» »

Brezdomci

Brezdomci

«
1
2

Tic ::

Ravno dva ni nazaj, sem pri enem na Prešernovem trgu kupil časopis Kralji ulice. Potem smo z prijatelji malo klepetali o brezdomcih in izmenjali izkušnje.

Po nekaterih pričanjih, so nekater brezdomci res fajn preskbljeni.

Primer: Prijateljica je šla na košček pice pri Kongresnem trgu. Zmankalo ji je 50 sit in pristopil je brezdomec. Iz žepa je potegnil nekih 30 jurijev(tudi bankovci po 5k), in vzel ven 50 sit in doplačal pico.

Nekateri furajo telefone. V centru pa so mimoidoče pogostili z kokakolo, piškoti in odojkom.

Ali družba dovolj poskbri za to? Socialne ustanove?

Kako jih odobravate? Skratka, debata namenjena socialnem problemu brezdomstva.
persona civitas ;>

#000000 ::

Primer: Prijateljica je šla na košček pice pri Kongresnem trgu. Zmankalo ji je 50 sit in pristopil je brezdomec. Iz žepa je potegnil nekih 30 jurijev(tudi bankovci po 5k), in vzel ven 50 sit in doplačal pico.


Pomojem ni šlo za brezdomca, je pa res da majo eni osebki dost denarja, oblečeni oz. urejeni pa so kot brezdomci. Zgleda da je tvoja kolegica naletela na slednjega. LP

ch]p ::

Obstajajo profesionalni berači - to so tisti z raznimi napisi 'sem bolan, izgubil sem roko/nogo/ženo/familijo in rabim denar za operacijo'. Taki imajo ponavadi denarja več od poštenih delavcev. Potem pa obstajajo še brezdomci - klošarji, ki živijo iz dneva v dan in ves denar porabijo za pijačo in kaj hrane. Takim sam vedno dam kak tolar, ker vem, da so res reveži. Tisti profesionalci pa pri meni ostanejo praznih rok.

Fizikalko ::

S tem jim pa res pomagaš...

ch]p ::

Kaj, a naj ga pustim crknit? Naj si zaradi mene kupi eno litrco, da ima vsaj malo veselja, če mu kaj ostane gre lahko še na sendvič. Kakorkoli že, on dosti bolj rabi denar kot profesionalec. :P

SavoKovac ::

Brezdomcem prenočišče, topel obrok, socialnega delavca.
Pa barvni TV inu kabeljska. :D

jarre ::

Katerokoli sociološko/politično/zgodovinsko temo pogledam na Slo-techu v zadnjem času opažam, da smo Slovenci konec leta 2005 neverjetno podobni dvopolarnosti v dvajsetih letih prejšnjega stoletja.... ts, ts, ts.

Spada pa vprašanje "dati drobiž klošarjem/beračem" v skupino raznih prostovoljnih zadev tipa "pobiranje" štoparjev, dajanje drobiža uličnim glasbenikom, dajanje drobiža v prozorne zaboje pred marketi, obiskovanje azilov za živali, dajanje napitnine puncam, ki čistijo steklo na bencinskih črpalkah.... Vse je popolnoma odvisno od volje in socialnega čuta posameznika in kako visoko na lestvici njegove dobrohotnosti je posamezna zadeva. Nekateri ne bodo nikoli pustili niti tolarja napitnine, drugi bodo na razdalji 200 m izpraznili svojo denarnico za vsemogoče prostovoljne prispevke. Če daš - v redu; če ne - tudi v redu.

Še moj dodatek na temo beraštva. Sam nekaterim "stalnim" klošarjem tu in tam dam nekaj drobiža, kot nekakšen "davek" . Oba dobro veva, da bo denar porabil za najcenejšo steklenico vina. Včasih celo rečem, da ga naj spije še na moje zdravje. "Stalni" klošarji tudi ne gnjavijo in ne jamrajo, če greš mimo njih in jim nič ne daš. Bo pač od koga drugega dobil. Beračem tipa nimam denarja za kruh/hrano pa sem že nekajkrat kupil žemljico in jim jo ponudil. Še vsak mi je dal vedeti, da bi raje denar (le zakaj, če pa je lačen?!).

