» »

"Gostitelja ni mogoče najti", nasvidenje

"Gostitelja ni mogoče najti", nasvidenje

Slashdot - Verisign, podjetje, ki upravlja z vrhovnimi .com in .net domenami, je danes pozno ponoči uvedlo pomembno novost. Od sedaj naprej vse zahtevke za domene, ki ne obstajajo, preusmerjajo na stran na sitefinder.verisign.com.

Kaj to pomeni v praksi? Če se, recimo, zatipkamo in napišemo stran na www.slo-techhhhh.com namesto Slo-Tech - Tehnološki kotiček spleta, bomo "prijazno" preusmerjeni na Sitefinder, kjer nam bodo ponudili podobne domene. Samo preusmerjanje spletnih naslovov niti ni tako -- dokler ne pomislimo na dejstvo, kaj vse še poleg potegne ta odločitev. Tako po novem, če se zatipkamo pri vpisu elektronskega poštnega strežnika, ne dobimo napake "host not found", kar pomeni, da iz stališča poštnega odjemalca obstajajo prav vsi naslovi poštnih strežnikov. Prav tako je s tem padel tudi preprost SPAM filter, ki preverja, da elektronska pošta prihaja iz obstoječe domene.

Uporabniki Slo-Techa, ki pomagamo še kopici manj veščih uporabnikov, pa smo izredno navdušeni ob vsem tem, ker bodo uporabniki po novem javljali cel kup čudnih napak in ne preprosto "host not found". Juhej. Izvirna novica na Slashdotu.

42 komentarjev

bradek ::

fuj.

minmax ::

okoli tega bo še vik in krik.

david ::

odpira pa odpira pa odpira ... pa nic ne odpre :))

jap, vik in krik bo ... me prav zanima na cem temelji njihova odlocitev ...
-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-
splet01.net

Silence-r ::

Ja no za povprečnega lenega in neukega uporabnika interneta je mogoče to pametna rešitev ... da ti na pladnju ponudi možnosti kje si se zatipkal (poleg tega je tudi s strani webmasterejv to dobro - zastonj preusmeritev obiskovalcev :D).

Za tiste bolj učene pa obstaja dobri stari ping (za preverjanje dosegljivosti hosta) in pa seveda whois (za preverjanje 'obstajanja' hosta)!

Drugače pa se strinjam, težava je predvsem v zasužnjevanju celotne populacije interneta s strani nekega "ameriškega" podjetja (ne bom niti reku organizacije). >:D
In ko pomisliš da ne more biti slabše, ti nekdo vzame še to upanje!

poweroff ::

Hmm, glede na to, da lahko tocno vidijo kateri uporabnik npr. potrebuje več pomoči...in da se da kakšne oglase ufurat... :(

skyy779 ::

eno minuto nazaj sem ugotovil da obstaja www.gooogle.com ki je prav tako od Google-a :D :D

pivmik ::

a to je sploh legalno?
(razen če niso plačali internicu vse možnih domen, kar pa dvomim)


Itak pa po moje zdej ne dela več to ker so strežniki zelo prebremenjeni.
LP, Gregor GRE^

skyy779 ::

meni na momente dela, se pravi da odpre verisign, drugič pa spet ne... preobremenjenost 100%

nsignific ::

Hehe to bojo tok hitov fasal... Kt en uibr mocn DDoS napad... Ni vrag da ne bojo reklam gor nabil, se posebej ker bodo tolk bwja porabl sam za to.

poweroff ::

hmm, lahko bodo porazdelili promet... pa reklame ne bodo dali samo nekaterim, odvisno od zasedenosti serverja...

minmax ::

problemov je toliko, da je joj.

vse od tega, da zdaj enostavni spam filtri ne bodo več delovali (tipa: ali domena sploh obstaja?)
do tega, da je to v bistvu kibersquating... obstaja kar nekaj precendenčnih tožb na to temo...
pa še nekaj detajlov v zvezi s tem, da se lahko te pagei pojavljajo celo za registrirane domene...

