» »

Plazma ali LCD televizor?

Plazma ali LCD televizor?

««
35 / 154
»»

TRIROG ::

@kek ... kar se tiče odsevov naj te pri 730 nič ne bo strah ... antirefleksni premaz opravlja svoje delo ODLIČNO! ostalo pa ... lahko samo z presežniki opisujem ... res ... 100€ več dobiš boljši zvok, PiP itn ... se splača ...

slika je perfektna ... sam sem videl ene par lcdjev in zamerili so se mi samo zaradi posterizacije in neživljenskih barv obrazov ... drugače bi imel verjetno toshibico ...

samsung se sicer priporoča C91 ... ker nima antirefleksnega premaza, in neke superplus ultra korekcije slike ki so jo popluvali do amena in jo ima Q91/92(gre za isti tv za različne trge)... podpira sicer tudi PiP ampak malo bolj čudno ... meni je bla to alternativa 730E ampak sem jo kot možnost zavrgel predvsem zaradi tega ker je PiP delal samo z HDMI in enim ali PC in enim od vhodov ... ne pa npr TV in AV1

s1e2x3y ::

Kar nekaj modelov plazm sem pregledal, kar nekaj foruma prebral, pa še ne najdem enega podatka.
Kakšna je v praksi razlika med resolucijama 1024 x 768 in 1365 x 768 ?

P.S.
Kaj menite o Pioneer PDP-428XD?

_obby ::

Kolega prodaja Pioneer 4280XD, novo, za zelo dobro ceno, ker namerava nabavit 50?. Ce koga zanima kaj vec, naj pise meni na ZS.

http://www.pioneer.eu/eur/products/PDP-...

Sam bom po dolgih razmisljanjih kaj kupit vendarle nabavil Panasonic TH-42PV70, ker jo imam moznost dobit pod 1000 eur.

s1e2x3y ::

Oooo... A bi ti to možnost delil še s kom? Se priporočam na ZS.

bravissimo ::

Kek
imam toshibo c3502p in se zadovoljen v vseh pogledih
lp

toplakd ::

@bravissimo: Kakšna je razlika med C3502 in C3500.


Jaz mam 42C3500 in sem več kot zadovoljen. Za ta denar bomba.

Lp, Dejan

mzidy ::

Tudi sam bom verjetno menjal sedanji Gorenje LCDTV 32" za nekaj večjega; drugače sem zadovoljen, samo je slika še pa še ratala premajhna. Vedno več gledam DVD, ampak veliko je še DivX materiala pa me zanima, če bo gledljivo na razdalji 2m s Toshibo 42C3500P LCD?
Redko gledam SiOL TV, imam pa tudi X360.
LP

toplakd ::

@mzidy Sam imam 42c3500. Če je divx dober, ga lahko brez problema gledaš z 2 metrov. X360 je na 2m super.

PireCrompir ::

Starši so me prosili, da jim izberem 37" TV, plazmo ali LCD. Sam se bolj nagibam k plazmi, ker sem izredno zadovoljen s svojim LG 42PC3R (isti panel kot lanska EISA plazma leta 42PC1RR) in se mi zdi, da so navadni TV programi (kabelska) bistveno boljši kot na LCD. Tudo starši gledajo skoraj izključno TV programe (na navadni, ne-digitalni kabelski), občasno kakšen DVD (na ne-upscaling playerju).

Mi lahko svetujete, kaj je trenutno dobra izbira 37" TV-ja? Dobiti se mora pri nas, to je pogoj. Med LCD-ji sem malo gledal LG 37LC55, tudi cena je ugodna, med plazmami, ki so trenutno na voljo, pa sem malo zgubljen. Prosim za pomoč in nasvete! Kot rečeno, predvsem bi mi bila pomembna kvaliteta slike navadnih, kabelskih TV programov. Aja, cena bi se naj gibala nekje do okrog 1000 EUR.

Hvala in LP
-- PireCrompir

K_PAX ::

hello,
jst bi rad informacijo, s katerim kablom je bolje da povežem LCD in PC, glede na to da rabim 10m kabla in da ne bi izgubil na kvaliteti slike
ali: s-video +avdio
ali: dvi- hdmi + avdio
Je pa seveda v teh dveh variantah tudi precejšna razlika v ceni.
lep pozdrav

frenk222 ::

Živjo

Jutri bo izvršen nakup novga tv-ja
Nism še najbol odločen kateri model bo izbran. Verjetno sony kdl-s3000
Verjetno je najbolpa izbira za navadni kabelski signal.
Bom si jih pa seveda še brej vse ogledu v bigbangu.

