» »

How Geography Made The US Ridiculously Overpowered

How Geography Made The US Ridiculously Overpowered

Chalky ::

How Geography Made The US Ridiculously Overpowered



Izjemno zanimiv video ki govori o tem kako je "Bog obdal ZDA z neverjetno geografsko lego" in dovolj naravnimi viri da se lahko sami preživljajo ne glede nato kakšna je situacija v zunanjem svetu. Vse skupaj je prikazano še na malce drugačen način, to je neke vrste nadaljevanje tiste teme "Bi invazija na ZDA lahko bila uspešna?" ki sem jo odprl nekaj časa nazaj.

Bi invazija na ZDA lahko bila uspešna?
Bi invazija na ZDA lahko bila uspešna?

Kljub temu da populacija ZDA predstavlja zgolj 5% svetovne populacije, imajo kar 30% svetovnega bogastva, ameriška vojska predstavlja skoraj 40 odstotkov svetovnih vojaških izdatkov, ameriška mornarica predstavlja polovico svetovne mornarice. Flota Združenih držav nadzoruje več kot 750 čezmorskih vojaških baz s katerih lahko napadejo v 48 urah. Kljub temu zgornji video ne govori o ameriški vojaški moči ampak predvem o njihovih naravnih virih ki jih imajo na pretek.

Nekaj pomembnih točk:

1. Mississippi river:

Reka Mississippi jim omogoča neverjetno lahek pretok dobrin v Mehiški zaliv in potem v ostale dele sveta.



2. American Midwest:

Ameriški midwest ima praktično neskončno obdelovalne zemlje ki Ameriki omogoča popolno neodvisnost od zunanjega sveta, za povrhu reka Mississippi omogoča ne samo lažji pretok dobrin ampak tudi boljše pogoje za rast koruze, sojinih zrn ter pšrenice. Ameriški midwest ima obdelovalne zemlje v velikosti dveh Francij. Regija proizvede skoraj tretjino celotne zaloge koruze in soje na planetu ter več kot 150 milijard dolarjev skupnega kmetijskega pridelka na leto in vsa ta ogromna kmetijska zemljišča se prekrivajo z največjim svetovnim omrežjem rek preko katerih zlahka vse skupaj izvozijo.



3. Naravna Pristanišča:

The chesapeake bay itself all on its own has a longer coastline than the entirety of india combined when added together the entire coastline of the modern united states is well over three and a half times the length of the entire african continent despite the fact that africa itself is more than three times larger than the united states in terms of overall land this means that the united states coastline on the atlantic gulf and pacific has a greater overall potential for ports than any other country on the earth bar



4. Atlanticn and Pacific Ocean

Atlantski in tihi ocean jim omogoča da nobena države ne more niti blizu njihovega mainlanda. Razdalj med ZDA in Evropo je približno 5500-6000 kilometrov, medtem ko je Kitajska preko Tihega oceana odaljena kar 11.000 kilometrov. Za primer Hitler je moral preklicati invazijo na Anglijo čez Rokavski preliv, ker se je izkazala za preveč logistično zahteven podvig, slo je za pičlih 33 milometrov ožine. Atlantski in Tihi ocean pa sta enostavno prevelika da bi lahko katerakoli država bila sposobna pretovoriti dovolj vojakov na ameriški kontinent.



5. Number one oil producer in the world:

So številka ena po proizvodnji nafte in so popolnoma neodvisni od ostalih držav. Samo Texas proizvede dovolj nafte da ga uvršča na tretje mesto po poizvodnji nafte (za Rusijo in Savdsko Arabijo). Imajo tudi ogromno naftnih rezerv, poleg tega imajo za sosedo še Kanado ki ima prav tako ogromne rezerve nafte. V Texasu se nahajajo največja naftna in plinska polja na svetu, Eagle ford na jugu je postalo peto največje znano naftno polje takoj za ogromnim Burgan Fieldom v Kuvajtu. Permian basin velja za drugo največjo naftno polje na svetu in zaostaja le za "Ghawar Fieldom" ki tvori hrbtenico nafte industrije Savdske Arabije. Texas pa ni edina zvezna država ki proizvede ogromne količine nafte in plina, tu so še Bakken Field v Severni Dakoti, ogromne količine nafte in plina se skriva tudi na obrobju Mehiškem Zalivu, tudi severnem del Alaske (National petroleum reserve) ima ogromne rezerve ter potencialno največje odkritje naravnega plina na svetu Marcellus Shale. Omenjena odkritja so potrojile kapacitete ameriškega zemeljskega prina med 2002-2019. ZDA zdaj proizvedejo več nafte kot Rusija in Savdska Arabija.

Scaramouche3 ::

Ko govoriš o tem, se spomnim na Sowella ki govori celo o Balkanu in zakaj je nam bilo tako težko!

svecka ::

To je bilo včasih, danes pa ko pride do ww3, bodo sam še taktične nukice iz podmornice švasale. Nobena zemlja ti ne pomaga za samooskrbo, če je onesnažena z radioaktivnimi padavinami.

Zgrešena logika iz WW2.

DamijanD ::

Vsekakor je pa dejstvo, da je geografija vplivala na porazdelitev blagostanja po svetu

Miki N ::

Zakaj potem Komanči niso zavladali svetu?

Zmajc ::

Miki N je izjavil:

Zakaj potem Komanči niso zavladali svetu?


