» »

E-volilno goljufanje?

E-volilno goljufanje?

Wired News - Informacijsko tehologijo je mogoče uporabiti za marsikaj. Tudi za... volitve. Volitve pa so, kot vemo, občutljiva zadeva.
Tudi - ali po Floridi sploh - v ZDA. Ameriško podjetje Diebold, namreč ponuja glasovalne naprave, ki nadomeščajo klasično glasovanje. Gre za to, da volilec namesto preko glasovnice svoj glas odda preko zaslona občutljivega na dotik, njegov glas pa zabeleži računalnik.


Vendar pa se je izkazalo, da tak način glasovanja ni zanesljiv oziroma varen. Ob tem ni zanemarljiv podatek, da njihove sisteme uporablja že 37 ameriških zveznih držav.
Odgovorni v podjetju so se sicer skušali delati nevedne, vendar je marca na njihov slabo zaščiten FTP strežnik vdrl heker in novinarjem ter aktivistom posredoval 15.000 internih obvestil podjetja, ki dokazujejo, da je bilo podjetje Diebold z varnostnimi pomankljivostmi seznanjeno, vendar so sistem kljub temu prodajali še naprej. Zaradi teh varnostnih pomankljivosti je lahko kdorkoli, ki je imel dostop do glasovalnih naprav dodajal ali brisal volilne glasove. In to povsem nezaznavno. Podkupljiva volilna komisija bi torej lahko povsem neopazno spremenila rezultate volitev!


Namesto, da bi pomankljivosti odpravili, pa so po razkritju Dieboldovci zahtevali, naj se sporni dokumenti odstranijo iz spletnih strani, kjer so bili objavljeni, prav tako pa so zahtevali, da spletne strani odstranijo vse povezave na te dokumente. Nekateri so zahteve Diebolda ubogali, nekateri pa ne. Wired News tako poroča, da Dieboldovim zahtevam (trenutno še) kljubujejo neprofitna študentska organizacija Why War? ter Swarthmore Coalition for the Digital Commons, ki pa ima v času pisanja te novice (že?) zaprto spletno stran.
Zanimiv podatek pa lahko preberemo na spletni strani - The face of modern ballot tampering. Avtor strani je namreč objavil podatke o tem, katere politične stranke so finančno podpirali direktorji Diebolda. Zanimivo, Republikance. Bodo naslednje ameriške predsedniške volitve potekale s pomočjo Dieboldovih rešitev?

20 komentarjev

Thomas ::

Za dve stvari IT ni primerna. Za žrebanje Lota in za oddajanje volilnih glasov. Celo če dela b.p. - dvom ostane in to ni vredno tveganja.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

NoUse4AName ::

Mogoce ce je open source...

cekr ::

Tu se potem tudi pojavi vzrok, zakaj naša njavečja stranka želi uvesti elektronske volitve.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

Beat-O ::

To je že Michael Moore napisal v knjigi Stupid White Men, pa ga nihče ni poslušal. Dejstvo je, da demokracije ni, nekoč je bil približek, vendar se od tega vedno bolj oddaljujemo.

Vice ::

Zanimivo ali ne?

Thomas ::

Opazil sem, da MM je najbolj neumen od vseh neumnih belih mož. Ali pa najbolj zvit in izkoriščevalski, saj z lažmi ki jih trosi toliko zasluži, da se gre življenje belega milijonarja. Proti katerim sicer pridiga.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Beat-O ::

Thomas: težko ti oponiram ker njegovih izjav res nisem preverjal, o katerih lažeh govoriš?

Avalonis ::

Jaz imam občutek, da je tale naš Thomas v resnici Mićo Mrkaić, ki je napisal v slovenski izdaji 'Neumni Beli Možje' spremno besedo in je MM strgal na majhne koščke >:D Roko na srce, se je Mićo dotaknil samo MM-jeve zelo poenostavljene ekonomske ideje in reforme. Katere druge laži so te pa še tako razjezile, Mićo...oops, mislim, Thomas :D

attackiko ::

Neumnosti, ki jih izjavlja Michael M. so zelo podobne stvarem, ki smo jih imeli tukaj na ST forumu (Moore tudi jamra o izginjajočih službah). Ni mi pa jasno kako lahko v spremni besedi knjige nekdo sesuje taisto knjigo?

Slovenski primer Moora pa je Mišo Alkalaj - veliki računalničar, strokovnjak za biološko orožje, ekonomijo itd..

Thomas ::

Ja no - MM recimo govori o tem, da Kalifornija ni namenjena, da bi tam živeli ljudje. To ni niti laž - to je samo ena kolosalna neumnost. Zaveam se, da je MM heroj mnogih - ampak možakar se spozna samo na manipulacijo.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

Nisem pa Mrkaić. Samo cenim ga pa. Alkalaj ... pa res nekoliko spominja na MM.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

poweroff ::

