» »

Davčna merca

Davčna merca

1 2
3
4

iration ::

"Točno tako kot sem rekel. Mićo bo odletel, ker ga je Janša potreboval samo za legitimacijo, zato, da je lahko govoril, da ima za sabo strokovnjake in da je nabral volilne glasove."

Kot sem že enkrat rekel, Janša bi moral biti velik kreten, da bi razpustil gospodarski svet. Če pa tega ne naredi, so pa kreteni tisti, ki so na to namigovali, hehehe.
Tudi jaz bi imel kakšno pravico rad v življenju. Npr. pravico do tega, da delam
12 ur na dan in sem za to nagrajen s strani delujočega ekonomskega prostora, ne
pa kaznovan s strani Salmoneličevih gremlinov. - NavadniNimda

Daedalus ::

Če si bral kaj intervju z Mrkaičem v SP - tam lepo piše, da namerava polovica sveta odstopiti, če jih bo Janša še naprej ignoriral. In najglasnejši pozivi k prenehanju nastavljanja svojega kadra vsepovsod s strani vlade prihajajo lih iz strateškega sveta. Ta balonček bo počil, IMHO. Samo pol bo Janša ostal brez kredibilnosti, obenem pa se očitno namerava obnašati podobno, kot LDS pred njim. V glavnem - pri nas nič novega? Al sem kaj spregledal?
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

poweroff ::

iration: Kot sem že enkrat rekel, Janša bi moral biti velik kreten, da bi razpustil gospodarski svet. Če pa tega ne naredi, so pa kreteni tisti, ki so na to namigovali, hehehe.
No, to ali bo Janša svet razpustil ali pa bodo sami "prekinili sodelovanje" je zame irelevantno. Prepričan pa sem, da bodo Mrkaić & Co. odleteli tako ali drugače - ali jih bodo odnesli, ali pa bodo sami odšli.

Člani sveta so čedalje bolj nezadovoljni zaradi ignorantskega odnosa vlade. Poleg tega so se nekateri, npr. Mićo, že začeli zapletati osebne spopade z uglednimi desničarji, npr. Mrkaićeva oznaka Makaroviča (mislim, da je zanj to rekel) za "nekega nepomembnega filozofa".

Enkrat bo na dan prišel tudi problem antiintelektualizma v Janševi stranki. Ta prevladuje predvsem v lokalnih odborih, gre za neko "majstersko" logiko, češ, šolanih ljudi ne rabimo, državo naj vodijo ljudje iz prakse, majstri. Poleg tega prevladuje mnenje, da "šolani ljudje" samo gobcajo, itd. Tak pristop seveda "šolane ljudi" odbija, zato bo stranka verjetno začela izgubljati intelektualno bazo, kar pa po mojem mnenju za slovnsko desnico in državo v celoti ni dobro. Rabimo "žlahtne", ne "vulgarnih" desničarjev.
sudo poweroff

3p ::

Malo sem preletel tole debato, pa me ajde:
-Naj dvigne roko tisti, ki misli, da je cilj države z davčno reformo znižanje skupne količine pobranih davkov? (Pa saj jih ni kobila v bučo - menda).
Osnovno idejo razumem. (Pre)Bogatemu pustimo več denarja, tega bo zapravil ("koristno" ali ne), pa bo spet pri zapravljanju plačal davek ipd. in bo tako še vedno plačal enako velike davke. Ta ideja verjetno ne upošteva, da se denar vmes tudi izgublja. Kar je utajil je utajil (ok, uredil s pomočjo svetovalca), ostalo država pobere. Če mu pusti, bo že prvič optimiziral svoj davek (pa ne da to naenkrat ne bo mogoče), potem pa vsakič ko mu bo kaj ostalo še pa še. Del bo zapravil na dodatnem tednu počitnic na onem otoku palmi, za en del bo kupil rabljenega ferarija, ki bo imel formalno nižjo ceno, itd... Ko bo gradil bazen, mu bojo delavci pol naredili na črno....
A bo zaradi tega viška denarja kaj bolj produktiven? Vprašanje.
Kaj pa če nižjemu/srednjemu sloju še znižamo davke? Tudi ta bo bolj zapravljal, in ta daner bo na enak način spet prestregla država.
Kaj pa če kar ukinemo obdavčitev dela? Vsi dobimo bruto plače. Vsi bomo več zapravljali in tam potem država pobere?
Ali se splača davke znižati in povečata zapravljivost samo bogatemu sloju, ker so to najbolj produktivni ljudje ki jih imamo? Je to res povezano?
---
Drugače pa priznam, da mi pri tem obdavčevanju ni čisto vse jasno... A bo flat tudi DDV? A to pomeni, da bo mleko obdavčeno z 20%, bencin pa tudi (hura), ali pa se bo pri bencinu še vedno pobiral dodatni davek (e, ko vas pol je** da to imenujete flat?)