Ker sulice in konji za to niso dovolj in ker so imeli 30 drugih plemen ki so jih ovirala.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Zmajc ()

Chalky ::

Še ena velika prednost in sreča ki jo imajo ZDA (poleg obeh oceanov) je da so zares ogromna država. Tudi če bi do invazije po čudežu prišlo bi moral invazijo izvesti iz obeh strani istočasno in popolnoma usklajeno tako iz Zahoda kot Vzhoda kajti ZDA je po površini ogromna do te mere da bi lahko v primeru spopada na Zahodu, Vzhod države zagnal in prilagodil ter podredil svojo industrijo za vojaške namene. Za primerjavo Ukrajina je največja država V Evropi (minus Zahodni del Rusije). ZDA so po površini kar 16x večje od Ukrajine. Ni pogojev da bi lahko katerakoli država ali skupek držav prišle v osrčje ZDA. Poleg tega je v Severni Ameriki 600 milijonov prebivalcev, ki si vojne in konflikta na svoji strani zagotovo nebi želele in bi verjetno celotna Severna Amerika stopila skupaj.

Edini način da ZDA kapitulira je da se posamezne zvezne države same odločijo za odcepitev. To je edini način. Nekateri pravijo da bi lahko notranji konflikt konkretno zamajal ameriški imperij in ga celo pripeljal na rob propada, vendar se jaz s tem ne strinjam. V teh časih si res nihče ne želi državljanske vojne čeprav je določena manjšina v ZDA pripravljena poseči po orožju, pa mislim da je to zgolj napihovanje. Sicer so imeli državljansko vojno vendar skoraj 200 let nazaj. Danes so drugačni časi.

Zaenkrat je dolar še premočan in bo še nekaj časa svetovna rezervna valuta in ni videti da bi se situacija kaj hitro spremenila.

Res je pa tudi to da je do zdaj še vsak imperij propadel in tudi ameriški bo enkrat, samo vprašanje kdaj. Recimo številni radi omenjajo primer rimskega imperija ki je propadel predvsem zaradi notranjih sporov, vendar večina ljudi pozabi omeniti da je bil eden izmed glavnih razlogov za propad rimskega imperija tudi ta da so bili v neprestanih konfliktih in vojaških spopadih s sosedami. Nikoli niso imeli miru, vojne ob njihovih mejah so se bile neprestano. ZDA tega problema nimajo in ima pravzaprav v tem primeru gromozansko prednost in se lahko popolnoma mirno osredotočijo na zunanje konflikte.

Skratka da zaključim, lega jim omogoča nemoteno in neprekinjeno proizvodnjo in inovativnost že od njihove ustave naprej. Kot kaže bo še kar nekaj časa tako.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Chalky ()

Voss ::

Sklepna ugotovitev torej: uničijo lahko samo sami sebe.

Kar pa jim v zadnjih nekaj letih zaradi družbene neenakosti kar dobro uspeva.

Poldi112 ::

Nah, nič jim ne uspeva, gre le za kontroliran umeten konflikt, da se ljudje ukvarjajo z unisex stranšči, s pravico so splava, ukradenimi volitvami, rusko grožnjo, teroristi, ... in pustijo birokratom, da v miru vodijo imperij (oz. investirajo v razvoj človekovih pravice arabcev, kitajcev, slovanov, afričanov, ..., ker so pač srčki).

Zveznim državam seveda ne bi dovolili odcepa. Če ne bi šlo zlepa, bi šlo pa zgrda, kot v državljanski vojni, s katero so si zagotovili dominanco nad kontinentom (oz. so šli belci umirat za črnce, ker so taki srčki, da niso mogli tolerirati izkoriščanja nedolžnih sužnjev).

Za dominacijo morajo:
- odbržati kontrolo nad svojim delom sveta
- preprečiti konkurenta, ki bi dominiral Evrazijo ali Afriko.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

nirburu ::

Tako je. Konflikt v ZDA je umeten in bo povzročil kolaps njihovega obstoječega sistema.
Njihove elite se ga upajo izvajati zato ker imajo alternativo. To je globohomo unitarizem z elementi eskimovstva.

Elite sveta, še posebej v tehnološki dobi se ne ločujejo več na nacionalno pripadnost. Ko si lahko v 24 urah na drugem koncu sveta, ideja o "i'm proud to be american/german/british" nima več tako močne konotacije kot je imela včasih.
Zato tudi ne rabijo več koncepta držav. ZDA je trn v peti temu, ker so ljudje tam bili patriotski, njihov glavni ideal je bila svoboda in so seveda močna država.

Ta tranzicija se je začela nedolgo po 2SV, tam 70'. Namreč v 70' so že dodobra umrli vsi vplivneži, ki še niso bili povsem subvertani od eskimovskega vpliva in njihovim Tikkun olam naukom.

Surstromming ::

Okupacije so danes predrage, raje nascuvas del drzave proti drugemu delu drzave ali kot je ZDA naredila v Ukrajini, proxy vojno.

In ko se idioti pobijejo in je cela drzava v rusevinah, prides s svojim kapitalom in jih pokupis za drobiz (kar bojo ZDA, EU in Kitajska tudi naredile).

Bi bilo pa fino videti en sever/jug spopad. Recimo Teksaski separatizem, pa zraven se nekaj Trumpovih idiotov, da ta nemarna tvorba, ki unicuje cel planet enkrat izgine.

Sicer pa priporocam, fina serija:

Zgodovina sprememb…



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

The US Military is EVERYWHERE (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
558951 (7749) fikus_
»

Umrl pilot, ki je odvrgel prvo jedrsko bombo (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Problemi človeštva
29510745 (10745) lufthammer

Več podobnih tem