» »

Izrael vs. Palestina

Izrael vs. Palestina

««
15 / 18
»»

kunigunda ::

Omg, kaj sem naredil. Gundolfa zamenjal s Thomasom. No oba naj mi prosim oprostita (ocitno sem ze preutrujen od buljenja v racunalnik).
Torej moje strinjanje je tameljilo na prejsnji post Gundolfa :8)

kunigunda ::

Sicer so pa povsem enakovredni državljani IIRC, oz vsaj tako kot črnci/mehičani/azijci v metropolah ZDA.


Drejc, ce si s tem resno mislil, potem ne bom komentiral, ker smo spet na zacetku...

Gundolf ::

Sem že hotel vprašat s kom si me zamenjal :)

Ja, Izrael je tvegal (vsaka vojna je tveganje, samo izraža se v različnih oblikah) ko ni pustil letal za obrambo. Večje kot je tveganje, večji so dobitki ponavadi. Ampak zdej bit pameten kaj bi - če bi je brezveze.

Izrael je Arabce presenetil na več področjih, tudi če bi na enem splodletel se izid ne bi kaj dosti spremenil. Potek vojne ja, izid ne. Arabci so bili taktično ene 10 let zadaj. Podobno kot so to bili zavezniki na začetku druge svetovne za Nemci.

Daedalus ::

Edino kar me je pri tebi (100 postov nazaj :) zmotilo je, ko si dejal da si morajo palestinci prilagoditi izraelskemu nacinu zivljenja. Kaksen to sploh je ?
A to pomeni, da morajo se hebrejscino govort ?


Jejheta, sploh ne. Prilagajanje v smislu odrekanja tradicionalnim zablodam in "načinu boja" za boljši položaj na onem končku zemlje, pa odrekanje verskemu ekstremizmu. Moj program za tako prilagoditev bi bil - pozabite verski ekstremizem in zablode, iz tradicionalnega lepo odstranit maligno, sprejet demokratično ureditev in pravila igre. Predvsem pa pozabit razne skrajneže in njihove programe. Če se za to odločijo - jim na začetku ne bo lahko, Izrael jim bo (zarad znanih zgodovinskih razlogov) po vsej verjetnosti odrekal kake pravice in jim občasno nagajal, če se pa izkažejo za resne, zaupanja vredne sosede, pa se bojo odnosi počasi normalizirali. Skozi kako desetletje al pa dva. Samo - taka rešitev ad-hoc "predstavnikom" pravice, Allaha in kaj je še podobnih puhlic ne ustreza, ker ni spektakularna. Pa še lažje je hujskat folk proti nekomu, kot pa jim poskušat vcepit nek logičen premislek (kar je lepo vidno tud tule). Ni volje s strani Arabcev, IMO. Lažje je sovražit in pol sovražijo.


In še tole, a ti slučajno mislš da si tolk superiorno nadpameten da je vse kar zapišeš živa istina ?? dej drugič ne kenjaj več s takimi pametnimi kako "da se nej kdo več ne kaže v neki temi" LP

Jaz sem prav nesramno-arogantno prepričan v svoj prav. Sem mislil, da je očitno...pa očitno ni. Se bom drugič še bolj potrudil:D
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Daedalus ()

kunigunda ::

Ce koga zanima, danes ob 20:00 na RTVSLO1 : Goldin Seznam (Dokumentarna oddaja)

drejc ::

Drejc, ce si s tem resno mislil, potem ne bom komentiral, ker smo spet na zacetku...


Kaj mi hočeš povedat s tem. Skoz neki medlo odgovarjaš. A trdiš, da izraelski Arabci ne morajo uspeti in/ali se udejstvovati v upravi Izraela? Hočeš povedat da se izraelskim Arabcem godi slabše kot arabskim Izraelcem? Dej razjasni se no al pa nehi meglo prodajat.

Israeli Arabs are full citizens of the State of Israel, with equal protection under the law, and full rights of due process. Unlike Jewish citizens, they cannot be drafted into the Israeli army, but they may serve voluntarily


To zanikaš? (namenoma podano brez vira)
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: drejc ()

SavoKovac ::

Če v lastnem videnju situacije dopuščamo možnost, da je njih (arabcev in izraelcev) subjektivno izživljanje prepričanj pomembnejše od naše objektivne zahodno-civilizacijske, pretežno ateistične razlage te navidezne tragedije, potem pridemo do spoznanja, da gledamo tiste, ki so v nebesih in one druge, ki se v nebo odpravljajo. Nekateri uživajo v lastni moči ter nepremagljivosti, drugi pa trpijo - saj v raj še niso prispeli. Res ne vem, zakaj bi po temeljitejšem razmisleku ta situacija predstavlajla kakršnikoli vzrok za tovrstna vtikanja v življenja drugih ljudi.
Spoštovati drugačnost, jo razumeti in podpirati, če je potrebno.
Juhej! Le tako naprej, fantje z vzhoda. Jaz vas razumem in vas ne bom kritično presojal.

Zgodovina sprememb…

kunigunda ::

Ce kdo prodaja meglo si to ti.

Sicer so pa povsem enakovredni državljani IIRC, oz vsaj tako kot črnci/mehičani/azijci v metropolah ZDA.


NE, niso povsem enakovredni drzavljani. Skoraj za vsako stvar, ki je samouvna za izraelca, se morajo palestinci udejstvovati
10x vec, placevati za to, na koncu pa nic ne dosezejo. Gradbena dovoljenja, dostop do vode, dostop do infrastrukture.

