» »

eXeem - Decentraliziran BitTorrent

eXeem - Decentraliziran BitTorrent

«
1
2 3

Tr0n ::

Danes je Sloncek (administrator strani Suprnova) na NovaStream radiju naznanil razvoj programa eXeem.

eXeem sam po sebi ni nic novega, vendar se od ostalih BitTorrent P2P odjemalcev in omrezij razlikuje predvsem po tem, da odpravlja njihovo najvecjo sibkost - tracker.

Ne poznam sicer tocnega delovanja protokola, ampak v teoriji zadeva deluje podobno kot Kazaa vozli (node), kjer vsak uporabnik poslje informacije o datoteki svojim sosedom v omrezju. Tako se odpravi potreba po centralnem trackerju, saj je vsak uporabnik tako rekoc sam tracker.

Tak sistem omogoca zelo enostavno in hitro objavo, iskanje ter izpis novih datotek v omrezju, vendar zaradi narave BitTorrent protokola ne omogoca ucinkovitega arhiviranja.

Glede na to, da bo program cez dva, tri tedne na voljo javnosti (public beta), mislim da ne bo tezav, ce objavim nekaj screenshotov trenutne verzije (0.16 beta).

1.

2.

3.

4.

5.

6.


1. Prikaz okna New Torrents, kjer se izpisejo trenutno najnovejsi torrenti.

2. Iskanje po omrezju je hitro in enostavno.

3. Okno za prenos datotek. Jedro programa je BitTorrent protokol, natancneje knjiznica libtorrent. Vsako datoteko je mogoce oceniti z oznako OK ali Not OK s pomocjo katere se izracuna rating, ter ji dodati komentar, ki se shranjuje pri uporabnikih in se na zahtevo presname.

4. Objava datotek v omrezje je prav tako preprosta. Izberemo opcijo Publish, poiscemo zeljeno datoteko ali direktorij ter vpisemo zahtevane informacije. Program avtomatsko kreira meta datoteko in jo razglasi v omrezje.

5. Log okno. Prikaz razglasitve datoteke med vozlisci (vrstica publish torrent: propagating add_torrent to 10 nodes in segment 1).

6. Ob ponovni osvezitvi okna New Torrents se objavljena datoteka pojavi v omrezju.

Program bo zastonj, vendar bo po vsej verjetnosti vseboval nekaj reklamnih pasic. Na voljo bo na straneh Suprnova in eXeem (se ne deluje).
  • zavaroval slike: Predator ()

Dr_M ::

uf, koncno se je zacel neki premikat.
ocitno pa res kr precej dela(jo) na tem projektu, ker slona ni nc na ircu, da bi ga mal povprasu, kako napredujejo :)
je pa zadeva precej zanimiva in upam, da bo kmalu na voljo. :)
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Gandalfar ::

Tr0n: kako bo s protokolom? Bo odprt ali bomo uporabniki alternativnih operacijskih sistemov izviseli?

Mr_Globus ::

jao jao zakaj mi beta ne dela :'(

Dr_M ::

Gandalfar: v intervjuju je povedu, da bo za1x sam za win. linux in mac za zdej ne bo podprt, vsaj sam klient ne. ce ga bo kdo drug spisu :)
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Dr_M ()

Gandalfar ::

Sej to sem vprasal. Ali bodo dali ven specifikacije protokola?

Tr0n ::

Ne vem, to moras pa njega vprasat. :) Ampak glede na to, da bo program ad supported, dvomim.

No, se eno lastnost sem pozabil omenit in sicer povezave do datotek v omrezju podobno kot pri ed2k. Zna se torej zgodit, da se bodo na netu pojavile sharereactor-like strani. Program ima tudi auto-update.

301204 - Sloncek Interview www.novastream.org.mp3

Jeebs ::

Hehe, Suprnovo ugasnejo, kmal zatem pa usekajo z večjim strupom.>:D Pomoje se lohk RIAA in drugi še neki cajta praskajo po riti z britvicami.:D
Press any key to continue... RESET. Didn't you say ANY key?!?!?!

