» »

Microsoft Visual J# .Net

Microsoft Visual J# .Net

ZDNet - Billy-evo podjetje je izdalo orodje VJ#.Net, s katerimi je razvijalcem omogočeno pisanje programov v javi, ki pa delujejo zgolj in le na platformi .Net ter v povezavi s sistemom (politiko?) Web Services. Orodje je lastnikom Visual Studia .Net na voljo zastonj, v oškatelnih verzijah pa bo na voljo čez nekaj tednov. Klik!

Sun se seveda 'buni', saj se s tem izgublja glavna prednost Jave, torej poganjabilnost na vseh mogočih napravah, ki javo podpirajo. Microsoft trdi, da se je s tem znebil obveznosti do plačevanja licenčnin (roko na srce, če bi Sun vodil malce drugačno politiko glede jave, bi bila slednja veliko bolj uporabljana kot je), pričakujejo pa, da bo v roku leta dni okoli 15 % jave spisane s pomočjo orodja J#.

3 komentarji

mh8759a ::

hmm..vsake toliko me kaksna novica res zbode..:)

v tejle si namrec malo mimo ustrelil..prvo kaksen sistem oz. politika je Web Services po tvoje ? beseda sistem ali politika skupaj z webservices nikakor ne spadata.

poleg tega ne vem kake licencnine naj bi MS placeval za Javo. Kot je meni znano nobenih, ker je namrec sploh ne sme trziti v svojih izdelkih - to je poskusal z Visual J++, ki je bil potem opuscen, zato je tudi razvil J#.

in se zadnje - kaksno politiko vodi Sun glede Jave, ki je toliko napacna ? In zakaj naj bi bila malo uporabljana ?? J2EE je ena izmed najbolj uporabljenih platform v naprednejsih in vecjih(enterprise) aplikacijah.

na zivce mi gre, ce se kar pocez neki govori in ljudje to potem po moznosti se povzemajo kot sveto resnico.

lp,
Marko

Ziga Dolhar ::

Bu :)



Web Services, spletne storitve. Osebno se mi izraz "sistem" zdi čist ustrezen. Ne govorim o operacijskem sistemu, ampak o "načinu". Politika je posredna -- ta nov način posredovanja storitev, katerega poosebitev je lahko .Net, prinaša svojevrstno vmešavanje 'družbe', torej podjetij. Zatorej gre pri tem tudi za uveljavljanje neke nove trženjske politike.



Če se sliši čudno, bom v zagovor podal to, da sem ekonomist :) ter se mi zdi čist "ok" :).



Glede licenc:

Microsoft executives, however, assert that Visual J#.Net's limited capability allows Microsoft to sidestep licensing issues with Java creator Sun.




Morebiti sem sam to narobe razumel.



Uporabljanost: ne pravim, da je malo uporabljana, pravim, da bi bila bolj uporabljana. Sun se do Jave pač obnaša blazno "sebično", jo ščiti kot ne vem kaj (kar se mi zdi OK), hkrati pa jo forsira že skoraj kot open source projekt, kar pa Java ni. Zatorej težave z Microsoftom, ki je 'javo' 'priredil'.



Kar se tiče ljudi, ki napisano ponekod povzemajo kot edino resnico... te razumem, tudi jaz ne maram tega :).

andrej ::

pri licensing issues je misljen "problem", ki so ga imeli v preteklosti z Sunom...[:\]


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Oracle toži Google zaradi Jave v Androidu (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Android
6517530 (14523) Cold1
»

Velike dileme s programskimi jeziki

Oddelek: Programiranje
413190 (1930) roli
»

Java bo letos postala odprtokodna

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
255848 (4437) Vlady
»

SUN je za Javo izbral GPL licenco (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
507106 (5674) darkolord
»

.NET vs Java

Oddelek: Programiranje
362086 (1665) noraguta

Več podobnih tem