»

Verisign odgovarja na vprašanje MID o spletnih goljufijah

Finance - Kot smo poročali in se pogovarjali, je Slovenija po meritvah Verisigna na četrtem mestu lestvice držav z največjim deležem tvegnanih spletnih transakcij. Menda je teh pri nas kar 92 odstotkov, kar je vzbudilo začudenje slovenske javnosti in pristojnega ministrstva. Slednje je tako od avtorja statistike večkrat zahtevalo pojasnilo o virih za takšen rezultat. In tokrat so čez lužo le uspeli spisati odgovor, nadvse redkobeseden in neoprijemljiv. Očitno so takšni tudi njihovi viri. Klik!

Se bo torej Verisign opravičil Sloveniji?

Na novico nas je opozoril ToniT.

28 komentarjev

ICANN v poročilu ostro proti Site Finderju

News.com -

Z novicami, pripetimi spodaj, si lahko osvežite spomin na VeriSignovo inovacijo, ki je požela ostro nasprotovanje. Septembra 2003 so poskusili uvesti storitev Site Finder, ki bi vse zahtevke po neobstoječih spletnih naslovih preusmerila na njihovo stran, ki naj bi pomagala neukim uporabnikom pri orientaciji na Internetu. Zaradi kritik so storitev kasneje umaknili, a so vložili tožbo proti ICANN zaradi nerazumljive prepovedi uporabe inovacije.

Dočakali smo ICANN-ovo poročilo, ki pojasni posledice te storitve. Na oseminpedesetih straneh ICANN ugotavlja, da Site Finder ni imel katastrofalnih posledic na integriteto Interneta, a je kljub temu povzročil škodo in neželene stranske učinke, prav tako je kršil splošne sprejete standarde, zaradi česar ICANN odsvetuje podobne preusmeritve katerihkoli vrhnjih domen. Več o tem.

1 komentar

.IQ domene še nekaj časa ne bo?

The inquirer - Kot poroča The Inquirer, ima celo nova iraška vlada velike težave s pridobitvijo domene .iq, kaj šele podjetja ali posamezniki, ki si želijo pridobiti privlačno domeno za svoje spletne strani.

Ker je Saddam Husein leta 1997 prepovedal dostop do interneta, je ICANN licenco za upravljanje z domeno podelil teksaškemu podjetju InfoCom. Vendar pa podjetje te dni ne posluje, saj se je znašlo pod obtožbo, da so izvažali računalniško opremo malopridnim državam Siriji in Libiji ter finančno podpirali skrajne islamske organizacije kot npr. Hamas.

Prenos oblasti torej tudi na internetu ne bo tekel povsem gladko, saj bo nova iraška vlada morala uporabiti .com, .org, .info ali .net domeno - če bo ob vseh ostalih težavah, ki jih v Iraku imajo sploh kdo uspel postaviti kakšno spletno stran.

Morda pa prenos upravljanja IQ domene na zasebno podjetje, ki ima povezave s skrajneži, le ni bilo povsem inteligentno dejanje?

4 komentarji

SiteFinder se bo vrnil

The Register - VeriSignova storitev SiteFinder, ki je vse zahtevke po neobstoječih spletnih straneh (predvsem zatipkane naslove) naslavljala na svojo stran, je bila na zahtevo ICANN-a začasno ustavljena, sedaj pa se VeriSign že pripravlja na njen ponoven zagon.

VeriSign je na pogajanjih z ICANN-om zatrdil, da so bila vsa poročila o vplivih njihove storitve na stabilnost in operativnost celotnega interneta močno pretirana, zato bo SiteFinder ponovno zagnal. A zatrdili so, da s predhodnim obvestilom, ki ga bodo objavili vsaj mesec dni prej.

SiteFinder bo tudi malce spremenjen. Dodali bodo sekundarni DNS vnos, imenovan MX wildcard, ki bo skrbel za prestrezanje in blokiranje pošiljanja elektronske pošte na neobstoječe domene. Obljubili so še, da bodo stran prevedli v večino jezikov držav, kjer uporabljajo internet. Podrobnejše informacije so na voljo v izvirni novici.

10 komentarjev

Spet mesni narezek

The inquirer - Včeraj smo poročali, kako ameriški pravni sistem za pošiljanje neželene elektronske pošte skoraj na smrt obsodi krivce, danes pa sem zasledil krajšo analizo, od kod neželena pošta sploh prihaja.

Tako je John McLean za Inquirer povzel pošto, ki je prispela v treh dneh in pol. Od skupno 140 sporočil, je približno 80% imelo znane pošiljatelje, preostali pa so predstavljali vzorec. Podrobnejši pogled je pokazal, da je jezik večine pisem ameriška angleščina, da je pošta prišla iz 29 različnih držav, od katerih je 23 držav imelo samo enega ali dva predstavnika.