In ker je tega tolk, in smo to ze nestetokrat imeli na tapeti, se ne mislim s tabo vec ukvarjati.

Z-lot ::

This just in. Znana fotka dima nad Bejrutom (by Reuters).
Razumem, da lažne informacije prihajajo tako z ene kot z druge strani libanonske meje, toda s strani samooklicanih nevtralnih opazovalcev? Verodostojnost česarkoli vsaj kratkoročno gledano je imho pod velikim vprašajem.

Stepni Volk ::

Kruha in iger. Manipulacija s slikami je pač malce obojega za zdolgočasene mase. Nekateri seveda VSE verjamejo oz. na stvar gledajo črno belo.
Zato debate tega tipa postanejo večne.

drejc ::

In ker je tega tolk, in smo to ze nestetokrat imeli na tapeti, se ne mislim s tabo vec ukvarjati


Megla ali pesek v oči? Your choice!

Skoraj za vsako stvar, ki je samouvna za izraelca, se morajo palestinci udejstvovati
10x vec, placevati za to, na koncu pa nic ne dosezejo


Aha, hotu si povedat, da izraelski Arabci niso parlamentarci, župani, znani filmski igralci in glasbeniki, zmagovalci reality showow, misice, nogometaši, še celo izraelski Arabec da ni konzul v San Franciscu za državo Izrael?

Ker to da se vlada diskriminatorno obnaša do manjšin ni lokalen pojav, ampak povsem sociološka težnja manjšine da postane večina in večine da to omeji. Dogaja se v VSEH družbah na tem svetu (ja, tudi v Sloveniji).

Pravno-politični status izraelskih Arabcev je skoraj povsem enak židom, z izjemo da nimajo obveznega služenja roka.

Celo tako daleč gredo da dopustijo da kak izraelski Arabec lahko v Knessetu zatuli za hoče Kalifat na trenutnem izraelsko-palestinskem območju.
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

Thomas ::

In zato, ker smo dobronamerni ljudje - drejc, pa jest, pa Stepni, Pa Dedal in tako naprej - želimo da je BV narejen na sliko in priliko Izraela, ne kakšne džamahirije, kjer so "zadeve obratne".

Štekate?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

kunigunda ::

Drejc, ne se zdaj ven vleci. Govoril si o statusu arabcev v Izraelu ne pa po svetu. V izraelu ni isti kot ga imajo zidje. Pika.
Za ameriko me pa ne zanima.

MadMicka ::

Treba je nekaj razumeti. Verjetno smo vsi Zahodnjaki ZA - širitev temeljnih človekovih pravic (pravica do življenja, prepoved mučenja, enakost spolov itd.) in ZA širitev demokracije, ampak kar očitno še vedno tukajle marsikdo ne razume: v današnjem globaliziranem svetu se teh vrednot ne da širiti z bombami in tanki. Širi se jih po političnih in gospodarskih poteh, s takšnimi in drugačnimi pritiski in dejanji, nikakor pa ne tako, da zbombandiraš neko državo v kameno dobo. Niti ne tako, da jo okupiraš v vojaško silo. Kdor tega ne razume, naj gre v Irak in Avganistan, bo videl, da danes še bolj teče kri, kot včeraj. Tam ni napredka. Tam so v globalu gledano idealne razmere za razbohotenje ideologije, po kateri je vse kar je Zahodno - slabo. Ravno obratno od tistega, kar si želimo na Zahodu. Temeljne človekove pravice namreč niso nekaj, kar bi človek sprejel zdravo za gotovo, so bolj del kulture in za kulturo je potreben čas, da jo človek sprejme in se z njo poistoveti. Cilji so nam verjetno enaki, le poti se hudičevo razlikujejo.

drejc ::

Drejc, ne se zdaj ven vleci. Govoril si o statusu arabcev v Izraelu ne pa po svetu. V izraelu ni isti kot ga imajo zidje. Pika.
Za ameriko me pa ne zanima.


Vse kar sem gor napisal velja IZKLJUČNO za izraelske Arabce v IZRAEL-u. :\
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: drejc ()

kunigunda ::

Izraelski arabci v izraelu ...
... skoraj nikoli ne dobijo zaposlitve za njihovo stopnjo izobrazbe
... skoraj nikoli ne dobijo gradbenega dovoljenja,zato je izraelcem dovoljeno kadarkoli porusiti crno-gradnjo
... ce ga ze dobijo, morajo zanj placati vsaj $2000
... ko zalujejo (naqba) zidje zaradi dneva neodvisnosti zurajo po cesti
... vsak zid ki je rojen kjerkoli v svetu in zeli ziveti v izraelu, dobi drzavljanstvo, arabec ki je rojen v izraelu mora izpolnjevati desetine
pogojev
... ne sluzijo vojaskega roka. Posledica tega je nizja pokojnina, reference za delo v javni upravi, kakor tudi ne pravice do otroskega dodatka
... zivijo na podrocjih, katera ne spadajo pod posebna podrocja s statusom nacionalnega razvoja, kar pomeni da so doloceno omejena
( z dovoljenji za dejavnostmi, davki itd.)
... dobijo 50% manj fundacij za lokalne samouprave
... imajo manjse kvote pri agrokulturnih pridelkih
... samo 40% jih dobi "prostor" v vrtcu (zidje 97%), zato so matere primorane ostati doma
... na fakultetah jih 70% pade (zidov 10%)
ojoj kolk je tega

drejc ::

Se reče pravno politični status imajo ENAK kot židje, ja?

