» »

Prerok Chenney

Prerok Chenney

1 2
3
»

Pšenični ::

Žolčne reakcije raznih ogorčenih slehernikov se mi zdijo obvezen pogoj, da imam sploh šanso imeti (večinoma) prav.

To je pa sigurno pomota.Heh, sicer se pogovarjamo o lumpu Cheneyu in ne o Thomasu.

Calligula ::

Thomas vsaj dobro nasmeje, ce drugega ne :D
Thomas ima prav. Kdaj ze? Kje? Vsaj enkrat?

Glede Busha, Iraka in vsega tega sranja si trobil po dolgem in pocez in potem si danes tako tako zmeden, da mislis, da si imel prav?

Kar se tice nestrpnosti do tebe. Saj sam nikoli ne trdim, da sem strpen do vseh. Sam sem izrazito nestrpen do nestrpnezev. Ni idealno, se zavedam ampak gre za tak genetski refleks. Pac ne maram zagrenjenih nestrpnezev.

Bistvo teme je bio, da se taki zaveste, da so vas ti vasi veliki heroji nategovali po dolgem in cez z svojim PRjem, najbolj naivni niso le verjeli ampak se sami ta PR trobili dalje, danes bi pa se bluzili, da imajo vedno prav :D

Ja Thomas.

jype ::

Thomas> Vsi drugačni, vsi enakopravni, razen tistih, ki razmišljamo podobno kot jaz.

Če razmišljaš, ti nihče nič ne more. Če pa javno pozivaš k nečemu, kar zahodna civilizacija pojmuje kot zločin, potem pač ne uživaš več osebne svobode, ker s svojim dejanjem posegaš v svobodo drugih (ker smo že prevečkrat videli, kam pripelje stigmatizacija skupine ljudi in smo na podlagi tega sprejeli določene družbene norme - vem, v ZDA tega ni, vendar tam ostaja tudi tradicija rasno in versko pogojenih zločinov močnejša kot pri nas, še posebej strašljiva je visoka pojavnost antisemitizma, kar gre nemara pripisati tudi ameriški toleranci do takih družbenih odklonov, ki je sam ne zagovarjam, ti pa bi jo moral še toliko manj).

Po drugi strani smo zdaj vsi izjemno zadovoljni, ker ti lahko enkrat pokažemo, svetlo sivo na temno sivem ali na katerikoli barvni shemi že imaš nastavljen forum, kako si, podobno kot milijoni lahkomiselnih simpatizerjev ameriške skrajne desnice, skoraj vse kar se je v zvezi z Irakom dalo, dejansko napovedal narobe. Ne skrbi, tega ti nihče ne zameri, moraš pa razumeti, zakaj so ljudje skeptični, ko govoriš o vrednotah zahodne civilizacije in hkrati zagovarjaš njihovo teptanje, ki se je evidentno že zgodilo, čeprav lahko tudi sam vidiš učinke tega teptanja vrednot, saj si tudi sam napovedal, da bodo izrazito pozitivni (pa se je žal izkazalo, da so vse prej kot to).

In ker sem baje simpatizer CCCP naj povem še, kaj me ob Iraku in Afganistanu resnično pesti - neuspeh zahoda, ki ga predstavljata spodleteli vojaško-politični operaciji, našm tekmecem (ne moremo reči sovražnikom, ker to pač niso) natančno kažejo, kje so meje naše sposobnosti. Rusko in kitajsko zunanjepolitično, gospodarsko in vojaško obnašanje zadnjih nekaj let kaže na zaskrbljujoče pomanjkanje protiuteži. Sami nismo sposobni najti niti politične rešitve bližnjevzhodne krize, še manj pa se je zahod sposoben vojaško spoprijeti s težavami bližnjega vzhoda, ne glede na to o kakšnem nivoju se pogovarjamo. Ob tem se je treba vprašati, kdo si mane roke? Se res bojimo Irana in S. Koreje? Tako Rusija kot Kitajska zadnja leta veliko bolje igrata geostrateško igro in pri tem ne pozabita na to da so antiameriška čustva v tretjem svetu vsak dan obsežnejša in da, ker se njima niti pretvarjat ni treba, da spoštujeta pravice kogarkoli, precej ceneje kolonizirata tretji svet - v povsem sodobni maniri, enaki tisti, ki jo zahod ubira v Iraku.

