» »

GPS navigacija

GPS navigacija

flipflop ::

Nekaj sem že iskal, ampak ni kaj veliko o tem na forumu napisanega. Rabim GPS navigacijo, lahko z dlančnikom, lahko z notebookom. Kaj je boljše, kateri programi se uporabljajo za to, katere karte so dobre, kakšna je podpora Sloveniji? Malo se razpišite, tisi ki veliko o tem veste. Pa naj ne bo predrago.:8) Pa po možnosti, da navigacija deluje tudi znotraj mest.
  • spremenil: flipflop ()

tec ::

Jest uporabljam haicom gps modul, ki stane cca 20k in ga priklopis na dlancnik. Napaja se na avto "vzigalniku", zraven pa fila se dlancnik. Programov je kar dosti na trgu, zal to ne velja za slovenijo. Trenutno za slovenijo obstaja edino garmin, ampak ta dela izkljucno na garmin gps napravah. Je pa ena dobra alternativa ozi explorer, kjer lahko kalibriras poskenirane karte. Cela slovenija pride nekje 250mb. Je dokaj natanacna..tko da te skoraj pripelje do hise. Meni cist fajn dela ko grem v lj.
Menda bo pa tomtom zdej dodal tudi slovenijo v go 3..tisto bo sele pravo. Za tujino je pa tega ful.

flipflop ::

Se pravi, rabim dlančnik, GPS modul in karte. Kako pa 250mb veliko karto spravim na dlančnik, koliko prostora sploh imajo te žverce? Navigacija z dlančnikom bi me torej prišla okoli 120k SIT? Se da to v kakšni trgovini mogoče dobiti na test, preden zadevo kupim? Rabim pa večinoma za Slovenijo in včasih še Hrvaško ali Srbijo. Kateri dlančnik pa priporočaš? Tako ali tako ga razen za to navigacijo ne bom uporabljal, mogoče še za kakšne zapiske. V kateri trgovini se to splača kupiti, da imajo ugodne cene in omogočajo da testiram preden kupim? Sicer ni obvezno, je pa zaželjeno.

Pa ne bi bilo boljše, če bi si navigacijo zrihtal na notebooku? Ker tako lahko še filme gledam, kaj špil odigram,... Kako je z navigacijo na notebooku?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: flipflop ()

tec ::

Za kaj pa ti sploh to rabis? Za v avto, pes, na bicikl, ladja,....
Poglej si http://www.remotetracker.com/, od tukaj sem jest narocil moj gps modul. Na mobisuxu je tudi veliko debat na to temo, pod PDA rubriko....mal preglej.
Dlancnik ima ponavadi kaksno kartico, kamor karte nalozis. Jest imam za slovenijo eno 256mb, ki jo imam v avtu in ko rabim gps, sam to kartico vtaknem. Glede testa mislim, da bos tezko dobil, tudi ne vem ce ti bo veliko pomagalo, ker ocitno se ne spoznas na te stvari. Slikce in teste pa imas povsod na netu. Jest ti lahko povem, da moj gps dela cist solidno...vec ali manj imam stalno povezavo z 7 sateliti..ce je kje med stavbami v mestu nekje do 4....ampak manj od tega nimam. Natancnost je nekje do 10m..kar je cisto dovolj. Z boljsimi programi ala tomtom, destinator in podobni je pa vse skupaj se lepse, ker imas turn by turn, kjer gledas v 3d pogledu na karto. Ampak kot pravim, slovenija tega se nima na "prosto" uporabo. Imam pa jest en kup kalibriranih kart za ozi explorer...ki ga vecina folka uporablja...no vsaj tisti, ki jim je skoda dajat velik kesa za karte. Dlancnik je vseeno kateri vzames...jest imam ipaq 4150...lahko pa tudi pogledas za tanovim asusom ali hpjem....to je cist odvisno kaksen ti je vsec.

tec ::

Ta modul, ki ga imam jest se pravtako lahko uporablja na pcju, sam dokupis en kabel in dobis program. Ampak laptop v avtu je pomoje prevec okorno...pda je zakon, ker je majhen in se sproti se napaja.

flipflop ::

To bom imel 99% v tovornjaku, pa mogoče še kdaj v avtu, tako da me velikost notebooka niti ne moti preveč, je pa z notebookom navigacija verjetno tudi dost dražja, ker kak soliden notebook pride od 250k naprej, potem pa še receiver rabiš,...:|

Se pravi, če bi recimo hotel to rešiti z dlančnikom, bi vzel tale dlančnik, GPS receiver (kateri?!) in te karte, ki se jih verjetno da potegniti z interneta, in TOLE spominsko kartico. Se pravi, bi me to prišlo pod 100k, pa bi mi vsa navigacija delala, kolikor pač trenutno lahko dela po Sloveniji?


