» »

Pomoč pri izbiri kamere in opreme za snemanje okrog hiše

Pomoč pri izbiri kamere in opreme za snemanje okrog hiše

Vaška straža ::

Po tem, ko so nam v zelo kratkem času že drugič vlomili in ko so tri priče videle isti sumljiv avto na mestu v bližini doma, kjer le-ta nima kaj početi, razen če mladina res ni našla boljšega prostora za seks (dve sta ga videli v času vloma, ena pa nekaj dni pred tem, nihče pa ni utegnil pogledati registrske številke), bi si radi poleg alarma omislili še nekaj kamer okrog hiše in eno na poti do hiše, da bi lahko potencialno posneli registersko tablico kakšnega nepridiprava, ki bi se še motal naokrog.

Ne vem sicer, ali je zakonito snemati dostop do hiše, ampak če ta detajl zanemarimo, me zanima, kakšno snemalno opremo bi vi kupili in kako bi jo zvezali. Kakšno kamero bi potrebovali, da bi hipotetično lahko ujeli registrsko številko (tudi z upoštevanjem dejstva, da bodo verjetno vozili ponoči, torej mora nekako posneti avtomobil kljub prižgani luči)? Torej: čim manj vidna (lahko se tudi zabetonira v tla), možnost snemanja ponoči, dovolj dobra resolucija, da bi se lahko ujelo registersko, prenos slike je lahko čez wireless ali po kablu, shranjevanje podatkov je dovolj za max. dva/tri dni nazaj, idealno samo takrat, ko se na sliki nekaj premika ali ko od zunaj sprožim snemanje (npr. če bi preko interneta želela dostopati do slike na kameri, če se sproži alarm).

Podobno vprašanje je, kakšno kamero bi vi montirali na fasado in kako bi jo zvezali?

Gledam npr. http://www.ebay.co.uk/itm/Wireless-IP-C... ali http://www.ebay.co.uk/itm/EasyN-2-Audio... (30 in 80 funtov), mi pa ni povsem jasno, kaj pomeni, da je potrebno imeti operacijski sistem Windows.

Moja ideja je v tem, da bi nekam skrila majhen računalnik. Lahko tudi po eno "malino" na vsako kamero, če je potreba, vsekakor pa nekam en "mini strežnik", do katerega bi imela oddaljen dostop bodisi iz mobilnega telefona bodisi iz računalnika in bi lahko po potrebi pregledala trenutno dogajanje na kameri, prenesla stare posnetke ipd.

Ločeno vprašanje bom postavila še glede alarma.

darkolord ::

Te poceni kamere so sicer "OK", niso pa za zunaj, ne delujejo na soncu (nimajo IR filtra) in imajo močno prenizko ločljivost za brat kakšne tablice ali kaj podobnega.

Bolj ustrezna bi bila recimo taka kamera.

Kamere same sicer ne snemajo (lahko pa se z mobilno napravo ali računalnikom povežeš gor in gledaš video), lahko pa zaznavajo gibanje in ob zaznanih premikih uploadajo video ali fotografije na FTP.

Drugače pa na enem računalniku postaviš program (npr. BlueIris, imaš polno teh programov, tudi brezplačnih), ki ti snema na disk. Kamere oddajajo video v standardnem formatu, tako da s tem ni problem.

Sssaga ::

Živjo!

Malce bi si psosobil temo. Ta kamera, ki si jo @darkolord priporočil, lahko snema, ko zazna gibanje? Da ne bi ves čas snemala po nepotrebi. Škoda, ker ne dobim nobenega materiala na YT.
Iščem pa 2 kamerci, ki bi ju imel razdalji 10-15m, torej bi nucal tudi 2 sistema, kamor bi se zapisovalo? Wifi prenos ni mogoč - fotke recimo (1 fps)? Ta cenovni rang je še v budgetu.

v bistvu to kar zanima avtorja teme.

darkolord ::

Kamera ne snema sama po sebi, to mora početi zunanji program - kamera samo pošilja video, lahko sicer ob zaznavi gibanja uploada posamezne slike na strežniku.

Na enem računalniku/snemalniku lahko snemaš video iz poljubno kamer (seveda kolikor ti pač zmogljivost računalnika omogoča).

Vaška straža ::

Hvala za hinte in za povezavo na to malenkost boljšo kamero oz. sploh za link na to trgovino v Trzinu. Verjetno se bom kar zapeljala do njih. Zdaj so me znanci opozorili tudi na to, da utegne biti problem (ne)ogrevanje ohišja oz. kondenz/rosa/slana, če je kamera nameščena zunaj, ampak to je verjetno problem, ki ga utegne biti smiselno reševati ločeno. Naj tej IPC19 kameri piše, da sicer deluje do -10.

