» »

Internet + IPTV preko WLAN omrežja

Internet + IPTV preko WLAN omrežja

shock ::

Prvo bi prosil moderatorje, da te teme ne premikajo v kako temo kot je npr. "IPTV na PC: STB vs. VLC" ali v "Siol TV -- client za PC, etc...", kajti ta tema ni namenjena kako uporabljati VLC ampak kako internet+IPTV (multicast) signal spravit od routerja (linux mašina) preko WLANa do PC-ja brez nikakršnih morebitnih povratnih zank.

Prvi tak router, ki sem videl da "lepo" prenaša multicast signal preko wirelessa in s tem da ne rabi še ene dodatne enote kot ruckus (ki za prenos IPTV signala rabiš 2 napravi), je Buffalo WHR HP G54 z originalnim firmwarem. No s tem nisem bil lih najbolj zadovoljen, češ zakaj bi enostavno če pa lahko zakompliciram :D. Mislim, da nekateri od vas lepo uporabljate linux mašino za router, redkeji pa so tisti, ki imajo v tej mašino še WLAN-PCI, ki na koncu služi kot WLAN router. No za tiste, ki imate to zadnjo varianto sem za vas pripravil dve majhni skriptice za prenos IPTV in interneta preko WLANa. Prvo skriptico dobite tukaj drugo pa tukaj. V bistvu kaj delata ti dve skripte, prva skripta nastavi parametre vsem WLAN enotam, ki so v tem omrežju, s pomočjo WMM (Wi-Fi Multimedia) standarda. WMM je namenjen za QoS. Druga skriptica pa poskrbi, da se oba prometna tokova (Internet in IPTV) združita v en kanal in istočasno poskrbi da multicast ne dela zgage na ETH0 izhodu s tem smo logično izolirali IPTV promet od interneta in obratno. Ta druga skriptica ni moja pogruntavščina ampak izposojena od ene teme, mislim da je lastnik te skriptice SasoS, tako da ne gre vsa zahvala meni :P

Za lažje predstavo vam še pokažem shemo mojega domačega (logičnega) omrežja


ETH0 je priključen na izhod modema, ki je namenjen za Internet
ETH1 je priključen na izhod modema, kjer se pretaka IPTV promet
ETH2 je PCI-WLAN kartica, ki mi služi kot AP

P.S.: Pred uporabo morate spremeniti skriptice, tako da se bo ujemalo z vašim omrežjem.

ferdo ::

ne vem, če je to za v to temo ampak vseeno.
Ali je možno da bi "recimo preko" USB printserverja "v kar dvomim" priklopil USB TVtuner in po mreži na zahtevo po kanalu pošiljal sliko želenega TVprograma?
Če je možno, kako je z analognim usbTVtunerjem in kako z digitalnim usbTVtunerjem...

SasoS ::

ne, to ni za to temo, in ja ni možno...na usb printserverju pa sploh ne bo delalo.

ja, tista skripta je moja :D, hvala pa za wifi skripto. Bo treba sprobat :D

SasoS ::

Da bom še malo bolj uporaben...tukaj je skripta ki jo trenutno nucam. Nekaj je sprememb pri bridganju (support za radio ki je v subnetu 239.1.2.0 in pa nekateri kanali niso delali ker se ne pošiljajo iz porta 5000...pa še malo se poenostavi vse skupaj :))

rc.bridge

MasterBlaster ::

Skripto sem implementiral in deluje preko utp kabla. Ko pa vzpostavim bridge, preneha delovati wireless povezava. V ruterju imam tri LAN kartice, wireless pa deluje preko Linksys WRT54GL, ki deluje kot AP. Tukaj je slika, kako izgleda moje omrežje. Problem se pojavi, da na laptopu neha delati wireless mreža, ko se kreira bridge. Na prvi pogled izgleda, kot bi bil WiFi zabasan. Ne dela niti DHCP. Če ga pustim nekaj časa , zhleda da dhcp hre skozi, ping pa še vedno ne dela.

Kakša ideja?

Tukaj je moja skripta, ki sem jo malo prilagodil SiolTV.
Tk je pa pika .

shock ::

Jaz imam v linoxu wifi pci kartico

SasoS ::

Si implementiral tudi tadrugo skripto (wifi parametri?)...tisto moraš inštalirat na AP-ju (boš pa zato rabil kak firmware z shell dostopom).

