. V tej vsrani demokraciji pa že v osnovni šoli iščejo in se opirajo na neke pravice še predno so izpolnili bilokakšne dolžnosti.
Eni so psihopati eni pa smo še bolj psihopati. :)

Thomas ::

slenik,

Hehe ... :))

Brane,

Če bi alkajdojci uspeli zadosti prizadeti "USA memeplex", potem bi "domači izdajalci" lahko računali na "naraven" odziv ZDA anti alkajda borcev.

Tako pa zaenkrat, domače izdajalce obravnavajo celo bolje, kot neameriške alkajdovce in talibane, ki jih imajo zaprte kot stekle pse v nekih kletkah. Samo vidimo, da jih ni za spuščat. Nek od tam spuščen je že naredil celo štalo v Pakistanu in še jo dela.


Moj point je ta, da po vojni 1945, je bil "memeplex kraljevine Jugoslavije" tako načet, da so zmagovalci obračunavali s poraženci po naravnih običajih. Tistih, zapisanih v genih ljudi. Starojugoslovanska pravna država bi kaj takega ne dopustila. Naprimer. Toda bila je načeta s strani nacistov, fašistov, komunistov do te mere, da ni bila več za nikogar niti malo obvezujoča.

Postavlja se vprašanje, koliko je 1945 bil načet "memeplex zahodna demokracija" nasploh. Po moje, da kar precej. Vsaj na zunaj, če znotraj držav (ZDA in VB) še niti ne.

Moj glavni point je ta. V odsotnosti pravil zahodne demokracije, se hitro vzpostavi NARAVNO delovanje ljudi in množic ljudi: Ubij vsakega, ki je zate potencialna grožnja!

Phil ::

Zadolzenost ni bila edini problem.
Npr:
Ker ni bilo ucinkovitega sistema nagrajevanja inovacij, je stevilo le teh konstantno padalo. Posledica je bilo kmalu povsem nekonkurencno gospodarstvo. In seveda propadanje podjetij, ko se je socialisticna/komunisticna zavesa dvignila.
Gnil sistem v osnovi, ki na dolgi rok ne bi dal niti za kruh.
LP

slenik ::

Vsak po svoje 8-O
Meni naprimer je tak režim,ko te povsod in na vsakem koraku zavirajo z nekimi kaznimi (nesmiselnimi) in birokracijo gre pošteno na k...c.
Torej če si inovativen in iznajdljiv si zaviran razen,če nimaš vez da prideš do veljave preko kakih razpisov. Ko je bil pa tito je pa vsak,ki je poskušal nekaj po svoje ustvarjat in je imel pojma za kaj gre uspel.
Eni so psihopati eni pa smo še bolj psihopati. :)
«
1
2 3 4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kdo je pobil več ljudi? Hitler ali Stalin? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
12012545 (7197) bokaj
»

Titove žrtve

Oddelek: Problemi človeštva
212822 (2241) donfilipo

Umro druže Tito (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
16210745 (7986) Stepni Volk
»

Izdajstva nikjer ne nagrajujejo (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
716741 (5573) Brane2
»

YUGOSLAVIJA papa

Oddelek: Loža
351879 (920) cahahopie

Več podobnih tem