Daedalus ::

> A bo zaradi tega viška denarja kaj bolj produktiven? Vprašanje.

Več denarja je na voljo za investicije. Splača se čimveč zaslužit, ker ni prograsivne lestvice, ki bi ti pobrala relativno več z večanjem zaslužka/premoženja. Poleg tega se pri preglednem sistemu obdavčitve težje izogneš plačilu davka, ali kaj prikriješ. Ker so kriteriji lepo jasno postavljeni, ne pa tako kot zdaj, ko je ene miljon izjem. In se da lepo hvatat krivine.
Bruto plače lahko uvedeš. Samo pol boš mel čez čas ogromno težav s prebivalci, ki si ne bojo plačevali prispevkov, pol bojo pa jokali vsepovsod o hudobni državi, ki ne ponuja varnosti. Tak da bruto plače odpadejo - za dobro prebivalstva.
Če davke znižaš, ne povečaš zgolj zapravljivosti bogatega sloja, ampak še koga drugega. Ker se znižanje pozna vsem, ne zgolj onim na vrhu.
Ja, tud DVD bo flat. Ker govorimo o enotni davčni stopnji. Pa če bo kdaj flat stopnja, bo okoli 19%. Najpomembnejša postavka pri enotni davčni je večja učinkovitost pri pobiranju davkov in poenostavitev celotnega sistema obdavčenja.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

IgorGrozni ::

Nekje sem že zapisal, da tale vlada prenese samo eno primadono. In da to ni MM. Janša je politik, kot tak se je slinil za oblastjo še pred razpadom Yu. In J.J. želi in hoče obdržati oblast čim dlje, ne more PR uspeha prepustiti M.M..

Prebral sem intervju z M.M. v SP. Priznati moram, da je analiza stanja,... katere so potrebne spremembe.... privlačno predstavljeno. Na koncu koncev pa tudi rešitve, ki so predlagane niso brez soli...

Me pa vseskozi pri M.M. muči nekaj drugega. Kje so simulacije, podatki, ekonometrija..., ki bi potrdila takšna razmišljanja. Nekako mu v dveh letih ni še uspelo na svetlo dati enega samega konzistentnega podatka.
Glede na to, da je ekonomija kot znanost, tako ali tako ( napovedno) sumljivo podobna krščanski veri z vsemi njenimi katoliki, jehovci, evangelisti....kjer je zagovor posamezne teorije bolj vprašanje vere v ˝nauk˝, je nujno uporabiti vsaj malo ˝kvantifikacije ˝teorije.
Če pa analiziraš intervjuje, PR , iščeš kakršnekoli podatke pri ˝strateškem˝svetu, jih pa ni najti.
Parcialne, ergo primerne za manipulacijo, ... ali pa primerjave z Slovaško, rusijo, litvo,....:\

Ker prav tako ušesu prijetno in pravilno(učinkovito) mi je zvenel tudi Marx, socializem in samoupravljanje. Egalite, fraternite, liberte, ...pa poglejte kaj se je zgodilo.

In povrhu vsega (ne glede na njegovo diplomo fizike) M.M.( + klapa) doslej ni niti v teoriji, kaj šele v praksi ˝pokazal˝ nič, mi je zanimivo, od kod pri nekaterih takšna slepa vera, da on bo pa že zrihtal zadeve ??? V svoji ˝vajeniški˝dobi v praksi.??? :\
Komu od vaših profesorjev na faksih ( ker M.M.(klapa) je zaenkrat samo to) , bi zaupali vožnjo vašega avtomobila, ..kaj šele na slepo zaupali svojo prihodnost ? Po vsem incestnem inbreedingu, ki se dogaja na naših fakultetah od sedemdesetih naprej ?