MasterBlaster ::

Bi probal, sam server, na katerem je skripta ne dela :(

Na Linksys-u imam drugače dd-wrt firmware, ki ima v tudi podporo za WMM. To sem poskusil vklopiti, samo s privzetimi vrednostimi ni bilo nobene spremembe.
Tk je pa pika .

shock ::

lahko vsaj daš copy/paste z wmm nastavitvami?

MasterBlaster ::



A lahko še enkrat pripopaš tisto tvojo skripto, ali pa usposobiš server?
Tk je pa pika .

Zgodovina sprememb…

shock ::

Server je trenutno down (prekleti cimri :| ). Ampak moram povedat da pogrešam parameter muticast rate, tako da ti dosti ne morem pomagat.

baso1972 ::

Ker mi je ta tema najbolj pomagala samo par ključnih besed:

wrt54g ima na wan priklopljen data port in na enega od lan portov priključen video port.

Firmware: dd-wrt
Frame burst ON
WMM support ON
wl mrate je default auto in ne deluje zato v konzoli SSH ali TELNET vpišem
wl mrate 6
na 6Mbps kar je dovolj za enega klienta in deluje tudi pri malo slabšem signalu (čez 2 steni)
za malo močnejšo oddajno moč pa
wl txrate 255
in ko sem zadovoljen vse skupaj zapišem v init script.

markobuzin ::

Pozdravljeni!
Zanima me kako se podobna čarovnija nastavi na windowsih oz. kako se konfigurira nastavitve mrežne opreme (bridge networks ipd.)? Že nekaj časa se mučim, a mi na noben način ne uspe spraviti opreme v delujoče stanje.

Obstoječe stanje:
Na podstrešju imam PC, ki ima eno WLAN-PCI in dve LAN-PCI kartici. Od teh je ena priključena na izhod modema, ki je namenjen za internet druga pa je priključena na izhod modema, kjer se pretaka IPTV promet. Oboje IPTV in internet na PC-ju deluje brez problemov. Namesto LAN-PCI kartice lahko za (internetni) dostop do modema uporabljam tudi brezžično povezavo preko WLAN-PCI kartice, kar pa nima smisla. Zato bi to WLAN kartico raje koristneje porabil za posredovanje iptv prometa na notebook.
Prenosnik ima omogočeno brezžično povezavo do modema (za pretakanje interneta), če pa na njem želim spremljati IPTV, pa ga je potrebno ožičiti in mašina postane zgolj omejeno prenosna (odvisno od dolžine utp kabla).

Cilj:
Želel bi doseči to, da bo IPTV viden ali na PC-ju, ali preko brezžičja na Notebook-u (oboje hkrati že po žicah preverjeno ne gre). Seveda se pri temu ne bi rad odrekel brezžičnemu brskanju po internetu.

Wi-Fi Oprema:
- PCI kartica: SMCWPCIT-G 108mbps
- Prenosnik: Intel PRO/Wireless 2200B/G
- Modem: Sinope 568+

Še nekaj dodatnih vprašanj, da si razčistim:
1. Ali prenašanje iptv signala preko 802.11g protokola poteka brez problemov?
2. V primeru, da bi želel hkrati brskati po internetu in gledati IPTV: ali moram za prenosnik dokupiti še en Wireless adapter?
3. Ali je za hkraten prenos iptv in interneta po enem brezžičnem omrežju potrebna relativno draga nadgradnja brezžične opreme iz 802.11g na 802.11n?
4. V primeru, da se odrečem hkratnemu brskanju po internetu in gledanju IPTV: obstaja kakšen uporabniško prijazen program za hitro preklapljanje med wireless Access Point-i oz. Ad-Hoc mrežami (IPTV - internet).

Dilema na skici:

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: OmegaBlue ()

Jaka83 ::

Danes sem flashal Asus WL500G Deluxe z DD-WRT in zadeva je veliko boljša kot originalni firmware. Me pa malo matra IP-TV preko WiFi s privzetimi nastavitvami. Slika je veliko boljša kot z original firmware-om ampak mislim, da bi se dalo z malo tweakanja še izboljšati.
Ima kdo kakšen predlog kateri parameter spremeniti?

Zadevo imam pa zvezano tako, da gre iz VOD-a video na LAN port od Routerja in potem iz drugega LAN porta na Amino, WiFi pa en štuk višje na laptop. Pa da ne bo kdo mislil, da je signal šibek ... signal je zelo močen (vse črtice), ker imam to srečo, da sem v leseni bajti.

Atos ::

da si še jaz sposodim malo to temo.