V času, ko se na zahodu uspešno otepamo nacionalizma, rasizma in podobnih družbenih bolezni, se Rusija in Kitajska nanje kar opirata. Ker bo nedvomno prej ali slej prišlo do konflikta in ker je iz zgodovine precej očitno, koliko časa potrebujejo demokracije, da se mentalno mobilizirajo, me skrbi, da bodo žrtve, ki jih bo terjala gospodarska globalizacija na rusko-kitajski način precej večje od žrtev, ki bi jih imel zahod, če se ne bi lotil bližnjega vzhoda tako polovičarsko in neodgovorno - pa bo ob vseh žrtvah konflikt šele na začetku. Če se bo treba spopadati z neonacistično mentaliteto znotraj Rusije ali Kitajske, bo to precej trši oreh kot sta bila več kot pol stoletja star evropski fašizem in nacizem in brez dvoma bo evropa s svojo chamberlainsko tradicijo samo stala in gledala ob strani, dokler se ne bo požar razširil na njena tla, ZDA pa bodo potem zopet brez pametne izbire - spopad z novim fašizmom, ali pa prevzem fašističnih vrednot (ki se, kako žalostno, na državni ravni dogaja tudi pod trenutno administracijo).

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

Thomas ::

Pač ne razumete, da če se civilizacija ni pripravljena spustiti v vojno z okoliškimi barabri, potem je to že začetek njenega konca.

Če ZDA in Zahod ni sposoben ukrotiti (uničiti) izzivalca tipa Sadam, potem bodo prihajali vse hujši. Do bridkega konca.

Mirovniško trapanje ki se ga greste, je neumnost. Je več kot neumnost. Je morebiten simptom (skorajšnje) take nezmožnosti.

Padlo je tisoče vojakov, še več je bilo ranjenih. Vi bi obdržali vse lepo doma za pečjo, da se le nikomur ne bi nič pripetilo.

Žal tako ne gre. Legije imamo zato, da se borijo, ko je treba.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

TESKAn ::

Problem je, ko se tepe 'izzivalca', ki se je unesel, hkrati pa pusti druge, da nemoteno rožljajo naprej.

In kot se je na koncu izkazalo, je bil sadam na oblasti dosti manjši problem. Vsaj irak ni bil leglo terorizma, v kar se sedaj spreminja.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

jype ::

Thomas> Vi bi obdržali vse lepo doma za pečjo, da se le nikomur ne bi nič pripetilo.

Glej, to praviš _ti_. Jaz pa pravim, da je to, kar smo z legijami naredili zdaj, bolj škodilo nam samim, kot našim (namišljenim in resničnim) sovražnikom.

To je tisto, kar me moti.

Mimogrede, v 21. stoletju za boj ne potrebuješ legij, temveč se boriš s supermarketi.

donfilipo ::

>>Če ZDA in Zahod ni sposoben ukrotiti (uničiti) izzivalca tipa Sadam, potem bodo prihajali vse hujši. Do bridkega konca.

Ma Sadam je bil nepomemben papak, sumim da je bil narobe pobarvan (preveč rdeče?), in bi lahko živciral poslovneže v tem delu črne zlatarne. In so izračunali, narobe sicer, da ne bo prevelik strošek, če ga pospravijo. Sumim, da je izračun namesto Chenneya opravil tip z rdečo kockasto ruto. Argumente je imel neispodbitne zelene in 'a fuckinlot of them' In ja, tudi svinjsko zlagali so se, češ da, kako je bil nevaren. Je bil pa tudi okupator in diktator. In čeravno ne največji in najnevarnejši, Georgie je pokazati hotel, da še zadane. Zadeli so z glavo v zid (butn!) in pri tem ubili tirana. Clean cut na sodišču!
Na drugi strani pa je treba priznati, da bi tudi nam Sadamova pojava in bivanje nekako ne bi smelo biti všeč. Problem je stotisoče mrtvih civilistov. Tu ne upam oporekati Thomasu, da do določene stopnje civilizacije brez barbarstva ne gre. In morda brez vojne tudi ne. Danes lahko predsednikovo sliko obesiš na zid in pljuvaš vanjo...posledično voliš drugega...to so odprti prelazi...problem je seveda še, da se večini ne ljubi čeznje, in da je po TV stalno tisto, da je vse čez prelaz, že pri nas. Če je tudi demokracija, za nemoralne trgovce le malik, ima vendarle prednost, da ima predpisano, da ga vedno častita vsaj dva duhovna, ki sta med sabo skregana in imata vsak malce drugačen 'sekstatavh'.
Tako, da pričakujem, da se naslednje obdobje jenkiji umaknejo v svoje mcdonaldse in pustijo hrabrim evropejcem, da se borijo z vedno novimi oblikami diktatur. Who gives a fuck, we have a coke or is it nuke?....Kakor koli že pljuvali po Bushovem gangu, ostaja resnica, da dokler predsednika najmočnejše države razglasiš za kuščarja-aliena...vojnega in naftnega dobičkarja, prostozidarja ali celo preprosto bumbarja in to ne samo preživiš, ampak celo fino s tem služiš...vse dokler je tako, je še upanje za 'western civilization'. In ne pozabite, da je recimo najbolj slaven slovenski filozof in pisec, levi Slavoj Žižek nekoč zatrdil, da čeprav kritizira, je vendarle tudi on za american style. Nič čudnega, Lacan se pri kitajcih in rusih nekako ne 'prime'. Slavoja ' kapitalisti' obožujejo. In Slavoj obožuje kapital. (Bogami nije jedini.)
Tko...evo da malo branim Busha ala Thomas style. Če ne, mi je pol večerno bičanje samega sebe mal brez veze>:D
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

