» »

Oživljanje diska

Oživljanje diska

frenk ::



Bios ga ne prepozna, ob priklopu na napajanje se niti vrtet ne začne, vezje se ne segreje, vezje na pogled ni poškodovano, na disku pa je nekaj pomembnih informacij. A mislte da bi delal, če bi zamenjal elektronko z enakim deathstar 80GB diskom, al pa če bi jo zamenjal s hitachi 160GB elektronko. Mogoče kdo ve kolk stane datarecovery pri nas?

jest10 ::

Oživljanje: Priporočam masažo čipovja in pihanje z ventilatorjem:D

Elektroniko lahko zamenjaš samo s isto elektroniko od istega modela diska. Drugače ti ne bo delalo.

frenk ::

jest10: to je tko kot bi mrtvega masiral in upal da oživi:D

...no dost zajebancije, jest mam resen problem...a ma mogoče kdo tale disk al pa vsaj elektronko?...če je na disku zanč samo elektronka dam disk tistmu k ga usposob, če mi seveda uspe dobit nazaj podatke(en majhen txt file)

Dr_M ::

jest sm na enmu seagateu tko naredu...snel sm spodnjo plato stran, pa nataknu nazaj gor in je disk celo delu ene 3 dni potem...
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

frenk ::

Dr_M: zanimivo...grem probat :)

Alec999 ::

Lohka tud tlele uprasas Click.

frenk ::

alec999: tnx za link, ampak 60€ na uro je pa že mal preveč...sploh pa glede na to da je dela najmanj 3 ure

zdele sm vzel disk s krinje in ga je celo zalaufal, samo glave se pa še vsen nonstop kalibrirajo in tud bios ga ne prepozna...bom jutr še enkrat probal:'(

frenk ::

dons zjutrej sem probal ponovno ampak ga glave mal zajbavajo:'(

frenk ::

Tukaj je link do kratkega filmčka mojega piskajočega dathstarja... klik

Azrael ::

Ne kompliciraj in ne uničoj že tako uboge stvari! Hlajenje in podobne zadeve, pri teh diskih nimajo pravega učinka, ker diski ne delajo pravilno, če imajo manj kot5°C.

Naredi tako, kot ti je rekel Dr_M. V Merkurju se dobijo torx izvijači (~1k SIT, vem kar drag), s katerim boš lepo odvil vijake, ki držijo ploščico z elektroniko. Odstrani elektroniko, potem pa z vato in špiritom očisti kontakte na ploščici, kjer se dotikajo kontakti z motorčka in glav, ki so na spodnji strani ohišja. Sestavi in bo precej verjetno disk spet delal normalno, če ga le nisi uspel uničiti v prejšnjih poskusih...

Imel sem podobne probleme, in sem tudi težil folku, če ima kdo tak disk/ elektroniko, samo po tem posegu moj spet dela kot je treba.

LP, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

frenk ::

sej elektronko sem spucal predn sm ga dal zmrznt:)...s tem da sm ga zmrznu sm spet usposobu vrtenje diska, ampak glavice pa še kr nočjo delat...ga bom na cajte spet mal probal zalaufat...zgleda da je elektronka vredu

Alec999 ::

sam brni ti pa k avijon :D

A pr teh diskih se neda nobenga firmware nadgradit? (ce se da bi mogoce lohka se to probu)

frenk ::

Alec999: najprej se pržge mašina(comp), pol pa še turbina(disk)>:D...firmware je bl težko upgrejdat če diska sploh ne prepozna...bom probal:D...tnx:)

Jackal ::

Frenk, poslušaj Azraela! Točno to se dogaja, da ima vezje slab kontakt s tistimi majhnimi pini na disku. Ne vem, kaj se dogaja s temi diski, ampak do zdaj je 95% diskov, ki sem jih dobil "pokvarjene" v roke po takem postopku spet začelo delat. Nekaj je bilo celo takšnih, da so ga na servisu razglasili za nedelujočega (na njem pa pomembni podatki in programi za CNC stroje).
Odvij vezje, očisti kontakte na vezju in na disku (tudi kontakte na tistem malem trakcu, ki gre v motor), pa bi moral spet delat kot nov. Pa noben disk ni imun na takšne stvari. Se dogaja z bivšimi IBM-i, Maxtorji, WD-ji, Seagati... Ne vem, ali lahko tisti priključki tako hitro oksidirajo, ker vedno ko sem jih čistil, je bila vata na paličici za čisčenje ušes, umazana. Sem pa tudi opazil, da začne disk prej zafrkavat, če veliko izklapljaš in vklapljaš konektorje. Zgleda da se lahko vezje čisto za malenkost premakne, pa že ni vredu.
S hladilnikom in zmrzovalno skrinjo pa ne nori... Kvečjemu ti disk za vedno crkne pri takem postopku.
Walking the way is something completely different than imagining the way.

mihec87 ::

Upam da nebos jezeb ce mal porabem tvojo temo.Jest mam tut ibm deskthear pa vedno ko racnunalnik przgem mi napise boot failure pa tam ko bi moglo napisat za disk ker je napise kr ene znake pa tak mal cudn zvok k bi ga neki bremzal pol pa jest pustim przgan comp ene 3 min pa ga resetiram pol pa normalno prepozna disk pa use.A mislte da je to isto krivo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mihec87 ()

frenk ::

mihec87: ju'r velkom:)...čimprej podatke n varno sprav in če je možnost disk v garancijo

no bom še mal kontakte spucal, v skrinji je pa itaq že bil pa vsen ni umru:)

Jackal ::

Problem s tem postopkom dajanja diska v skrinjo je v tem, da je disk zelo mrzel, ko ga vzameš iz skrinje in moreš nato mrzlega tudi priklopit... napaka... velika. Zaradi temperature diska se zrak v in ob disku ohladi in na disku nastane rosa. Tudi v disku na ploščah. In če takrat vklopiš disk, mu ni več pomoči. Tudi zaradi tega je vedno dobro, da pustiš disk nekaj časa v enem prostoru, da se aklimatizira.
Walking the way is something completely different than imagining the way.

mare87 ::

Zdaj mi je šele po Jackalovemu postu kapnilo zakaj je moj 2 WD crkno (mogoče tudi prvi, ki se je sam na cajte izklepljal). Šlatal sem nekaj pri konektorjih potem pa se je sam od sebe začel prižigat in ugašat. Hmm zdaj če še enkrat crkne kaki disk vem kaj morem naret:D. Hvala Jackal;).

Ps: mihec upam, da boš rešo problem.

frenk ::

jackal: ja sej drgač sm jest računal na to:)...disk sm ovil v eno cuno, tko da je bla elektronka zaščitena in disk čudežno ni crknu:))

sicer sem pa velik informacij dobu tukej


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Oksidacija kontaktov na HDDjih...

Oddelek: Strojna oprema
171426 (912) Brane22
»

Reševanje podatkov z diska

Oddelek: Strojna oprema
354624 (3870) Spajky
»

Trdi disk -> uničen -> kako do podatkov???

Oddelek: Strojna oprema
312327 (1804) everyone
»

HITACHI 7K250 160GB 7200 ATA133 8MB po štirih mescih šel žvižgat rakom.. (strani: 1 2 )

Oddelek: Strojna oprema
835717 (3573) SebaR
»

Disk spustil dušo!

Oddelek: Pomoč in nasveti
81227 (1062) Boyhazard

Več podobnih tem