Zanima me, če je možno in kako, da spravim sliko od modema do STB preko wireless ruterja in kaj vse bi pri tem potreboval. Problem je namreč, da sta Sinope in STB dokaj daleč narazen in je dokaj grdo vlačiti kable do mesta, kjer je STB. Predvidevam, da bi potreboval kak specializiran STB za wireless sprejem in da ta od siola nebo dovolj. No, v glavnem... Če je kdo to delal bi bil zelo hvaležen kakih napotkov :)

Ruter je od Linksysa, WRT54G. Če je potrebno tudi njega zamenjat ni blema, samo povejte kaj vse nucam :)

LP

_dragon_ ::

Internet in IPTV (T-2) sm zvezou po tejle skici (amino ni prkloplen)


Kkšnih 10min delata tko internet kot TV pol pa internet dol pade TV pa še zmeri dela. Zgleda kt da se router neki sesuje k tut če kabl za TV izklopm ga je še zmeri treba resetirat da spet dela internet. Router je Level One FBR 1403TX. Zdej me zanima a je treba kej v routerju nastavt al tkaka vezava s temu routerjam pač ne dela?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: _dragon_ ()

Yoda Master ::

Imam Siol Tv, en izhod za TV na Sagemu je povezan z routerjem TP-Link(TL-WR641G), TV in net mi na enem računalniku delata normalno (povezava preko kabla). Na drugem, kateri se na router povezuje brezžično, se pa sedaj sploh ne poveže več na router. Se komu sanja kako odpravit problem?
There is no emotion, there is peace. There is no ignorance, there is knowledge. There is no passion, there is serenity. There is no death, there is the Force.

MEDENA ::

kdo uvaža te buffale? sem našel PCHAND :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MEDENA ()

Blisk ::

Rabi bi malo vaše pomoči.
Sosed ima SIOL TV in internet. Jaz pa imam preko ruterja WRT54gl, ki je povezan direktno na njegov SIOL modem preko LAN, doma internet preko WLAN od tega WRT54gl. Kako bi preko tega WRT54gl ruterja pripeljal do mene tudi SIOL TV? Da bi lahko gledal prek računalnika SIOL TV? Hvala za pomoč!

Pyr0Beast ::

Kokr vem sioltv tega ne podpira ..
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Pesimist ::

Z VLC playerom bi moglo to biti zelo simple izvesti. Jaz sheram tak SIOL IPTV z kolegom preko interneta in on je na Trieri in dela zelo dobro ce zanemaris da mi gre cca 500kB/s uploada :8) . Tak da prelo notranje mreze se mora biti enostavneje in cisto zastojn.
Samo VLC stream uporabi pa play lista web interfejc ne pozabi enejblat za saltanje programov preko brskalnika pa bi moglo 100% delat.

Gres v File > Stream to network > select playlist >RTP unicast > vpisi tvoj IP na katerega stremas > MPEG TS > TTL (cca 10) > Finish.
Zdaj se pa gres na Settings > Add interfejc > web interfejc.

Evola pa streamas kam zelis. So se druge nastavitve ampak stem se pa sam spilaj.
Zaj pa samo VLC player na tvojem compu odpri pa IE na http://192.168.x.x:8080 pa bi mogo playlisto videt.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Pesimist ()

r0b3rt ::

kako pa ti prpelš siol tv na to linijo? maš 2mrežne?

GaS ::

Zdravo,

če malo obudim temo (verjetno jih je mnogo, tale je bila najbolj pametna). Namreč zanima me, če je kot prvo možno preko wlan-a streamat iptv od siola preko enega samega routerja (WRT54GL, DD-WRT v24 SP1) poleg neprekinjene internetne povezave. Probal sem direktno iz modema (konektor 3 oz. 4) na laptop, vendar ni dobil IPja (ni DHCPja). Nato sem dal taisti utp v lan od routerja (modem->wan router ostaja noter), in zadeva prav tako ni delovala. WMM je vklopljen na default, QoS tudi (a sploh rabi bit?). Torej, preden se sploh spuščam naprej zgubljat čas in energijo, mi povejte ce je to mozno.

Hvala in lp

SasoS ::

Načeloma je...jaz bi to naredil tako, da bi na routerju naredil še en vlan za tv, tja povezal modem (tako da je router povezan tako z data kot z tv portom), nastavil pravi ip na routerju ter nato omogočil igmpproxy v routerju.