jype ::

donfilipo> Tu ne upam oporekati Thomasu, da do določene stopnje civilizacije brez barbarstva ne gre. In morda brez vojne tudi ne.

Ampak po Thomasovi teoriji je ravno Sadam tisti, ki je barbare metal z obzidij svoje civilizirane države. Sadam se je pač potrudil zagotavljat ženskam pravice, ki jim jo tradicionalni islam odreka, preprečil je islamizacijo države in omogočal Iračanom, da so dobili infrastrukturo, za katero je plačala iraška nafta. Ob tem je sicer malce pretiraval, ko je gradil palače in spomenike sebi v čast, a spet je v primerjavi z administracijo ZDA naravnost vzorno trošil davkoplačevalski denar. Nemara so ravno zato ZDA tako obilno kapitalsko podpirale Sadamov režim? Morda je Rumsfeld ravno zato tako navdušeno stiskal roko Sadamu, ko je hodil tja s svojo aktovko, polno ameriškega orožja, ki ga je lahko Sadam uporabil, kakor je vedel in znal?

Tistih parstotisoč pa res ni nobena cena za ohranitev civilizacije, kajne? Če se vam zdi, da je, potem pa lahko poskusite razložit, kdo je odgovoren za parstotisoč ki so umrli po tem ko so ZDA demantirale državo, ki je zagotavljala mir in stabilnost v regiji, ne da bi poskrbele za minimalno državno infrastrukturo, ki bi zagotavljala varnost in pogoje za osnovanje demokratične države (policijo, vojsko, sodstvo)?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

Calligula ::

Sadam je bil cedalje mehkejsi. Predvsem je zadrzeval versko nasilje in prevlado, ki bi znala biti se hujsa. Vsekakor bi bilo bolje, ce bi sli cistit Darfur ipd..

Dejstvo je, da ta napad ni imel nikakrsne zveze z demokracijo, pozitivnimi vrednotami ampak je bi le izjemen nateg.

Thomas pa bi se zdaj o demorkaciji nabijal...
Pa kje je Sadam napadal in ogrozal ZDA?

donfilipo ::

yupe>>Tistih parstotisoč pa res ni nobena cena za ohranitev civilizacije, kajne?