Utk ::

Večina jih tako živi po svoji krivdi, nekateri celo po svoji volji. Zato nima nihče pravice nikomur očitat, da za takšne nič ne da, ali celo da se mu niti ne smilijo posebej. Če hoče kdo kaj dat pa naj. Pravi reveži ne hodijo po cestah beračit.

jarre ::

CrniE. Imaš popolnoma prav. Pravi reveži se skrivajo, ker jih je preveč sram, da bodo ljudje izvedeli, da mogoče že nekaj dni niso jedli, da si ne morejo privoščiti novih čevljev, obleke, zdravil...

Klošarji so si tak način življenja izbrali. Družba jim z zavetišči omogoča delno resocializacijo... Berači pa... hm.. se mi zdi, da so od vseh teh skupin še najboljši marketingarji saj znajo odlično "reklamirati" svojo "dejavnost". Zato, vsaj jaz, razlikujem med berači, klošarji in reveži in jih ne mečem v isti koš.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: jarre ()

BigWhale ::

Velika vecina klosarjev si gre z nafehtanim denarjem kupit pijaco in cigarete. Najejo in oblecejo se pa v zavetiscih. Mnja.

RatipoK ::

Večino klošarjev je na cesto prignal alkohol in za to legalno, poceni drogo je najlažje priti do denarja s beračenjem. So primeri tudi, ko ljudje zaradi revščine pristanejo na cesti in se vseeno preživljajo s priložnostnimi deli in obedi v razdeljevalnicah hrane.
Pri brezdomskih narkomanih je drugače, ker je njihova odvisnost dosti bolj draga in posledično je z njimi več težav.
Je hinavsko reči, da mu ne daš denarja, ker ga bo porabil za pijačo/drogo? Mislim, da je.
Ponavadi se, da miloščino zaradi želje, da bi nekomu pomagal. Tudi če daš odvisnemu miloščino si mu pomagal preživeti še en dan.
Druga stvar so organizirani berači, še posebej skupine ciganov kar je lepo vidno v Ljubljani.
Na vsakem vogalu en mulček in nekje še mama, oče pa v bližini nadzoruje. Ko 7-letniku rečeš, da nimaš nič, te pošlje v p***o materino. Taki dobivajo že državno miloščino in naj jih s ceste kar lepo pometejo.

Le moje razmišljanje. Jaz drobiža ne dajem, ker sem preveč varčen. Pa tudi kakšen poseben dobrodelnež nisem.

dolenska ::

jst sm pa mnenja da ti berači ki si po ljubljani, lahko vsi dobijo sluzbe ce hocjo. ampak raje fehtajo. jst jim ne dam nc ker moram si sam dnar sluzt pa da bi pol njim dajal. kar naj grejo sami delat. ker mi je slo na kurac k sm nekajkrat dal keš katermu pa se je pol s flašo sprehajal okol. jebat ga za pijačo pa ne bom dnara dajal. ce bi ze hotu njim kej dt bi jim raje sendvič kupil kot pa dnar dal. ampak tega pa nocjo ponavad. tako da od mene ne dobijo nc. unim revežem k pa res ne morejo delat pa imajo otroke doma bi pa takoj dal. sej ce je tem beračem tako fajn na cesti naj grejo pa ceste pometat, pa bo lahko cel dan zunaj, pa še dnar bo zasluzu.
je pa zanimivo da sm med berači videl tudi štrudente.

RatipoK ::

@midi
Ja, ja vsi lahko dobijo službo...in se poročijo s Sneguljčičo. Kje bojo pa klošarja zaposlili?
Kaj naj napiše v prošnjo: "trenutno sem še honorarno zaposlen kot klošar" ?
Moralist si, sorry.

Matev ::

a nista nekoč v Lj pri prešernovem spomeniku dva mala fantka na harmoniko igrala

oče pa opazoval iz varne razdalje

kolikor jaz vem so jih kazensko pregnali

Utk ::

Malo jih je, ki se rodijo na ulici. Tudi če, jih socialna nekam odpelje. Nekako so pristali na ulici, malo malo je takih, ki niso bili sami krivi. Marsikdo je brez službe pa ni na cesti. Pravi klošarji ne iščejo niti takega občasnega dela, kaj šele službe. Brez veze o službi njim kaj govorit.

dolenska ::

hja ocitno so nekateri tukaj mnenja da se sluzbe ce jo iščeš ne da dobit. saj te klošarje je ena velka lenoba. pa da bi jih potlej mi podpiral k pošteno delajo vsak dan. men se ne zdi prav. ce lahko drugi delajo naj pa se klošarji. jaz sem mnenja da če vstrajno iščeš sluzbo jo tudi dobis. Vem da bo marsikdo rekel da so prestari. ja se najde sluzba tudi za take. za malarja je zmeraj dobr, pa za gradbena dela. tam jih rabijo.
pa še to sej v prosnjo ni treba pisat da je klošar.