Udejstvujejo se lahko (in tudi se) v VSEH gospodarskih in prosvetnih panogah, kot Židje, ja?

Lahko so politiki, ja?

Lahko so misice, ja?

Lahko so uspešni gospodarstveniki, ja?

Lahko so predstavniki države Izrael, ja?

Lahko gredo na univerzo, ja?

Lahko gredo celo ven iz svojih geto-v in se integrirajo v izraelsko življenje, ja?

(vse zgoraj našteto tudi so, da ne bo pomote)

To kar pa ti pišeš je pa nekaj statistike in nekaj dejanske diskriminacije, kar pa je prisotno povsod po svetu do manjšin. Določene zadeve ki jih omenjaš so pa sploh v zadnjih petih letih out (kot recimo konkretne olajšave za gradnje in zaposlovanje na arabsko poseljenih območjih). Tole o gradbenih dovoljenjih tudi ne vem od kje si pobral.

----------

Pa reciva da imava do tega vsak svoje mnenje in da si ga bodo tudi ostali sami oblikoval.

Povej mojster, katere od teh pravic pa imajo Židje v Arabskih državah?
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

Thomas ::

Žid v Arabiji ima pravico, da zbeži iz države, če mu dovolijo.

Nič več.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Daedalus ::

Sicer pa - verjetno je (glede na razmere) precej tega res - kar je kunigunda napisal. Ampak - še vedno se lahko organizirajo, politično al nepolitično in zahtevajo izboljšanje položaja. In če bojo dovolj vztrajni, bojo izboljšanje dosegli. Rajt?

Je pa res, da jim njihovi "bratje" Arabci iz okolice niso kaj v pomoč. Me zanima, kolko se lahko organizirajo in javno zahtevajo končevanje neumnosti raznih Hamasov/Hesbolahov/Brigad mučenikov/ipd.. oni, ki živijo na "drugi strani" in jim je grejo naštete organizacije pošteno na jetra. Pomoje ne kaj dosti, če jim je življenje ljubo.

Verjetno Izrael res ni najbolj idealna in topogledno urejena država na svetu. Je pa za razliko od svojih sosed država, ki že zaradi svoje zasnove dovoljuje in dopušča odpravljanje takih nepravilnosti. Kar pa bi za večino okoliških dežel, kjer ponekod vladajo paravojaške in islamistične milice - težko trdili. Če sploh.

Pa če se že gremo primerjave - evo, malo offtopic, sam mene so podatki, navedni tule, skor s stola zabrisali. Ja, en mini, 6 milijonski Izrael potegne več kot 2x več tujih vlaganj v obliki "venture kapitala" na področju visoke tehnologije, kot Nemčija, ki se ma za gospodarskega paradnega konja EU.

In 2004 and 2005, venture investors poured more money into Israel than any European nation. Israel and its population of 6 million citizens attracted $1.3 billion in venture money last year, more than double the $637 million invested in Germany, which is home to 82.4 million people and multinational companies like Siemens and SAP, according to a VentureWire-IVA study.

Me sploh ne čudi, da gre enim to pač na živce...
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Thomas ::

> Izrael potegne več kot 2x več tujih vlaganj v obliki "venture kapitala" na področju visoke tehnologije, kot Nemčija, ki se ma za gospodarskega paradnega konja EU.

Tumaste Švabe so pobili svoje Jude, pa so mislili, da se jim ne bo poznalo?!

LOL!

Prav jim je. >:D
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

kunigunda ::

To da lahko so misice ti je zadostn razlog, ostalo pa "nekaj" diskriminacije ki je povsod po svetu ?
To kar sem ti napisal je samo delcek, in to ni statistika, ampak dejstva o diskriminaciji. Povsod po svetu ?
Pri nas v sloveniji vem, da bosanski slovenc glih tako vse dobi kot ljubljanski slovenc. Ameriski crnc ce ma denar, lahko kupi parcelo.
Prakticiranje gradbenih dovoljenj za izraelske arabce ze ptici na veji civkajo, kako potekajo. Verjetno niti ne ves izraelske politike naseljevanja
nakljucnih lokacij z zidovskim prebivalstvom, ce pa sliko od dalec pogledas, pa vidis kako sklepaj krog okrog jeruzalema.
Tale clanek je se posebej interesanten.
Zadnjih 5 let ne samo da ni out, ampak je bolj IN kot poprej.

Daedalus,njihova vztrajnost se ni v preteklosti obrestovala niti v Komunisticni stranki izraela, niti sedaj v Socialdemokratski stranki laboristov. Stalno naletijo na gluha usesa, se posebej ko je govora o proracunu.