Tjah !!!:\

LP.IgorGrozni

borchi ::

@IgorGrozni: ja, mene je tut mal skrbelo (pomanjkanje) "number crunching-a" v strateškemu svetu.

ampak, odgovor je preprost, številke jim bojo premetavali tisti, ki so jih premetavali tudi lds-u. nekak se mi zdi, da strateški svet nima dovolj jajc, da ne bi šel par številk "preverit" npr. h kakemu boletu.
l'jga

Daedalus ::

Nekako se pričakuje, da bi ob svojih predlogih strateški svet izplunil kake številke in obenem tudi razložil, od kod so prišle. Zna biti, da bojo to naredli, če ne bojo itak ob kredibilnost - in jih lahko Janša takoj razpusti. Kar je meni všeč pri tem svetu, je to, da imajo trenutno v Sloveniji eno redkih alternativ trenutnemu stanju (in njegovem ohranjanju). Ne bi jih mel za odrešenike, ker to niso, ampak majo pa vsaj nekaj idej o tem, kar bi bilo primerno spremeniti in se zavedajo, kje so težave. Kaj pa dela večina "strokovnjakov" in politikov, ko jim kdo namigne, da naj kaj spremenijo? Skočijo v luft, da je najboljše tako stanje, kot trenutno vlada. To nas bo daleč pripeljalo, a ne? Poleg tega trenuto vlada razen ene par potez, ki bojo malo razsule stare centre moči (ala GZS) al pa se jih da izpeljati brez tveganja (domnevna razpustitev notarske zbornice), ne dela nobene bistvene spremembe, čeprav se nekako trenutni usmeritvi Slovenije bliža konec. Kar navsezadnje kažejo tudi primerjave z ostalimi državami "naše lige."
Najbolj so IMHO problematične postavke kot so državna uprava, birokratski postopki, ki ne najdajo živcev in kradejo časa samo podjetnikom, popolnoma disfunkcionalno preverjanje izvajanja zakonodaje (inšpekcije, kje ste), nobenega nadzora nad premoženjem posameznikov (in posledično uspevajočo sivo ekonomijo), podjetnikom nenaklonjeno okolje, manjek inovacij, šolski sistem, ki nima stika z realnim svetom... Kdaj se bo pa to urejalo? Na svetega Nikoli dan, verjetno.
Pa ne rečem, da ni fajn, da se v javnih zavodih uredijo plače in transparentnost poslovanja. To je itak ena izmed prioritet. Ampak naj se že enkrat neha vlada ubadat zgolj sama s sabo in pogleda še izven svojih prostorov - zna biti, da ji videno ne bo preveč povšeči.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

kopernik ::

IgorGrozni, kaj naj si mislimo o tvojem prispevku glede profesorjev na fakultetah ? A niso ravno univerze nekakšni nosilci znanja in razvoja (poleg gospodarstva) ? Kdo pa bo svetoval politikom, če ne tisti, ki se profesionalno ukvarjajo s področjem ?

Volk| ::

nekoč so se kmetje bunili ko so pobirali desetino(10%), danes pa plačujemo tretjino ali pa še več državi!
tedaj so se upirali za to bogo desetino, zdaj ste pa lepo pridni državljani ki plačujete vse kar vam povejo!
eh....

jype ::

No, ja, malo off-topic, pa vseeno: tistih 10% je bilo odmerjenih izjemno strokovno, tako da ne vem, ce niso kmetom pobrali vsega, cesar niso nujno potrebovali za prezivetje, vsaj v veliki vecini primerov.

Drzavi nikakor ne placujemo tretjino ali se vec. Moje podjetje drzavi placa vsaj 60% vseh sredstev, ki jih nameni za osebne dohodke zaposlenih, malo manj pa je obdavcen dobicek. Ker nisem noben strokovnjak za davcno svetovanje, vrzem drzavi verjetno precej vec, kot bi bilo nujno potrebno, vendar zasluzim vec, ce se ukvarjam s svojim delom, namesto z gruntanjem, kako naj okoli prinesem drzavo pri davkih. Seveda bi mi enotna davcna stopnja olajsala racunanje, nisem pa preprican, ce ima res v povprecju pozitiven ucinek na celotno drzavo.

DavidJ ::

>> nekoč so se kmetje bunili ko so pobirali desetino(10%), danes pa plačujemo tretjino ali pa še več državi!

No, tale je pa žlahtna! Tistih 10% je pobral cerkveni gospod, zemljiški pa je vzel malodane toliko kot mu je bilo po volji.
"Do, or do not. There is no 'try'. "
- Yoda ('The Empire Strikes Back')

Thomas ::

Večina jih ni preživela niti, če so dobili še mau zraven.

Pridelali so komaj, komaj toliko, da jim niso pomrli kar vsi otroci. Večina jih je.

Get real!