Jst ::

Zakaj vas nekatere tako moti, ce si brezdomec, potem, ko mu das denar, kupi vino?

Tear_DR0P ::

midi človek ki je klošar ni sposoben za delo, vsaj umsko ne - poleg tega je res kar praviš, dela je dovolj za vse. konec koncev je treba v slovenijo sedaj uvažat ukrajince, ker ukrajinke niso sposobne delat težjih fizičnih opravil, slovenci jih pa nočejo, vsaj za 200 SIT na uro ne
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

BigWhale ::

Zadnjic sem na trznici v Lj srecal enega cloveka, ki je v pogovoru omenil, da komaj caka, da bo zapadel sneg. Ker bo lahko branjevkam malo kidal okrog stojnic, pa kaksnega jurja tu pa tam zasluzil.

monster-x ::

Bi vas rad videl tiste korenjake, ki bi z veseljem zaposlili brezdomca v svojem podjetju. Kupite si ta časopis Kralji ulice in videli boste, da je nekje nekdo lepo zapisal (se oproščam, če citat ni dobeseden):"Ne moreš kar iz ceste umazan v službo." Pa ne reči, da bi komot dobili službo. A je potem kar tako okoli 100k Slovencev brez službe?

In tudi kar dosti jih ni končalo na cesti po svoji krivdi. Malo si preberite.
There comes a point when a dream becomes reality and reality becomes a dream.

gorjanc ::

Ko si enkrat klošar za daljši čas vsaj 1 leto je zelo težko dobiti službo stanovanje itd, glavni razlog zato pa je njihova miselnost ki se na cesti zelo spremeni tam dejansko gre zob za zob, nek klošar mi je razlagal da so pred kratkim nekoga ubili zato ker je drugemu klošarju ukradel bundo. Res pa je da velika večina klošarjev sploh noče službe, izgovori kot so, da iz ceste ne moreš hoditi v službo brezvezni, veliko je priložnostnih del ki jih nihče noče opravljati.

Sam poznam podpredsednico Vincencijeve zveze dobrote ki vsak dan dovaža topel obrok vsem ki si ga želijo. Za primer lahko povem da so v šiški Frančiškani k sebi vzeli enega brezdomca da bi se spravil v red ta človek ni pokazal nobene volje po tem da bi se spravil v normalno stanje, čez dan je pijančeval s starimi kolegi poprijeti ni hotel za nobeno delo, kako boš pomagal takemu človeku ki ne pokaže nobene volje po izbolšanju.

No še to brezdomci so vsekakor potem ko so dalj časa na cesti duševno bolni in če se hočejo spraviti vred vsekakor potrebujejo pshiatrično pomoč, zato pa mora on pokazati neko pripravljenost. Klošarjev ki bi se vrnili iz ceste praktično ni.

Mimogrede če hoče kdo pomagati pri razdeljevanju hrane brezdomcem v Ljubljani naj mi pošlje zasebno sporočilo. Se da brez problema zmenit da greš samo probat tudi glede tega kdaj boš razdeljeval hrano so zelo fleksibilni.

RatipoK ::

@gorjanc

Imaš prav ja, ker če bi bil problem samo v "cesti" bi ta problem bil mnogo lažje rešljiv. Ampak, ker je ponavadi v igri tudi alkohol, ki pa je trdovratna reč se poskus rešitve sfiži.
Če je brezdomec alkoholik, mu s tem, da mu daš prenočišče delaš levjo uslugo, ker njemu je veliko lažje biti brez strehe nad glavo kot pa brez pijače. To pomeni, da če mu daš prenočišče
bo še vedno hotel alkohol in mu s tem nisi pomagal pravzaprav še nič. Zmotno je misliti, da pijejo, ker nimajo doma, ko pa v resnici nimajo doma, ker pijejo.
In izguba doma je prepogosto le kolateralna škoda pri odvisnemu. Iskreno lahko povem, da
je želja po alkoholu/drogi mnogo močnejša kot potreba po toplem domu.

Da se vrnemo na začetek....mislim, da ni slabo če brezdomcu stisneš nekaj drobiža čeprav ga bo zapravil za pijačo, niti ni slabo če ga zavrneš. Slabo je če ga obsojaš brez, da bi vedel karkoli o njemu, njegovi preteklosti in dejanjih ter nasploh o boleznih odvisnosti.
Živi in pusti živeti, človek, ki ga zaničuješ je bil mogoče včasih pošten in spoštovan.

