» »

Kaj manjka slovenski cestno prometni ureditvi?

Kaj manjka slovenski cestno prometni ureditvi?

1
2
»

krneki0001 ::

Ne, jst ne čakam, da mi bodo drugi vzgojili otroke, zato jih tudi nimam. Vse preveč je pa na cesti nevzgojenih otrok, ker starši nimajo časa zanje - to pa lahko vidiš iz vsakodnevne črne kronike.

Znake se naučiš in ti ni vse jasno in potem začneš vozit avto v avtošoli. V času 25 do 40 ur se pač navadiš v praksi vse tiste znake ob cesti. Kaj je tu narobe?

Zgodovina sprememb…

Tear_DR0P ::

mislim da znaki so za osebo ki normalno vidi berljivi brez da si jih zapomni, razen odvzema prednosti, prednostne ceste in enosmerne ulice, vsi drugi imajo slikce, ki jih mora nedebil razumet - OK ker nisem kaj preveč razmišljal sem mogoče še kakšnega brez slikice spustil
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

kekz ::

Klinc, znaki so trivialno razumljivi (še to ne vsi) samo za trivialne (večina) udeležencev v prometu. Za posebne udeležence stvari niso enostavne na prvi pogled, s tem da imajo procentualno največ nesreč (npr. motoristi, kolesa z motorji, kolesarji itd.)

Primeri:
Okrogel znak, rdeče obrobljen znotraj rumen in črn avtomobil.
Jasno iz znaka, prepoved za avtomobile, kaj pa za motoriste, kolesarje ... Običajna razlaga, ki jo poslušamo je prepoved za vsa motorna vozila. Da to ne velja za motorje slišimo le včasih.
Podobno pri znaku za prepoved prehitevanja. Kakšne so izjeme tam?
Pa znak, ki dovoljuje/prepoveduje parkiranje, ustavljanje. Sploh je zelo kriptičen tisti, ki se nanaša na sode ali lihe dneve. Grem staviti, da ga večina sploh ne pozna.

Zna kdo voziti v kombinaciji s tramvaji? Jaz priznam, da imam težave.

Zna kdo voziti v Beneluksu, kjer je 80% križišč enakovrednih? Če bi bilo to pri nas, bi imeli veliko manj prometa, ker bi "naravna" selekcija zdesetkala voznike.

lufthammer ::

No dragi moji in zato, ker se nekateri celo življenje znake učijo (kar je nekaterim tle logično), imamo na cestah štalo.

Pelje tipinja ali tip po Celovški, vidi 70 v krogu in se vpraša: a je to medosna razdalja, osna obremenitev ali največja dovoljena dolžina s prikolico

ali kaj smo že imeli na CPP tečaju? Pelje pa 50, saj je nekje slišal, da je v naseljih toliko dovoljeno. In takoj je nekaj nervoznih.

Znake je treba poznat! zato je v avtošoli najprej CPP in če ne narediš, ne moreš začet vozit. Kaže, da so testi prelahki.

Zgodovina sprememb…

macgajver ::

testi so samo do konca glupo napisani to so pa zato da čim več folka pade in da poj dnar nosjo tja. prvi list rešiš brez problema in gledaš če se zajebavajo da je tko simpl poj drugi list sploh zadna stran majo pa bukova dvoumna uprašanja da pogrneš. za začetk bi blo lohk več zankou v testu . govorim pa za občince ker na cpp ne poznam nobenga ki bi padu ker avtošolam je važn da jim dnar prneseš poj te pa že spustijo.
tenstan krompir je pa zakon

Zgodovina sprememb…

kekz ::

Jaz se spomnim mojega vprašanja sicer že zelo dolgo časa nazaj.
Za tisti simpl znak, ki je okrogel, okrog rdeč in znotraj rumen.
Prvi odgovor: prepovedan promet za vsa vozila
drugi odgovor: prepovedan promet v obe smeri
Potem se pa odloči :O
Za moje pojme s takimi odgovori zajebavajo folk.

macgajver ::

jest sm se prej zatipkou mislu sem več znakou da nebo kdo mislu kakšnih zank.
tenstan krompir je pa zakon

MEDENA ::

Socializem uvest nazaj >:D

1 avto na familijo in ne da ima vsak kurac svoj avto.>:D

Povečat želežniški promet....

sidd ::

hehehe, makaki optiko, železniško progo u vsako vas! >:D >:D

no, drugače pa, dandanes vozit po cestah je skoraj enako si dati zanko okol vrata, pa na stolu noge narezat, pa sprobavat če se bo kera zlomila...prejšnji teden sta me 2x skoraj nagazila šleperja! jebe*ti no! o osebnih voznikih pa ne bi raje...sicer pa razumem situacijo.. moja seka je že 2x avto karambol naredla, pol pa meni pravi kak vozim, da ona bolše vozi :( >:D .

