» »

samozalozba in prodaja knjige

samozalozba in prodaja knjige

mare_ ::

Hej!

Torej, do tega, da se pred mano znajde kupcek knjig v fizicni obliki, znam priti :) kako pa potem to zadevo legalno prodati? Predvsem v tem stilu, da bi lahko sam prodajal kolegom in nakljucnim mimoidocim... Da se ne zgodi (kot se je ze sicer v nekem cisto drugem kontekstu), da pride mimo stric, pomaha z izkaznico od dursa ali necesa podobno prijazno zvenecega in rece, da ma par vprasanj :) bi se dalo to prodajati preko drustva, je treba odpreti sp, kaj tretjega?
Malo googlam pa sem dobil prakticno vse ostale informacije razen tega

oo7 ::

Preko društva ni možno, ker je društvo ustanovljeno samo kot neprofitna organizacija npr kot gasilsko ali lovsko društvo.
S.p. se lahko odpre obdavčitev je lahko po normiranih stroških v letu 2015 bo 80% priznanih normiranih stroškov ali kot navaden s.p. kjer se vodijo poslovne knjige.
Lahko se pa prijavi na Durs kot svobodni umetnik od Dursa se dobi odločba kakšna je obdavčitev. Po prejemu odločbe se lahko prodaja.

St235 ::

Preko društva ni možno, ker je društvo ustanovljeno samo kot neprofitna organizacija npr kot gasilsko ali lovsko društvo.

društvo seveda lahko opravlja tako profitno dejavnost kot tudi prodaja knjige. Namreč to da društvo recimo prodaja knjige nikakor ne pomeni, da društvo s tem opravlja profitno dejavnost.

dottor ::

V društvu katerega sem član imamo v statutu navedeno prodajo pijače in jo lahko prodajamo po pravilih DURSa (izdan račun z imenom društva, kaj ej kupljeno, količina in cena). Ker nismo davčni zavezanec kupimo pijačo v trgovini z davkom in pol DURSu ne rabimo ničesar plačevati, samo hraniti moremo računa in vodit evidenco prodaje in nakupa pijač.
Xeon X5650@3.8GHz |Asus P6T|
2x4GB+4x2GB|ASUS R9 280X@1100MHz|
WD Green 240GB SSD + 4x1TB Hitachi

Arctander ::

Društvo lahko opravlja pridobitno dejavnost, če je ta opredeljena v statutu in je v povezavi z dejavnostjo oz. namenom društva. Ne sme pa društvo dobička deliti med člane.

dottor ::

Tako nekako. Pri nas gre ves denar društvu ki ga porabi za društvene namene (nabava stvari za društvo, najemnina,...)
Xeon X5650@3.8GHz |Asus P6T|
2x4GB+4x2GB|ASUS R9 280X@1100MHz|
WD Green 240GB SSD + 4x1TB Hitachi

St235 ::

M-power pač ne loči med pridobitno dejavnostjo in profitno dejavnostjo.

stb ::

Društva ne morejo ustanoviteljem (lastnikov ni) izplačevati dobička, seveda pa so dolžni plačevati stroške (najemnine, material, plače zaposlenih, sejnine, storitve....) in lahko izdaja račune, kar jim daje precej maneverskega prostora za kreativno računovodstvo.

Zaradi tega je npr UNICEF pred leti prišel na slab glas in so se zato prelevili v fundacijo. Menda je to bolj primerno zaradi boljšega nadzora, sam pa sem mnenja, da je to bil predvsem PR stunt za pomiritev javnosti.

In kaj ima to veze? To društvo je svoje knjige prodajalo na Emki, pa verjamem da to ni bil njihov edini kanal. Fundacija ima pa svojo trgovino.

oo7 ::

St235 je izjavil:

M-power pač ne loči med pridobitno dejavnostjo in profitno dejavnostjo.


In kaj ima to veze z vprašanjem, ki ga je zastavil avtor?

Društvo je neprofitna organizacija in ne more odpreti društva samo za prodajo knig,ker je to obdavčljiva dejavnost če pa gre v društvo pa nima nič od tega, ker se dobiček ne deli med člane.

St235 ::

Predvsem to, da ni res da ne more prodajat knjig preko društva. Je sicer slaba izbira, da ustanoviš društvo zato, da prodajaš knjige, nikakor pa zato te opcije ni za izključit, če društvo že imaš in iščeš za kanal preko katerega lahko legalno prodajaš knjige.

Glede na to, da bo pri prodaji bolj kot ne šlo za pokrivanje stgroškov in kak avtorskih honorar tudi ne bo težav z izplačevanjem dobička.

Ko bo prodajal v par (sto)tisoč nakladah bo pa druga zgodba.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ustanovitev društva

Oddelek: Loža
378188 (3292) šernk
»

Društvo-denar iz njega + zaračunavanje

Oddelek: Loža
144505 (3894) St235
»

Naj bi SAZAS nezakonito prisluškoval in sledil direktorju UIL?

Oddelek: Novice / Zasebnost
4012944 (10956) poweroff
»

Ustanovitev in propad društva

Oddelek: Loža
92209 (1828) Tear_DR0P
»

Drnovšek ustanovil novo gibanje (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
1449017 (5861) Manu

Več podobnih tem