Trubadur ::

No ja...jaz dam skor vsakemu klošarju kej drobiža če ga imam.
Če mi po pravic pove za kaj rab (za litro) mu pa itak dam zato ker je saj iskren in po pravi pove
Berite Thomasa!

gkovac ::

Vsak je odgovoren zase in za svoje življenje. Klošarji, ki sedijo na klopci v ljubljanskih parkih me ne motijo in celo včasih jim dam kak drobiž, če ga imam oziroma če sem pri volji, motijo pa me mladi mulci na parkiriščih, ki nadlegujejo mimoidoče za drobiž, ali pa mama ciganka z 4 letnim otrokom v naročju (pa ne zato, ker je ciganka ampak zato, ker če bi hotela bi si najdla delo).

Od mene dobi vsak denar, ki si ga zasluži... to pomeni, da dela! Pomivalec oken na bencinki bo vedno dobil denar od mene (več kot pomivalka z velikimi joški, ker vem koliko manj zasluži pomivalce od pomivalke pa dela veliko veliko več), tudi potujoči umetniki ter one-man-bendi bodo vedno dobil drobiž. Ne dajem pa denarja tistim za katere menim, da si ga lahko zaslužijo.

Ne mi govorit, da ni služb! Poglejte malce v torkovo borzo dela v Delu ali pa na mojedelo.com. Službe so, problem pa je v tem, ker so nezaposleni v Sloveniji premalo izobraženi, da bi jih lahko opravljali, ali pa preprosto ne bodo delali za 70.000 na mesec če dobijo socialne podpore 50.000 na mesec.
lp,
____________________________________________
"Left to themselves, things tend to go from bad to worse."

Tear_DR0P ::

sulc, vedet morš, da veliko delovnih mest za 70k ni tisto kar obljubljajo in da je tudi bolj pametno sedet doma za 42k socialne kot pa delat kot budala za navideznih 70k
tud tist ki na ulici sedi dve uri in igra na nek inštrument, si običajno (poznam poulično glasbenico) nabere tolk denarja, da se mu to splača.
amapak vseeno maš pa v glavnem prav
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

gkovac ::

@Tear_DROP
povej mi pošteno... bi ti sedel doma al bi si poiskal službo?

Sej vem, da boste rekl, da je lahko s polno ritjo srat, ampak če bi bilo treba bi šel tudi za smetarja ali pa na čopovo igrat kitaro in prepevati, samo da bi dobil $.
lp,
____________________________________________
"Left to themselves, things tend to go from bad to worse."

Ziga Dolhar ::

Jest bi rajš doma sedel za 42 kot delal za 70 jurjev.

Se čist bolj splača. (Plus imel bi precej prostega časa plus čas za delo na črno.)
https://dolhar.si/

Tear_DR0P ::

jst bi sedel doma, se izpopolnil in šel delat za več
moja mama, pa sedi doma in uživa v socialni. jst sm ji odsvetoval da sprejme službo. prva možnost je podjetje, ki iz borze že več let redno jemlje ljudi na delo za poskusno dobo, po poskusni dobi pa ugotovi da delavec ni delal dobro in ga ne izplača (elavec dejansko ni delal dobro, saj se je upiral lastniku podjetja, ali pa mu je manjkal blagajniški izkupiček, ki ga je seveda vzel lastnik, če se mu delavec ni uprl). druga možnost je ta,da gre delat v Interspar, TUš ali mercator, za 7 dni na teden, 10 ur na dan - seveda se plača samo 8 ur - ne hvala. mam rajš da ostane doma in mi kuha kosilo
kolega je sedel doma in razmišljal kot žiga, pa sem mu razložil da kar počne ni prav. prej je bil strojnik, potem je šel študirat strojništvo, doma pa se je vsedel za računalnik in se naučil inštalirat winse in postavit apache - ko je bil prvi razpis za vzdrževalca opreme pri eni firmi, je dobu šiht, za dost več denarja.
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

perci ::

druga možnost je ta,da gre delat v Interspar, TUš ali mercator, za 7 dni na teden, 10 ur na dan - seveda se plača samo 8 ur

Ne govor takih no - to seveda ni res.

zlabo ::