Kako je sicer s kakšnimi izvedenkami "skritih" kamer in z vodoodpornostjo/kvaliteto? Na hišo se mi zdi smiselno obesiti vidno kamero, da jih odžene če ne drugega, na dovozu pa bi raje malo bolj skrito, da ne bo kakšnih problemov oz. da se ne bodo potem namenoma izogibali poti. Ali pa npr. to, da daš na hišo eno vidno kamero za odganjanje in eno skrito, da je v primeru pokrivanja/onemogočanja kamer ne bodo zaznali.

Možnosti za snemanje dovoza sta sicer dve: malenkost dislocirana enota (malo daljši kabel) ali malenkost boljša leča. Bomo pretehtali, kaj je boljše.

Zdaj ko gledam še nekatere druge kamere, jih ima nekaj tudi vgrajene snemalnike in razne linuxe, v vsakem primeru pa je verjetno najbolje napeljati kabel za elektriko in UTP/FTP do kamere, na drugi strani pa bodisi en raspeberry pi na kamero oz. en strežnik (zmogljivejši od pi-ja) za par kamer.

Glede centralnega računalnika bom ločeno vprašanje zastavila v ločeni temi.

Redneck ::

Najbolje, da gres v Digitklik v Trzinu. Ti prodajalec tam najlazje vse razlozi in tudi ugodni so. Vcasih tam vzamem kako malenkost in vedno malo bulim se te zadeve, ker imajo veliko razstavljenih kamer in snemalnih sistemov.

SaXsIm ::

Ja, ampak hkrati zelo nesposobni. Sem pred kratkim nabavil IP sistem z DVRjem, pa nam sestavijo predračun, zagotovijo, da so stvari dobavljive, povejo, naj gremo domov plačat predračun, in se vrnemo po robo. No, ko so čez nekaj ur videli transakcijo, so ugotovili, da modela kamer, ki smo jih želeli, nimajo na zalogi. Imeli pa so dražji model, in ker se je mudilo, smo se pač zadovoljili z njim.
Prav tako so nam povedali, da nam 8 2Mpix kamer na DVRju ne bo delovalo, zaradi 100MBit vmesnika. Smo povedali, da jih rabimo samo 6. So rekli, da bojo delale na 1.3 Mpix. OK. Že v štartu smo hoteli 1.3 Mpix kamere. Nastavimo tako in DVR javlja sporočilo, da ne zmore sprocesirati in odstrani eno kamero. Seveda tega nimajo nikjer napisanega. Na koncu sem sistem usposobil z malce čaranja z nastavitvami (manjši FPSji, motion detection, manjši bitrate, manjša kakovost).

Potem pa šok. Čez dober mesec nam crkne ena od kamer. Po malce testiranja sam posumim v napajalnik. Pokličem, povem, rečejo, ni problem, prinesite. Kolegica je nesla kamero nazaj, jo priklopijo, rečejo da zadeva dela, in zamenjajo napajalnik. Potem sem priklopil, zadeva dela. Jo zmontiram, po 10 minutah crkne. Poskusim z drugim napajalnikom (od druge kamere), in spet deluje. Za nekaj minut. Kličem nazaj, rečem, da se bomo spet oglasili, in da bi prosili za drugo kamero. Spet gre kolegica, tokrat zresetirajo nastavitve, češ da DVR ni našel ipja od kamere. Seveda sem jim pred tem natančno opisal, kako je vsakič delovala nekaj minut ob menjavi napajalnika (nimam pojma zakaj), potem pa ugasnila.
No skratka, kolegica pripelje kamero nazaj, zmontiram, nastavim, in spet... Tokrat sem poslal šefa. So dali novo kamero. V tretje.
Pri njih ne kupim ničesar več. Glede na to, da prodajajo kitajske zadeve, ki nikjer nimajo točnih specifikacij, bi jih lahko kje navedli. In nikjer, res nikjer ni navedeno, koliko kamer na kakšni resoluciji DVR zmore sprocesirati, prav tako nikjer ne piše, da je vmesnik 100MBit. Saj ne rečem, dobrodošli je, da greš v živo pogledati stvari, vendar jih bom naslednjič raje potem naročil preko interneta.
SaXsIm


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

IP kamera

Oddelek: Pomoč in nasveti
358625 (5618) gregc1
»

kamera ki se poveze na wifi z moznostjo gledanja na gsm

Oddelek: Kaj kupiti
289714 (4451) dc10
»

Kitajske IP kamere (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
5011143 (8156) okica11
»

Spletna kamera prosim za pomoč

Oddelek: Pomoč in nasveti
214005 (3251) Egii
»

fm oddajnik

Oddelek: Pomoč in nasveti
182357 (1901) T-Mac

Več podobnih tem