» »

Pregorjeno vezje za neonko

Pregorjeno vezje za neonko

Iztok Smolic ::

LP

Imam pregorjeno neonko od Mlacoma ::klik::, oz. je preorelo samo vezje, ki naredi da neonka utripa po glasu.
Če neonko zdj priključim samo na molex (12 v pac) ne dela: zdej me zanima kaj sploh rabim - vem da mora zraven neokne bit dušilka in štarter, toda za tole res ne vem kaj naj naredim.
Neonka je kupljena v mlacomu in mi nočejo uveljaviti garancije ...

Zelo bi bil hvaležen če mi poveste kaj na dam zraven

TribesMan ::

Ne bo čisto tako kot si ti rekel. Tisto vezje ki ti je crknilo, je poleg tega da reagira na zvok, tudi pretvarja enosmerno napetost 12V v izmenično 100+V. Zato zdaj tebi neonka ne sveti, če jo priključiš na 12V. Rabil bi narediti razsmernik, enostavna zadeva, če veš za kaj se gre in precej zakomplicirana, če ti te stvari niso jasne... Boš oa zelo težko našel načrt za točno tak razsmernik, ki ga rabiš... Ker mora zadeva ustrezati neonki do določene meje, ker drugače ne bo svetila, ali pa bo crknila zaradi prevelike napetosti... Svetujem ti da poizkušaš zadevo popraviti.

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

Iztok Smolic ::

To pa ni dobro... :\

Kaj pa če bi iz tistega vezja vzel tisto kar manjka ven? (seveda tudi ne vem kaj manjka ...)

Iztok Smolic ::

Pravite da meni manjka nekakšen transormatorček?
Bi bila to malo večja rumena škatljica?

Highlag ::

Tribesman:

Neonka ne crkne zaradi previsoke napetosti ampak toka. Zato imajo neonke dušilke, da omejijo maksimalen tok.

Drugače pa žal nisem teh neonk še videl v živo, da bi z gotovostjo rekel kakšen tip so. Ker določeni tipi neonk delajo tudi na enosmerno napetost.

Klemenn ::



jz mam takole neonko, tisti del kot vidite gleda ves ven, dal bi pa jo na skuter

pa me zanima, kako nej zaščitim tisti del - skrbi me predvsem vlaga

sem razmišljal o kakšnem silikonu neprevodnem, ampak, kako je potem z odvajanjem toplote? :\

Iztok Smolic ::



Slika elemneta ki je pomojem pregorel

TribesMan ::

Highlag to ubistvu niso neonke, ampak hladne katode, ki sploh ne uporabljajo dušilke... Vsaj tako so meni rekli.

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

Azrael ::

Če pogledam sliko, ki jo je Jebediah prilepil sem (prvi link mi ne dela) gre tu za fluoroscenčno cev/žarnico, ki ima pretvornik iz 12V na ~100 - 300V. Običajno je bolje in lažje popraviti vezje, kot izdelati novega.

@ izisilver:
Tvoja slika ne vem kaj pomeni, ali ima element samo 3 priključke, potem ni trafo !? Transformator je tista belo/rumena stvar na sliki od Jebediah-a. Samo trafo je ponavadi zadnja stvar, ki crkne pri taki napravi. Veliko prej gre kakšen polprevodnik ali upor, fuč trafo je pa že smola. Če poznaš koga, ki se spozna na elektroniko mu pokaži to reč in naj jo poskuša popraviti ali pa boš rabil merilni inštrument in meriti in poročati tu na forum kakšni so rezultati in seveda upoštevati napotke. Mogoče bo uspelo ali pa tudi ne.

LP, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

TribesMan ::

Zagotovo gre za tranzistor, daj prepiši oznake dol z njega... Mogoče bomo izvedeli kaj več.

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

Klemenn ::

še na moj problem..any1? :)

Azrael ::

@Jebediah:

Nate smo pa čisto pozabili... En kolega, ki je svoj čas serijsko delal sirene na vzratno vožnjo za tovornjake, je elektroniko zalival z purpenom. Baje ni bilo težav, elektronika (in sirene) je delovala brez težav in okvar.

