» »

napihnjen kondenzator

napihnjen kondenzator

Baja ::

OK, danes sem neki šaril po kišti (ker me je nekaj zajebavala) in glej ga hudiča, najdem napihnjen kondenzator. Zdaj pa prosim znalce, da mi povejo, ali to pomeni, da bo kondenzator razneslo oz. kakšne so verjetnosti za to. Ker namreč računalnik še dela.

lp

Azrael ::

Bilo, bi dobro da se zamenja, ker bo odpovedal ravno v najmanj primernem trenutku. Ok, možno je da bo tak kondenzator delal več časa ko boš ti uporabljal ta računalnik, vendar komaj verjetno.
Zamenja naj ga nekdo, ki se spozna na spajkanje elektronike, da ne bi po nepotrebnem kaj uničil. Novi kondenzator naj ima isto kapaciteto kot stari, napetost pa je lahko višja, važno je samo, da so fizične mere iste, tako da ga bo mogoče montirati.

Lp, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

Baja ::

A je možno, da je za to kriva kakšna kartica?

Hux ::

Ne. Ce bi ga razneslo bi ziher upazo. Kolk jih je ze meni razneslo. Slosar si se zaj solze brise :D
Full cool je ko lokomotivo vun naredis :8)

Ce mas garancijo uveljavi drugace pa naredi to kaj ti zgoraj pravi.

Blisk ::

Kundek se napihne zaradi slabe kvalitete oz. po nekaj letih.
Najboljš res, da ga zamenjaš.

Baja ::

Bom ga kar pustil zaenkrat.
1) rabim mašino.
2) ne poznam nobenga, ki bi mi to prelotal
3) ce kaj zajebe sploh ne bo delalo

Dokler bo delal bo delal. Sicer pa je že tudi čas, da zamenjam plato pa proc.:D

aja, če poči, lahko poškuduje kako kartico ? Ker so vsi trije v pližini pci slotov.

svejk ::

enga elektrolitka pa res ni problem zamenjat, vse kar moras pazit je se polariteta +/-. pa spajkalnik pa 10 minutk dela pa bo. pa zamenjaj ga, ker ne priporocam ti, da bos videl kako svinjarijo elektrolit zmece ven...

Azrael ::

Možnost , da so kondenzatorji poškodovani od kartic je samo v primeru, da se na kartici nek element hudo greje in je v neposredni bližini prizadetega kondenzatorja (nekaj mm stran ali pa se ga celo dotika).
Če kondenzator eksplodira ni samo grdo za pogledat, ampak je tudi nevarno za ostalo vsebino računalnika (in tudi zate, če ravno tisti trenutek od blizu gledaš v odprt računalnik). Folija in odhišje kondenzatorja je iz aluminija (kovina) in ta vsebina zelo lahko pri eksploziji povzroči kratke stike na plošči ali na kakšni kartici in s tem tudi njeno morebitno uničenje. Možne pa so tudi mehanske poškodbe, ker hitrosti drobiža iz raztreščenega kondenzatorja niso majhne. In potem imaš dilemo: zamenjati kondenzator za 30 SIT ali morebii kartico za 30k SIT.

Lp, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

novi ::

Če te zanima postopek zamenjava kondenzatorjev si lohk pogledaš tule: tule
Star ni prezahtevna.

Ps.: Se pa splača men zdej tela ko šus.:D

Baja ::

Vse kar sem jaz lotal so bili činči al pa banane, tako da po plati jaz ne mislim nič lotati. Če pa je kdo tu, ki bil pripravljen to storiti namesto mene, proti plačilu seveda, pa ga prosim, naj se javi. mail

Aja, se pa gibljem na relaciji Ormož - Velenje.

mato22 ::

Mene pa neki zanima.
Doma mam crknjeno plato ABIT BX133 Raid in se vidi, da so kondenzatorji zraven napajanja napihnjeni. A mislite, da če bi zamenjal kondenzatorje da bi plata lahko spet delala, al je mogoče zanič še kaj drugega na plati, kakšen chipset?
A je že kdo probal???

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mato22 ()

KTr1sk ::

Jz mam tud doma eno pokvarjeno plato (MSI K7pro2) in ima baje crkjen čip, ki dovaja napajanje voltažo procesorja, če se mogoče sanja komu, kje je ta čip? Mimogrede mi je pa še eden chip odletu dol, ker mi je plata padla dol z stene (ima samo dva kontakta za prilotat). (Plata mi namreč počiva na steni zraven monitorja :D )

lp

Azrael ::

>mato22
Zamenjaj, škoditi itak ne more, plata pa je drugače zelo ql in prav škoda, če ne dela.

>Tomaž
Prilotaj nazaj tisti element, ki je odpadel, potem pa plato priklopi na napajalnik (brez RAMa, CPU, kartic...), vklopi in pomeri napetosti na elektrolitih, če so napetosti na njih od 1 in 5 V, potem je to v redu, v nasprotnem primeru najprej zamenjaj elektrolit, če ne pomaga, pa po vezju poglej na kateri napetostni regulator je ta veja priklopljena. Ko veš kateri regulator je sumljiv in veš njegovo oznako, si z neta potegni .pdf o tem regulatorju in ga detaljno preveri, če je pokvarjen in po potrebi zamenjaš.
Je pa res, da je plata lahko uničena od padca.

Imam pa eno vprašanje. Kje se dobijo elektroliti s premerom 8 mm, v HTE so mi rekli, da nimajo nič takega. Rabim za popravilo svoje plate BF6. Premersko ne smejo biti večji, ker ni prostora ob samem Slot1 slotu. Hvala.

Lp, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

Baja ::

enkrat mi je en prijazen uporabnik poslal mejl in se ponudil, da mi zamenja kondenzatorje.

Zdaj ga prosim, da mi še nenkrat pošlje mejl ker je kondič šel po gobe in ne morem do mejla. Še lepše pa bi bilo če me pokliče ali pošlje telefonsko po sms-u. Cifra je 041/951-360.

Iztirjenec ::

Pa kje bi lahko kupil 4700 mikro Farad, 6.3v kondenzatorje... Rabim za eno starejšo plato (msi K7t pro2a) in sicer 4 komade... Če ma kdo naj pošle zasebno sporočilo al pa tu gor napiše...

mojsterpeter ::

azrael: kaj pa če bi ga/jih prilotal na žičkah? potem so lahko tudi večjega obsega... sam sicer nisem štromar sem pa to nekje na netu videl... ( www.ocinside.de)
ill communication


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kako popraviti mamaplato, kjer so crknili kondenzatorji? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
10314914 (10594) Pyr0Beast
»

Nasvet glede potencialno skurjene mamaplate (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
608427 (7086) Pyr0Beast
»

Abit BX133 Raid Kondenzatorji

Oddelek: Strojna oprema
182204 (1855) Malner
»

Hudi problemi z PC-jem

Oddelek: Strojna oprema
121246 (766) SaS
»

Pok!

Oddelek: Novice / Matične plošče
152032 (2032) tadyŽ

Več podobnih tem