Sicer pa ja, veliko stvari se seli ravno v Izrael. Iz njega jih tudi veliko prihaja, ker so tehnoloski neverjetno sposobni. To jim je kar dobr ratal, po moje
nobena drzava v tako kratkem cajtu ni tako tehnolosko napredovala.
Je pa zanimivo tudi tole, da je npr.vec verzij njihovega ICQ-ja v zacetku snifalo promet.
Prav tako snifanje na podrocju GSM tehnologije npr. comverse, ki je hkrati razvijal podoben sistem za vojsko itd. Btw. njihov sistem imajo tudi vsi nasi operaterji :(
Ce se spustis v detajle pa sploh vidis, da so zidje v svetu skoraj povsod dokaj visoko. Ze ko se je v ameriki razvijala medijska propaganda so vse 3 najvecje
hise (NBC, ABC, CBC) bile in ustanovljene in v lasti zidov. Prav tako prva filmska hisa MCA (sedaj universal studios). Ni cudno, da so ze takrat
pritiskali na americane. Danes majo pa ze 10% senatorjev :)

MadMicka ::

Razlagati, da so Palestinci v Izraelu enakopravni Izraelcem, je tako, kot razlagati, da med II. svetovno vojno nemških taborišč, kjer so načrtno morili Žide in Slovane, ni bilo. Oboje je neresnično.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MadMicka ()

Thomas ::

Kdo lahko primerja položaj Arabcev v Izraelu, s položajem Židov v Nemčiji za časa nacizma?

Samo kakšen ignorant tipa MM.

Političnokorektno izenačevanje Sionizma in Nacizma, so izumili komunisti. Ena njihovih večjih laži in sprevračanj dejstev.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

drejc ::

Pred zakonom so enakopravni, kaj tu ni jasno? So tudi poslanci, igralci, režiserji in zelo visoki političbi funkcionarji.

Kdo lahko primerja položaj Arabcev v Izraelu, s položajem Židov v Nemčiji za časa nacizma?


Samo leftyi ala MM in ostali pro-kalifatovci.

Realno pa je primerjati položaj Židov v Nemčiji včasih in položaj Židov v Arabiji danes.
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: drejc ()

MadMicka ::

V bistvu nisem primerjal enega in drugega. Ampak sem hotel poudariti, kako idiotsko je trditi, da ima Palestinec, državljan Izraela, enak položaj kot Žid v Izraelu. Ker če nekdo trdi nekaj takega, potem lahko trdi karkoli. Nobena resna debata ni potemtakem več mogoča.

In kakorkoli bomo sprevračali zadeve, češ, ena rasa je boljša, superiorna itd., dejstvo ostaja, da pod okupacijo Izraela živi milijone Palestincev. In zato ni opravičila. Kot ni opravičila, da zaradi dveh ugrabljenih vojakov začneš na veliko bombandirati civilne objekte (mostovi, elektrarne, stanovanjske četrti itd.). TO VSE JE ZLOČIN.

Odin ::

Zlocin je ubit tri Izraelske vojake na Izraelskem ozemlju in hkrati ugrabit se dva.
Jaz osebno bi bil najbolj zadovoljen, ce bi Izrael okupiral 3/4 Libanona in kompletno iztrebil Hezbolah in hkrati izsilil od Libanona, da prizna Izrael in podpise premirje. Boljse kot pa neko drkanje se naslednjih dvajset let.
Po Libanonu bi seveda se sledila Sirija.

MadMicka ::

Sej razumem. Superiorna rasa mora okupirati inferiorno. Že tisočkrat videno. In še vedno se nismo (niste) nič naučili.

TheJack ::

Z-lot:
This just in. Znana fotka dima nad Bejrutom (by Reuters).
Razumem, da lažne informacije prihajajo tako z ene kot z druge strani libanonske meje, toda s strani samooklicanih nevtralnih opazovalcev? Verodostojnost česarkoli vsaj kratkoročno gledano je imho pod velikim vprašajem.


Še bolj tragikomično je to, da so taisto fotošopano fotografijo včeraj objavili v Dnevniku. Seveda kot pristno. Lenoba in nevednost ali manipulacija?

MadMicka:
Treba je nekaj razumeti. Verjetno smo vsi Zahodnjaki ZA - širitev temeljnih človekovih pravic (pravica do življenja, prepoved mučenja, enakost spolov itd.) in ZA širitev demokracije, ampak.....

Po mojih izkušnjah ne. Pred meseci sem se dokaj na dolgo (in ostro) menil s samozvanimi "strpneži" na Mnenjalniku, od katerih je marsikdo menil, da so obrezovanja deklic, mučenje, kamenjanje, množična talibanska streljanja na fuzbalskih stadionih, obešanje šestnajstletnikov in dekleta ki so živa zgorela, ker jih niso pustili iz goreče hiše, ker niso bila primerno oblečena (pižame)...itd.,....itd,......itd...., le značilnosti tamkajšnje kulture. "Kulture so pa vse enakovredne in enako dobre...., le različne."

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: TheJack ()

Barakuda1 ::

In zato, ker smo dobronamerni ljudje - drejc, pa jest, pa Stepni, Pa Dedal in tako naprej - želimo da je BV narejen na sliko in priliko Izraela, ne kakšne džamahirije, kjer so "zadeve obratne".



Kakšna pa je sploh razlika med vašo filozofijo in filozofijo Križarskih vojn?

Besede Papeža Urbana II

Naj bo siromak, plemič ali ropar. Naj pade na poti ali v boju mu bodo odpuščeni vsi grehi!


So se ne le za vedno zapisale v zgodovino, pač pa očitno tudi globoko usidrale v glave prenekaterih

Štekate?

qshtr ::

Wake up ....

Klik

Thomas ::

> "Kulture so pa vse enakovredne in enako dobre...., le različne."

Kako si racionalno razložiti tole stupidnost "strpnežev"?