ICANN bi moral vzet pravice verisignu, pol pa spet imet splošne volitve ali se pa razit in prepustit stvar kaki drugi, bolj demokratični organizaciji (pa da ne bo kak idiot pomisli na WTO lepo prosim, tisti so za odstrel še pred ICANNom).

Thomas ::

Razen, da je zadeva prezasedena - je odlična stvar! SPAM filter "ali sploh obstaja", je pa mogoče rahlo predelati tako, da se glasi "Smo prišli na to stran, ali le na sitefinder?". Ane?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Roadkill ::

Bolš bi blo, če bi te na google.com vrglo. Mnogo ljudi bi tako spoznalo nove razsežnosti interneta...

Thomas ::

Mislim da je prav, da Google začne dobivati konkurenco.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Marjan ::

Meni ne dela. Preobremenjeno še pa še... to bojo moral met pa hude mašine in povezave v svet, da bojo vse napačne naslove sfolgal... veste kolk je tega!?!
Pomoje veliko več hitov kot jih ima Google.

Kar se mene tiče je zadeva dobrodošla, upam, da je ilegalno kake posiljevalske bannerje gor našopat... to bi bilo pa res moteče :|

undefined ::

> Če se, recimo, zatipkamo in napišemo http://www.slo-techhhhh.com namesto http://www.slo-tech.com, bomo "prijazno" preusmerjeni na Sitefinder, kjer nam bodo ponudili podobne domene.

Ne deluje. :)

Jux ::

Krneki, jst tole vidm kot najboljso poslovno potezo verisigna. Pomislte, vsakic ko se zatipkate vas vrze na eno in isto spletno stran - kolk mislte da bi bil prpravljen placat en webmaster stran, da je njegov link tam?

Jst vam povem, to je cisti rop, in povsem ne fer do ostalga folka, ni nc demokraticno dolocen keri linki so, nit ker search engine se uprabla - in to sam zarad tega, da bo lahko verisign dobr trzu sitefinder.

Me naceloma cist nc ne mot, ce tam pise - a niste mislal te strani, sam search pa linki - halo to pocne folk k si da domeno zlo podobno eni ze obstojeci in pol lovi uporabnike. Se najbolj fer bi blo da pise tam, zmotili ste se, ta stran ne obstaja, preverite spelling.

Glede googla.. majo pa ziher zakupljeno domeo www.gooogle.com in me cisto nic ne cudi
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

bjty ::

dzizs. za vse k mislte da s tem ni nc narobe: sajt od verisigna je efektivno ze dol zarad preobremenjenosti, kar pomen da vsaka zatipkana stvar - websajt, e-mail, ... ne bo sam prsla na napacn naslov ampak more cakat da se sploh kej zgodi. za tipkarsko napačo torej ne dobis 'host not found' ampak minuto cakanja. unicvanje intenet infrastrukture za neki dodatnih $$$. bonus je pa se velka priloznost za DoSe - nekdo na /. je predlagu da bi dau na pejdze random generirane 12312313123verisignblows.com. zdej pa pomislte kaj se zgodi iz DNS strukture in efektivnosti/obremenjenosti searchengine spiderjev k to google pa par podobnih dobijo v roko. kar se mene tice je to razlog za odstrel.

bjty ::

skratka ce hocte pomagat da se internet ne sesede, poslte prijazno pisemce na comments@icann.org in jim razlozite da verisignovo pocetje ni najboljsa ideja tega stoletja.


Blaz.

Thomas ::

Če vse ne laufa kot treba, je treba popravit. To je vse. Če komu ni všeč ta stran, naj si jo sam zablokira. Če ni dovolj geekovsko imeti miš - naj jo tisti ne imajo. Ne pa soliti pamet vsem - "kako pa tega ne potrebujemo".
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

bjty ::

ne. to unic kup internet infrastrukture. error reporting. NXDOMAIN za lame zone delegation, MX fallbacke itd. internet pac ni samo web kot ga vid povprecn uporabnik. naje*** bodo pa vsi. vkljucno s povprecnimi uporabniki. itak pa kokr vidm GEANT in/ali ARNES ze filtrirata ta IP :)



Blaz.