Jaz bom samo to reku:
Vedno in povsod se najde delo za vsakega, ni važn kakšen je del važn je da ne kradejo dnarja davkoplačevalcem (podpore & stuff).
Sicer eden ki bo kaj naredu zase (šola/fax) bo lepo kak inženir, kdor je pač brez izobrazbe bo pa FR važn je sam da bi dnar dobil. Ampak!, dokler bodo talali podpore fizično in umsko sposobnim za delo se to ne bo zgodilo. Pa ne mislt da mečem vse v en koš! S tem mislim na luzerje ki se ga zapijajo od tistega dnarja ki ga dobijo od podpore. Valda pa naaša država je taka da če ene par različnih podpor na mesec dobiš, pogruntaš da imaš kar precej večji dohodek kot je najnižja delavska plača v SLO. Pač naša država je taka da podpira pijance in brezdelneže.

'Ja gospa veste sem tako lačen, prosim dajte mi za kak kos kruha, žena me je dala na cesto, sem tak revež, bolan sem (po možnosti reče da je smrtno bolan) pes mi bo poginil (njegov edini prijatelj, če ne štejemo 20klošarjev ki ga skupi pijejo), nazadnje sem jedel pred 1 tednom, prosim dajte mi malo drobiža...'
Pa bakica valda dobrga srca mu da ene 200SIT in model pogrunta da ima zdej že dost dnarja za enga six-packa pa ene Marlboro light in gre lepo v štacuno to nabavt, pa še prodajalki mal 'trinklta' pusti.
Ma dej nehi se smilt sam seb pa glumit tle sred ljubljane, strezn se pa pejt delat!!

samo moje mnenje:|

Lp

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: zlabo ()

Matev ::

druga možnost je ta,da gre delat v Interspar, TUš ali mercator, za 7 dni na teden, 10 ur na dan - seveda se plača samo 8 ur


to je čista resnica

prodajalka ima plačano pol uredlje kot je trgovina uradno odprta
to pa zato da naj bi v tiste pol ure zaključila blagajno in pospravila prostor

a dejstvo je da so pol ure po uradnem zaprtju stranke še vedno v trgovini
in tudi blagajne se ne da zaključiti v pol ure kaj šele pospraviti polic

Go-ahead ::

Pa še moja izkušnja z berači. Sredi zime greš po centru Ljubljane, gledaš izložbe in pred izložbo zagledaš žensko z enoletnim otrokom, ki sedi na mrzlem asfaltu. Pod rit bi si lahko podstavila vsaj kakšen kos kartona pa nič.Otrok je pomanjkljivo oblečen z golimi nogami in se prav tako vlači po vseh štirih po tleh.
Ženska je štartala na usmiljenje mimoidočih in prosila denarja, pri tem pa otroku ogrožala zdravje. Nekateri mimoidoči so ji puščali nekaj denarja, večini pa se je smilil ubogi otrok.

Od takrat naprej klošarjem ne dajem več denarja.
Zakaj?
Ker več kot bodo dobili več jih bo. Več jih bo več maltretiranih otrok bo.
Ker obstajajo dobrodelne ustanove in denar dam raje njim.
Ker skupine klošarjev niso nič kaj lepa podoba mest.
Ker verjetno kdaj tudi kaj ukradejo.

poweroff ::

Jaz tudi ponavadi dam klošarjem kakšen tolar ali dva. Z narkomani je problem, samo tem tudi raje dam, kot pa da potem v stiski kradejo.

Drugače pa jaz ne bi kar sedel doma pa nič delal. Po moje to ni dobro, ker nekako zakrniš in pričneš izgubljati samospoštovanje.

Drugače pa te zgodbe z otroci so ap dosti tragične. V bistvu sploh ne vem kaj bi človek v takem primeru nareil? Poklical policijo zaradi zanemarjanja in mučenja otroka?

Kaj pa če je ženska tukaj na črno - potem se bo otroku verjetno godilo še slabše...
sudo poweroff

SodVina ::

Ker obstajajo dobrodelne ustanove in denar dam raje njim.

Jaz pa veliko raje dam enmu klosarju za vino, kot pa da bi prispeval za mercedes direktorja dobrodelne ustanove(ampak to ze sodi v drugo temo).

Sam dam vcasih denar klosarjem, ne dajem ga beracem, narkomanom, ljudem, ki ciljajo na usmiljenje in podobnim.