Mogoč pride do kakšne spremembe:)
Kupu jo bom pa seveda v media marketu.
Če im še kdo kašno mnenje je dobrodošlo.

lp

Guardian ::

Kupuje se "low budget" LCD TV... izbira velika in težavna, zato je vsakršno priporočilo dobrodošlo.

SAMSUNG LCD TV LE-32S62 B
SAMSUNG LCD TV LE-32S81 B
SAMSUNG LCD TV SM 320P
SAMSUNG LCD TV LE 32M61
SAMSUNG LCD TV LE-32S86 BD
SAMSUNG LCD TV LE-32R32 B
SAMSUNG LCD TV LE 32R72B
LG LCD TV 32LC41
LG LCD TV 32LC45
LG LCD TV 32LC55
LG LCD TV 32LC3R
LG LCD TV 32LC56
PHILIPS LCD TV 32 PFL 3312

...nekaj pač v tem rangu - največ slike za najmanj denarja. :)

HVALA, LP!

coffeetime12 ::

@K_PAX-->Jaz imam povezan PC v povezavi s dvi- hdmi + avdio na LCD s 10m kablom in ne vidim nobene izgube.

K_PAX ::

cofee hvala za odgovor,
sicer sem mislil če je kakšna razlika med omenjenima dvema (s-video in dvi-hdmi), ali kdo ve , če je kakšna razlika v kvaliteti slike.

lp

coffeetime12 ::

@K_PAX-->Dvi-hdmi je boljše. Če misliš, da to ne drži, potem poskusi še s S-video povezavo. Obenem se po odgovore lahko odpraviš tudi sem.

Zgodovina sprememb…

jakob ::

TRIROG:

V začetku tedna dobim plazmo TH42PX730. Ali mi lahko svetuješ kateri DVD player oz. receiver naj kupim za hišni kino. Gledal bom predvsem DivX. Hvala.

TRIROG ::

@jakob ... čestike k nakupu ...

glede dvd playerja ... sam imam philipsovega 5980 zgolj zaradi črne barve (če bi imel srebrn receiver bil tudi dvd player srebrne barve ... torej 5960) nastavljen je na 720p upscalanje ... kar se mene tiče ... perfektno ...

kar se pa receiverjev tice pa tko ... tuki velja kokr dnarja tok muske ... yamahe so zlo dobre za filme ... pri predvajanju glasbe pa niti ne tok ...

zdej če boš uzeu ksno yamahico komplet z zvočniki in aktivnim subwooferjem /NS 220/ pomojem kr ne morš zgrešit ...

ideja bi bla tut ksn HT komplet kjer je v eni skatli vse od ojacevalca do dvd playerja ... sam men so te reci bl tko tko ... ce si dau tok za TV se stegni se pri zvockinih in receiverju ... se splaca :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: TRIROG ()

toplakd ::

@bravissimo
Kake maš nastavitve za sliko? Pri Toshibi C350x

jaz mam trenutno:
-Backlight: 55
-Contrast: 70
-Brightness: 55
-Color: 45
-Sharpness: +5
-Black Stretch: Off
-MPEG NR: High
-DNR: High
-Color Temperature: Normal

LP, Dejan

malkevich ::

Kupujem za fotra nov TV in me zanim, na kaj je treba bit najbolj pozoren pri nabavi televizorja? Vem da imas neke oznake o kvaliteti zaslona 1080i, 1080p, full HDTV...Torej na kaj moram paziti pri teh stvareh?

Potem je pa se druga stvar. Ne vem kaj bi se mi bolj splacalo. LCD ali plazmo? Plazme so kolikor vem za isti denar vecje, kar je fajn.