Volk| ::

hja, saj crkujemo počasi! ali kdo ne?:D
siccer pa...v vsaki večji državi imajo isti parlament kot mi, pa vendar imajo po milijone in miljone prebivalcev...dosti več dnara kod pa od ubogih dveh miljonov! pa še naša država je rasipna!
sram me je da sem slovenec! zlati časi komunizma....

no, zdaj pa udrihajte po meni:D :P

hermes ::

V lanskem letu je zaostajanje rasti odkupnih cen kmetijskih proizvodov za rastjo inflacije nadomestila rast subvencij. Kmetijski dohodek, ki vključuje tudi subvencije, se je lani povečal za 19,5 odstotka, obseg kmetijske pridelave se je povečal za 11,7 odstotka.

Poleg tega da EU namenja skoraj polovica budgeta za kmetijske pomoči in subvencije. Mislim da se nimajo kej za pritoževat.

Thomas ::

> v vsaki večji državi imajo isti parlament kot mi, pa vendar imajo po milijone in miljone prebivalcev...dosti več dnara kod pa od ubogih dveh miljonov!

Pršparaj 2 milijardi letno za parlament! To bo fajn, ko bomo spet imeli warlorde tipa Tito.




> zlati časi komunizma....

A se ti norca delaš? A norce briješ? A se zajebavaš?

Resno te vprašam!

IgorGrozni ::

borchi:
Na kratko: Če ekonomist preden izjavi/izumi neko teorijo, ne naredi number crunchinga, ....bluzi. Saj verjetno tudi sam veš, da je za globoko razumevanje (kar se pričakuje od S.S) potrebno, da sami ocenijo ˝številke˝.

Bole in ekonometriki( ...drugi...) pa jim, v skladu z njihovim dosedanjim delom in njihovim naukom ( Keynes, Samuelson,...neokeynes in ekonomsko ˝znanostjo˝, ki je bolj post mortem, kot predikcijska, IMO) lahko svetuje le enako, kot prej. Konzervativnost, konzervativnost,....
Kapital je bolj plašen in hitrejši kot zajec.>:D

LP.IgorGrozni

borchi ::

za globoko razumevanje (kar se pričakuje od S.S) potrebno, da sami ocenijo ˝številke˝.

sej mićo je ocenu številko. davčna stopnja nekje-cirka-približno-okrog 20 do 30 posto. pa ga nekateri še vedno resno jemljejo. :\
l'jga

Volk| ::

Thomas:
Hehe, presodi sam ali sem resen ali ne!
saj si dovolj star:D

Thomas ::

Presodil sem. Nisi.

Kako resno jemati die hard komije in/ali nacije? Resno zagotovo ne.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Thomas ()

rh^ ::

Damijan je danes povedal da naj bi stopnja davka znašala 19 ali 20%. Nevem zakaj so tako zelo skrivnostni z rezultati "študije" (al karkoli so vem času delali).

hermes ::

_MiKeNi_ Damian bo javnosti rezultate študije predstavil naslednji teden. Povedal je samo da predlagajo enoten DDV ter olajšave za ljudi z nizkim dohodkom (ker se bo hrana podražila, večina dohodka pa te ljudje namenijo prehrani).

rh^ ::

Jah hrana se vrjetno sploh ne bo podražila oz. naj se ne bi. Razlogi? Večja konkurenca, več denarja ostane podjetjem (manj dajo za bruto bruto plačo), itd.
Kar sem hotel rečt, je da cel ta čas javnost niso nič obveščali o ugotovitvah, ki so jih dobili s to študijo, z obiskom na Slovaškem ...

hermes ::

O tem koliko so jo sploh lahko obveščali je stvar daljše diskasije..pač kolikor so medijo pokazali zanimanja in prinas je logično da je niso, saj se je take ideja najlažje znebiti tako, da o njej ne pišeš. Obisk na Slovaškem je pač pokazal da stvar deluja tudi v praski, kar pomeneni da so naprostniki ostali še brez zadnjega krhkega argumenat...tole sm najdu Mrki

rh^ ::

To sem tudi že prebral. Sicer se z opisom Bratislave žal ne morem strinjat, sam sem videl na lastne oči kako je tam. No počakal bom Damiana da pokaže svoje karte in videli bomo. Upam da ne bo sredni sloj na uradu s to reformo, ker čene bomo šli lih v napačno smer kot bi sicer.

borchi ::

O tem koliko so jo sploh lahko obveščali je stvar daljše diskasije..pač kolikor so medijo pokazali zanimanja in prinas je logično da je niso, saj se je take ideja najlažje znebiti tako, da o njej ne pišeš.

se zajebavaš? flat rate je bil v medijih skoz! sploh če upoštevaš, da je to stvar, ki je ni blo za pričakovat še vsaj 4 leta!!!