Thomas ::

Če je Internet tako slab, da ne prenese ene takele nifty zadevce, potem pa tud hudič, no. Jest se zavzemam za User Friendly - ne Friendly User, ki bi moral takole komunicirati z zadevo:

May I ask, if not disturb, to be so kind, to download me ...

Mašina naj stori kar največ za nas. Kdor bi pa rad delal vse peš - naj si, starokopiten kot je - vse bonuse odklopi.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

minmax ::

thomas ne se (spet) delat pametenga.
poskusi razmistljat o sirsih konsekvencah.

minmax ::

aja...
to je priblizno tako kot ce bi ob vsaki napacni telefonski cifri dvignil prijazen komercialist, ko bi vprasal ce je na drugi strani prijatelj (ki bi mislil da ga klices) bi prijazno povedal da je on tvoj prijatelj in ti mirno poskusal se neki prodat zraven.

bi ti bilo vsec? ...
v tem primeru si pa res precej osamljen.

Thomas ::

Jest se lahko delam pametnega kadar hočem. Moja stvar. Tele "širše konsekvence" so pa zmanjšanje pomena Internetskih znalcev, napram Internetskim neznalcem. Sem za king's way. Tudi me zanima, kdo ima še podobno zveneč site. Naprimer. Stvari so, da se nucajo in ne da se jih takoj spluje.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Mercier ::

Kak je že z onimi patenti? Tole so drpili MS-u. (search from..., ki ga imamo izklopljenega v IE-ju)

Thomas ::

Izključi storitev! Povej, da ti je običajnio error 404 - najbolj všeč. Da boljšega zate ni in ne bo. Pa pusti drugim, da se "zastrupljajo" s tem.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

bjty ::

to ni 'manjsa nifty stvarca' ampak se nekdo, ki ima absolutno oblast nad root DNS serverji igra z internetom (za svoj profit). ce hocs met prjazn racunalnik si lahko enablas IE MSN search. noben ne bo grdo gledu. tega se pa ne da preprosto 'izklopt'. medtem pa lahko verjames da je to ena izmed slabsih stvari ki so se zgodile internetu (nism reku webu) v zadnjih nekaj letih.

ce pa ne verjames pa si lahko preberes
http://www.merit.edu/mail.archives/nano...
threada Change to .com/.net behavior in What *are* they smoking.

ni zmer vse zarota prot userjem.




B.

Thomas ::

Sej si lahko vsak nabavi filter, ki mu zablokira tole stran. Če si ga ne more, če takega filtra ni, naj ga pa kdo naredi. Za lastno reklamo. Kapitalizem je kramarski semenj. Druga alternativa so prazne police.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

norvalk ::

zalostno je gledat ene, ki so takooo zelooo trdi...

... enostavno ne premorejo zmoznosti dalekorocnega razmisljanja v sirsem kontekstu - in na to so se ponosni!

"matr, da bom prtisnu tale rdec gumb - ker jst lahko itaq razmisljam kokr hocm! moja stvar!" buuum, jedrski holokavst!

pokazatelj izredne bistroumnosti, ni kaj!

Jux ::

Thomas..
aw comeon.. a res ne štekaš da ta funkcija ni bla razvita zato da bi pomagala uporabniku, ampak zato da verisign.com zasluži. In to je problem. Ne se slepit, da je to kul funkcija. Kul funkcija bi bla, če bi blo to narjen v recimo IE al pa Mozzili, ni pa to kul funkcija če je to vsiljeno VSEM uporabnikom, zaradi PROFITA. A štekaš?

In tokrat se strinjam z minmaxom, kaj imaš raje, da ko pokličeš telef. številko dela TU-TU-TU al, pa da te avtomatično preveže k enmu prodajalcu? Hmm. Sej če bi rad mel bl user friendly, lahka tud naštimaš da ti namest TU-TU-TU govori TA ŠTEVILKA NE OBSTAJA al pa clo "Se opravičujemo, ampak ta števlika ne obstaja, ste prepričani da ste zavrteli pravo številko?". Sam ne pa posiljevanje z reklamami.
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

Thomas ::