Tr0n ::

No, eno slabost ima program. Zacetne informacije o vozliscih namrec dobi od glavnega streznika. To zna bit problem. :)

NoUse4AName ::

hruske ::

jp, adware, ni za linux, slabo se jim piše.

itak bojo spisal svoje kliente, adfri.
Rad imam tole državico. <3

Gandalfar ::

citat iz /.

eXeem is a piece of shit. Not only that it will have adaware and spyware, it is also a "lock-in". You will only be able to use it on SuprNova. They have modified the torrent file. It is missing a lot of dictionaries ("key -> value"), and dictionaries that should have been subdictionaries start directly in the file. For example "files" is not in "info" it starts with it directly. This torrent changes were unnecessary. Also, the "announce" and "announce-list" are missing. eXeem has a hardcoded url of a tracker of all the peers on eXeem. The original seeder of a torrent acts as a tracker (so SuprNova won't have to host torrents), but eXeem is in no way decentralized because of the tracker that keeps in contact all the eXeem users (it does not care about torrents, just eXeem users). So, all you have to do is to kill the main server, and all the users of exeem will be disconnected (this happened when suprnova died). THIS IS WORSE THAN THE WAY TORRENTS ACT NOW. EXEEM IS HYPE AND A WAY TO MAKE MONEY. IT SUCKS! I think the best way to decentralized BitTorrent, is to have trackers that are decentralized IRC server style. If you people want something decentralized and a little bit of BitTorrent, get G2 (Gnutella2) and add BitTorrent's tit-for-tat to it.

SleepLess ::

Nevem zakaj, ampak tale exeem se mi zdi da bo naredil bitorrenta mocno podobnega ed2k protokolu. Mogoce pa je kaj narobe z mano in bi prosil, ce bi en razlozi zakaj bo tale program toliko boljsi od kake Amule ali eMule ali bilokaterega ed2k client-a.

Tr0n ::

SleepLess: eMule je grozno pocasna zadeva. Sam BitTorrent protokol za izmenjavo podatkov je bolje optimiziran (ni cakalnih vrst, vecja razprsenost datoteke, manjsi koscki etc..). Jedro je torej se vedno BitTorrent, samo nacin objave datotek se je spremenil.

Kar se tice reklamnih pasic, bi naj imel ze vgrajen v program, torej nekaj taksnega kot je imel eDonkey in ne spyware programa. Vsaj tako sem jaz razumel iz vcerajsnega intervjuja.

SleepLess ::

Tr0n: hvala za razlago, ampak se pa nebi strinjal da je mula pocasna zadeva. Priznam da za tiste ko vlecete dol 30 stvari ali manj je mogoce mula pocasna in torrent bolj primeren. Ampak ce pa si hardcore leecher pa imas 250+ downloadov pa ti mula tako hitro zapolni bandwith da je joj :P
No pa itaq nebo tega clienta za linux se en cajt tak da :>

Dr_M ::

jest na emule dubim mn kot 10% stvari, ki jih downloadam. pa jih sploh ne tok velik. 5-8 max naenkrat.
pa se za tistih par 100MB cakam 1 teden. tko da, ja, emula je extremno pocasna in nezanesljiva.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

NoUse4AName ::

600 sourcev, cela noč downloadanja in bilo preneseno 30MB. Emule seka ja.
Naj vržejo .torrent file na kazaa in gnutello in je problem rešen.

Tr0n ::

NoUse4AName: Nisi nic naredil, ker mora se vedno nekje tracker laufat. :)

overlord_tm ::

kaj jambrate čez mulo

jest sm dal pred pol ure par komadov zdownloadat pa jih mam že vse dol:\

mavec ::

Ma spet en sranj spet en kp virusov, spyware-a in adware-a. Tko k Kazaa, Imesh tko je zj na vrsti Exeem. Se vedno ostajam zvest originalnemu torrentu !
Ta exeem nej pa nekam gre u PM.

Nagi Bator ::

DC++ pa segment download! Ga ni cez to!

mihec87 ::

Ma folk mal se pocakmo bomo vidli kako se bo zadeva razvila je sele v razvojnem stadiju.Tut do torrent-a ko je prsu smo tk mal postran gledal....

Tr0n ::

Ja, dokler je zadeva se v zaprti beti nima smisla prevec spekulirat.

V praksi ze deluje zadovoljivo, ceprav ima se precej bugov. Kot receno, edini problem trenutno je hardcodana povezava do master serverja ko prvic pozenes program.

To bi IMO lahko resili podobno kot razvijalci pri Gnutelli. Imas hosts.txt datoteko, ki se redno prenavlja in vsebuje nekaj zacetnih vozlisc oz. super vozlisc. Ko imas enkrat te zacetne informacije, ne potrebujes vec nic drugega, saj s vsakim searchem in downloadom dobis informacije o vozliscih.

Bolj me pa moti, da zelijo zasluzit na tehnologiji in idejah, ki so jih pobrali od drugih. Se strinjam, da bi moral bit project ali vsaj protokol odprt.

Tilen ::

To bo treba resiti zelo elegantno. Zakaj? Ce se recimo zve, kdo so tisti beta testerji in se enemu od tistih ponudi (na pamet govorim) 100.000 USD, da pove IP, na katerem laufa "master server" je vse slo elegantno v 3 pisane marelice.

