» »

Počasen laptop in poškodba na ohišju - uveljavljanje garancije

Počasen laptop in poškodba na ohišju - uveljavljanje garancije

N0t0ri0us ::

imam dve vprašanji

na laptopu Lenovo ideapad n581 imam težavo.. namreč prenosnik se mi prižiga 10 min.. dobesedno.. ko ga prižgem traja 2 minuti da pride v windowse.. potem 5 min mečka in se ne da nič delat.. po petih minutah pa računalnik celo odpre chrome ali kako drugo stvar katera še 3 minute ne deluje normalno oz tako kot se spodobi.. k sreči ga redko ugasnem ampak kadar ga je prava drama ko se prižiga nazaj...

prav tako se občasno začne slišati ropotanje diska in takrat tudi računalnik postane slabo odziven...
če imam vključen utorrent mi zašteka za 1 sekundo vsakih 5 min.. zelo moteče med gledanjem filmov in predvajanjem glasbe

poleg tega sem naložil popolnoma na novo windowse - 3 mesece nazaj in je po parih dneh bilo spet isto..
tako da nevem kaj je narobe.. čudno se mi zdi da bi bil disk v današnjih časih tako problematičen..

računalnik pa ima sledeče komponente:
ivy core i5-3210M turbo-boost 3mp chace duall core
8gb ddr3 1333mhz rama (2x4)
500gb HDD SATA 5400 obr/min
intel hd 4000 grafična.. ostali podatki pa menim da niso pomembni..

se komu sanja kako bi ta problem lahko čim ceneje odpravil ? sem že razmišljal o SSDju 256gb.. ampak nisem prepričan če bi vložil še dodatnih 150€ v prenosnika.. v tem primeru bi raje kupil stacionarno škatlo, saj imam na laptopa priključen še display 1920x1200.. uporabljam ga pa za osnovne stvari.. internet, winamp, word excel, občasno autocad in kak film.. nič zahtevnega edino občasno kako igro prižgem za 5 min in se potem naveličam :D

potem pa imam še en problem.. glede na to da je laptop star 7 mesecev in da zaprem display max 5x na teden pa še to da računalnik odnesem domov in nazaj v ljubljano.. vmes ga zaprem da vzamem ven baterijo, da ni stalno priklopljena na elektriko.. v glavnem pri "tečaju oz pantu"(tam kjer se laptop prepogiba)se je odlomila plastika v notranjosti računalnika - tam kjer držita 2 vijaka računalnik skupaj in sedaj, ko hočem zapreti oz odpreti računalnik grdo poka v tem mestu.. prav tako je nagib displaya postal nenadzorovano mehek.. in tam kjer so popustili vijaki je nastala majhna špranja.. vijakov se ne da zategniti tako da ni težava v tem da bi se vijaki odvijačili.. problem bo vrjetno nastal pri garanciji, saj sem močno prepričan da bodo na servisu trdili da je računalnik padel na tla čeprav mi nikoli ni.. prav tako ni vidnih nobenih znakov poškodb razen tistih dveh vijakov katera je nastala zaradi nekvalitetnega materijala..

kaj če mi na servisu garancijo zavrnejo saj na garancijskem listu izreco piše da so iz tega izvzete vse napake in okvare, ki bi nastale zaradi kakršnegakoli fizičnega delovanja na opremo, kamor se štejejo tudi lomi opreme in mehanske poškodbe.. ta napaka pa je nastala zaradi nekvalitetnih materijalov ?

Hvala za odgovore
  • zaklenil: dzinks63 ()

DOOM_er ::

glede odzivnosti, najbrž je disk kaput. Če imaš možnost poskusi z drugim. Glede ostalih težav bo pa kdo drug ki ima več izkušenj znal bolje povedat.
Robots will steal your job. But that's OK

N0t0ri0us ::

to z odzivnostjo je bilo že od začetka tako.. oz se je kmalu po nakupu pojavilo ko sem naložil gor vse potrebne driverje in programe katere potrebujem..

fosil ::

Testiraj disk, če je ok, potem imaš zasvinjan sistem.
Tako je!

Massacra ::

Na koliko % ti laufa procesor?

N0t0ri0us ::

procesor ni problem... pod 10% je skoraj vedno..

@fosil.. bom testiral zvečer...

Massacra ::

N0t0ri0us je izjavil:

procesor ni problem... pod 10% je skoraj vedno..

@fosil.. bom testiral zvečer...


Torej najbrž disk!

Barbarian ::

disk skoraj zagotovo. Na tvojem mestu bi kupil ssd saj ti bo zarad tega vse delalo lepše, tudi če laptop uporabiš kot stacionarno škatlo.

