» »

Krščen Matiček inu Tristo Kosmatih, SiOL!

Krščen Matiček inu Tristo Kosmatih, SiOL!

Slo-Tech - Včerajšnje DELO je poročalo, da je Siol pred dnevi nenapovedano brisal elektronsko pošto svojih uporabnikov.

Na to dejstvo je na forumu prevajalcev prvi opozoril Primož Gabrijelčič, eden bolj znanih in eminentnih slovenskih računalničarjev. Med vikendom je namreč kolegici poslal e-sporočilo v katerem je bila zapisana beseda "pissed off", Siolov poštni sistem pa je sporočilo prestregel in zavrnil, ker je, navajam, content filter has detected a sensitive e-mail ... Policy: Dirty Words, Action: Delete.

Gabrijelčič se je zaradi tega pritožil na SiOL, kjer so vključitev sistema za filtriranje e-pošte najprej priznali, kasneje pa to zanikali in zatrdili, da so le namestili protivirusno zaščito elektronske pošte. Program naj bi na SiOLu zagnali poskusno, po pritožbah pa naj bi ga že izklopili.

Da verjetno ne gre za "zaroto širših razsežnosti", pač pa zgolj za malomarnost, kaže dejstvo, da je sistem filtriral samo grde angleške besede, slovenskih pa ne. Gabrijelčič je to učinkovito preiskusil tako, da je v svoji pritožbi SiOLu zapisal nekaj krepkih slovenskih izrazov - in pošta je šla brez problemov skozi.

Vendar pa je ta primer še enkrat opozoril na problem zasebnosti elektronske pošte. Elektronska pošta je zasebna stvar in to ne glede na to ali se pretaka po javnih ali po zasebnih omrežjih. Zakonodaja tajnost elektronske pošte ščiti ravno tako kot tajnost navadne pošte, kar pomeni da pregledovanje razen s privolitvijo pošiljatelja in prejemnika ali na podlagi sodnega naloga ni dovoljeno. V ZDA sicer delodajalci lahko pregledujejo e-pošto svojih zaposlenih, v kolikor ti seveda uporabljajo elektronski predal podjetja, v Evropi pa temu ni tako. Znana je namreč odločitev Kasacijskega sodišča Francije št. 99�42.942 z dne 2. 10. 2001, ki izrecno pravi, da delodajalec, ki bere sporočila, ki jih zaposleni pošilja ali sprejema preko službenega računalnika, krši temeljne pravice delavca, kot jih določa 8. člen Evropske konvencije o človekovih pravicah... To velja ne glede na to, ali je bil delavec vnaprej seznanjen, da službenega računalnika ne sme uporabljati v neslužbene namene...

Dovoljeno je le filtriranje virusov, filtriranje vsebine oziroma brisanje sporočil na podlagi vsebine - in to še celo brez vednosti uporabnikov - pa je pravno že sporno. Poleg tega pa je Gabrijelčič opozoril tudi na morebitno poslovno škodo, ki bi jo tako filtiranje lahko povzročilo. Dogodek vsekakor lahko služi za resen razmislek o pravicah uporabnikov in odgovornostih operaterjev, saj bi v primeru poslovne škode operater verjetno materialno odgovarjal.

15 komentarjev

JLP ::

Le kaj bi lahk druzga prčakval od lamerjov na SiOLu. Nej se že enkat zresnjo pa mal mn amatersk začnejo obnašat.
Live long and prosper!

zamzamcola ::

Ali si še vedno potencialen terorist, če pošto šifriraš s PGP?

ALiEN ::

Ahhh....Nevem zakaj taksno razburanje.

To da lahko navadni email prebere cisto vsak ki stoji na bilokateri tocki na poti emaila pa ja ze prvosolcki vedo....

Double_J ::

Ja če ma password.