Visina cene za televizor pa naj bo priblizno 1000€. Morda mi za ta denar lahko kar svetujete tudi kak televizor.

frenk222 ::

Včeraj sem kupil sony kdl-40S3010
Tv je fenomenaln! Priklopljen na lokalnio kabelski, slika zelo dobra. Veliko nad pričakovanji. Mogoče kdo ve če tv predvaja tudi zvok dvd playerja, ker mi samo hišni kino igra ko gledam dvd. Imam pa samo scart povezavo. Hišni kino pa je star že 2 leti, pravtako sony.
Slika je pa fenomenalna! :P 8-O :P

BlackAdder ::

@PireCrompir

Če bi jaz kupoval, bi izbiral med tema dvema modeloma, kupil pa bi tule
BlackAdder stroke again!

Zgodovina sprememb…

BlackAdder ::

No ja, prva povezava ni v redu - drugi model je PANASONIC TH-37 PV7F
BlackAdder stroke again!

bravissimo ::

Toplak
nastavitve na Toshibi so zanimivo skoraj enake kot pri tebi. malenkost pri contrastu in sharpnes imam drugače ampak zanemarljivo. kot sem opazil je tako najbolje še posebej, ko se gledajo hd vsebine. kar se tiče sd signala je pa itak razlika med programi, eni imajo močnejše eni slabše barve in ostale zadeve tako, da se ne obremenjujem dosti s tem. kakorkoli, sd signal gledan nekje 3,5 do 4 m je vseeno super, vsaj pri meni. imam pa le ps2 tako, da ne vem kako zgleda zadeva na ps3 ali xbox360.
lp

eVro ::

Kupujem LCD TV HD ready. Nagibam se k Sony KDL-40S2510 (2530). Zanimajo me vaša mnenja... kdo ga ima, ga je videl, primerjave, nasveti, mogoče drugo priporočilo.

CO2kie ::

ZDRAVO!
Jst isto kupujem LCD...po 1000pregledanih testih in podobnih sranjih sem se odločil za
Samsung LE37M87BD oz. Samsung LE40M87BD (najbolše za moj cenovni razred).
Kakor vem ste tle dost brihtne buče, tko da bi prosu za vaše mnenje(ma kdo nasvet za boljši nakup?), pa še zanima me kje bi lahko ta TV kupil najceneje(slo,avstrija)?

hvala za vaš odgovor

Tomaz27 ::

K_PAX:

no ti pa jih tudi sekas. Ce je kaksna razlika med s-video in dvi? Hmm let me think. S-video je 1304 let stara povezava, DVI pa 5,.. Verjetno full hd ali hd televizorja ne bos sel priklapljat na ultra nekvalitetno s-video povezavo,.. Edino kar je se kolko tolko znosno je komponentni priklop, pol pa scart. S-video mislim da ima max resolucijo 480i/p,.. Sam imam 10 m dvi-hdmi video kabla in 10 m digital coax. kabla za zvok in vse deluje perfektno,.


frenk: I told ya :). Daj ko bos tolko dalec mi malo napisi svoje nastavitve za Sony3010. Jaz sem zdaj kolko tolko to porihtal pa da malo vidim primerjavo. Ce ma se kdo drug omenjeni model oz kdl3000 lahko tudi napise svoje

tnx

Tomaz

[SkA] ::

eVrO, če se ne motim je to lanski model. Raje vzami S3000, razlika bo občutna, saj je v enem letu razvoj prišel kar daleč.

Simply ::

Jan999
kaj meniš na nakup LG37LF65. Sprejemnik analogni in digitalni, full HD, itd.

trdoreh ::

Simply, kje si ti mene našu?!;) Meni LGji res niso všeč, je pa stvar okusa. Jaz ti svetujem, da si tv pogledaš v živo, če je to možno in sam oceniš sliko.

Lp, Jan

toplakd ::

@jan999 , našel te je zato, ker daješ vtis da si najbolj podkovan :)

pa brez zamere :)

Simply ::

Jan999
niso ti všeč zarad designa al so splošno znani kot manj kvalitetni. Cena za omenjeni tv je btw 960 eur pri mojtv.com.

dmok ::

eVr0, jaz imam Sony KDL 40S2510. Edini review, ki sem ga našel ( KDL-40S2510 review) ni bil preveč vzpodbuden. Ampak jaz ko gledam film ne štejem pikslov in ne analiziram kvalitete slike z lupo v roki. Skratka sem verjetno precej nezahteven gledalec TV in mogoče tudi zato zelo zadovoljen s svojo izbiro. Od posameznih lastnosti pa mi je všeč svetlobni senzor, pa to, da lahko končno gledamo TV tudi podnevi, brez da zastiramo okna.

d.