če pa si samo hotu namignat, da so naši mediji komunistični, pa maš za to eno drugo temo.
l'jga

borchi ::

zdele gledam tarčo (al kaj je že to).

sindikaliste bi morali zapret u ene take temne lukne!

ne, še bolš, vse tiste, ki so člani sindikatov!
l'jga

Ziga Dolhar ::

Sej res, Trenja ... gremo gledat :).
https://dolhar.si/

rh^ ::

Kr zanimiva trenja ... jaz sem rekel kako je na Slovaškem in so to tudi dejansko pokazali. Vendar kot so tudi predstavniki strateškega sveta povedali ne bo to noben Slovaški sistem, ampak Slovenski sistem.
Drugo kar mi zdaj trenutno pade na misel je kako Rebolj (sindikati..) je za paket reform in da se vse speljejo hkrati. Pa to bi ljudi pobralo. Že LDSova reofrma o dohodnini je veliko ljudi spravla s tira, če bi pa isto časno recimo 1.1.07 speljali davčno, socialno in še nevem kakšno možno reformo .. hm nevem če bi šlo. Postopoma pa vendar je pa res, da bi si morale te reforme kar hitro slediti ena drugi.

Sc0ut ::

Samo nekaj mi ni jasno, vsi produkti bodo imeli potem 20% davek, a neto plača pa bo seveda enaka. Firma bo seveda dama manj za delavca, ampak zakaj jebemti nemre met pol delavec vsaj 50ksit večjo plačo, če pa naj bi bila razlika v bruto plači (zdaj - pol)kar 4000eu. Ma res mora spet navadn delavec najebat.
1231 v3, Z97 A, 16GB ram 1600mhz, 3070 RTX, HX850

rh^ ::

Dober članek je danes od Mićota v financah.

Ziga Dolhar ::

Enivej, tisti prispevek okoli 21:00 s Slovaške si zasluži nagrado.

Neprestano "gromke" besede novinarke, v ozadju srhljivkasta glasba, na sliki neprestano zarjaveli tramvaji.

Kogar po tem niso uspeli prepričati Proti enotni davčni stopnji -- smo brezčutne svinje. Lesley Stahl bi se lahko marsičesa naučila.
https://dolhar.si/

rh^ ::

Še dobro Žiga da se ti spoznaš in veš kakšen je dejanski predlog. Eh, nima smisla.

WarpedGone ::

ScOut:

netto bo ostal nespremenjen. To velja za samo uvedbo, za moment ko se bojo stvari spremenile. Je pravilo kako naračunat novo stanje. Kako preit iz trenutka T v trenutek T + 1.

Ne pomeni to zamrznitev plač. V firmah se pričakuje da bo ostalo več denarja. To ne bo takoj čez noč, to se bo začelo poznat tko, čez par mesecev, leto. Kaj bojo firme naredile s tem denarjem pa je odvino čist samo od njih. Al čist vse namenijo za višje plače al pa čist vse namenijo za talanje dividend al pa čist vse vložijo v razvoj. Odločitve bojo različne ampak večina bo verjetno storila vse troje v različnih razmerjih. Noben ekstrem teh treh dimenzijah ni optimalen na daljši rok.
Zbogom in hvala za vse ribe

IgorGrozni ::

Malo štetja na prste: ;)

(Podatki iz poročila davčne uprave za leto 2003, Delo, prejšnja sobota).
Od 355 milja. SIT zbrane dohodnine, je 1,8 % Slovencev prispevalo delež 23,20 % zbrane dohodnine.
V primeru FTR bo teh 1,8 % Slovencev vplačalo cca. 4 % v dohodninski žakelj, tako jim bo ostalo za potrošnjo.(cca. 60-65 milja.) več.
To pa je številka podobne velikosti (70 milja.)kot jo omenjajo člani SS ( isto Delo..).

Torej je po nadaljnem štetju na prste mogoče ugotoviti, da bo z FTR zmanjšano dohodninsko obdavčenje cca. 5 % Slovencev, ostali bodo pri dohodnini obdavčeni enako:\ , preko plačila večjega DDV za nujne življenske potrebščine pa bodo posredno dodatno, nedohodninsko obdavčeni za 70-115 milja.(S.S).