Edina (sicer neumna) razlaga ki mi pade na pamet je, da gre tukaj za "spomeniško varstvo" freake, ki bi radi uredili muzej na prostem čez celo Arabsko puščavo. Ne toliko muzej, kot grotesken cirkus, kjer naj bi živele čudne šege. Tiste stare o obrezovanju deklic, pa tiste novejše ko se razstreli nek kreten na tržnici z obuvali in cunjami.

Da potem preživeli slepi, hromi ali oboje čez leto dni že lahko začnejo beračiti na prašni ulici, saj jim drugega ne preostane. Dokler jih milostno ne vzame kakšna pljučnica v Allahovo deželo.

Strpnež zame ni dosti manjši kreten (=bedak, cepec, zagovednež ...) kot tisti, ki se ravno odpravlja razstrelit avtobus v Bagdadu.

Ne rečem, da bi strpnež kaj takega storil, le da je tepec iste magnitude, kar se tiče bolnosti idej v glavi.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

TheJack ::

IMO bo taka "strpnost" izumirala sorazmerno s številom razstreljenih zahodnjakov...

MadMicka ::

V bistvu imamo dvoje vrste ljudi: tisti, ki hočejo doseči spremembe po mirni poti in tisti, ki hočejo doseči spremembe po krvavi poti. No ti slednji skrajneži ne razumejo, da krvava pot danes ni najboljša pot, pa čeprav je morda kdaj v zgodovini človeštva vsake toliko časa bila.

Več ko jih bo Izrael pobil in bolj ko bo zatiral Palestince, na več upora bo naletel. Palestinci pa ne bodo dali mir, dokler se Izrael ne bo umaknil na svoje prvotne meje. In prav imajo. Ni ga naroda in ga ne bo, ki bi bil dolžan trpeti okupacijo. Zatorej, skrajneži, vaša krvava pot je lahko še tako krvava, pot do rešitve ne bo našla.

qshtr ::

madmicka:

A si ti mogoče pogledu link ki sem ga dal?

Samo zanima me...

Barakuda1 ::

Samo zanima me...


Mene pa bolj zanima, zakaj link ni delujoč, oziroma javlja napko, če si ga že prlimal :|

qshtr ::

Mene pa bolj zanima, zakaj link ni delujoč, oziroma javlja napko, če si ga že prlimal


Hmmm... meni dela zdaj, ob 22:56.. ne vem, mogoče ima še kdo težave?

MadMicka ::

qshtr, kar konkretno na dan z besedo: kaj imaš v mislih?

Barakuda1 ::

men še zmer javlja napako, resno

Z-lot ::

MadMicka, a ti nikoli ne pomisliš, da je mirna pot za dotične skrajneže nerazumna izbira (nekaj razuma pa le premorejo), ker racionalnost tu preprosto odpove in ostane samo še klasična dominacija/povzročitev sprememb s silo? Najbrž ne.

Enakovrednost kultur je pa vsekakor urbana legenda nevednežev, četudi ima svoje zagovornike - pa še ti se strinjajo, da morajo biti izpolnjeni specifični pogoji, da se debata o enakosti sploh začne. V oči med drugim najbolj bode pogoj spoštovanja človekovih pravic.
IMho je enakovrednost kultur argument za vse tiste, ki si Zemljo prihodnosti na tihem predstavljajo kot ogromen človeški ZOO (na prostem). Le nekaj ur vožnje z letalom iz sodobnega Zahoda in že lahko uživaš v pogledu na primitivne Bušmane ali pa arabsko mestece na BV, kjer se domačini prevažajo na lenobnih kamelah.

Daedalus ::

Meni link deluje...
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Narcos Satanicos ::

Zlocin je ubit tri Izraelske vojake na Izraelskem ozemlju in hkrati ugrabit se dva.


Tista dva vojaka sta bila 'ugrabljena' v Aitaa al-Chaab in to mesto je v Libanonu. Izraelci so naredil raid čez mejo v Libanon, izgubil en tank, nekaj vojakov je bilo ubitih, ta dva sta bila pa zajeta oz. ujeta. Ampak je zanimivo, kako so vsi požrl to besedo 'ugrabitev' kot da bi šlo za civilste in to na ozemlju Izraela. Tako da je ves ta spopad začet z izraelskimi lažmi in pretvezo in ima glih tok kredibilnosti kot govorit da je bil uboj nadvojvode ferdinanda razlog za 1. sv. vojno.

Kar se pa tiče hezbolaha pa je situacija jasna, oni so nastal kot reakcija na 20+ letno zasedbo južnega Libanona s strani Izraela. In vse kar delajo je da se branjo, pred napadi izraelske vojske, ki vdira prek mednarodno priznanih meja in to je povsem v skladu z mednarodnim pravom.
SPORT THE WAR, WAR SUPPORT

drejc ::

Ljudožerska kultura je tut ena tak fajn za obdržat, kajne strpneži?
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

Odin ::

Wiki link

The Hezbollah and Lebanese police later claimed the Israeli soldiers were attacked and captured on the Lebanese side of the border during "a mission to infiltrate the Lebanese town of Ayta ash-Shab". However, the UN, the EU, the G8, the US, and prominent news agencies, including Al Jazeera, have characterized the Hezbollah action as "cross-border."