Problem je kvečjemu v monopolu telekoma ali pa verysigna. V takoimenovanih "naravnih monopolih". Prodajalec storitve ima pravico narediti karkoli, kupec pa tudi. Da pa je nekje nek posvečeni monopolist - pa ne pomaga niti to, da je 100% geek friendly. V telefonu moraš slišati tisto, kar ti najbolj paše. V primeru da storitev plačuješ, imaš pravico do NOBENE REKLAME, če imaš tako pogodbo. Zdej je pa tole vse skupaj ... v luftu!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

bjty ::

thomas, glej. kot 'racunalniski neznalec' se lahko ukvarjas s 'kaj', 'kako' pa pusti oni drugi skupini. nihce ne govori o webu ampak o DNSu. in DNS se na internetu uporablja se za veliko stvari poleg neposrednega prikazovanja web strani. ce jih ne razumes, se ne pomeni da niso pomembne - ne le za geeke ampak za vse. le da jih ne opazis.

ce pa ze govoris o businessu, pa je to ocitna zloraba monopola s strani verisigna, ker so efektivno zastonj 'registrirali' ogromno kolicino 'websajtov', konkurenca pa te moznosti nima.

userfrienlyness je pomembna stvar, vendar ne na racun spodajlezece infrastrukture. vedno lahko isto funkcionalnost realiziras kvecjemu z razsiritvijo le te. to kar se dogaja trenutno pa je zloraba.

in ce ne verjames meni, verjemi ljudem ki vedo veliko vec. URL je v prejsnem postu.

PS: na mail strezniku se ze pozna rezultat te sabotaze. in ni pozitiven.




Blaz.

Thomas ::

Verysign naj bi zagotavljal vse kot je treba - in nič zaslužil. No go! Pa če regulatorji še tako pritiskajo. POP TV ma tud reklame. Brez njih ga ne bi gledal. To je stvarnost.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

bjty ::

verisign NDS dobi letno or registrarja IIRC 6 usd na domeno v zameno za delujoce root serverje [ki jih je nekaj 10]. koliko domen je registriranih? vec kot dovolj za zadano nalogo.

CaqKa ::

totih 10 serverov je danes premalo :)

bradek ::

kogar moti naj si v "hosts" datoteko (c:\win\system32\drivers\etc\hosts) vpise:

127.0.0.1 sitefinder.verisign.com


in naj pusti tistim ki so za to pristojni da se ukvarjajo s tem problemom...
Mocno dvomim da jim bo uspelo zadevo speljat do konca (beri: obdrzat), glede na odzive bojo kmalu nehal s tem, mislim da smo le na taki tocki kjer si ne more vsak privoscit kar si zeli. Vsaj upam da smo ze tu.

Mercier ::

Brad3K:
kogar moti naj si v "hosts" datoteko (c:\win\system32\drivers\etc\hosts) vpise:

127.0.0.1 sitefinder.verisign.com
Mail server od a@a.com me, baraba, še vedno zavrača. ;)

bradek ::

:D

pivmik ::

Budale ste vi ki nasedate Thomasu, ki za nalašč govori bedarije (ja, še večji bedak je kot si vi mislite) samo da vidi reakcije "ovc".

Sicer pa Verisign ima štete dneve s tem je po moje naredil samomor.
LP, Gregor GRE^

pivmik ::

Tukaj vidite kako zgleda SPAM po http protokolu:
LP, Gregor GRE^

undefined ::

Meni pa tale verisign ne funkcionira. Še vedno dobivam 404 error. What am I doing wrong. :( ;)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Novi zasloni, testi, Google, Nasa in še kaj

Oddelek: Novice / Procesorji
93361 (2797) Wolfram
»

Štiri nove luknje

Oddelek: Novice / Varnost
212283 (2283) darkolord
»

Koncno-Sodisce v ZDA potrdilo legalnost Kazaa in P2P

Oddelek: Problemi človeštva
51676 (1620) Gandalfar
»

Izvorna koda Windows 2000 in NT 4 ušla

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
453172 (3172) CWIZO
»

Katera tipka je 'katerakoli' tipka?

Oddelek: Novice / --Nerazporejeno--
172994 (2994) Zheegec

Več podobnih tem