Med večjimi kršitelji so najbolj izstopale Kanada, Koreja, Brazilija, s skupno 28 sporočili, Kitajska z osemnajstimi, medtem ko so prvo mesto s prepričljivim vodstvom 41% ali 58 sporočil prevzele Združene države. Zanimivo je, da njihovi ponudniki niso imeli konkretnih rešitev tega problema. Še nekaj zanimiviih dejstev najdete tukaj.

0 komentarjev

VeriSign ustavlja SiteFinder

CNN.com -

Vrhovni domenski upravljalec VeriSign bo ustavil svojo storitev SiteFinder, ki je vse zahtevke po neobstoječih domenah naslovila na njihovo stran ( več o tem). To odločitev so objavili v petek, po tem, ko je ICANN po prvotnih diplomatskih prošnjah v petek ostro nastopil proti njim in jim postavil ultimat, da do druge ure zjutraj v soboto (po srednjeevropskem času) storitev zaustavijo, ali pa se soočijo s sankcijami zaradi kršitve pogodbe. Grožnja je očitno zadostovala, saj so se pri VeriSignu odločili, da storitev ukinejo. Več o tem.

Na novico nas je opozoril tudi Seadoo.

9 komentarjev

ICANN proti VeriSignu

News.com -

VeriSign je pretekli teden presenetil s potezo, ki je požela mnogo neodobravanja širom spleta. Kot vrhovni registrator domen so si namreč privoščili, da vse neobstoječe naslove (torej zatipkane) preusmerijo na svoj iskalni strežnik, ki vsebuje tudi reklame. Zakaj je to dobro in zakaj slabo, klik!

No, očitno je negodovanje spletnih uporabnikov le preveliko, saj je celó sam ICANN prosil VeriSign, naj prostovoljno umaknejo to storitev. Prostovljno -- za zdaj. Prejeli so namreč veliko število pritožb ogorčenih uporabikov, zato so se odločili vso stvar raziskati, predvsem njeno komercialno naravnanost. Kaj bodo pri ICANN storili, če VeriSign zahtevo zavrne, ni znano. Več o tem.

4 komentarji

"Gostitelja ni mogoče najti", nasvidenje

Slashdot - Verisign, podjetje, ki upravlja z vrhovnimi .com in .net domenami, je danes pozno ponoči uvedlo pomembno novost. Od sedaj naprej vse zahtevke za domene, ki ne obstajajo, preusmerjajo na stran na sitefinder.verisign.com.

Kaj to pomeni v praksi? Če se, recimo, zatipkamo in napišemo stran na www.slo-techhhhh.com namesto stran na www.slo-tech.com, bomo "prijazno" preusmerjeni na Sitefinder, kjer nam bodo ponudili podobne domene. Samo preusmerjanje spletnih naslovov niti ni tako -- dokler ne pomislimo na dejstvo, kaj vse še poleg potegne ta odločitev. Tako po novem, če se zatipkamo pri vpisu elektronskega poštnega strežnika, ne dobimo napake "host not found", kar pomeni, da iz stališča poštnega odjemalca obstajajo prav vsi naslovi poštnih strežnikov. Prav tako je s tem padel tudi preprost SPAM filter, ki preverja, da elektronska pošta prihaja iz obstoječe domene.

Uporabniki Slo-Techa, ki pomagamo še kopici manj veščih uporabnikov, pa smo izredno navdušeni ob vsem tem, ker bodo...

42 komentarjev

Skrivna prodaja "whois" podatkov

MSNBC - Obelodanjena je skrbno čuvana skrivnost firme Verisign - namreč, da je le-ta že kakšno leto prodajala osebne podatke lastnikov domen na Internetu vsakemu, ki je imel dovolj denarja, in si je teh podatkov zaželel.
Vsak, ki kupi domeno, mora namreč dati tudi kopico osebnih podatkov. Network Solutions, katerega lastnica je sedaj firma Verisign, je imel že vrsto let monopol nad registracijo domen, in še dandanes ima monopol nad "whois" podatkovno bazo, ki vsebuje vse te podatke.
Uporabniki so seveda vse prej kot navdušeni. Verisign bi sicer naj omogočal neke vrste opt-out opcijo, kar pomeni, da se uporabnika na njegovo željo izključi iz liste, ki se prodaja, vendar temu ni najbolj verjeti.
Prave rešitve za ta problem še ni. Lahko se sicer dajo lažni podatki v registracijo, a to ima lahko tudi slabe strani. Zakonodaja pa je, kar se tiče privatnosti na internetu, še precej v povojih.

Podrobnosti tukaj.

4 komentarji