> Tako da je ves ta spopad začet z izraelskimi lažmi

Ce ti je Hezbolah verodostej vir podatkov potem zgleda imas prav. Ce pa zaupas UN, EU, G8, US ali celo Al Jazeeri imas pa ti narobe.
Aja cisto sem pozabil na svetovno sionisticno zaroto, ker baje je tudi pri Al Jazeeri judovski lobi zelo mocan.

> In vse kar delajo je da se branjo, pred napadi izraelske vojske

Revcki so se branili pred napadi, ki jih sploh ni bilo.

> V bistvu imamo dvoje vrste ljudi: tisti, ki hočejo doseči spremembe
> po mirni poti in tisti, ki hočejo doseči spremembe po krvavi poti.

S tem da je tvoja "mirna pot" v resnici precej bolj krvava kot pa "krvava pot".

> Palestinci pa ne bodo dali mir, dokler se Izrael ne bo
> umaknil na svoje prvotne meje. In prav imajo.

Ok, samo potem se ne cudi, ko cez 20 let ne bodo imeli niti tistega ozemlja, ki jim sedaj pripada. Zgleda namrec, da bolj kot se upirajo bolj se njihovo ozemlje manjsa.
Ce mene vprasas imama deal! Palestinci se naj upirajo, Izrael in s tem civiliziran svet pa se naj siri. Pa bos ti srecen in navdusen nad Palestinskim uporom in jaz srecen in navdusen nad dosezki zahodne civilizacije.
Ceprav odkrito povedano bi bil se dosti bolj navdusen, ce bi se Palestinci pridruzili Zahodu.

MadMicka ::

Z-lot, če bi ti natančno bral, kar napišem, bi opazil, da nikakor nisem proti uporabi sile. Brez oborožene sile in brez uporabe le te država ne more obstati. Še več, civilizacije brez oborožene sile ne bi bilo. AMPAK, dokler bodo Izraelci držali v getu milijone Palestincev, toliko časa miru ne bo. In to vseeno koliko sile bo Izrael uporabil. Se pravi, danes je prvi greh na Izraelu in šele potem, ko se bo umaknil iz zasedenih ozemelj, bo mogoče s skrajneži opraviti z oboroženo silo. Zakaj? Ker tedaj doma ne bodo imeli večinske podpore Palestincev, na mednarodni ravni pa še toliko manj.

p.s.: to, da so nemara zajeli izraelska vojaka na svojem ozemlju, pa ne bi bilo nič čudnega. V takem svetu, kjer vseskozi nekaj poka in kjer se meje spreminjajo iz danes na jutri, bi to bilo celo verjetno.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MadMicka ()

Narcos Satanicos ::

wikipedia link ki ga lahko vsak spreninja je glih tok verodostojen kot list wc papirja potem ko si jest z njim obrišem rit - nič

"The Israelis so far have not been able to enter Aitaa al-Chaab to recover the tank that was exploded by Hezbollah and the bodies of the soldiers that were killed in the original operation (this is a main indication that the operation did take place on Lebanese soil, not that in my opinion it would ever be an illegitimate operation, but still the media has been saying that it was inside 'Israel' thus an aggression first started by Hezbollah)."

wikipedia bullshit, če bi izraelci mel dokaze da je blo to v izraelu bi jih že desetkrat dal ven.

evo ti ameriški associated press:

http://www.forbes.com/technology/feeds/...

in edino kar slišiš od zahoda je: "izrael se ima pravico braniti"

še malo: "There is another reason to suggest that the two Israelis were snatched on the Lebanese side of the border: the near impossibility of getting into Israel from anywhere along their northern border. If the Israeli version is to be believed, Hezbollah guerillas used a ladder to climb over the electrified fence separating Israel and Lebanon, planted landmines on the border road, waited for a patrol and then opened fire with anti-tank weapons. There was a simultaneous attack of Katyusha rockets on Israeli villages and army posts.

That story would only be plausible if one believed that Israel had suddenly let its guard down. Maybe they did, but it is so out of character with Israeli security as to be nearly impossible. It also suggests that Hezbollah could determine the timing of wheeled patrols without fear of another one following. Yet, if anything is random, it is the way Israel patrols its entire border. And, procedures change often and without pattern."

ma dejte no, najboljša vojska na bližnjem vzhodu in najbolj zavarovane meje in potem pustijo hezbolahu da prečkajo mejo tko prosto po pasulju?

"The leadership of the IDF has long called for an end to the tolerance shown to Hezbollah. The problem has always been how to get around international oversight. Thanks to the Bush administration's misuse of intelligence in briefing the UN Security Council on the need to invade Iraq, there is little likelihood that presenting an intelligence case would hold much sway. Further, without an incident, there was little in the way of overt activity which could be held up as evidence of a need to go into Lebanon and take on Hezbollah."

ojoj glejte pravi razlog (ki je bil itak očiten vsakomur glede na totalno barbarski in nesorazmeren odg. izraela na to 'ugrabitev')

"And, it's that, coupled with the fact that the incident which supposedly caused Israel's disproportionate reaction remains completely unclear, which suggests that this is a war of client against client."

in če že furaš wikipedio si pa poglej to: Gulf of tonkin incident @ Wikipedia
SPORT THE WAR, WAR SUPPORT

Odin ::

> evo ti ameriški associated press

Zdaj pa se vsedi preden me nezno KLIKNES, ker ce ne te bo kap, ko ugotovis kaj je napisal Joseph Panossian, avtor clanka v Forbesu, v enem casopisu en dan kasneje. Zgleda je spremenil mnenje.

