» »

ISC 2018

ISC 2018

pegasus ::

Show se začenja, kot dosedaj že vsako leto.

Letošnja novost je, da poglavitne novice že vemo:
* Američani si želijo nazaj na vrh top500
* Arm prihaja na sceno v velikem slogu
* HP še ni obupal s svojo revolucijo
* Tudi x86 ponudba obeta prevetritev
* In na splošno prihodnost obeta nove zanimivosti

Trenutno sedim na deep learning tutorialu in iščem razloge, ki bi me prepričali, da vseskupaj ni samo fascinantno zapravljanje časa in energije.

Več sočnih podrobnosti in kake fotke v prihodnjih dneh.

pegasus ::

Zanimive opazke še pred uradno otvoritvijo: AMD booth je takoj na vhodu v sejmišče, z velikim napisom "Xeon was great, so was coal". Izjemno agresivna poteza :D
Intel medtem že zganja damage control na polno. Intel booth (vsaj kolikor ga je videti) je manjši od AMDjevega, a je intel logo prisoten po celem razstavnem prostoru. Pravtako je intel "zavzel" celo nadstropje private meeting sob in videti so nabito polne že od osmih zjutraj. Fun times ahead ...

zee ::

Opazka iz prvega predavanja o CERN-u. LHC eskperimenti proizvedejo 30-50 PB podatkov letno, izziv je iz teh podatkov izlusciti "zanimive" podatke. Ker vsega ne morejo shranjevati lokalno, je CERN vzpostavil sekundarni data center na Madzarskem, ki ga s CERN-om povezuje 3x 100 Gpbs povezava. Ta se Slovenije izogne v velikem loku.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

zee ::

Se uradno: Superracunalnik Summit je prevzel vodstvo na lestvici Top500.

Sest od desetih supperacunalnikov je iz ZDA. Opazno se zmanjsuje napredek pri performansah. Spodbudno je, da se vlaganje v superracunalnike povecuje.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: zee ()

pegasus ::

Povzetek top500 novic. Ob 25letnici top500 liste smo izvedeli, da trend rasti še vedno kaže upočasnjeno rast, da se gruče sedaj obdrži v pogonu precej dlje kot nekoč in da izgleda kot da moorov zakon ni več sledljiv, za kar obstajajo tako finančni kot tehnološki in fizikalni razlogi. Intel celo fantazira o revoluciji s podatki in ai, a ni čisto jasno, ali mislijo resno, ali je to samo prepričevanje javnosti, da je pri njih vse ok in da jih razni armi, epyci, power in gpuji ne skrbijo.

Arm dejansko zavzema vedno večji mindshare. Sedel sem na arm BoFu in prostor je bil nabit do zadnjega kotička, ko sardine v konzervi. Po predstavitvah, kaj vse se dela na arm osnovi po celem svetu, sem jih moral podrezati z vprašanjem, zakaj nihče ne implementira posit numerike in zakaj še vedno vztrajajo na fiksnih floating pointih. Po nekaj spogledovanja se je razvnela kar zanimiva debata, katere zaključek je bil, da gre za vprašanje financiranja portanja softvera in recertifikacije komercialnih kod. Moj zaključek je bil, da bo moral nekdo pljunit v roke, implementirat to na lastno pest in demonstrirat prednosti v praksi, nakar bodo čez noč vsi to hoteli imeti in bo finančno vprašanje čudežno izpuhtelo. Držim pesti.

Drug zanimiv BoF danes je bil na temo workflow managerjev. Hpc "jobi" že dolgo niso več samostojni, ljudje sestavljajo cele "cevovode" (pipelines), skozi katere pretakajo podatke in potrebujejo neko orodje, da tak cevovod opišejo in da nadzirajo dogajanje v njem. BoF se je spraševal, ali je možno narediti eno univerzalno orodje in jezik v ta namen, ker sedaj ima približno vsaka bražna znanosti svoje rešitve za to (ja, množina). Tema mi je še posebej blizu, ker moram tudi za naše userje podpirati vsaj 4 različna tovrstna orodja, ki vsa bolj ali manj dobro opravljajo točno isto nalogo. Komur uspe tu narediti (ali vsiliti) "one ring to rule them all", bo car. Aja, tu sem našel še enega koristnega pegasusa ;)

Jutri dalje ...

zee ::

Hvala pegasus za pegasus-a!

Nekaj misli po sprehodu skozi razstavni del. Nvidijin V100 je vsepovsod v konfiguracijah od osem do sestnajst kartic, razlika je zgolj v tem, kdo jih prodaja.