Tam na mobisuxu sem še za tegaleizvedel, mogoče veš kakšen je kaj ta?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: flipflop ()

tec ::

No, lahko dobis tudi ceneje, ce vzames ta pda...sicer meni je grd, ampak je poceni

GPS pa cist lepo tale, ki ga imam tudi jest....cena je slabih 20k se mi zdi.
Kartico vzames pa vsaj 512mb...kar je manj je ze kriza.
Za karte se bos moral pa mal pomatrat in par stvari prebrat po forumih. Ampak se da hitro postudirat.
Teh gps pdajev pa ne poznam....se mi tudi ne dopadejo, pa se dragi so.

flipflop ::

Z AdriaRoute imaš kakšne izkušnje?

tec ::

Ne...cist nobenih. Je pa na garmin.si neki napisano, ampak v praksi pa nimam pojma kako se obnese. Sej verjetno je cist ok, sam je zame predrago. Sicer pa bos na suxu dobil vec odgovorov ;-)..oz. si jih ocitno ze

japke ::

tudi jaz kupujem gps za notebook.
na kaj je treba predvsem tu paziti? (katere karakteristike ločujejo dober izdelek od slabega?)

na ebay.de se prodaja kar nekaj gps usb mišk po ceni okoli 50€. Kako se to obnese?

tec ::

V osnovi je pri uscom.si za 17k cist dober. Jest ga uporabljam na pdaju in prenosniku...pa dela cist ok. Zraven tega moras potem dokupit se usb kabel, ki stane cca 3k. Vse to dobis tam.
Bolj je pomembno, kaksne programe imas. Za slovenijo je trenutno edino OziExplorer, ki uporablja navadne skenirane karte, ki jih potem kalibriras. Menda ni ravno legalno tole, ker naj bi ble karte neki zascitene..tko da upam, da ne bo kej narobe ce tole pisem. Uglavnem, kar se tega tice mi lahko pises na tevaNO@SPAMnajdi.si.
Drugace pa je za slovenio vektorizirana karta od garmina (adriaroute), sam dela izkljucno na garmin napravah, ki pa so drage. Za tujino pa vsekakor tomtom, ki je, kar se mene tice, najboljsi program za gps.
Aja, pa tale gps mouse haicom, preverjeno dela na vseh omenjenih programih.

neoto ::

Kako pa tale haicom kaj lovi? V avtu dobro vleče? Koliko satelitov dobi? Poleg tega pa koliko natančen je kaj prikaz hitrosti?

tec ::

Jest ga imam v avtu cisto pod vetrobranskim steklom....dosedaj se imel najmanj 4 satelite in je kazalo do 10m natancno. Prikaz hitrosti je do 5km natancno..odvisno kako hitro gres. Sem opazil, da ce se vozim hitreje je vecji zaostanek. Sicer pa pri 100 uro ne rabis na 10m natancno.
V tujini sem pred kratkim testiral destinator 3, ki je kazal do 1m natancno.
Tko, da kar se mene tice...je za teh 17k odilcna stvar.

Damjan Jagar ::

Prikaz hitrosti je do 5km natancno..odvisno kako hitro gres.

Tukaj bo pa GPS kar točen in se ponavadi laže števec.
http://jagar.si

tec ::

To je zlo odvisno od gps naprave. Jest sem ugotovil, da ce se vozim vec kot 140kmh se zacne meja med stevcem in gpsom naglo vecat. Pri 170kmh, gps kaze cca 155kmh...Pri hitrosti 50kmh..pa kaze 48...kar je v tem primeru bolj tocno. Nisem sicer nek ekspert za gpse, zato ne vem zakaj bi to tega prislo, oz. ali je za to kriv gps modul. Tko se je meni pac praksi pokazalo.
Pa ko sem sel v au pred kratkim mi je tomtom zacel tezit, da se prehitro vozim, ko sem sel 150kmh..omejitev je bila pa 120..se mi zdi.

Damjan Jagar ::

Pri 170kmh, gps kaze cca 155kmh...Pri hitrosti 50kmh..pa kaze 48...kar je v tem primeru bolj tocno.


Res je. Hitreje, ko se pelješ, bolj števec laže v plus. Pri GPSu bere razdaljo in čas, ki si ga porabil za to razdaljo in potem poračuna hitrost. Pri števcu pa ni take natančnost, tako da bi ti predlagal, da bol zaupaš GPS sistemu.
http://jagar.si

Zgodovina sprememb…

CCfly ::

OziExplorer, ki uporablja navadne skenirane karte, ki jih potem kalibriras. Menda ni ravno legalno tole, ker naj bi ble karte neki zascitene..tko da upam, da ne bo kej narobe ce tole pisem.
Če imaš kot uporabnik kupljen Atlas Slovenije ni problemov.