Enkrat je en fant potreboval cca 2 minuti, da se je spomnil, zakaj potrebuje denar. Drugic me je en smrkavec fehtal "za denar za trolo" (kot je on rekel). Dal sem mu zeton. Izraz na njegovem obrazu je bil vreden vsakega tolarja. :D

gkovac ::

druga možnost je ta,da gre delat v Interspar, TUš ali mercator, za 7 dni na teden, 10 ur na dan - seveda se plača samo 8 ur

tut meni plačajo samo 8 ur pa jih včasih delam po 16 včasih sem pa po 10 dni od doma, ampak kaj češ.. tako je življenje in taka je služba. Takih služb kjer delaš od 6:00 do 14:00 ni več oziroma jih je zelo zelo malo in na to se je treba navadit. To, da si pa prodajalec v Mercatorju, Tušu, Leclercu ali pa kje drugje pa je čisto tvoja odločitev.

Drugače pa jaz ne bi kar sedel doma pa nič delal. Po moje to ni dobro, ker nekako zakrniš in pričneš izgubljati samospoštovanje.

Zato bi pa jest vzel kitaro in šel na Čopovo. No mogoče ne lih na Čopovo, ker ne vem kako bi pogledal sošolcem in znancem v oči... zanimiva misel a ne?

Dal sem mu zeton. Izraz na njegovem obrazu je bil vreden vsakega tolarja.

al pa izraz od nekoga ki je "lačen" in mu rečeš, da naj gre s tabo po sendvič. Neprecenljivo :D

Jaz pa veliko raje dam enmu klosarju za vino, kot pa da bi prispeval za mercedes direktorja dobrodelne ustanove

Uh... ko si pa tole omenil mi je pa kar pritisk narasel. Iz tega razloga jaz ne dajem dobrodelnim ustanovam NIČ! Raje bi vzel denar in šel do družine, ki potrebuje pomoč in jim ga dal... tako vsaj vem, da je res prišel v prave roke. Obljubil sem si, da če kdaj zadanem na lotu naredim točno to.. grem do družine, ki je socialno ogrožena, vprašam kaj rabijo in jim kupim točno to.
lp,
____________________________________________
"Left to themselves, things tend to go from bad to worse."

poweroff ::

Hm, no, jaz sem enkrat doživel, da je nekdo rekel, da mora nujno v Split, pa nima denarja za avtobus. Zgodbo je povedal zelo doživeto. Slučajno sem se pa tudi jaz ravno odpravljal v Dalmacijo, v bistvu sem bil že na poti in sem ravno skočil v trafiko po eno čokolado.

Pa mu ponudim da gre zraven. Nenaduma se mu ni več tako mudilo.

Ampak vseeno, predstavljaj si, da si tako na psu, da moraš na ulici prositi za denar. Po moje je lažje poiskati kakšen izgovor, kot pa povedati pravi razlog...

Enkrat me je pred Mercatorjem ustavila ena starejša gospa - čez 60 let je imela, bila je skrbno oblečena (čeprav so bile obleke stare in ponošene) in me je prosila za kakšen tolar, ker nima za kruh. Takrat sem šel prav na bankomat in sem ji dal malce večjo vsoto denarja. Pomisli v kakšni situaciji mora biti tak človek, da se opogumi in začne prosjačiti...
sudo poweroff

poweroff ::

grem do družine, ki je socialno ogrožena, vprašam kaj rabijo in jim kupim točno to.
V bistvu lahko v enem letu prišparaš par deset tisoč SIT... ali pa v dveh letih, morda to storiš še s kom skupaj, da je vsota malce večja - in storiš to. Ne rabiš zadeti na lotu. Pomisli takole: a ni že to sreča, da imaš službo in si zdrav ter zmožen delati?
sudo poweroff

matvoz ::

veliko ljudi (tako nekaj klosarjev, kot tudi starsi teh socialnih druzin) kadijo..
tam se da tudi veliko denarja prisparati..

ce pa recejo, da je tisto edini luxus, ki ga imajo.. tej so si pa cisto sami krivi, ce ne znajo delati z denarjem.

gkovac ::

Ne rabiš zadeti na lotu. Pomisli takole: a ni že to sreča, da imaš službo in si zdrav ter zmožen delati?