LP, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

Iztok Smolic ::

bom poskušal slikati!

Oznake:
Podobna rumena škatlica kot na sliki od Jebediaha : LTE-EPC 1(NAPEJ JE PA POPACKANO :D )


Oznaka: F D1003 S F
to je škatljica in ima tri priključke in predvidevam hladilno telo
Pri tem elementu je tudi črno ker se ga je dotanila žico ki jo je segrelo!

Zgodovina sprememb…

Highlag ::

Neonke z hladno katodo:
Običajno se za takšne cevi uporablja transforator z razsipnim poljem, katerega napetost je omejena na 6000V. Tok skozi žarnice je omejen, tako da maksimalna vrednost ne preseže 4mA

Tole zgoraj je zelo splošen opis napajalnika neonk z hladno katodo.
S tem mislim predvsem na klasične neonke premera 10-28mm dolžine 1M ali več. Te neonke se največ uporabljajo za reklamne napise. (Glej Las Vegas)

Neonka v PC-ju je seveda precej manjša in krajša. Dejansko potrebuje za delovanje 1M cevi napetost 350-700V kar je odvisno od plina in stekla. Če je cev dolga 1/2m je potem tudi napetost nižja za 1/2.

PPG78 ::

Če pogledate na zgornji link za te lampe lepo piše da delajo pri napetosti 570V +-40V in toku 3,5mA, pretvornik (ki je crknil) pa zmore 5mA po kanalu. A je to enosmerna ali izmenična napetost??

Glede na te podatke mislim da ne bi bilo problem narediti drugega vezja če se obstoječi ne da popraviti, kar pa mislim da bi se dal, saj je po zgoraj napisanem verjetno crknil samo tranzistor.

LP, Peter

Iztok Smolic ::

Spet mi je prišlo da enostavno moram popraviti stvar.
Torej prilagam slike (vem da niso ravno dobre - mogoče bom dodal takšne ki bojo kvalitetnejše)





z redčo je označen malo očrnel del.
Upam da boste znali pomagat!

Zgodovina sprememb…

zlabo ::

Ja, sicer je slika mal slaba, a se mi zdi, da gre za visokonapetostni trafo, tist pa ni hladilno telo, ampak feritno jedro.
Ali je odžgana samo nogica, ali je tudi navitje prežgano. Verjetno, če je bil tak tok, da je odžgalo nogico, je moralo priti do prebitja trafota in posledično 'kurc šlusa':D Ali so ostali elementi celi? pomeri z ohmetrom, če ga imaš na voljo.
Če je šel trafo, bi se dalo najti zamenjavo, a bi moral pomeriti kakšnega dobrega.

LP, zlabo

Azrael ::

Slikce so, hmm neostre.

Zanima me ali je ta element po obliki enak tistemu ki stoji nasproti ?
Ker če enak je to tranzistor, potem pa sklepam naprej in gledam tvoje prejšnje poste, da gre za tranzistor 2SD1003. Google pravi, da je to NPN NF tranzistor 60V 1A, ojačanje 160, ohišje je pa TO220, vsaj tako je videti na sliki.

Povej če sem kaj zadel.
Nekoč je bil Slo-tech.

Iztok Smolic ::

Azrael: da element nasproti je enak. No pa se nekaj sem opazil: oba elementa imata plastiko malo stopljeno ( na istih mestih...)
Elent ki si ga omenil iščem po conradovem katalogu - neuspešno

Azrael ::

Mah, saj ni treba da je ravno tranzistor s to oznako, bolj pomembno je da ima enake ali boljše karakteristike, tok in napetost in isto ohišje. Pa si mogoče preveril če je sploh pokvarjen ?

Če sumiš tranzistorja, preveri z ohm metrom, z leve in desne nogice prevaja v eno smer na srednjo, leva in desna pa nimata stika med seboj. Če imaš digitalni multimeter prestavi na položaj kjer je narisana dioda, če pa imaš analognega pa na Ohm x1. Je pa precej možnosti, da boš moral za zanesljiv test odlotati tranzistorja stran in jih preveriti, ko bosta zunaj vezja. Drugače pa boš moral menjati oba tranzistorja, tudi če je pokvarje samo eden, ker drugi ni veliko boljši.