LapD ::

Evo tudi sam se odločam za nakup novega TVja pa sem se nakako odločil, da je čas za prehod na LCD. Gledal sem nekaj v rangu 1000-1200€ in izbira je kar pestra, kaj je dobro (kvalitetno) je pa že druga zgodba. Trenutno se gleda tv preko kabelske (če je to kaj pomembno), v kratkem dobim na test iptv od siola, da vidim kako se obnese, ampak zaradi programske sheme bom verjetno ostal na kabelski. Zelo rad občasno pogledam dober film ali serijo na dvdju.

Kolikor sem bral imajo tvji vgrajene tunerje, ki pa me pri navadni kabelski ne zanimajo, ali pač? Se splača plačati več za full HD napram HD ready? Koliko je najmanjša sprejemljiva resolucija? Konkretno, gledal sem dva modela LGja 42LF65 vs. 42LC51. Razlika v resoluciji je zelo velika.

Nisem pristaš katerekoli firme, zato mi je vseeno kaj piše na tv, le da se dobi največ za določeno ceno. Kaj bi torej bil best buy lcd tv, velikosti 40-42" za okrog 1100€?

Poleg omenjenih LGjev so zanimivi še:
Panasonic TH42PN73
Samsung LE-40R81B
Sony KDL-40S3000 (ali mogoče 40W2000?)
in pa še Toshiba 42 X3030D

Uglavnem izbire je toliko, da sem se že čisto zgubil:D

trdoreh ::

Simply, mah design mi ne pomeni veliko (mam Sony w serijo!:D ), splošno pa mi LG ni všeč, ker nevem kolko je zanesljiv (elektronika itd.). Mogoče se motim, sam sem pa v živo že videl LG tvje in me niso prepričali. Nevem kako je z novejšimi modeli. Zato ti svetujem, da greš v večji center in malo primerjaš tvje (tudi, če nimajo tvojega modela). Malo primerjaj med samimi izdelovalci (Sony, Panasonic, Samsung itd.), da vidiš splošno kakovost. Npr. pri mojem Sonyu barve vlečejo na rdeče, kar me zeloo moti, nekaterim pa to ustreza.


Lp, Jan

roCkY ::

Pri mojem sonyju S serije 2000 tudi barve zelo zelo vlečejo na rdeče. Zadevo se da odpravit le prek PC.
Na seriji W3000 tega ni. Rdeča (iz PS3 recimo) mi je pri prevzetih nastavitvah (ima tudi korekturo za posamezno barvo) popolnoma OK.

trdoreh ::

roCkY, vem ja, že S3000 serija ima lepe barve, brez te rdeče oz. čisto malo se opazi. Kako pa se da popravit prek računalnika, a s firmware, sam se mi malo čudno zdi?!

Lp, Jan

LapD ::

sej že gledam en cajt po trgovinah pa še nekaj časa bom bom me zanimajo tehnične podrobnosti (razlage) kar sem prej verjetno premalo izpostavil. Torej kolikor sem zastopil resolucija 1.366x768 pixlov omogoča gledanje 720p zapisov v polni kvaliteti medtem ko za 1.024x768 to ne velja? Je res da večji kot je kontrast, lepše, bolj polne barve so ali pa razlike med 15000:1 in 5000:1 oko težko zazna? Glede izhodov je tako ali tako pri vseh podobno. Torej so te številke le marketinška finta in je tako da bo razlike med tvji vsak videl drugače, ali dejansko nekaj pomenijo in moram na katero biti posebej pozoren? Drugače sploh ne bom gledal specifikacij ampak kupil tisto, kar me bo v danem trenutku v živo najbolj prepričalo. In tako se verjetno tudi dela:D

toplakd ::

moj tv ma kontrast 4000:1, mam pa ga nastavljenega na 70 od 100

eVro ::

Mene pa zanima sodba Sony KDL-40S2510 (2530) vs. Philips 42 PFL 5332.

KDL-40S3000 žal ne pride v poštev, ker ni nobene trgovine v Lj ali okolici, ki bi ga imela.

trdoreh ::

KDL-40S3000 žal ne pride v poštev, ker ni nobene trgovine v Lj ali okolici, ki bi ga imela.
Kako da ne, maš MM!