Na velika vrata v HPC vstopajo tudi ARM procesorji. Japonski Riken tako pripravlja post-K superracunalnik, ki ga bodo poganjali ARM-i. Izziv, tudi po njihovih besedah, bo pripraviti/napisati prevajalnike in matematicne knjiznice, ki bodo znale v polnosti izkoristiti procesorje. Ti bodo sestavljeni iz stirih procersorskih enot s po 13 jedri (12+1), eno od jeder bo skrbelo za delovanje OS-a. Dobavitelj procesorjev bo Fujitsu.

Tretja stvar, zdi se, da smo dosegli stopnjo, ko je HPC v oblaku dejansko uporaben in (realativno) prijazen do uporabnika. Prakticno vsaka tretja je stojnica je od kaksnega ponudnika.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

pegasus ::

Najboljši attention-getter na razstavišču je HPEjev heavy machinery. Že ko so privlekli originalne apollote pred leti, sem rekel, wow, to izgleda kot jedrski reaktor z vsemi cevmi in hlajenjem. Sedaj so privlekli vodikove gorivne celice, ki jih ponujajo kot alternativo dizel agregatom za rezrevno napajanje. Zanimiva ideja, pol racka ponuja 60kW in enote se lahko poljubno sestavijo skupaj za doseganje potrebne moči. Nič hrupa, smrada, dizla, lahko postaviš v pisarno in z nastajajočo vodo zalivaš fikus. Če imaš zanesljivo dobavo in dostavo vodika :D

Druga zanimivost, ki se vrača od mrtvih, so NECovi vektorski stroji. Lani so samo govorili o njih, letos imajo že demo, do SC obljubljajo seznam podprtih aplikacij. Implementacija v obliki pci kartice, massive memory bandwidth (400GB/s/core, 1.2TB/s na 8 corov), 3x večji hpcg score kot volta, primerljiva cena. Impresivno, glede na to, da sem prejšnji teden izvedel, da bi bil najboljši epyc tak s štirimi cori, ker lahko samo štirje cori že popolnoma zasedejo vseh 8 dram kanalov. Tale NEC Aurora Tsubasa ima 6x hbm, trdijo da je to prva implementacija šestih hbmjev na en interposer in je na voljo v velikostih 24GB in 48GB. Kar je že dovolj za dostojne CFD probleme. Čakam, da nekdo sporta in spegla openfoam ;)

zee ::

Pegasus:

Meni so rekli, da je menda dovolj, če aplikacijo prevedeš z NEC-ovimi prevajalniki.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

pegasus ::

Kvantne novice ... trenutno se veliko eksperimentira s postavitvijo qbitov v prostor. Google trdi, da bo nekje do 2025 imel uporaben kvantni stroj. Pozor, primite se za kripto denarnice: ne samo, da so dokazali, da lahko zbrejkcajo RSA in EC, tudi obstoječi blockchaini bodo takrat zgodovina. Skratka nekaj konkrenega dela v bližnji prihodnosti pri menjavi ključev, certifikatov, digitalnih podpisov itd. Fun times ahead.

pegasus ::

Preostali večeri na konferenci so bili zasedeni s poslovnimi večerjami, tako da povzetek nastaja šele danes.

Intlov keynote speech nam je dal misliti. Hazra je jasno povedal, da Intel ni več "chip company", da je že vsaj štiri leta "data company". Tolk da veste, Intel se torej ne gre več performančne igre frekvenc, corov in bandwitha. A po drugi strani kuhajo nekaj za A21 exascale mašino, za katero obljubljajo "novel" arhitekturo. Naj si potem misli vsak sam kar hoče ...

"Crystall ball talk" je bil bolj meh kot lani. Uglavnem se ve kako naprej in vsak od velikih po svoje grize v tej smeri. Zanimivi so nišni igralci ala Pezy s svojo SC2 rešitvijo, spakirano v zettascaler, ki kraljuje na green500 listi. Odlikuje jo zelo inovativna povezava med compute in memory, kjer so pokazali, da so prihranki energije največji. Obeta se več tovrstnih rešitev še v tem desetletju tudi v x86 segmentu. Nasploh so sicer drami edina še iz motherboarda štrleča reč, ki komplicira življenje vsem integratorjem. HPE je imel na boothu lepe predstavitve njihovih škatel s transparentnimi stranicami, ki so omogočale vpogled v notranjost in zelo očitno je bilo, da jim dram dela samo gužvo in komplicira (=draži) implementacijo vodnega hlajenja. Hočemo torej dram na cpu interposerju. Če se to ne zgodi kmalu, bo treba iti na immersion cooling. Boston je pokazal že zelo dovršen izdelek podjetja Asperitas, z integrirano elektriko, pasivno cirkulacijo olja in čudovito izvedenim kabliranjem. Škatla podpira prek 40kW opreme, ki deluje popolnoma neslišno in brez vibracij. To dejstvo tudi močno podaljša življensko dobo komponent, namočenih v olju.