Aja, pa tale gps mouse haicom, preverjeno dela na vseh omenjenih programih.
Večina naprav je zelo preprostih in kot izhod poda stavke po standardu NMEA.

Kar se tiče GPS sprejemnikov pa velja kolikor denarja toliko muzike. Pri nekoliko boljših je natančnost +/- 1m (DGPS), pri profesionalnih ki jih uporablja na primer pri geodetih, pa tudi do nekaj centimetrov. Poleg tega nekatere naprave ponujajo večji nabor funkcij in priklop senzorjev, ne pa samo zajem podatkov o položaju. Meni je na primer všeč tale: link
Dobiš ga pa na primer tule:
http://www.remotetracker.com/ (Glej pod Autrace GPS)
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Predator ()

japke ::

Glede GPS-Notebook

kateri programi pa pridejo v poštev za recimo zahodno evropo, hrvasko, madzarsko, cesko.. Autoroute2005 sicer podpira west europe, samo kako je to kaj natančno..

torej, kateri programi še pridejo v poštev...

hvala!

neoto ::

Vzhod je na desni. Autoroute 2005 res podpira West Europe, problem je, da mi tja ne spadamo (kakor tudi ne češka, hrvaška,...). Za Vzhodno evropo so napisana samo glavna mesta, o cestah lahko pa samo sanjaš!

[MYTiX] ::

A ima kdo karte za primosrko (kras)? Bi rad poskus kako dela GPS na Motoroli A1000 skupi s kartami.
podpis

tec ::

Kaksne karte, oz. za kateri program? Jest jih imam kalibrirane za OziExplorer

AndrejS ::

Ima kdo kakšne izkušnje z GPS Bluetooth moduli v navezavi s symbian napravami ? Kakšen software, ...

CCfly ::

TomTom (na Sybianu 6 mi ne deluje, verjetno rabi vsaj različico 7).
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

[MYTiX] ::

Mislim da te za OziExpl delajo ja. Uporabljam nek ruski progy za symbian. GPS pa je vdelan v mobilca, tako da sploh ni problema.
podpis

tec ::

Kontaktiraj me na tevaNO@SPAMnajdi.si pa se bova zmenila.

ToniT ::

Jaz uporabljam P800 in bluetooth GPS Leadtek, program je MapViewGPS, karte so narejene v OZI explorerju in umerjene s pomočjo Atlasa Slovenije.
GPS mi lovi okrog 7 satelitov na prvem sedežu (sovoznikovem) v avtu.
Zaenkrat sem zadovoljen, nisem pa ga še preizkusil, kako se obnaša pri merjenju višine.

tec ::

No, sam za info..tomtom bo cez cca 3 mesece izdal karte za slovenijo in hrvasko..vsaj tko pravi. Mozno jih bo uporabljat na novem softu tomtom5, ki je btw....zlo fino narejen in se ga da celo ze dobit pri "nas". Jest sem sprobal avstrijo in sem bil res zadovoljen.

tomaz321 ::

No, pa bom še jaz nekaj vprašal.

Zanimam se za nakup GPS naprave, ki bi jo uporabljal v avtu. Imam že dlančnik iPaq HP2200 in sprva sem se navdušil, da bi kupil tisto miš GPS (za ene 20 jurjov), sedaj pa sem zasledil, da na bolhi prodajajo za 35k Motorolo A925 z enimi kartami!

Kakšne so kaj vaše izkušnje in kaj bi mi vi priporočali. Pri motoroli mi je všeč, ker je vse v eni napravi, vendar ne vem, kako je kaj s kompatibilnostjo programov/zemljevidov, zanima pa me, če se jo da tudi priključiti na notebook in da pol deluje samo kot sprejemnik in imam na notebooku katerikoli drug program (tomtom,....).

primzi ::

Jaz pa kupujem GPS, ki bi komuniciral preko bloutootha.

Razlog bt je v tem da zelim zdrzljivost taki z laptopom, kot tudi z dlancnikom (ce si ga bom kdaj kupil)

Dosedaj sem videl samo dva Asusa pri JAE za in Trzinu, zraven picerie DaMatia (neko nemsko rec za 16 kanalov) , oba za 40 kSIT. V BoFu pa so imeli Grmine, ki jih je zmanjkalo


Kaksen nasvet? ali se jih da se kje v Ljubljani videti?

Kako so ti GPS obcutljivi na dez/slano vodo/padanje po pesku....