Glede vzgoje pa: je ni! pa mladi sploh nič več ne znajo, razvajena raja, nič delala, vse mela. Se vidi kam gre svet....
no idea for signature
signed
I

marsovcek ::

>Kaj manjka slovenski cestno prometni ureditvi?

Po moje bi bila potrebna konkretna revizija postavljene prometne signalizacije, predvsem omejitve. Primer: Velenje - 4 pasovna cesta, 3 semaforji, omejitev 50. Lukovica: razen pribl. treh hiš se celo naselje nahaja na eni strani ceste, čez vodijo trije prehodi (se mi zdi). Omejitev je 50, poslastica je radar v nedeljo ob 23.55. Nadvoz čez AC pri Vranskem: tam se ogromno ljudi priključuje na staro cesto v smeri proti Celju. Zaradi nadvoza je križišče slabo pregledno, omejitev pa 90...

Razred zase so tudi cestarji. Za vsako malenkost se postavi gnezdo omejitev v stilu 60 -> 40 -> 50 -> 30. Ti znaki pri dolgotrajnih delih ostanejo na mestu cele noči in tako lahko opolnoči ugibam, ali me bo za ovinkom ustavil nekdo z zastavico, ali ga pač ne bo. In zakaj je treba luknje krpati ob 14h, ob 17h pa nikjer nikogar več?
Stebrički ob cesti so marsikje polomljeni, zaraščeni ali pa so jim odpadli odsevniki. Umijejo se enkrat na leto, kosi se pa dvakrat...:\

Primer boljše ureditve je npr. Avstrija. Tam poznajo omejitve, ki veljajo samo ob določenih urah (npr. zjutraj, ko se zavija k tovarni). Delavci po končanem šihtu nepotrebne table obrnejo. Na pomembnejših cestah je večina križišč izvedenih z dodatnim pasom za zavijanje levo, tako da ni nobene omejitve.
Posrečena se mi zdi tudi ideja Špancev: v naseljih je semafor, ki ti ob prehitri vožnji za nekaj časa prižge rdečo (da se imaš čas umiriti :D ).

Kakovost cest in kultura voznikov sta seveda tudi pomembni področji, ampak po moje bi se precej nervoze odpravilo že z vzpostavitvijo smiselne signalizacije. V postopek pridobitve vozniškega dovoljenja pa dodati psihološko oceno kandidata. Oziroma: nekateri ne naredijo osnovne šole, vozniški izpit pa dobi skorajda vsak?

PS: sem se malo več razpisal, ker je ravno moj 100. post 0:)

TESKAn ::

Hm, mislim, da vozniški izpit dobi čisto vsak, ne skoraj vsak...
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

steev ::

sidd: sebe pa lahko šteješ v tretje življenjsko obdobje, ko toliko govoriš o mladih.
:|

sidd ::

steev: tud ljudje v jesenskem obdobju so zelo nevarni vozniki. vozi v naselju 70, zunaj naselja 70....
mlade pa tolko omenjam, ker vidim kak eni ne znajo(mo) vozit in me je kr groza kak lahko sistem take na cesto spusti. Oz. eni mislijo da znajo vozit, to je še bolj žalostno 0:) No, kakorkoli, sem se odločil da črno kroniko v časopisu preskočim in si tako z zatiskanjem oči in metanju peska u očke polepšam dan. Kar ne veš te ne more mučit :D


typo
no idea for signature
signed
I

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: sidd ()
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Letos 62 lani 50 smrtnih žrtev na naših cestah (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Na cesti
12813705 (9771) Irbis
»

Kateri radar detektor, tudi Navi

Oddelek: Loža
435356 (3900) ;-)
»

Slovenija 1984 (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
18917164 (11330) Pyr0Beast
»

Kje vse so radarji?

Oddelek: Loža
293860 (2841) Roadkill
»

Prekoračitev hitrosti v naselju (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8012180 (10624) Dr_M

Več podobnih tem