Disk pa, če ni povsem crknil, uporabiš za shranjevanje nepomembnih reči. Recimo filmov ampak NIKAKOR ne česar pomembnega, recimo dokumentov ali slik..

solatko ::

Kaj imaš od AV programja?
Vsekakor je za počasnost kriv SW in ne HW. HDD ne more biti počasnejši ali hitrejši, dela tako, kot mu ukazuje programska oprema ali pa ne dela. To da disk počasi crkuje, je posledica nepoznavanja delovanja računalnika.
Tudi SSD ne bo delal nič hitreje, če se ti bo v ozadju poizkušalo 200+ programčkov, povezati na net.
Očisti sistem vse nepotrebne navlake, vedno uporabljaj samo en AV program, redno čisti piškotke in odstranjuj razne iskalne vrstice in hitre povezave tipa ASK......, pa bo tudi sistem dlje časa odziven.
Ko ti računalnik vleče dol torrente in hočeš gledat video, je možno, da mreža nima dovolj prostora in ti začne video štekat.
V torrent naštimaj, koliko povezave ti lahko zasede (daj okoli 50%, če imaš 10MB, če imaš manj, omogoči torrentu sorazmerno manj).
Delo krepa človeka

N0t0ri0us ::

imam samo microsoft essentials pa še tega vklopim samo 1x na teden.. pa še tega prej nisem imel in je bil isti problem..
na kompu imam naloženih "samo" tistih 20 driverjev ki jih potrebuje da deluje vse kar rabim -.-" potem pa še cca 10 programov katere potrebujem.. na stacionarnem doma pa imam naloženih 20 iger vsaj 50 programov..in imam intelov ssd 64gb.. škatla je stara 2 leti in deluje kot takrat ko sem ga kupil.. mogoče je pri vklopu 20% razlike..
pri torentu je problem to.. tudi če nič ne vlečem dol in nič ne uploadam zašteka vsakih 5 min za 1 sekundo.. če pa na polno downloadam se pa sliši ropotanje diska ampak to se mi tudi na stacionarcu pri nekaterih diskih ki jih imam notri (ne ssdju :P).. v tem primeru itak vklopim torent preden grem spat tako da ni problema s počasnim delovanjem potem..

solatko ::

Če bi imel računalnik pred seboj, bi ti točno povedal, kaj je z njem narobe, po forumu pa gre to zelo težko, lahko samo ugibamo. Definitivno je pri odzivnosti problem SW, razen če se ti sistem pregreva in ti dvojedernik dela samo na 1 jedru z najmanjšim množilnikom.
Se dogaja, da je hladilno telo v okvari (pretrgana cevka za prenos iz procesorja na hladilna rebra).
Preveri temperature.
Delo krepa človeka

Invictus ::

Najbrž imaš gor Lenovo Windowse, ki vsebujejo cel kup sranja.

Najdi nalepko z Windows kodo, poglej za katero verzijo je, in si snemi to verzijo iz interneta. Zna biti tam kjer je prostor za baterijo. Znotraj ...

Potem na novo inštaliraj Windowse. Bo precej hitreje. Pa nisi nič piratiziral. Ker Windowse si že plačal.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

N0t0ri0us ::

sistem se ne pregreva.. in procesor je 4 jedrni :) iz hladilne reže pa piha lepo topel zrak tako da je s hlajenjem vse vredu.. prav tako temperature ne pridejo čez 50°c pri normalni uporabi ventilatorja se pa skoraj da ne sliši.. pri kakšnem "raranju" oz kakšni igri se pa ventilator začne hitreje vrteti..

@invictus imam lastne windowse.. katere sem potegnil s partisa.. prvo sem imel naložene iste kot jih imam na temu stacionarcu in mi deluje 2 leti že brez problemov.. in so mi štekali.. pa sem menil da je problem v windowsih in sem potegnil nove windowse.. iz partisa windows 7 ultimate x64 mislim da januarsko verzijo in je isto.. tko da menim da je problem v HW

iskal sem komp brez operacijskega sistema ker so takšni cenejši.. no takšnega sem tudi kupil in sem naložil gor svoje windowse.. driverje sem pa potegnil dol samo tiste ki sem jih rabil pa še teh je bilo 20 -.-"

Zgodovina sprememb…

solatko ::

Windowsi iz Partisa. Sem pa skoz mislil, da je M$ proizvajalec tega sistema. Ko si to napisal, mi je takoj vse jasno. Garantirano ni HW. Verjemi, da na vseh piratskih straneh, že dve leti ni windows 7, ki bi bili čisti. Manjka ti cel kup potrebnih servisov, zraven pa imaš s crack-om vred cel kup sranja. Nesi na servis in boš za neupravičeno reklamacijo, plačal cca 100€ storitev servisa, za ta denar pa dobiš že legalni windows. Verjetno imaš tudi Office iz iste trgovine, pa winrar, nero, pa kak driver director ......, potem pa sprašuješ, zakaj ti računalnik ne dela v redu.

Nekateri ste res smešni.

Če že moraš imet travniške programe, poizkusi dobiti original w7, brez servisnih popravkov, iz MS strani potegni SP in bo morda delalo bolje. Vsi windows programi na piratskih straneh, so popravljani z vlite in vsak uporabnik, to poštima malo drugače, nekateri to sploh ne znajo in potem to sranje vržejo na torrent, vi pajaci pa hura, zadnja verzija Januar 1914.