Pa še eno vprašanje, si mogoče pomeril kakšen tok "vleče" pokvarjena neonka? Če je 0 potem je lahko fuč le kakšen upor ali pa samo prekinjen dovodni kabel.

LP, Azrael

p.s. Kaj je tisto za ena reč, ki je na spodnjem levem koncu prve slike in je videti, kot da je na hladilniku ?
Nekoč je bil Slo-tech.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Azrael ()

zlabo ::

Ups mal prehiter sem pogledal, tist kvadratek, ki je natisnjen na tiskanem vezju, sem misli, da je del elementa in mi je zgledalo kot en majhen trafo.

Ja, pol pa lohk da je tranzistor.
Sory

Iztok Smolic ::

Azrael: Tisto spodaj je potenciometer, levo (kar ima žičke) je pa stikalo.
?
Pa še eno vprašanje, si mogoče pomeril kakšen tok "vleče" pokvarjena neonka? Če je 0 potem je lahko fuč le kakšen upor ali pa samo prekinjen dovodni kabel
- kaj si hotel povedati?

Bom poskusil priti do kake napravice da izmerim to ...

LP
Iztok

Azrael ::

Aha, dobro, nisem vedel ali je to hladilnik za kakšen element ali kaj drugega. Če imaš možnost posneti kakšno boljšo sliko vezja, se je ne bom branil. Če ne boš mogel izposoditi multimetra in ga boš kupoval, ti bo za začetek povsem zadostoval tisti poceni za ~ 2k SIT.

LP, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

T0RN4D0 ::

kdo ve, kje majo kakšen ql multimeteer za 2k sit?... razmišla, da bi enga kupu...:\
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

Azrael ::

Interdiskont, v iskanje napiši multimeter, da dobiš slikco in navodilo z nekaj cvetkami. Zadevščino imajo tudi drugje: Bauhaus, Merkur, pa verjetno še kje. Ta multimeter je dokaj robusten (no, za fuzbal špilat ravno ni) in ima osnovne funkcije, kar je za začetnika dovolj, pa še dokaj točni so.

LP, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

Blue22 ::

Izi..En multimeter se pa lohk pr men sposodeš..sam rečt je treba...klemenn teb sem pa reku da je plexi zelo uporabna stwar:) Ga stopiš(sam tok da ga lahk uviješ), daš čez katodo, in zaliješ s silikonim...Tak si rešen pred vlago in udarci:D
kurc kne vem kaj bi napisu

Iztok Smolic ::

LP

No tako: kupil sem multi meter (ravno ta teden je so prišli iz inter diskonta...) Zdaj pa niti ne vem kako naj izmerim tranzistor ...
delal sem po priloženih navodilih a mi vedno kaze - 000 :\

Zgodovina sprememb…

Azrael ::

Ali si meril ojačanje (hfe) ali na prevodnost PN spja (tam kjer je narisana dioda) ? V prvem primeru je ali tranzistor zanič ali pa narobe priklopljen, v drugem primeru pa je tranzistor prebit; če je tranzistor dober je rezultati okoli 500 do 700 mV (za Si elemente), ali samo 1___, odvisno katere kombinacije in polaritete preizkušaš. Odcini tranzistor ven in ga še enkrat premeri, lahko ti pri meritvi nagajajo ostali elementi v vezju in zato dobivaš čudne rezultate. Če bo še vedno kazalo same ničle ali nekaj podobnega, potem je ta tranzistor prebit in neuporaben.

Lp, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

Iztok Smolic ::

Kje naj zdaj merim? Tak kjer je dioda al na hFE?

Azrael ::

Za hfe moraš tranzistor obvezno odciniti stran, torej najprej pomeri na položaju kjer je dioda (strokovno se temu reče merjenje napetosti PN spoja). Če bodo čudni rezultati, potem ga moraš odciniti stran in še enkrat kontrolirati. V glavnem, če je že na testu diod zanič, test ojačanja nima pomena.
Nekoč je bil Slo-tech.

