» »

Nova zakonodaja na področju nezaželene pošte

Nova zakonodaja na področju nezaželene pošte

Arnes - ZAKON O SPREMEMBAH IN DOPOLNITVAH ZAKONA O VARSTVU POTROŠNIKOV (ZVPot-A) prinaša poleg drugih novosti tudi precej sprememb, bolje, končno ureja tudi nezaželeno pošto - spam.

Novi 45.a člen (link) v prvem odstavku določa, da lahko podjetje (po definiciji tega zakona: pravna ali fizična oseba, ki opravlja pridobitno dejavnost, ne glede na njeno pravnoorganizacijsko obliko ali lastninsko pripadnost) uporablja takšen način komunikacije s potrošnikom samo, če potrošnik na to vnaprej pristane, torej šele njegov konsenz izključi protipravnost. Seveda pa lahko potrošnik od prejemanja tovrstnih vsebin kadarkoli odstopi.

Ob taki spremembi, je zakonodajalec moral spremeniti tudi sankcije (77. člen, 22. in 23. točka): posameznik, ki stori prekršek v zvezi s samostojnim opravljanjem dejavnosti, se kaznuje za prekršek z denarno kaznijo najmanj 1.000.000 tolarjev, pravna oseba pa z denarno kaznijo najmanj 3.000.000 tolarjev, če krši zgoraj omenjeni člen.

Kaj to pomeni? Predvsem upam, da so tako podjetja kot potrošniki seznanjeni s spremembo zakonodajo. Ali bo ta sprememba prinesla red, bo pokazal čas.

15 komentarjev

Luka Percic ::

Samo kdo bo pa to zakonodajo uresničeval??

BaRtMaN ::

Itak pa večina spama prihaja iz tujine, kjer Slovenija nima organov pregona in kjer naša zakonodaja ne velja.

chuck ::

Jaz se že dlje časa skušam odjaviti od Rolanovih novic in se niti ne spomnim da bi pristal nanje.
Mogoče bo sedaj efekt.

tha_man ::

Jaz sem že davno tega obupal nad odjavljanjem, in si sedaj preprosto nardim kill filtre za vsak nezaželen naslov. Moram še kaj pametnega za subject nardit, ker nekateri spreminjajo naslove.
(c) 1982 Sinclair Research Ltd

Andor ::

Kolikor razumem se člen nanaša na tiste, ki opravljajo pridobitno dejavnost. Kaj pa društva, ki gnjavijo s peticijami pa shodi, zborovanji protesti...?
---Never send a monkey to do a man\'s job---

Sid Izprijeni ::

Nič, ni druge kot da čimprej kandidiramo za ameriško zvezno državo, potem bo pa že roka najpravičnejše pravice namesto nas udarila spam po pički tudi na sončni strani Alp.
The true challenge of Creation lies not in the engineering...
...but rather in the ability to control one's project.

poweroff ::

Počakajmo še malo časa, da se ta zakonodaja dokončno uveljavi po Evropi. Če bodo pošiljali iz Hongkonga, bo potrebnih par odmevnih primerov, pa bo. Do tega bo prišlo slej ko prej. Samo počakati je treba... :D

Reycis ::

Mene spam se niti ne moti toliko. Vcasih dobis kaksno uporabno informacijo. In je dober poceni nacin kako dosect stranke. Ampak VSI, ki posiljajo spam periodicno bi moral imet DELUJOCO opcijo, da se izbrises iz njihove liste. To, da ti vedno en in isti posilja spam in ga ne mores ustavt me pa res razpizdi.

Bakunin ::

Kolikor razumem se člen nanaša na tiste, ki opravljajo pridobitno dejavnost. Kaj pa društva, ki gnjavijo s peticijami pa shodi, zborovanji protesti...?



Naceloma tudi oni ne bi smeli posiljati nic na tvoj naslov, ce se nisi prijavil (opt-in).

Ce se nisi prijavil, potem se ti ni treba odjavljati. Duh!
Zdaj treba to samo se kretenom na najdi.si (e-imenik) razloziti.

poweroff ::

Hmm, vprašanje za kakšnega pravnika: bi znala biti tu res pomankljivost, da ta prepoved velja samo za tiste, ki se ukvarjajo s pridobitno dejavnostjo? Pa še nekaj je - govora je o avtomatskih sistemih... se pravi če nekdo pošlje mail "ročno" - je to dovoljeno?

Tukaj je po moje treba pogledati tudi Zakon o poštnih storitvah, ki govori o nenaslovljenih pošiljkah. Kazen je podobna - 1 mio. SIt.

poweroff ::

J - a najdi.si ti je kaj pošiljal?

zamzamcola ::

Če v spamu piše, da klikni ali kaj pošlji na naslov tta in ta, tega nikar ne počnite, ker boste spemerju le naznanili, da je vaš naslov veljaven in ga bo prodajal naprej s toliko večjo vrednostjo. Poleg tega je danes že vsak opt-in sistem tak, da ob prijavi pošlje na dotični naslov sporočilo in z odgovorom šele zares potrdiš prijavo. Če dobivate periodične spame, vam ne preostane nič drugega, kot da ugotovite, kdo je spemerjev ISP in se mu pritožite (če mislite, da je resna ustanova), sicer pa v MUA nastavite filter, ki ga avtomatsko zabriše v koš.

zamzamcola ::

Aja, če imate domačo stran na strežniku s podporo za Perl ali PHP, dodajte zraven še skripto Spam X, ki jo je napisalneki Lindstrom, da boste malo ponagajali spambotom.

Bakunin ::

J - a najdi.si ti je kaj pošiljal?


ne, ampak vseeno imajo moje e-naslove na svoji spletni strani.

In te e-naslove jim nisem jaz dal, ampak so jih pobrali iz spletnih strani usenet ter "mailing list" arhivov.

Kako je s tem in naso zakonodajo ?

PS: inspektor mi se ni nic odgovoril..... bah

poweroff ::

To ne spada pod ta zakon, pač pa kvečjemu pod Zakon o varstvu osebnih podatkov. Vendar ne verjamem, da boš dosegelkarkoli. Kvečjemu je mogoče najdi.si v prekršku, če te baze ni prijavil na Min 4 pravosodje... počakaj na mnenje inšpektorja, me res zanima kaj bo odgovoril.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

spam in www.darilo.si

Oddelek: Omrežja in internet
252196 (1703) meatwaad
»

Škandalozna luknja v zakonu

Oddelek: Loža
205518 (4721) MadMicka
»

navajanje znanstvenega naziva avtorja v prispevkih izven njegove osnovne stroke

Oddelek: Loža
212599 (2299) delfinus
»

mass mailing

Oddelek: Izdelava spletišč
81531 (1442) Uporabnik
»

Umor zaradi e-poštne prevare

Oddelek: Novice / Varnost
105936 (5936) zamzamcola

Več podobnih tem