P

tec ::

tomaz321: Jest tega modela ne poznam, ampak imam tale mouse, o katerem pises in mi prakticno dela na vsakem softwareu, ki sem ga dosedaj sprobal (tomtom,destinator,navigon,ozi,russa,...). Kart je tudi veliko..jest imam pokrito celo slovenijo in hrvasko, sicer nima turn by turn...ampak so vektorske. Za tujino je pa itak tomtom5 men trenutno najboljsi.
Ker pda ze imas, je pomoje to boljsa resitev. Z dodatnim usb kablom (cca 3k), lahko gps prikljucis tudi na laptop....programov pa je itak malo morje.

primzi: Glede na to, da tudi na mobisuxu isto sprasujes...malo preglej teme, ker so o tem ze pisali

http://www.nakupi.net/buy.php?&productId=2827

pingec ::

Kaj pa kaki compactflash GPS sprejemniki za v dlančnikovo srajško, a to kaj lovi tudi za v avto? Ali je kdo probal kako se to obnese, ker bi rad gps na dlančniku uporabljal tudi ročno in ne bi z uno žico okol hodu :D
Normalnost je povprečje nenormalnih ljudi.

tec ::

Od sestre moz je dobil enega v kompletu z asus pdajem. Testiral sem ga na enem glupem programu, kjer karte kostajo po par usd. Ozi ga sploh ni nasel, ceprav sem ga tudi na roke vpisal. Sicer pa moras imeti zraven se plac za eno kartico, poleg CFja, ker drugace nimas kam karte nalagat. Njegov gps je mel sam 32mb placa gor, to je pa nic za karte. Na pdaju pa tudi nimas prostora, tko da...men se ne dopade, ampak jest mam gps sam v avtu.

pingec ::

Ja, ampak kako je s signalom, bi stvar enako lovila v avto, v bližini radia in ne pod prednjo šipo...
Normalnost je povprečje nenormalnih ljudi.

Loki ::

kupi bluetooth anteno in jo daj na streho. notranje antene imajo probleme pri raznih atermicnih steklih (renault laguna.....), poleg tega imas vecji FOV, boljsi sprejem in vidis vec satelitov.
http://www.mobisux.com/tabla/postlist.p...

pingec ::

Hvala za link, drgač pa nihče s konkretnimi izkušnjami :S?
Normalnost je povprečje nenormalnih ljudi.

pmodic ::

http://www.yakumo.com/produkte/index.ph...

ugodna varianta z euro navigacijo

tec ::

Lovilo ti bo tudi v predalu za rokavice, sicer kaksna dva satelita manj, ampak se vedno dovolj za cestno navigacijo, kjer ti je dovolj tudi do 20m natancno. Jest imam mojega na zici in ga mam stalno na armaturi, ker cist nic ne moti, ko ga rabim pa sam kabel vstekam. Aja, pa pazi, da bos imel polnilec za pda, ker drugace ti bo hitro baterijo poziralo. Ce se prav spomnim sem na asusu lahko navigiral eno uro in pol, preden je baterija padla na 20% (to je zame kriticna meja, kljub backup bateriji)

pingec ::

Sej imam še srajćko z dodatno baterijo, pa tud polnilc imam, samo se odločam zdej al bluetooth vzamem (bi ga imel v žepu ko bi šel peš) Ali pa compact flash, ki je tudi zelo pratičen, sprašujem se samo če lovi v avtu, ampak zgleda da ja :)
Normalnost je povprečje nenormalnih ljudi.

CCfly ::

Vzemi katerega od modrozobnih GPS-ov s Sirf III čipovjem (npr.: Globalsat BT-338 je dober) pa ti bo brez problema delal tudi v avtu.
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

Zheegec ::

Pa Garmin GPS10 je tudi OK zadeva.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

pingec ::

BT-77 gledam, ker sem zasledil na mobisuxu da so uporabniki zadovoljni z njim...
Normalnost je povprečje nenormalnih ljudi.

bepapa1 ::

Vsekakor sta najboljši zadevi GARMIN GPS 10 ali NAVMAN GPS 4410.
poldi

Fl[A]sH ::

Tudi Garmin GPS 18 na USB ( http://www.garmin.si/index.php?cat=garm... ) je dobra zadeva, sploh za notebook! Ce potrebujes notebook samo za navigacijo sploh ne rabis nekega hudega kupovat, ze za okol 160, 170 tisoc je cisto dovolj, mogoce se manj!
Ce kdo rabi navigacijo samo za SLO, CRO in BiH si naj pogleda tu: http://www.navigo-sistem.hr/AdriaRoute/...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kaj je dobro vedeti pred nakupom GPS naprave? (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
5412116 (8806) AtaStrumf
»

dlančnik za navigacijo

Oddelek: Mobilne tehnologije
122387 (2281) gregaster
»

GPS naprava

Oddelek: Kaj kupiti
152937 (2615) Keyser Soze
»

dlančnik + GPS modul?

Oddelek: Kaj kupiti
61826 (1770) Stepni Volk
»

Pocket pc gps programi

Oddelek: Programska oprema
222316 (2035) Jago

Več podobnih tem