Iztok Smolic ::

Test diod :
Zica VmA.... + ..... Zica COM:
Leva nogica + sredna nogica ---- 541
Srednja nogica + Leva nogica ------- 690

Desna nogica + srednja nogica ------ 14
Srednja nogica + Desna nogica -------- 14

Leva + desna ---------------- 553
Desna + Leva ------------- 700

Ne se smejat prosim - pac nimam pojma za kej se gre pri meritbah pa sem vam podal vse kar sem dobil.
Po logičnem razmisleku sem prišel do tega da je najrž desna nogica fuč in to ravno tisti del ki sem ga na sliki oznacil kot počrnelega. Ampak zakaj se to ne pozna ko zmerim levo in desnega?

Zgodovina sprememb…

Iztok Smolic ::

Ok sem tut pogruntal da moram se dobit taka tranzistorja ....
Kupim ga lahko v Contronu - imam tudi novi katalog - katerega pa naj naročim?

Azrael ::

Ne nič ni narobe, lepo detaljno si napisal rezultat meritve, narobe je samo to, da je tranzistor prebit in fuč...

V bistvu pri tem testu testiraš tranzistor, kot dve diodi, ki sta vezani tako, da sta ali obe katodi skupaj ali obe anodi.
Upam, da se boš znašel iz te semigrafike, kako to izgleda:

PNP tranzistor:

o---I > i----o----I < I---o

ali NPN:

o----I < I----o-----I > I----o

Skupna točka je baza, ostali dve pa kolektor in emiter, o -ji so priključki. Samo ne misliti, da se da tranzistor enostavno zamenjati z dvema diodama, to ne gre.

V tvojem primeru je baza leva; srednja, vezana na ohišje kolektor (pri skoraj vseh kovinskih ohišjih je kolektor spojen na ohišje) in desna emiter. Se pravi imaš preboj med kolektorjem in emiterjem.

Kaj kupiti ? NPN tranzistor ki ima to ohišje (po sliki mislim) TO220, za napetost 60V, tok 1A in ojačanje 160, lahko so vse karakteristike tudi boljše. Poglej katalog, cene in malo uporabi Google, da ne boš kupil najdražje robe, ker lahko pride dražje kot nova lučka. Je precj možnosti, da je drugi tranzistor ravno tako prebit.

LP, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

Iztok Smolic ::

Hvala lepa Azrael!
Tocno takega tranzistorja ne najdem, pravis da so lahko karekteristike boljše? torej ni nujno da je isti. Recimo:
Model:
BC 141/16
N/P:
N
U ce (V)
60
I max (A)
1

Zgodovina sprememb…

Azrael ::

Ne, BC 141/16 ni najbolj uporaben zaradi drugačnega ohišja (TO92) in premajhnega ojačanja (100). Se opravičujem, sem včeraj pozabilč povedati ojačanje tudi šteje. Mogoče bi tudi delal, ni pa 100%, samo boš moral nogice pravilno razporediti in zaciniti v vezje. Če dobiš tranzistor v ohišju TO220 pa ni treba drugega, kot da tranzistor pravilno obrneš in priciniš na vezje.

Poglej katalog od IR, stran 15, kjer se začnejo tranzistorji. Tam so uporabne tabele s podatki, ravno to kar potrebuješ. Na žalost IR nima več maloprodaje, tako da boš moral kupiti kje drugje.

Cena za en kos takega tranzistorja z DDV naj ne bo več kot 150 SIT, ker več je rop.

LP, Azrael


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kakšna dioda je to? (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
936365 (4525) boset
»

Knight rider led (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
17615415 (10206) T0RN4D0
»

Mrtev napajalnik

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
192375 (1822) Pyr0Beast
»

Kako Narediti/popraviti napajalno vezje za neonko?

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
264850 (4558) Azrael
»

Popravilo napajalnika (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
506655 (5946) MesniBurek

Več podobnih tem