Tudi v primeru, kot pravis, da se client zdaj aktivno samo tja povezuje lahko pride do neprijetnih mrkov. Kiddy-ji lahko snifnejo IP glavnega serverja(ko bo program za vse-predvidevam da se IP-ja master serverja ne bo dalo videt v samem programu) in ga kdaj za finto ddosajo(dolgcas). Uporabniki so v tem primeru spet mrzli, ne morejo nic.

Je pa to beta verzija in marsikaj se še mora oz se še bo spremenilo.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

kilergas ::

Najbol zanimovo od vsega tega mi je, da na forumu nikol nesmes objavit linka do suprnove ali kakor koli ze,zdej ko se je zaprla in ces cas ce se bo sept odprla , pa se jo promovira ko reklamo za sir. www.suprnova.com dela se ne,pocakajte do naslednjega dne, mogoce se sreca vzge :)

Tilen ::

Ko bo na njej (Suprnovi) spet DL linki za exeem ali kaj podobnega pa bo stvar za nazaj moderirana ali kaj? >:D

Kaksno toleranco bomo izbrali moderatorji?
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tilen ()

B-D_ ::

Warez je baaaad... mmkay :D sicer ne-da-bi-kaka-moderacija lahk preprečila uporabo torrentov & podobnih programov za vsakega "ilegalca", ki ima kej soli v glavi.

Kolk je mal treba, da so BSA opranci happy. :P Glavno da ti carji "rešujejo" svet pred zlobnizlobnimi gusarji in na iPodih piše "Please don't steal music." :\ Okej... naivne na stran, gremo k pomembni temi:

Glede novice... Najprej bo na voljo en zanič programček poln reklam, spywarea in podobnih svinjarij... tipičen razvoj dogodkov za situacijo, ko nekdo zavoha keš in hoče svoj iberdobrikul programček razširit med čimveč folka in jim ob tem (za svoj trud kopiranja tujih protokolov) vsilit svoje reklame. Potem pa, ko bo pameten folk presnifal paketke, pogruntal kako zadeva v ozadju deluje in bo čez neki časa kak gnu projekt vstal iz tega... takrat se bo pa taprava revolucija začela.

bottom line: Tale zadeva bo samo začrtala pot napredka... defenitivno pa (adware, closed source, ipd...) ne pomeni sama po sebi nek napredek, prej nasprotno v primerjavi z originalnimi torrenti.

Ibex ::

Kje bi pa jaz lahko potegnil eXeem?

Tilen ::

Beta testerji so _izbranci_. Ze iz zgoraj navedenega razloga. Imajo informacije, ki bi "zlikovcem" lahko prisle se kako prav za kasnejse hitro unicenje in propad klienta.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Ibex ::

Hvala za informacijo.

Tr0n ::

Kot zgleda bo tudi Ares imel decentralizirano mrezo.

http://slyck.com/forums/viewtopic.php?t=8419

11) What can you tell me about the rumored anonymity features and BitTorrent speed downloads?

Anonymity is obviously the most highly demanded feature in P2P. We will combine IP blocking along with innovative cloaking techniques to protect the user.

Warez 3.0 will include BitTorrent downloading. Yes, decentralized BitTorrent. We have been working with BitTorrent technology for a while now, and soon we will combine the best of both worlds. Similar to SuprNova's recently announced network Exeem, users will search for torrent files within the Warez P2P network instead of a web site. Tracking is handled within the client itself.

Tilen ::

Like i said...

Pa mamo dvojcka :)
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Pithlit ::

i2p - anonimni bittorrent
Life is as complicated as we make it...

Tilen ::

Kaj se si vse nebojo zmislili. >:D
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

sverde21 ::

Sam en hint: v mula search napište eXeem >:D

presenečeni kaj??:D
<?php echo `w`; ?>

Tr0n ::

Rabis se beta kljuc, ker gre za zaprto beta testiranje. Public beta bo zunaj cez dva, tri tedne.

sverde21 ::

em kak se že imenujejo oni aja crackerji >:D
<?php echo `w`; ?>

MKrmec ::

Prvo kot prvo baje je sloncek bl tko tko glede codiranja |O Zato na eXeemu delajo drugi.

Drugo njemu se gre sam za kes tko da je prodal eXeema. Ena anonimna firma mu je ponudla sluzbo in je takoj skocu po njej. Tko da eXeem je zdej njihov.

Kar se pa tice Adware/Spyware dreka je pa se vecje srajne. OPEN SOURCE ALL THE WAY

Pegaz ::

A je sloncek res slovenc?