JLP ::

Pa sej kle se ne gre zarad tega da lahk kdorkol bere mail. Gre se za to da ti kr tko by the way pobrišejo mail če maš not kako po njihovem grdo besedo.
Drgač pa že drugošolčki vedo da če nočš da kdo kej prebere pač enkriptaš mail pa je. Če ne druzga se bo gun k bo hotu kej prebrat saj velik več mogu namatrat.
Live long and prosper!

andreju ::

Fantje (in dekleta, da ne bom krivicen :) ), sploh ni fora v tem, ali lahko nekdo prebere mail ali ne. Branje tujega maila v Evropi, za razliko od US, ni dovoljeno. To pomeni, da ce nekdo nekaj prebere v tvojem mailu, s tem podatkom ne sme narediti nic. Se najmanj ima pravico posegati vmes med posiljatelja in prejemnika in onemogociti prejemniku sprejem sporocila, ki mu ga je nekdo poslal. Antivirusni softver je nekaj drugega, ker gre za druge aspekte problema, ampak zaradi dolocenih besed ti pa tega ne smejo narediti in pika. Prakticno se nisem napisal maila, za katerega mi ne bi bilo vseeno, ce ga vidi kdorkoli, take stvari raje opravljam osebno :) - ampak me pa moti, da dolocenega maila ne morem poslati prejemniku. Pa zadnje case se to na Siolu pogosto dogaja...

poweroff ::

DoubleJ - ne, če je administrator.

Sicer pa to sploh ni vprašanje. Zakonodaja PREPOVEDUJE branje mailov, pa če je to še tako tehnično enostavno ali ne. Pika.

Roadkill ::

Tut snail-mail lohka prebere vsak poštarček :)

Tr0n ::

Saj pa noben ne prebira mailov. Antispammer ne prikazuje maila, on samo gre skozi mail in cenzurira oz. odstrani viruse. Vsebina ostane navzven skrita.

Filo ::

ja ne vem men bi bilo pa prou ql....npr. da mi zbrišejo spam mail izorima trash mail....in bi vsi veliko pršparal...če tko pogledam pa kaj če mi zbriše še dodaten sporočilo, če je res kaj nujnega tega zagotvo ne bom zvedel čez e-mail.....še vedno je pošta oz. telefonski klic najboljši.....

Jeebs ::

Kar se mene tiče, mislm, da bi blo boljše, če bi bla takšna programska oprema, ki bi upoštevala razne filtre na prejemnikovem abaku. Tko bi imel vsak posameznik totalen pregled nad tem, kaj se blokira, možnost svojih prilagoditve filtrov, ogled 'zbrisanih' mailov... Antivirusna zaščita pa je seveda nekaj drugega. Je pa žalostno, da se niso niti toliko potrudil, da bi blokiral slovenske Kletvice™. >:D 8-O ;(( ;( :(
Press any key to continue... RESET. Didn't you say ANY key?!?!?!

bf4ed ::

Tu maš da vidiš kaj dobiš in kaj ne rabiš zbrišeš.
>:D http://www.mailwasher.net/

Road Runner ::

ah ja nekateri pa ze ob nakupu operacijskega sistema dobimo program k zna filtrerat junk mail :P


drugac pa se mi zdi da bi resno mogu siol mal bl profesionalno use skp uzet (sj najbrz da, sam se ne trudjo dost :D) k zadne cajte kr doskrat do takih stvari prhaja al grejo vse povezave vn, dnsji, tole z mejli zdj...

sam kj tazga je cist samoumevno, monopol majo pa se lohk izzivlajo [:\]

Kaboom ::

zaj še samo čakamo da Mobitel uvede cenzuriranje pogovorov - "kaj si to mislite po*TUUUUU* km*TUU* da mi pošljete opomin pa čeprav sem plačal pr*TUUUUU* pr*TUU* položnico pravočasno!"
Če se zatakne - pritisni močneje. Če se zlomi - bil je skrajni čas za nakup novega.

poweroff ::

To da noben (nobena oseba) ne bere maila je res, si pa lahko predstavljamo, da bi takle filter kopijo vseh sumljivih sporočil poslal recimo na policijo. Recimo - če uporabiš besedo umor, gre kopija takoj do policaja, ko potem ročno pogleda ali je kaj resnega ali pač ne.

Drugi problem je pa ta, da nekateri seveda mail uporabljamo za resne zadeve (telefona skoraj ne več) in si ne moremo privoščit takšnih izpadov.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Deutsche Bahn kaznovana zaradi vohunjenja za zaposlenimi (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
607860 (6332) BlueRunner
»

Branje mailov

Oddelek: Problemi človeštva
455266 (4291) poweroff
»

Outlook Express Error sending/receiving message - SiOL

Oddelek: Programska oprema
73569 (3508) alf__
»

Si ol a kdo kaj v o tem

Oddelek: Omrežja in internet
131930 (1616) AlienGT

Več podobnih tem