Lp, Jan

roCkY ::

Ups! Jan999 sem bil premalo jasen:'( . Sem mislil le s sliko iz PC. Pač malo pofiltrirat barve in rdečo ustrezno zmanšat. Za kakšne nadgradnje SW v TV pa nisem slišal, da bi obstajali. Nebi pa bilo napačno povprašat.

trdoreh ::

Žal ne obstaja!;(( se pa pri meni tudi prek PC povezave nič ne spremeni.

Lp, Jan

Matheeew ::

Živjo.

Sam se že par mescev pripravljam na nakup LCD. Sicer samo 26,27 inčnega [vem, bolj pametno bi bilo večjega].

Sam sem se zapičil v določene specifikacije, ki naj bi jih dober TV imel. Našel sem jih na nekem forumu, katerega link je postal Jan a ga žal ne najdem več.

Po spominu pa naj bi bile:
Vidni kot: 176°+
Svetilnost: 500
Kontrastno razmerje: 1200:1

Težava je, da so vsi 26,27" LCD-ji, ki imajo take ali boljše specifikacije precej dragi (cca. 700 €)

Mi lahko kdo priporoča kakšen cenejši TV s takimi ali podobnimi specifikacijami oz. kaj od navedeih specifikacij ne bom zelo pogrešal.

Še nekaj podatkov:
- TV bom potreboval za IP TV in XBox 360
- oddaljenost od TV-ja je 2-3m
- TV nucam predvsem zvečer, ponoči.

Hvala!

SasoS ::

Pomoje...probaj vzeti 32". Na specifikacije na papirju pa se ne oziraj preveč, raje tv preveri v živo.

ales44 ::

najprej hvala predvsem TRIROG-u in Scarface-u za mnenja na tem forumu.

Trenutno imam doma imam kabelsko preko UPC Telemacha in IP TV preko T2-ja.Spremljam ju preko CTR-ja.
Optika je do bajte speljana pred kratkim (ampak od Siol-a) tako da je trenutno kabelski program Telemacha videt precej boljši od T2-ja (ki ima pa zato 160 programov)

Čisto se me nakurili za nakup Plazme in kot že večkrat omenjeno na tem forumu se odločam za nakup:
PANASONIC TH 42PV71F
PANASONIC TH 42PN73
PANASONIC TH 42PX730

vem kaj so razlike med njimi (hvala TRIROG) in najrajš bi vzel PX730 E
pa je PROBLEM: rok dobave prek MM-ja šele po novem letu in tega TV-ja nikjer drugje nisem zasledil.

Hkrati me je pa (kljub temu, da sem vse 2 x prebral) zmedlo to, da je PN73-trenutno cenejši (1.080) od PV71 (1.160).
Hkrati so mi iz T2-ja včeraj sporočili, da njihove optike pri nas sigurno še nekaj časa ne bo.

0. Zanima me, če kdo ve, kje bi se dalo dobit PANASONIC TH 42PX730
1. Zanima me, če se mi sploh splača kupit plazmo (najbolj me prepričajo barve), če pa ne bom imel optike (vsaj od t2-ja nekaj časa ?
2. Če vzamemo v zakup, da ne bi čakal do novega leta da dobim px730 me zanima ali je tehnično vseeno ali vzamem PV 71 ali PN73 (ki ima ima DVB-T tuner s profilom za MPEG4) glede na moje teh. pogoje.
3. Zraven bi vzel domači kino nagrajen z EISA - Philips HTS8100. Kakšno mnenje. Nimam veliko placa v sobi za postavlčjkati zvočnike. kakšno mnenje uporabnika?
4. kako bi se dalo to z daljinci rešit (že zdaj jih mam 3: za crt TV, DVD player, IP TV)

Dobrodošli vsi drugi nasveti...

hawk123 ::

Zdravo fantje.
Že nekaj časa spremljam to debato o LCD in PLAZMA televizorjih, ker sam že dva meseca nakupujem TV vendar ciljam na LCD zaradi montaže na steno in ker moj sedanji televizor sveti skoraj kar cel dan, in PLAZMA seveda porabi od 200W 82cm pa tja do 400W 107cm in še več je to seveda zame neekonomično, sedaj imam CRT 82cm poraba 65W izmerjena poraba, PLAZMA pa je še zelo občutljuva je na tresljaje. Pustimo zdaj skratka LCD je ok vse živo sem že prebral, videl v živo in se nekako odločam za SONY med 32" in 37" zato SPRAŠUJEM VAS KI STE ŽE NEKAJ IZKUSILI DOMA ME ZANIMA:

kaj kupiti:

HD ali FULL HD (cena ni pomembna) GLEDANJE: TV-80%, Divx preko računalnika-10%, DVD-10%
Katero velikost (gledanje razdalja 2-2,5m)
Kako se zadeva obnese pri priklopu npr. na prenosnik preko D-sub (največja resolucija 1024x768) in če se da normalno delati npr. brskati po spletu skratka če je enaka kvaliteta slike kot pri monitorju (je resolucije 1024x768) ker iz prakse vem za LCD monitorje, če ni signal enake resolucije poslan na monitor kot je maximalna resolucija monitorja je slika popačena oz. ni čista. ALI to enako velja za LCD TV?

Hvala, če je kdo kos temu kupu vprašanj.

Tomaz27 ::

sony nima 37 modelov,.

roCkY ::

Če finance niso omejitev glej Sony 40X3500. Boš zadovoljen za en čas, tudi ko se bo struktura gledanih vsebin menjala.

Slika iz prenosnika je popolnoma OK neglede na resolucijo. Vsaj na mojem 46W3000. Prenosnik ti verjetno podpira 1920*1080 za sekundarni ekran. Če boš kupol TV, ki na "PC"vhodu podpira to ločljivost dobiš res veliko namizje.

Scarface ::

ales44:

1.) če nimaš presvetle sobe in ti PIP ni preveč pomemben lahko komot kupiš PANASONIC TH 42PN73 ali 71.... js še nisem videl odseva, čeprav jo imam postavljeno nasproti balkonskih vrat in okna... bomo videli poleti....

2.) Kar se tiče daljincev pa je edina možnost, da kupiš tudi PANASONIC domači kino in uporabiš VIERA link.. imaš enga daljinca za vse....

3.) Zakaj ne prešaltaš na Siol? Sem bil v isti situaciji in ugotovil, da me pride optika 20/20 v kompletu TRIO pri Siolu ceneje kot 1/1 M linija pri T-2 s telefonom in Telemach kabelsko....občutno ceneje... vezava 1 leto.... pa 4 mesece brezplačno...nisem dolgo razmišlju...
Been there, done that....

ales44 ::

Hvala za odgovore vsem.

1. Nimam preveč svetle sobe in PIP mi ni tako pomemben. sem pa s tipom iz PCgiga.si govoril in mi danes sporoči, če mi 730 lahko prej zrihta.
2. Fora je v tem , da mam DVD player Philips DVD+VCR combo DVP 3100V in najborž bo boljša možnost univerzalc
3. Sem v resni dilemi, da bi prešaltal na Siol, če bojo kmal priklopili. Zgubim sicer cca 100 programov (večine jih itak ne gledam), dobim pa boljšo povezavo.
Še posebej zanimivi so mi 3 programi, ki jih T-2 sicer ne ponuja (History, Explorer in 1001)
Bom še dobr premislil.

Kar se pa tiče spremljanja HD TV programov mi je pa iz t-2 ja mi je serviser rekel, da če jih hočem (T-2 jim ima trenutno cca ene 10) rabim (poleg HD-TV-ja seveda) met optiko s povezavo vjaj 30Mb/s.
tako da Full HD ja sigurno ne mislim kupit, ker bom na TV-ju večinoma itak gledal pnavadne programe preko kavelske in IP TV + kakšne navadne filme z DVD-jev.

Sem se že skoraj čist odloču, šel 2 x v Harveya pa BOF-a , pa se mi zdi, da sem spet na začetku.
Prodajalci itak samo vsak svoje hvalijo (v BOFu mi je nonstop LCD in LG forsiral), slika dejansko ne veš kakšna bo...Sicer je pa itak poskusno obdobje (100,200,300 ur ...treba dat skoz)
Zanimivo je pa to, da ti vsak reče, da bo slika doma cca 15% boljša kot pa pri njih.
Najboljš bi blo res, da jo dobiš za kakšen dan domov, vidiš razlike pa se odločiš...

Še razmišljam kaj naredit...
««
35 / 154
»»