Uh si me potolkel Matthai :D ja res je.. ne rabiš. Zato sem moj stari pralni stroj daroval, zato sem dajal (zastonj) mojo staro posteljo pa jo nihče ni hotel. Je pa res, da še nikol nisem vzel 20.000 al pa 30.000 in šel do nekoga ter mu jih dal. Bom to popravil. Loto sem pa omenil predvsem zato, ker bi v tem primeru lahko res porabil par miljonov, ki pa jih sedaj na žalost nimam:\

In ja... maš prav... sem srečen, da imam stanovanje, službo in zdravje. Več res ne rabim.

offtopic: Pozna kdo (ve kdo za) kakšno socialno res ogroženo družino? naredimo ST akcijo in zberemo denar in jim s tem mal pomagamo?
lp,
____________________________________________
"Left to themselves, things tend to go from bad to worse."

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: gkovac ()

Go-ahead ::

grem do družine, ki je socialno ogrožena, vprašam kaj rabijo in jim kupim točno to.

Po aferi na rdečem križu res vedno več ljudi javno zagovarja ta način pomoči. Vendar samo javno zagovarja. Verjetno tudi na tem forumu ni nikogar, ki bi to tudi dejansko izvedel in ne ostal samo pri lepih besedah ( se opravičujem redkim izjemam). Enostavno nimamo časa z iskanjem prejemnika naših daril, zbiranja naročil pri njemu in dostavo izbranega.

Vem, da podarjanje nudi neke vrste užitek nekomu ki obdarja, vendar kakšen občutek pa preveva prejemnika pomoči, ko se mu na kljuki podajajo neznanci in ga vidijo na dnu kvalitete življenja.

Ali vendarle ni bolje, da to obdarovanje opravijo pooblaščene osebe malce bolj diskretno. Nenazadnje prihranek na potnih stroških do upravičenca lahko pomeni višjo pomoč. Dobrdelne organizacije imajo tudi bolje razdelane pomoči potrebne, mi smo pa samo slučajno slišali za nekoga in mu bomo pomagali, čeprav mogoče ni pomoči najbolj potreben??

Tear_DR0P ::

tut meni plačajo samo 8 ur pa jih včasih delam po 16 včasih sem pa po 10 dni od doma, ampak kaj češ

prvo vprašanje tu je, če delaš za ~100k sit na mesec?
tud jst sm delu po 16 ur na dan, ko sem bil roady, sem delal celo 7 am to 7 am, sam sem bil temu primerno plačan, ne na uro ampak na opravljeno delo
ko sem prevajal sem lahko prevajal toliko časa kot sem hotel, plačano sem imel vsako besedo
če bi moral it delat na tržnico in bi vedel, da denarja ne bo, ker je lastnik goljuf, iz zavoda mu pa nič ne morejo ali nočejo, mam občutek da bi raje šel klošarit - v celju klošarjem niti ni tako slabo, v centu imajo topel obrok in toplo posteljo, tam dobijo tudi oblačila in vodo dase umijejo - drugače pa so svobodni kot ptice (ni to seveda luksuzno življenje v toplem bloku ob radiatorju, kot ga imam jaz, ampak je boljše od 8-10 ur stat na tržnici za fičnike s katerimi si ne moreš nič kupit)
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Tear_DR0P ::

Ali vendarle ni bolje, da to obdarovanje opravijo pooblaščene osebe malce bolj diskretno

če neseš v župnišče, bo duhovnik zelo dobro razporedil med ljudi, seveda ne v ljubljani, kjer te bo poslal na karitas, probaj malce ven iz mesta
karitas in RK sta mi sploh bisera, če jim prineseš oblačila, morajo biti oprana in zlikana, pa določena še zavrnejo, ker majo preveč - pol smo pa začel vozit v šmarje, v župnišče, kjer nas je župnik komaj čakal, včasih celo ljudje, pa ne vedno eni in isti
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Go-ahead ::

Sulc Sem za akcijo, vendar dejmo prejemnika pomoči pridobit prek dobrodelnih ustanov.

JurcaG ::

Zadeva je v tem ker imamo našo ljubo državo še vedno socialno - kapitalistično nastrojeno (drugega primera v svetu ne poznam)
Najprej o socialni pomoči:
Poznam eno žensko, ki je trenutno brezposelna. Ima tri otroke. Mož fuša v delavnici in popravlja avtomobile in je tudi brezposeln. Ta dotična ženska dobi 80k socialne pomoči in 70k otroških dodatkov. 150.000 SIT skupaj. Zavod ji je plačal dodatno izobraževannje za ekonomista. Zdaj mi pa naj nekdo pove zakaj bi ta ženska šla delat kot trgovka (to je njena formalna izobrazba) za 100 jurjev a mesec, si sama plačevati izobraževanje ...

