» »

Nov kandidat za predsedniške e-volitve?

Nov kandidat za predsedniške e-volitve?

Wired News - Sistemi elektronskih volitev kar naprej zahajajo v težave. Po Dieboldu, za katerega se je izkazalo, da njihov sistem elektronskega glasovanja ni zanesljiv in varen, je tokrat prišlo na vrsto podjetje Sequoia Voting Systems. Ob tem pa seveda ni zanemarljiv podatek, da so tehnologijo tega podjetja uporabljali tudi na zadnjih volitvah za terminatorja, pardon, guvernerja Kalifornije.

Kaj se je zgodilo? Po poročanju Wired news, je nekdo na nezaščitenem FTP strežniku podjetja Jaguar Computer Systems, ki je skrbelo za informacijsko podporo kalifornijskim volitvam, našel programsko opremo, ki jo Sequoia uporablja v svojih volinih strojčkih. Za razliko do Dieboldove programske kode, ki je bila dostopna v izvorni obliki, je Sequoina koda dostopna v binarni obliki. Kar pa ne pomeni, da je ni mogoče analizirati in odkriti morebitnih varnostnih pomankljivosti. Le trajalo bo nekoliko dlje časa - ocenjujejo da kakšna dva meseca.

So pa seveda strokovnjaki nekaj stvari že odkrili. Sequoia se na primer na svoji spletni strani hvali, da je njihov sistem veliko bolj zanesljiv kot Diaboldov, ker da Diaboldov sistem teče na operacijskem Windows, za katerega je znano, da ni zanesljiv in varen, oni pa da so razvili lasten operacijski sistem, ki se uporablja samo za e-volitve. A izkazalo se je, da Sequoin sistem, poimenovan WinEDS (Election Database System) v resnici prav tako temelji sistemu Windows. Še več - kaže, da sistem uporablja Microsoft Data Access Components 2.1, ki tudi ni ravno varen, poleg tega pa je Microsoft vmes že izdal nekaj popravkov, za katere ravno tako kaže, da niso bili nameščeni. Ups!

Da bi bila nerodnost še večja, pa so se na strežniku nahajale še neke neprevedene Visual Basic in SQL skripte. Teoretično bi bilo mogoče skripte nekoliko "popraviti" oziroma v e-volilni sistem vstaviti trojanskega konja, kar bi ustrezno motiviranim napadalcem omogočalo ponarejanje volilnih rezultatov! Sequoina samohvala ("No other company can match Sequoia's pedigree and reputation for accurate, trouble free elections.") zapisana na njihovi spletni strani ob teh dejstvih nekako izgubi svoj blišč.

Glede na ameriške volilne zaplete imamo poleg Diebolda vsekakor še enega "odličnega" kandidata za izvajanje ameriških predsedniških volitev prihodnje leto.

3 komentarji

Vice ::

Ta ameriški marketinški pristop mene čisto nič ne čudi in zame ta samohvala ni nič novega, sem jo imel priliko spoznati na eni marketinški konferenci, ko je en amerikanc ponuujal in ponujal svoj produkt, na vsako kakršno koli bolj tehnično vprašanje (šlo se je za posebne merilne naprave) je samo rekel vrjamite temu kar govorim da smo najboljši.
LOL mi je šlo že takrat na smeh.

NoUse4AName ::

Da ne govorimo o tem, da je eden od sistemov, ki jih uporabljajo za volitve je bil narejen od podjetja, ki je na veliko donirala republikanski stranki...

poweroff ::

To je bil Diebold, ja.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Volitve v ameriški zvezni državi Ohio niso več tajne?

Oddelek: Novice / Zasebnost
174392 (3169) Matevžk
»

E-volitve: kako jim lahko zaupamo?

Oddelek: Novice / Zasebnost
63682 (3250) topjur01
»

E-volitve v Sloveniji: odprto- ali zaprtokodne? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
12312622 (10546) darkolord
»

Hekanje volitev?

Oddelek: Novice / Varnost
444730 (3170) poweroff
»

E-volilno goljufanje?

Oddelek: Novice / Zasebnost
203170 (3170) Thomas

Več podobnih tem