GaS ::

Hvala za hiter odgovor. Lahko mogoce malo bolj podrobno opišeš ta postopek?

Hvala!

edit: verjetno bo to potrebno narediti preko konzole, yes? Se pravi da ločim enega od štirih LAN konektorjev od ostalih treh, da mu nastavim IP v stilu komunikatorja, ga nanj priklopim, in kaj potem? Sej ne da do tega postopka znam, samo zanima me:)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: GaS ()

petrusko ::

Fantje eno hitro pomoč.

Mam T2 VDSL2 modem, mam linksys router WRT54GL z naloženim DDWRT (v.24sp1)

Rad bi gledal TV preko računalnika (notebook Wifi povezava).
- ugotavljam sledeče: če sem povezan s kablom na router potem zadeva (gledanje TV-ja) dela brez problema. [kuri tam okrog 6-8% 100Mbit povezave]
- če sem povezan preko WIFIja potem lahko gledam TV, vendar v kockah [kuri mi tam nekje 8-12% 54Mbit povezave]
---------
Router je cca 2 metra stran, tako da ni problem v šibkem signalu.
---------

Rabim nasvet kako nastaviti router, da bo še bolje pošiljal multicast stream preko WIFIja.
Trenutne nastavitve na routerju:
Frame burst: enabled;
TX Power: 150 (default: 70);
WMM Support: Enabled;

Wifi kanal sem spremenil na takšnega, ki je še prost (ga ga uporablja samo moj Router, glede na okoliške routerje).

Firewall: enabled; Filter Muticast: disabled; Block Anonymous WAN Requests (ping): enabled; Filter WAN NAT Redirection: enabled; Filter IDENT (Port 113): enabled;

QoS: enabled;
QoS Services Priority: httpaudio - exempt; httpvideo - exempt;

--------------
Igral sem se tudi z navijanjem procesorja, vendar mi to bolj smrdi... in upam da ne bo zasmrdelo :).

Kaj lahko še popravim? V bistvu bi rabil samo še 10-15% večjo hitrost pošiljanja podatkov preko WIFI pa bi zmagal. Ampak kako?


---------
Edit:
Probal sem z dvema WIFI karticama (USB stick in vgrajeno Intel 4965) - in rezultat je enak. Kocke.
Na routerju mam nastavljeno da se vedno proba povezat s 54 Mbit (Transmission Fixed Rate: 54Mbit)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: petrusko ()

petrusko ::

Evo takole se je zgodba razpletla:
* na router sem flashal zadnji Tomato
* se malce poigral z nastavitvami in zadeva dela!

Frameburst: enabled;
Multicast speed: 18 Mbps
Transmition rate: 54 Mbps

---
Res pa je da sem tako router, kot mrežno v notebooku skonfiguriral tako, da prenos poteka samo preko 802.11g!
Onemogočil sem tudi IPV6 na mrežni.
In je šlo.

dadomih ::

Imam T-2, pa bi rad IPTV spravil preko ruterja (Buffalo WHR-HP-G54) preko brezžične povezave. V tej temi vidim da je nekaterim uspelo, sam pa se toliko ne spoznam na ruterje da bi v celoti razumel to temo. A mi lahko kdo napiše navodila bolj "po domače".:)

umexteacher ::

Meni je delalo (na XP jih), če sem preklopil router (nastavitve) v access point (belkin-pomoje izklopi firewall+Nat+podobne zaščite) je pa verjetno predpogoj, da ti dela to tudi direkt čez kabl ki gre v router, vsaj meni je. Ampak meni na G routerju ne dela gladko (malo prekine zvok sem in tja).
AJA, PA KO SEM PREKLOPIL ROUTER V ACCESS POINT MODE SE MI PC Z VISTO NIKAKOR NI HOTEL POVEZAT (internet nikakor ni delal) PREK WIRELESSA???

Zgodovina sprememb…



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Amis TV komunikator za usmerjevalnikom (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
6112865 (8533) Master_Yoda
»

Xtreamer - IPTV predvajanje (strani: 1 2 3 418 19 20 21 )

Oddelek: Zvok in slika
1019227385 (95057) telexdell
»

SiolTV - router

Oddelek: Omrežja in internet
204255 (3741) KTr1sk
»

Siol TV brezžično do prenosnika

Oddelek: Omrežja in internet
319991 (6780) trnvpeti
»

Linksys wrt54gl wireless se sesuje ob IPTV prometu

Oddelek: Omrežja in internet
408700 (6258) aiko

Več podobnih tem