Če si iz LJ in hočeš imeti urejen računalnik, piši na ZS.
Delo krepa človeka

N0t0ri0us ::

windowse katere sem potegnil s partisa*..

glej imam doma te windowse na stacionarcu pa dela normalno.. imajo iste windowse frendi.. kdorkoli skoraj vsi katere poznam imajo takšne windowse.. poglej koliko je prenosov na partisu in potem pomisli koliko folka ima neoriginalne winse.. kako veš da niso čisti windowsi ? jih sam crackaš in veš kako je ? zakaj bi nekdo scrackal windowse in odstranil šaro katero potrebuje računalnik da deluje normalno.. crackerji imajo namen da stvar tako uredijo da je uporabna.. fejk windowse imam že 10 let pa ni bilo nobenih problemov z nobenimi..

na servis ne mislim nosit kompa zaradi počasnega delovanja.. če bi ga nesel bi ga zaradi tiste slabe plastike katera se je polomila..

mi lahko poveš kje naj jaz staknem
100€ za windowse
100€ za office
20€ za winrar
potem za vsako igro 40-50€katere prižgem za 10 min na mesec
4700€ za autocad
20€ predvajalnik za filme
20€ winamp..

in še bi lahko naštel veliko programov ki jih uporablam..
ne vem pa zakaj bi šli crackerji namenoma zabasat računalnik uporabnikom..

glede windowsov kateri so zraven lapotpa je polom. cel kup nekih manegerjev ki se ti na začetku prižigajo če jih ne sklopiš potem ti stalno neka obvestila pošiljajo.. posodobitve in blahblahblah.. :) tiste originalne

sem bil sedaj pol leta v ljubljani.. sedaj pa nevem kdaj bom spet kaj dol.. kakor koli.. jaz menim da je problem v disku in ne v SW saj na stacionarcu imam naloženega 5x več stvari in vse deluje kot normalno..

Frenckie ::

Kaj se tolko razburjaš. Daj najprej dobro prečitaj post od @solatko-ta. Saj ni toliko kritiziral piratiziranja. Hotel ti je dopovedati, da se sedaj na Partisu dobijo Windowsi XP ali 7, ki vsebujejo preveč balasta. Poišči si neokrnjene ''original'' Windowse in namesti, potem pa si snemi še SP-je in jih nadgradi ter nato posodobi. Boš videl, da je tako bolje.
Jaz se tega poslužujem že dolgo in nimam problemov. Res, da porabiš malo več časa.

@solatko
Imam vprašanje za XP-je. Kako bi prišel samo do vseh posodobitev, ki jih Mikrosoft ponuja, da bi si jih shranil za kasnejšo uporabo (ko ne bo več mogoče posodabljati).
Občasno mi namreč pride v roke starejši PC ali prenosnik in nanje najraje naložim pravi original Win XP, ki jih dopolnim z SP in posodobim.

solatko ::

N0t0ri0us - Poleg tega da ST ne dovoli pogovorov o piratiziranih verzijah, ti iz profesionalnih izkušenj povem, da na travniku težko dobiš čiste, polnovredne plačljive programe.
Imaš denar za računalnik, gor bi imel rad vse programe (verjetno tudi ACAD ki stane 12k€) in, ko ti nekdo nekaj omeni, se še razburjaš.
Če že nekako razumem za OS, pa ne zastopim za vse drugo, kar si navedel, ker za čisto vse, dobiš odlično alternativo:
Office - libre office, open office, kingsoftoffice - vsi free za domačo uporabo
Winrar - 7zip
Player - VLC, Gom........,
Winamp - mediamonkey
Za Auto cad tudi obstoja nekaj alternativ, ki so predvsem precej cenejše.

Drugače pa nekaj brezplačnega programja najdeš na ninite ali če odtipkaš freeware software
Sicer si pa tudi jaz želim Lamborgini-ja za 400k€ za 10 minut na mesec, pa ga ne morem it kar na travnik iskat, se ti ne zdi, da razmišljaš malo narobe.

Frenckie - Na MS download imaš vse SP za vse verzije XP, VISTA, W7 in vse Office.
Delo krepa človeka

dzinks63 ::

Pomoči piratskim zadevam se na tem forumu ne nudi.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Pravilna uporaba laptopa in skrb zanj?

Oddelek: Pomoč in nasveti
162932 (2128) srdžan
»

HP 4720s - Ne zazna novega diska

Oddelek: Pomoč in nasveti
383198 (2661) N0t0ri0us
»

nalaganje xp

Oddelek: Pomoč in nasveti
211958 (1523) fosil
»

Ne morem naložiti Operacijskega sistema

Oddelek: Pomoč in nasveti
101582 (1034) Marc`
»

Problem s particijama na trdem disku

Oddelek: Strojna oprema
181912 (1373) solatko

Več podobnih tem