Mićo Mrkaič se je v tistem predgovoru hudo osramotil. Zapičil se je v eno Moorovo poglavje, potem pa izpeljuje, da je za razlike v družbi kriva izobarzba. Ampak če bi Mičo knjigo prebreal do konca, bi videl, da Moore govori ravno o izobrazbi - o tem, kako je ameriški izobraževalni sistem pomanjkljiv. Najbolj pa je Mičota zatolkla Jean McCollister (ki jo osebno poznam in zelo cenim). Mičo namreč pravi, da so Moorovi pogledi pogledi od zunaj. Da nekdo, ki živi v ZDA teh stvari ne vidi (ker da jih ni). No, Jean pa živi ravno v ZDA. In je Moorove navedbe potrdila.
Sicer se strinjam, da Moore piše precej prostaško. Zelo poenostavlja stvari in jih tudi napihuje. Busha na podlagi nekaterih dejstev prikaže kot pijanca in nesposobneža. No, verjetno tako nesposoben in zapit le ni, Moore pač uporabi najbolj nesramno interpretacijo. Pač, njegova knjiga je tudi leposlovje. Vendar tam kjer piše resno lahko vidimo da pokaže na prave probleme. To pa so: diskriminacija, izkoriščanje, bogatenje korporacij, nesposobnost demokratov, zlizanost politikov s korporacijami, slab izobraževalni sistem (v katerega niti ne vlagajo), nepravilnosti pri volitvah,... Te zadeve pa Moore prikaže na humoren način in zato se je njegova knjiga tudi precej prodajala. Ampak če se bo kdo poglobil v zadeve, bo videl, da to dejansko so resni problemi in bi si mogoče zaslužili tudi drugačno obravnavo.

Sicer pa kdor je gledal kakšen njegov film, je videl, da se lahko zadev loti tudi na resen način.

poweroff ::

Thomas... Moore tudi ponuja neke instant glupe recepte za reševanje palestinskega vprašanja in vojne v Jugoslaviji. To so neumnosti. Tudi ko piše o borzi so marsikje neumnosti. Ne moreš pa zanikati, da ko piše npr. o korporacijah govori neumnosti.

Thomas ::

Tudi Alkalaj je pameten in razgledan človek. Toda ko je govora o politiki, mu začne delovati nek skoraj histeričen levičarski subprogram. Tudi recimo Jamesu Jaggerju in še nekaterim sicer pametnim, ki jih (net)poznam.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

poweroff ::

Hja, isto bi lahko rekli za Mrkaiča, s tem, da njemu začne delovati nek histeričen desničarsko-republikanski program.

Zato pa pravim, da je treba vsako stvar oceniti kritično in vedno uporabiti lastno glavo.:D

Thomas ::

Edino lahko soočiš Mrkaića in Moora, kar se tiče ekonomije. Moor bo IMHO popolnoma pogorel. Lahko soočiš Alkalaja in Mrkaića glede ekonomije - če se bosta držala topica brez izletov v politiko, se bosta precej strinjala. Sej se s tabo tudi da zelo dostojno pogovarjat, dokler kdo ne reče NATO. Ali pa z mano, dokler kdo ne reče - Umanotera. Da bi pa bottom up utemeljili vsa svoja prepričanja, je pa 100 let komaj dovolj. Samo potem bi bili vsi politično "liberalni Republikanci"! :D
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

attackiko ::

Lahko soočiš Alkalaja in Mrkaića glede ekonomije - če se bosta držala topica brez izletov v politiko, se bosta precej strinjala.


Tukaj je zadnja izjava Alkalaja:

Če hočemo doživeti "renesanso" IT, se bo morala bistveno razširiti uporabniška baza. Dokler bodo mezde in industrijska proizvodnja v razvitem svetu upadale, delovna mesta pa se bodo selila v nerazvite dežele, pa se bo ta še naprej zmanjševala. To ni samo cokla za razvoj IT - to je mnogo širša kriza, v katero nas je zapeljalo neoliberalno pojmovanje politike in ekonomije. Tam v daljnih časih angleške industrializacije se je menda neki tovarnar pohvalil vodji sindikata, da naredi novi stroj, ki ga je kupil, v eni uri toliko čevljev kot izkušen čevljar v vsem tednu. "Samo nobenega čevlja ne kupi," mu je odvrnil sindikalist. Te modrosti se ob sodobnem globalizacijskem navdušenju premalo zavedamo.

Temu bi se Mrkaić samo nasmejal, ni vredno komentirat takih provokacij.

poweroff ::

Mogoče ne štekaš, kaj je hotel s tem povedati.... če ljudje nimajo denarja, ni kupne moči in kapitalist ne zasluži. To bi verjetno razumel tudi Mrkaič...

Uporabnik ::

Par postov nazaj je Matthai odlično opisal kaj počne Moore...

Thomas ::

Sorry - vidim, da se je Alkalaj radikaliziral. Sem mislil, da ima vseeno manj obremenjene poglede. Včasih jih je imel.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

E-volitve: kako jim lahko zaupamo?

Oddelek: Novice / Zasebnost
63668 (3236) topjur01
»

Varnost e-volitev v Sloveniji - se obetajo pritožbe razočaranih kandidatov?

Oddelek: Novice / Varnost
74111 (3641) Pithlit
»

E-volitve v Sloveniji: odprto- ali zaprtokodne? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
12312539 (10463) darkolord
»

Hekanje volitev?

Oddelek: Novice / Varnost
444701 (3141) poweroff
»

Hekanje volilnih naprav

Oddelek: Novice / Zasebnost
325286 (3919) elhombre

Več podobnih tem