MKrmec ::

Da.

Tic ::

Saj če bi se zbralo dovolj ljudi z dovolj idejami in znanja, bi se uzpostavilo paralelno open source omrežje, ki bi bilo bistveno bolje "prodano" uporabnikom. IMHO.
persona civitas ;>

link_up ::

ne disi mi ravno ta exeem...morda, ko bo brez adwera...
In and Out

ahac ::

eMule je lahko prekleto hitra, če folk dost shara. Samo na žalost večina ne.

Prednost BT je ravno to, da ne seedaš starih fajlov in zato več seedaš novejše.. -> več uploada -> več downloada.

Glede torrentov.. zadeva je bila hitra na začetku, ko ni blo tolk leecherjev. Zdaj je pa že počasno, razen na trackerjih, ki te prisilijo, da ULjaš, kar pa lahko narediš samo z serverjem, ki je potem dost obremenjen in posledično dost stane, da ga laufaš.


Jedro programa je BitTorrent protokol, natancneje knjiznica libtorrent.

Genialno. Vzameš že narejeno opensource zadevo.. dodaš par stvari.. in prodajaš pod znanim imenom (Suprnova). ;((
Slo-Tech Discord - https://discord.gg/ppCtzMW

CaqKa ::

pa gpl licenca sploh to omogoča?

/edit
vem da ona pod katero so izdani bsdji to omogoča, takšne drznosti :)
če gpl to omogoča potem tak ne vidim neke prednosti tega GePLa

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: CaqKa ()

ahac ::

Sej so samo uporabil knjižnico.. ostali del eXeema je ločen od tega.

edit: Nekako tako kot "browserji", ki uporabljajo IE engine. Ga uporabljajo, ampak spreminjajo pa ne.
Slo-Tech Discord - https://discord.gg/ppCtzMW

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ahac ()

2nemesis ::

Naj se malce zgledujejo po razvijalcih edonkey omrežja, ki so naredili decentralizirano mrežo overnet, kasneje pa so jih kopirali pri emule-project in naredili podobno omrežje kademlia.

Sam pa najraje uporabljam MlDonkey, ki ima podporo za veliko p2p omrežij:
edk2 (+ Overnet + Kademlia)
bittorent
Fasttrack (Kazaa)
Gnutella
Gnutella2
Opennapster
Soulseek
Na žalost DC++ ni popolnoma implementiran ( ni delal upload) in kot leecing program bil banan iz omrežja DC++ (je še v razvoju).
Sheraza je kopirala del sourca od mldonkey-a.
Mldonkey je opensource in dela na večih platformah (Unix, Linux, Win, Mac ...).
Kot GUI pa je najboljši Sancho in se lahko kosa z GUI od Emule.

Za komentianje eXeema pa mislim da je še prezgodaj, čas bo povedal svoje. Če se bo dovolj razširil, bo zagotovo dodan v MlDonkey.

Gandalfar ::

ahac: ce je lib lgpl ja .. drgac bo pa se zanimivo

caqka: gpl lahko prodajas kolikor zelis. Samo source moras dati na voljo na zeljo prejemnika binarya. LGPL pa lahko poljubno linkas. Samo spremembe tega liba moras dat vet, na zeljo prejemnika binarya.

CaqKa ::

upajmo da so naštudirali licence :)

Taras_Bulba ::

Tale Ares... Je to na BT omrežju al na muli, kazaa... Al na čem?

Nerdor ::

V katerem programskem jeziku pa razvijajo? Meni zadeva diši na Delphi. Kjer lahko importiraš C++ dll in uporabljaš njegove metode.
Lahko pa uporabljajo kak C++ v Visual Studio.Net (unmanaged, torej brez .Net knjižnic in okolja) s MFC knjižnico.
Po mojem je to glavni krivec, da programa ne bo na linux, macx in itd.
Če bi se jest lotil tega kineta, bi ga sprogramiral v javi s uporabo SWT (IBM proguntavščina, ki deluje hitro (ua vsako platformo native implementacija 2D)) in bi bil tako na voljo vsem platformam od enkrat. Da ne omenjam pomoči Java VM, ko bi se kak bug zgodil.
«
1
2 3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Glasbeni založniki kršijo pravice potrošnikov?

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
134206 (3213) matjash
»

eXeem odprl vrata množicam (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
13714307 (9058) mgliha
»

eXeem -- izpopolnjeni BitTorrent (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
5011415 (7926) Darker
»

DDoS napad na BitTorrent strežnike

Oddelek: Novice / Varnost
104129 (4129) Tilen

Več podobnih tem