Moram priznati Yupe, da si me s svojim svetlim idealizmom na podočju družboslovja impresioniral (you can see in future), ravno tako kot Thomas s svojim svetlim idealizmom na področju znanosti. Če bi lahko bi pobral vsakemu od vaju tisto svetlo polovico, ampak hudič ne pusti...Veš, ko enkrat v življenju vidiš, kako so policaji okoli enega večjih suplyerjev droge v okolišu, ti zaigra srce, ko pa ugotoviš, da mu pijanemu pomagajo zamenjati gumo, ki mu jo je prelukjnal ljubosumni narkomanček...od takrat veš, da hudič pač obstaja. Razložiti ga ne moreš nič bolj, kot maček televizijo, tudi iracionalen strah pred njim je bolesten, zdravilo pa le posel in obrt, pa vendarle....
Torej, morda ti bo življenje prihranilo razočaranje, pa vendarle, naj ti zaupam, da pri low tech tregovini, prevladujejo po uspehu mračne, škrte in podmukle duše, in da je high knowledge trgovina, kot se zdi, v skupnih številkah kljub vsemu nekako podrejena. (kot trgovino sem malce namešal še proizvodnjo in dogovarjanje kot v stone ageu) Tako da meni na žalost nikoli ni uspelo priplezati vanjo. Bojim se, da bi pravzaprav brez jezuščka in muhameda in einsteina z jezikom in pipo ali malce morale sploh, gledajoč številke, svetu morali vladati hripavi vampirji, ki pijejo sok in vsake toliko izustijo "pull it". Diktatorji in carji imajo prednost, da so lahko tudi benevoletni...ampak kot taki povsem nekonkurenčni. In potem si skupaj z nekonkurenčnostjo priženijo v harem še zlobo. Dekle je zamaskirano, nališpano ampak če nisi ravno zacopan vanjo, jo zlahka prepoznaš. In če se vprašaš, kako jo je teufel zamaskiral pred dialektičnimi materialisti tipa Chenney. Hja yupe morda velja sumiti, da mu dekle plačuje, da jo 'kao ljubi in šmirgla sploh'. In nekateri imajo visoko ceno, eni pa padejo za dinarček in pol. Kot filipinske kur..
Pa ne jemat to, kot da ti jemljem moralo. Brez idealizma tvoje sorte, bo civilizacije kar hitro konec>:D Na drugi strani pa velja tudi vedeti, da so branik napredka venedarle možje, ki bodisi zlobe ne šmirglajo za noben denar ja preprosto jo ne vidijo! (amazing aint it) in se raje ukvarjajo z drugo lepotico po imenu sciencia...ali pa tisti, ki si pustijo od 'vrle zlobe plačati in se je ne bojijo sploh. Funny isn't it. In ja dosti je tudi takih, ki niso trgovci in so filozofi. Taki zlobo in scinecio postavijo v vrsto, porečejo slečita se: in opravijo pregled. Če je ta boleč, maščevanje zna slediti. Če prepišeš čajček in daš tolažbo hujših posledic ni. No ti si že večkrat na zlobi opravljal rektoskopijo in upam lahko le v tvoje dobro, da imaš doktorat. Ne boš verjel, ampak ta običajno zelo dobro ščiti:) Zloba ima strahorešpekt pred diplomo, ki jo da sciencia...sicer se ne boji ničesar. Najmanj zakonov in policije ali tete po imenu morala. Ja še celo tete po imenu morana ne:D In če se boš čudil kako lahko družinski možje, ki resno cenijo 'sveto mater', padejo v krog grde zlobe. Money does not stink. Ja in tudi ti smo preverili. Študenti smo nekako uspeli dobesedno zasrati denar in to ves kar ga je bilo.(zgodna je predolga in žalostna) Natakar ko je prejemal plačilo za zapitek se je sicer rahlo pačil, ampak vzel ga je brez besede....Ljubi jezus help us
Pa nazaj na zemljo. Kaj porečeš bo 'major fuckup' zamenjal oblast v USA in ali bo ta kaj bisteno spremenila na področju morale?
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

jype ::

donfilipo> Kaj porečeš bo 'major fuckup' zamenjal oblast v USA in ali bo ta kaj bisteno spremenila na področju morale?

Saj to ni pomembno. Pomembno je, da se spremeni smer sledi, ki jo rišejo dejanja zahodnega sveta (katerega so ZDA kardinalni del).

Morda so izredne razmere pogoj, da se to zgodi, niso pa zagotovilo, zato sem prepričan, da gojiti izredne razmere v upanju, da se bo zgodila pozitivni družbeni premik, ni pametno.

Mimogrede, nisem družboslovec.

donfilipo ::

yupe>>Mimogrede, nisem družboslovec

Ni važno. V družboslovju vidiš lepo cel gozd. Da se s tabo ne strinja cerkev kot lastnik in tovarna pohištva kot kupec te ne moti. Če bi študiral družboslovje, bi te verjetno naučili še hitro štetje dreves. In basen o lubadarju.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell
1 2
3
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Izrael in palestina (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
22212059 (3064) el_bahattee
»

Vprašanje za "zagovornike svobode". (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
544835 (3686) hanibal
»

DARFUR (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
1318488 (5783) drejc

Arabci (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
1519554 (7477) Barakuda1

Več podobnih tem