> wikipedia link ki ga lahko vsak spreninja je glih tok verodostojen kot
> list wc papirja potem ko si jest z njim obrišem rit - nič

Ok. Kaj potem sledeci linki?

Unitd Press International - UN obsoja 'cross-border attack

European Union - The European Union condemns the attacks by Hezbollah on Israel and the abduction of two Israeli soldiers. It calls for their immediate and unconditional release and for the cessation of all attacks on Israeli towns and cities.

White House - Today Hizballah terrorists operating from Lebanon kidnapped two Israeli soldiers and launched rocket attacks against civilian targets in Israel.

CNN - Israel has rejected calls for a cease-fire until it can push Hezbollah back from its northern frontier and retrieve the soldiers kidnapped in a cross-border raid July 12.

BBC - Three Israeli troops were killed in Hezbollah's cross-border raid and four more died in the subsequent offensive.

CBS - Hezbollah militants captured two Israeli soldiers in a cross-border raid Wednesday

New York Times - The Lebanese guerrilla group Hezbollah surprised Israel with a bold daylight assault across the border on Wednesday

Al Jazeera - Some politicians have expressed doubt about or condemned Hezbollah's cross-border raid on Wednesday.

> če bi izraelci mel dokaze da je blo to v izraelu bi jih že desetkrat dal ven.

Ja verjetno jih imajo, ce vsi tako veselo pisejo o 'cross-border attack'

Pa nehaj ze nekih neumnih izgovor iskat za Hezbolah, kao kako se samo branijo. Njihov glavni cilj, katerega nonstop jasno in glasno ponavljajo, je vreci Izraelce v morje. Povej mi sedaj kdaj se je kaksen Izraelski premier drl kako morajo iztrebiti Libanonce.

Ce pa se zdaj nisi preprican, da je Hezbolah ugrabil vojaka na Izraelskem ozemlju, potem pa jebi ga. Jaz se ne mislim vec z nekimi teorijami zarote ukvarjat, ker ti samo glavo zjebejo.

Thomas ::

Eh, nič se ne sekiraj Barakuda1, če ti link ne dela. Notr so take zadeve, ki sem jih jaz razlagal že davno, pa si mi brisal in grozil z nazivi. Ob podpori vrhovnega bwane Primoza, brez katerega ti ne bi bil več moderater tukaj.

Tko da, če ti link ne dela, brskaj mau po mojih starih pobrisanih postih! Moram pa povedat, da je filmček z linka BOLJE narejen od mojih doneskov.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Gundolf ::

Če bi bilo v linku google.com namesto google.nl bi morda komu bolje delalo...

Narcos Satanicos, Če bi Izrael (ki kot sam priznavaš, ima izmed najmočnejših vojska) vdrl na Libanonsko ozemlje, bi to po tvoje storil z dvema humveejema in enim tankom, tako da bi jih dobro pripravljena zaseda komot uničila? Kajti vojaka ugrabit ni tako lahko kot se sliši. Se znajo njegovi soborci s takim dejanjem zelo ne-strinjat. Razen če so mrtvi seveda. In to so lažje če jih je manj. Kot v recimo v eni obmejni patrulji. Ko sta res le dva humveeja. In ne se sprenevedat, ker sigurno ne misliš da ali raketiranje in ugrabitev traja pol ure ali pa da se Izraelske patrulje ob meji vozijo na 5 minut. Patrulje niso tam za varovanje pred vojaškim napadom. Za to bi bili bunkerji. Zato je vojaški napad na patruljo prekleto lahka zadeva.

Navsezadnje Hezbolah sam pravi da je Izraelca ugrabil z namenom izmenjave zapornikov. To je res ena taka stvar na katero gledaš, ko te Izraelska vojska napade a ne, da jim boš enega vojaka ugrabil?

So imeli do sedaj dobre izkušnje z izmenjavo zapornikov z Izraelom pa so mislili, da zdaj pa lahko kar ugrabijo dva in bo Izrael ves vesel ker bodo spet lahko menjali.

To je nekako tako kot tista ponarejena slika. Moraš hotet verjet, da lahko verjameš. Ker drugače ti je na prvi pogled očitno katera zgodba ne diši.

> wikipedia bullshit, če bi izraelci mel dokaze da je blo to v izraelu bi jih že desetkrat dal ven.
A Hezbolahu pa na besedo verjameš.

Vanich ::

Link do filma še enkrat

Jah, komur pa po tem filmu še ni jasno zakaj se gre,
takemu se ne splača več nič razlagat.

Ena napaka v filmu: Scena lomljena križa na strehi cerkve je
iz Kosova in Metohije marca 2004 ,in ne iz Bosne.

Narcos Satanicos ::

"MSNBC online first reported that Hezbollah had captured Israeli soldiers "inside" Lebanon, only to change their story hours later after the Israeli government gave an official statement to the contrary."

"Before independent observers could organize an investigation of the incident, Israel had already mounted a grisly offensive against Lebanese infrastructure and civilians, bombing Beirut's international airport, along with numerous highways and communication portals. Israel didn't need the truth of the matter to play out before it invaded Lebanon. As with the United States' illegitimate invasion of Iraq, Israel just needed the proper media cover to wage a war with no genuine moral impetus."

