» »

Elektronsko hranjenje dokumentov

Elektronsko hranjenje dokumentov

Slo-Tech - Marca letos je bil objavljen Zakon o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva, ki v svojem 31. členu med drugim pravi:
Na podlagi zakona se vsaka enota varno hranjenega gradiva v digitalni obliki šteje za enako posamezni enoti izvirnega gradiva, če sta bila zajem in varna hramba opravljena v skladu s pri državnem arhivu potrjenimi notranjimi pravili ter če drug zakon izrecno ne določa drugače.
Iz Arhiva pa so pol leta kasneje pričeli kapljati prvi osnutki tehničnih zahtev za pridobitev akreditacije po zgoraj omenjenem členu.

Kresovanje zaenkrat odpade.

8 komentarjev

CaqKa ::

>>> Iz Arhiva pa so pol leta kasneje pričeli kapljati prvi osnutki tehničnih zahtev za pridobitev akreditacije po zgoraj omenjenem členu.

>>> Kresovanje zaenkrat odpade.

kaj si sploh htel z novico povedat?
lahko to kdo lepo po kmečko?

christooss ::

Caqkua mislim, da je hotel povedat da je blo v Zakonu o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva povedano nekaj potem v praksi so pa naredili nekaj drugače.

Res bi blo pa fino da bi nekdo bolj podrobno razložil point
Zakaj je nebo modro? Da imamo lahko sladoled Modro Nebo

A. Smith ::

>>> Kresovanje zaenkrat odpade.

Toerija razlage: Ker je printano dokumentacijo pretežko/nedovoljeno spremeniti v digitalno, je letos ne bomo uporabljali za podkurjanje :)
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

bzp ::

A se komu ljubi malo bolj obsiren (ampak ne prevec) povzetek teh dveh dokumentov narest? Ker 100 strani je mal too-much.

Vajenc ::

A Slo-tech arhivira podatke od svojega obstoja?

Looooooka ::

sj mas firme k ti to delajo...za manjse placilo seveda.
najvecji problem pr tem ce bi hotu sam to delat je bl dvojna lokacija pa dostop do masine 24 ur na dan kokr karkol druzga.

nono ::

Na to temo bo eno predavanje (www.portis.si). Verjetno bo govora tudi o teh dokumentih.
Seveda, če ti ni škoda dat 70€.

neo81 ::

No kot oseba, ki se z dokumentnimi sistemi že kar nekaj časa ukvarjam(delam pri implementaciji dok in CM sistemov) in ki mi je bilo iz prve roke predavano o tem zakonu(oseba ki je sodelovala pri nastanki zakona) naj povem po kmečko: slovenija je v zvezi z zakonom o elektronskem shranjevanju dokumentov naredila kar velike korake. In kot kaže bo v kratkem prvič možno doseči, da bo firma lahko dejanko zavrgla originalne verzije dokumentov(do sedaj jih kljub temu da jih imajo v elektronski obliki hanijo tudi papirnate verzije, kar predstavlja velike stroške).
Potrebno pa bo imeti s strani ustrezna institucije potrjeno naslednje:
- dokumentni sistem, ali bolj natančno tisti del dokumentnega sistema ki je zadolžen za hrambo dokumentov(eng object store). Ta mora predvsem onemogočiti neizslednjivo manipulacijo z elektronskimi dokumenti, omogočati pa sledenje ipd. To bo predvidoma uredil vsak proizvajalec sistema zase(kot nek certifikat) - podjetju tu ne bo treba narediti ničesar
- ker pa vsak sistem sam po sebi ne zagotavlja ničesar, bodo morali biti potrjeni tudi procesi v podjetju. Npr: zagotavljanje kakovosti zajema, ustrezni kadri ipd. Tu bo institucija preverjala firmo in ustrezno presojala. Nekako tako kot je za npr.ISO .

če bo šlo kkot je predvideno...bomo kmalu imeli okrepljene surovine za recikliran papir...in bo morda ša kaka generacija uživala lepoto naših gozdov ....:)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zahteve delodajalca za razpisano mesto "informatik"

Oddelek: Loža
234129 (2264) urosh

Višina plače

Oddelek: Loža
132351 (1827) Tilen
»

Bolniška po 90 dneh (nadomestilo)

Oddelek: Loža
1112265 (10918) dottor
»

Potni stroški

Oddelek: Loža
419100 (9100) nastyboy
»

Netko 2005

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
233544 (2882) comet

Več podobnih tem