Samostojni podjetnik:
Lahko dela cele dneve, zasluži recimo 150k na mesec, od tega da 70k državi za prispevke, 15k za računovodkinjoostane mu 65k. Teh 65k si nakaže na račun da ima za hrano. Ampak v kolikor na koncu leta nima računov (stroškov) za teh 65k se mu ta znesek upošteva pri dohodnini in se še obdavči (plača dohodnino).

Klošar, berač:
Pri nas v našem malem mestu imamo tudi enega. Dečko se je po srednji šoli odločil, da ne bo delal - KER SE MU NE DA!!! Občina mu je zrihtala stanovanje (res bolj bogo), CSD mu plačuje račune, on pa občasno fehtari še okoli, ker ima denarja več kot bi ga hotel zapraviti, zato še berači ne veliko!

Jaz klošarjem NIKOLI ne dam niti tolarja. Večina jih je takih ko se jim ne da delat.

V Sloveniji bi morali ukiniti socialne pomoči, in pomagati samozaposlenim, vsaj nekaj začetnih let (ti plačujejo redno državi), ostale pa nagnat delat!!
Nihče ne ve vsega, tudi jaz ne

Matev ::

kako ima lahko en navaden uradnik v rdečem križu po 300-500jurjev mesečne plače
en vodja ali direktor pa v miljonih

?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matev ()

poweroff ::

No, jaz sem konkretno pomoč zbiral dvakrat, res pa je, da sem osebno poznal situacijo.

Sicer pa se mi ideja o tem, da bi se tukaj preko foruma zmenili za kakšno nabiralno akcijo ne zdi slaba. V bistvu sem celo razmišljal, da bi nabrali kose starih računalnikov in iz njih sestavljali delujoče kište ter jih podarili naprej. V bistvu bi se morali precej zmeniti glede logistike in pravil podarjanja, ampak ideja se mi ne zdi slaba.
sudo poweroff

Sergio ::

O ja. Ideja je super.

Levo roko grem stavit da bi sestavili _vsaj_ 100 cisto spodobnih masin.
Tako grem jaz, tako gre vsak, kdor čuti cilj v daljavi:
če usoda ustavi mu korak,
on se ji zoperstavi.

gzibret ::

> V Sloveniji bi morali ukiniti socialne pomoči, in pomagati samozaposlenim, vsaj nekaj začetnih let (ti plačujejo redno državi), ostale pa nagnat delat!!

No, moje mnenje ni ravno takšno. Morali bi prestrukturirati pomoč, ki bi bila ne v obliki denarja, ampak v obliki hrane, obleke (po možnosti takšne, da so te obleke enake, bolj kričečih barv, da jih ne moreš falit :D) in ostalih nujnih potrebščin (nekaj plina, nekaj elektrike, voda). Kdor hoče imeti denar, naj gre pa delat.

No, denarno podporo lahko dobijo tisti, ki zgubijo službo, vendar za omejeno dobo (ki naj variira glede na dobo zaposlitve, recimo kolikor delovnih let, toliko mesecev denarne podpore npr., pa ta naj bo višja, kot doslej). Po preteku te dobe pa grejo na socialne kuhinje in socialne oblačilnice.
Vse je za neki dobr!

gzibret ::

> V bistvu sem celo razmišljal, da bi nabrali kose starih računalnikov in iz njih sestavljali delujoče kište ter jih podarili naprej.

To akcijo tudi jaz podpiram. V bistvu se mi zdi zelo dobra.
Vse je za neki dobr!

Tic ::

O ja. Ideja je super.

Levo roko grem stavit da bi sestavili _vsaj_ 100 cisto spodobnih masin.


Nočem odvračat od tega in nisem pesimist, ampak, spodobna mašina? Tako da se Win3.1 zalafajo, ali kaj imaš v mislih :\

Mislm, poglej kdaj oglase, kaj use folk prodaja. Groza.

Samo to je offtopic anyway.
persona civitas ;>

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tic ()
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Fehtarji ali resnično ljudje v stiski ? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
12813259 (8512) gruntfürmich
»

Beračenje pred trgovinami (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 )

Oddelek: Loža
44247402 (34624) jype
»

Od berača do zaposlenega (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
7012050 (9456) lexios
»

Prepoved beračenja?

Oddelek: Problemi človeštva
385133 (3898) Mipe
»

Slo Tech dobrodelna akcija (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
776447 (4560) moonjah

Več podobnih tem