Torej se bodo davki (dohodnina in ddv) za 95 % državljanov povečali, za (70-115 milja. = t.j.za cca. 4-5 %)
Sorazmerno z njih dohodki, se bodo najbolj povečali davki za najrevnejše, potem pa navzgor, mladi z družinami, mladi kar tako, nižji srednji sloj , srednji.....VI,.... he,he,he:D ...

Pravzaprav bo 95 % Slovencev ˝ vplačalo˝ v dodaten sklad potrošnje (70 milja.) teh 5 % Slovencev.
IMO bo za teh 5 % investirala njih podjetja,.... kar jim bo ostalo dohodnine od FTR reforme, bo kvečjemu, v najboljšem primeru namenjeno pasivnemu vlaganju na ˝rentnih˝trgih.



Ste vsi tisti, ki zagovarjate brezpogojno davčno reformo po predlogu SS res prepričani, da boste prišli v tistih 5 % Slovencev ?..... , ker če še niste tam,... ste mogoče že za vedno prepozni.:)

LP:IgorGrozni

WarpedGone ::

Zavedam se, da če ostane tako kot je, bomo čez eno leto VSI precej na slabšem kot smo sedaj.

Ja, nekater bomo plačal več davkov. Direktorji ne bodo več kupoval subvencioniran kruh.
Prav tako kot reveži ne. S tem da bo socialna še vedno pomagala revežem.

Davčna reforma je le del vseh sprememb, ki jih je treba narest. Sama zase pade.
Zbogom in hvala za vse ribe

Daedalus ::

Točno tako. Itak mora priti skupaj z davno sveženj reform, drugače ne bo nič. Me pa zanima, čisto primerjalno, ker nisem ekonomist - v čem (za nasprotnike reform) je današnje stanje dolgoročno gledano boljše (s stališča gospodarskega okolja) od onega, ki bi ga naj vpeljala davčna reforma? Naj nekdo, ki ima malo več pojma od moje malenkosti (zaradi učenja nimam časa raziskovati) naredi malo primerjave - zdaj - potem. Tale od Igorja je čisto lepa - fali pa domnevna davčna razbremenitev plač in gospodarstva... Ajde, eno "globalno analizo" - če ma kdo dovolj znanja s tega področja.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

rh^ ::

Torej je po nadaljnem štetju na prste mogoče ugotoviti, da bo z FTR zmanjšano dohodninsko obdavčenje cca. 5 % Slovencev, ostali bodo pri dohodnini obdavčeni enako:\ ...


Kako pa si prišel do tega? Ker več kot 20% dohodnine plača nekdo ki zasluži 2.000.000 SIT na leto in ne vrjamem da je takih v SLO samo 5%.

Za delat "globalne" analize pa pomojem nima noben časa in dostopa do določenih podatkov. Je pa bilo veliko povedanega v tej temi in vrjetno zadostuje.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: rh^ ()

IgorGrozni ::

Ehm..., 1,8 % je plačalo 83 milja. dohodnine, pri povprečni stopnji 50 %, torej so imeli 164 milja. dohodkov, 20 % od 164 milja. je 33 milja.. Razlika je 50 milja.

Do 70 milja. manjka 20 milja. Zato sem dodal še 3,2 % (+- 1 %) teh pod vrhom, ki bodo nabrali naslednjih 20 milja. odpustkov, ostali so bolj ali manj na istem.

In sem potrošil, na prste prešteto, 70 miljard olajšav, toliko kot jih je omenil SS.

Zdaj pa, ali so moji prsti predebeli, kar lahko preverite sami, ali nekdo laže, ko pravi, da bo samo 70 milja.˝odpuščene˝dohodnine, laže, ko pravi, da bo vsem (predvsem najštevilnejšemu srednjemu razredu, ..he,he..) tudi ˝odpuščeno˝nekaj davkov, ali pa so nesposobni vsaj približno te številke izračunati.:\


Če upoštevaš več zbrane dohodnine(2005), večji delež 1,8 % v tej dododnini, dobiš še bolj zabavna razmerja.8-)
Če ugotoviš, da zajame ˝odpustek˝več ljudi(npr.15 %), se jim pa toliko bolj poveča DDV. In še vedno je samo 15 % srečnih davkoplačevalcev in ne spremeni dejstva, da dohodninska davčna reforma v predlagani obliki ne pripomore k učinkovitejšemo razvoju.
Le razkrojila bo socialni sporazum, ki je v to obliko zrastel, da ne rečem:D, evolutivno.
Slovenska družba ni bolnik, ki potrebuje refibrilacijo, lahko pa jo z ˝elektrošoki ˝ ubijemo.
Olajšave gospodarstvu=podjetjem bodo nedvomno koristile, vendar lahko uničimo najpomebnejše resurse tega gospodarstvu, ljudi, če ne bomo pazljivi.