Zanimiv razvoj se dogaja tudi na področju optike. Optičarji pravijo, da jih do sedaj ni nihče zares gnal k nižanju porabe in zato so za povezave znotraj racka bakreni kabli še vedno boljša izbira. A to se bo kmalu spremenilo, optičarji obljubljajo primerljive električne karakteristike njihovih rešitev, plus bombončki, kot so poljubno dolga povezava (vsaj v primerjavi z bakrom, ki je pri današnjih frekvencah omejen na nekje 30cm), kjer razdalja ne vpliva na porabo energije. Ta naj bi se gibala okrog 2pJ/bit. Druge skupine optičarjev razvijajo optične switche, ki bi omogočili rekonfiguracijo povezav na milisekudnem nivoju. Oboje skupaj bo omogočili razpršitev trenutnih škatel na osnovne gradnike: tu je omara procov, tam je omara rama, v vogalu omara gpujev ... you get the picture. Konfiguracija povezav se lahko tako zgodi na nivoju joba, kar pač aplikacija potrebuje tisti trenutek: ali več cpujev, ali več rama per cpu, ali malo cpuja in veliko gpujev ... Pravi reconfigurable computing. Očitni use case za to so današnje AI zadeve, kjer so potrebe za treniranje mrež in za inference precej različne.

Hardveraši se torej veselijo novih igrač v bližnji prihodnosti, medtem pa softveraši še vedno capljajo kako desetletje zadaj. Eno večjih odkritij na tej konferenci se mi zdi poly-acc, ki vam navadno c/c++ kodo prevede tako, da teče na gpujih, pri čemer dosega 60% zmogljivosti ročno sportane in optimizirane OpenACC kode. Definitivno nekaj, kar moram preizkusit.

Ogromno se tudi govori o "hpc in the cloud" in kako omogočit dostop za "neposvečene". Na tem smo delali preteklih 6 let in rezultati so končno vidni. Vprašajte v Gorici.

pegasus ::

Še nekaj fotk:

Razstavišče med nastajanjem:



Codesign proces:



Motivacije za codesign:



HPEjevi gorivni celici (by Daimler):



NEC Aurora Tsubasa naked:


Crystall ball:



Cena premikanja podatkov v pJ:



In zato je posledica:



TODO by Sterling:

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: pegasus ()

pegasus ::

Okrog evropskega exaHPC efforta je veliko pomislekov. Odlčen quote na to temo je: "United States is united but Europe is just an union". Trenutno res izgleda kot da bo Atos požrl nekaj sto miljonov kar tako, kar je nekaj, kar tej firmi uspeva čisto prepogosto. Upajmo, da se v kakem predalu kje skriva kaka primerna inovacija ... Extoll je že ena taka, ki bo gotovo v tej igri in fantom želim veliko uspeha.

Še en zelo zabaven quote je izustil Sterling: "I wish I worked in quantum computing, since then I wouldn't have to deliver anything and I would have more money than I could spend". Ja, situacija je res taka. Tehnologija obljublja, a še ne tako kmalu in vlagatelji kar tekmujejo, kdo bo z njo največ zaslužil. Denarja je očitno dovolj "tam zunaj", le dovolj mamljiv ROI morate znati prikazati, da ga dobite. Kljub temu, da je QC še vedno pretežno sestavljen iz eksperimentov teoretične fizike.

Btw, študentarija je letos znova postavila nove linpack rekorde, nekaj čez 51TF v okviru 3kW. Impresivno, le da linpacka nihče več ne jemlje resno, ker je za realne aplikacije nerelevanten. HPCG se dviga kot resna alternativa in študentarija bo naslednje leto nagrajena tudi za najboljši HPCG rezultat.

Če želite biti naslednje leto zraven, se lahko prijavite za prostovoljca in skrbite za tech stuff v kaki predavalnici (mikrofoni, projektor, priklopi etc). Daleč najcenejši način, da ste v živo z ljudmi, ki tlakujejo IT prihodnost. Priporočam.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

ISC 2019

Oddelek: Znanost in tehnologija
261691 (1001) pegasus
»

Lestvica TOP500 je osvežena

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
105054 (2748) Mr.B
»

ISC15

Oddelek: Znanost in tehnologija
223262 (1180) pegasus
»

ISC14

Oddelek: Znanost in tehnologija
213009 (2097) pegasus
»

ISC13 Lepizig

Oddelek: Znanost in tehnologija
161816 (1275) pegasus

Več podobnih tem