Ma djte no sj niste resn, tko kot se 'bran' izrael dons so se 'branil' srbi na hrvaškem in v bosni al pa sudetski nemci pred 2.sv vojno al američani v iraku... ni vredno debate sploh pa odin da linkaš belo hišo kot kredibilen vir je pa over the top.

Changing the Story Two Times:
5:41 AM ET, Associated Press Writer Joseph Panossian originally reported "The militant group Hezbollah captured two Israeli soldiers during clashes Wednesday across the border in southern Lebanon"
7:09 AM ET, Associated Press Writer Joseph Panossian had changed his report to read: "The Hezbollah militant group captured two Israeli soldiers during clashes along the Lebanese border on Wednesday."
4:13 PM ET, Associated Press Writer Joseph Panossian had again changed his report, this time to read: "Hezbollah militants crossed into Israel on Wednesday and captured two Israeli soldiers. "

"Wednesday morning, and Israeli officials said seven more soldiers were killed after tanks and troops moved into Lebanon in response to the attack." [as seen in google cache.] But that article was rewritten and on July 13th it read: "The Lebanese Shiite Muslim group Hezbollah infiltrated the Israeli border Wednesday in a brazen raid, capturing two Israeli soldiers, killing three others and prompting Israeli attacks on the airport in Beirut and bridges, roads, power stations and military positions across the hillsides of southern Lebanon."

Asking this question "Where exactly were those Israeli soldiers when Hezbollah captured them?" is an attempt to get to the bottom of this specific fact. Note in my update that I quote Jonathan Cook who writes, in a July 25th article, Five myths that help Israel's war crimes, "Early on July 12 Hizbullah launched a raid against an army border post"

Jonathan Cook mentions in his article that " We now know from reports in the US media that the Israeli army had been planning such a strike against Lebanon for at least a year." see Israel set war plan more than a year ago
See Translations that don't match"

"Fulfilling its pledge to liberate the prisoners and detainees, the Islamic Resistance... captured two Israeli soldiers at the border with occupied Palestine," the Hezbollah statement said.

"TRANSLATION: Hezbollah has made it clear time and again that it would retaliate by capturing and detaining Israeli soldiers if they entered Lebanon and use them in an exchange of prisoners. Israel has in a deliberate manner sent a commando into Lebanon (Aïta Al Chaab) They came under attack from Hezbollah, who captured two of their soldiers. "

"Only weeks ago, an entire reserve division was drafted in order to train for an operation such as the one the IDF is planning in response to Wednesday morning's Hizbullah attacks on IDF forces along the northern border. [JPost 7/12/06]"

"Israel's military response by air, land and sea to what it considered a provocation last week by Hezbollah militants is unfolding according to a plan finalized more than a year ago."

"In the years since Israel ended its military occupation of southern Lebanon, it watched warily as Hezbollah built up its military presence in the region. When Hezbollah militants kidnapped two Israeli soldiers last week, the Israeli military was ready to react almost instantly. [SFGate 7/21/06]"

"Of all of Israel's wars since 1948, this was the one for which Israel was most prepared," said Gerald Steinberg, professor of political science at Bar-Ilan University. "In a sense, the preparation began in May 2000, immediately after the Israeli withdrawal, when it became clear the international community was not going to prevent Hezbollah from stockpiling missiles and attacking Israel. By 2004, the military campaign scheduled to last about three weeks that we're seeing now had already been blocked out and, in the last year or two, it's been simulated and rehearsed across the board."

da sploh ne omenjamo takih in podobnih zadev: "Amnesty International knows of 21 Lebanese nationals who have been captured IN Lebanon and transferred to Israeli prisons either without ever having been sentenced or held beyond the expiry of their sentences." in "Gaza Strip arrests: Israeli forces have detained two Palestinians, who the army said were Hamas militants, in the Gaza Strip, in what observers said was the first arrest raid in the territory since Israel pulled out of the area a year ago." in "Since its withdrawal of occupation forces from southern Lebanon in May 2000, Israel has violated the United Nations-monitored "blue line" on an almost daily basis, according to UN reports. Hizbullah's military doctrine, articulated in the early 1990s, states that it will fire Katyusha rockets into Israel only in response to Israeli attacks on Lebanese civilians or Hizbullah's leadership; this indeed has been the pattern."

"I did research this topic. Articles telling of the soldiers captured inside Lebanon are getting harder to find. This is how news lives/dies in the corporate media. Articles that say the troops were captured inside Lebanon are being ousted by the corporate media version that Israel was minding its own business well within Israel when Hezbollah crossed into Israel completely unopposed and kidnapped Israeli soldiers."

"The earliest reports have Israel non-commital...but later Reuters using Israeli sources (presumably
military) puts the incident on Israeli side of border."

tko da tud če privzamemo najboljš scenarij za izrael, namreč da so se najprej spopadl na meji, potem so pa izraleci vdrl, je več kot očitno da je bil cel incident insciniran zato da bi izrael obračunal s hezbolahom. in tist del meje po besedah izraelcev: "lacked security" ma lacked security my ass...
SPORT THE WAR, WAR SUPPORT
««
15 / 18
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Izraelska ofenziva v Gazi in Libanonu (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
795924 (2698) Longinus
»

Iran bi izbrisal Izrael (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
686865 (5502) Phil
»

Palestisnko-Izraelska kriza (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
18413668 (11121) jype
»

Izrael (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
625482 (4703) Barakuda1

Več podobnih tem