Zakaj bomo tvegali ? Zato, da bomo imeli ˝tudžmansko ˝elito, stanje iz 19 stoletja ??

Hmm.

LP.IgorGrozni

vasquez ::

Dvomim, da je pri nas FTR sploh možno uvesti, večina ljudi še vedno živi v socializmu. Večjo podporo bi dobil predlog, da se vsem izenačijo plače. Glavno, da sosedu crkne krava.

Globalizacija je tu in slovensko klasično industrijo bo v nekaj letih pobralo. Tisti, ki ustvarijo največ dodatne vrednosti se bodo počasi začeli seliti v tujino. Tujih investicij ne bo. Potem pa bo tistih 4% dražja hrana izgledala prekleto dobra alternativa.

rh^ ::

Enotna davčna stopnja je lahko le rešitev. Čisto enostavno bi bilo če bi recimo za začetek ukinili en bruto od plač.
Velik plus enotne davčne stopnje pa je, da spodbuja tudi tiste, ki več zaslužijo da delajo še več. Če ti država vzame več kot 50% od tega kar si zaslužil je to preveč destimulativno in bodo beg možganov še večji. Problem pa je da ravno taki ljudje ustvarjajo nova delovna mesta, proizvode z najvišjo dodano vrednostjo, itd.

IgorGrozni ::

Mimogrede, z dohodninskimi odpustki bi najbolj ˝spodbujali˝ 22/100 notarjev (top 100 na doh.lestvici plačnikov), odvetnike, arhitekte, dizajnerje, finančnike, in seveda tudi nekaj predsednikov uprav, Krka, Lek, Laško, Gorenje, ;) ipd.
V prihodnje bo verjetno manj notarjev:)) , pričakujem pa več stanovskih kolegov Bručana. Zdravnikov.

Gospodarstveniki v ˝zanimivih˝podjetjih itak večajo delež kapitala v podjetjih, teh ljudi in njih vlaganj pa ne stimuliraš z povečevanjem njihovega potrošnega denarja.
Podjetja, ne zgoraj omenjeni posamezniki, so tudi edina, ki so sposobna logistično in po obsegu vlagati v kapitalsko intenzivno, ˝zanimivo˝ visoko tehnologijo.

Brez vzpona gospodarstva bi bila tale reforma pravi milostni strel za Slovenijo. In prav povezave med predvidenimi ukrepi ( predvsem dohodninsko reformo) in vzponom gospodarstva ni SS nič ˝number crunch˝-al.
Nič, razen meglenih, umetniških, deklarativnih napovedi.

Post mortem number crunch pa vam naredim .....1-2-3,.. Luna v Merkurju, ...škorpijon v ascendu.....celo jaz:\ ....ali pa ... mesar.

Lp.IgorGrozni

BTW, sam ne vidim prav trdne povezave med več dela in večjim zaslužkom. Ja, v samostojnih poklicih(zgoraj) in v delovno intenzivnih dejavnostih. Le ti pa ne bodo kaj veliko pomagali pri take off-u gospodarstva.
Povezavo med več ˝pametnega˝dela in zaslužkom, to pa ja !

WarpedGone ::

Igor:

vsem naštetim 'bogatašem' se bo bo bruto plača znižala, tko da jim nižji davek ne bo ničesar dodatnega navrgel.

Notarji so pa posebna zgodba, Delo že jamra kako populistično se nova oblast spravlja na te uboge reveže ki komaj preživijo iz mesca v mesec...
Zbogom in hvala za vse ribe

rh^ ::

BTW, sam ne vidim prav trdne povezave med več dela in večjim zaslužkom. Ja, v samostojnih poklicih(zgoraj) in v delovno intenzivnih dejavnostih. Le ti pa ne bodo kaj veliko pomagali pri take off-u gospodarstva.


Glede na to kar si napisal predvidevam da nisi ekonomist, ali pač.
A ni čisto logično, da če več delaš več zaslužiš? Tisti, ki sedijo v eni večji firmi in 8ur se hladijo pod klimo tega ne vejo. Razni managerji, podjetniki, inovatorji, ki delajo pa noč in dan vejo kako je, če delaš ti skoraj cele dneve in potem ti država vzame več kot 50% od tega kar si zaslužil. Če to ni destimulativno ... In problem je ravno v tem, da višje izobraženi npr. kak tehnološki inžinir, ki bi lahko s svojim inovacijami nevem kaj vse naredil je najbolj obdavčen in zato beži v tujino.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: rh^ ()

IgorGrozni ::

WarpedOne: Zakaj se jim bo brt. plača znižala (namreč ljudem v samostojnih, s.p. poklicih) ??

Lp.IgorGrozni

WarpedGone ::

Direktrorji firm, ki si jih naštel, niso samozaposleni temveč zaposleni. Imajo pogodbo z lasntikom in tem se bo bruto ustrezno znižal, da bo neto ostal enak.

Ne mešat zram samozaposlene. Sicer pa, kaj je narobe s tem da privatnikom država pobere mal manjši del profita?
Zbogom in hvala za vse ribe

IgorGrozni ::

MiKeNi:

Če sem sposoben in izobražen in pameten, mi ni potrebno delati noč in dan...ker je kvaliteta mojih odločitev, to pa je jedro podjetništva in menagerstva (zaslužka), ta kvaliteta odvisna od mojega dobrega, zdravega(tudi socialnega) počutja...ki pa je nikakvo ob več kot 8 urah dela.
Če delam več od tega, pameten zagotovo nisem...

Kvantiteta je po mojem prepričanju, namenjena del.intenzivnim dejavnostim, pri ˝intelektualnih˝poklicih, ki so primerjalno dovolj plačani in imajo tudi drugačne zahteve, pa je prekomerno delo izraz nesposobnosti za team work, delegiranje, zaupanje ..(osnova sedanje produkcije) in pa ..pohlepu kot mašilu smisla življenja
Tale protestansko-katoliška: Ora et labora je za sedanji čas 21.stol. malo.... passe.

To me spomne na p/p naših transhumanistov(TH). Jaz ga poizkušam optimirati.>:D

But that's just me...:D

LP.IgorGrozni

Zgodovina sprememb…

WarpedGone ::

Glede kvanitete/kvalitete maš deloma prav. Problem je da niso vsi sposobni enako kvalitetnih odločitev in idej. In ljudje, ki so sposobni bolj kvalitetnih idej so za naše gospodarstvo bistveno dražji kot za sosede žez mejo.

Posluš mal kaj pravijo privatniki. Visoko kvalificiran kader je pri nas dražji kot zunaj. Itak da gre talent ven. Ker zunaj si gospodarstvo lahko privošči da ga dobro plača. Pri nas on sam dobi manj kot zunaj, čeprav firma sama zanj nameni več. Ni osnovnih pogojev za konkurenčnost.
Zbogom in hvala za vse ribe

rh^ ::

Grozni:
vrjetno se vidi, da imaš ti to samo v glavi kot teorijo. V praksi je drugače, samo to boš mogu na svoji koži ugotovit. Kar se intelektualnih poklicev tiče, jih je malo in če boš ti dobil takega da boš 8ur neki na "razmišljal" in boš potem mel cel dan frej in se ne boš nič več obremenjeval z delom in podobne fintice ...
Pa pomojem ti nisi dojel bistva. Več delat ne pomeni, da ti dejansko delaš več ur, ampak da ti več zaslužiš. Torej če ti več zaslužiš in dobiš recimo miljon mesečno ti država pobere več kot 50%. Zdaj pa mi povej, če si ti pripravljen toliko delat, da ti država toliko pobere, ker vrjetno 8ur nevem kakšnega intelektualnega joba ne bo dovolj. Tisti, ki toliko zaslužijo oz. imajo take plače vrjetno ne delajo več kot 8ur na dan, ampak so zato toliko plačani ker nosijo veliko odgovornost in to nate vpliva tudi v prostem času.

IgorGrozni ::

Mikeni: Že 12 let/8h. Menager ali podjetnik. Z zaslužkom sem zadovoljen.8-)

Pa tvoja praksa ?;)

LP.IgroGrozni
1 2
3
4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Enotna davčna stopnja - edina rešitev

Oddelek: Problemi človeštva
466018 (4986) Pyr0Beast
»

Reforme na mizi (strani: 1 2 3 414 15 16 17 )

Oddelek: Problemi človeštva
81835516 (22626) Thomas
»

Osnovnošolska matematika (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
526035 (4820) klemen22
»

Ali Slovenija potrebuje novo stranko? (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Problemi človeštva
31018052 (14583) gzibret
»

Se za enotno 20% davčno stopnjo ali ne? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
1178087 (6047) Pyr0Beast

Več podobnih tem