»

Amaterski astronom prekosil samega sebe

Meglica Rozeta v ozvezdju Samoroga

Slashdot - Ljubiteljski astronom Peter Shah iz Meifoda v Walesu je napravil odlične posnetke vesolja, ki so osupnili tudi profesionalne astronome. Za svoj projekt je porabil 20 tisoč funtov - v streho svoje lesene lope je izrezal luknjo in vanjo namestil svoj osempalčni teleskop. Več mesecev je čakal na idealne pogoje, saj je na Otoku pogosto oblačno, sedaj pa se mu je končno nasmehnila sreča. Posnel je svetlejše objekte na nebu, to so meglica Opičja glava NGC 2174, galaksija M33, galaksija Andromeda, meglica Goreča zvezda in nekatere druge. Za posnetke je uporabil Orion Optics UK AG8 Astrograph in...

35 komentarjev

Predvidoma najboljši meteorski roj leta 2009 šele prihaja

Space - Če ste zamudili Leonide, Orionide, Perzeide ter ostale podobne meteorne roje, ne skrbite. Glede na napovedi najboljše letos šele prihaja. In sicer meteorski roj Gemindov, kateri so posledica šele pred dobrimi 20 leti odkritega delovanja asteroida oz. najverjetneje ugaslega kometa, imenovanega 3200 Phaethon.

Meteorski roj Geminidov bo imel vrh akrivnosti v ponedeljek, 14. decembra ob 6:00 po našem času. Vendar ne skrbite, saj je ta meteorski roj poznan po širokem časovnem razponu vrha aktivnosti, zato je primerni čas opazovanja lahko tudi eno noč prej/kasneje. Predvidena aktivnost je 100 meteorjev na uro. Za njih je značilno počasno gibanje po nebu in relativno velika svetlost, ob zelo svetlih meteorjih pa tudi tudi obarvanost. Ker gre pretežno za ostanke kamnin in ne ledu, kot je to pri večini ostalih meteorskih rojev, so ti meteorji na nebu dlje časa in se večkrat zgodi, da prepotujejo velik del horizonta, predno ugasnejo.

Za opazovanje letošnjih Geminidov boste vsekakor...

9 komentarjev

Zavajanje kupcev prek interneta se nadaljuje

CNet - Prejšnji teden smo pisali o zaslišanju, ki je potekalo pred odborom ameriškega senata za trgovino, znanost in transport. Na njem so govorili o slabi poslovni praksi podjetij, kot so Webloyalty, Affinion ali Vertrue. Z njimi so namreč veliki spletni trgovci sklenili več milijonov težke pogodbe, po katerih so kupcem tik pred zaključkom nakupa pokazali reklamo s povezavo do teh strani, ki so v zameno za vpisani e-naslov obljubljale popuste. V drobnem tisku je pisalo, da se z vpisom e-naslova kupci strinjajo, da trgovci posredujejo njihove številke kreditnih kartic omenjenim podjetjem, ki so jih nato vsak mesec ostrigli za nekaj deset dolarjev.

Spričo publicitete, ki jo je zaslišanje prineslo, se je vendarle začelo premikati. Nekateri trgovci, recimo Continental Airlines, ne sodelujejo več s temi podjetji. Žal jih večina ne vidi v tem početju nič spornega, čeprav ga je senat označil kot prevaro, tatvino in rop, in čeprav je senat nabral kar nekaj dokumentacije (PDF). Večina trgovcem...

15 komentarjev

Asteroid obvozil Zemljo

Trajektorija leta

Slashdot - Prejšnji petek je, za povprečnega Zemljana povsem neopazno, blizu mimo Zemlje švignil meteorit z imenom 2009 VA. Blizu to pot pomeni približno 14.000 km stran, kar je približno Zemljin premer oz. tridesetinka razdalje do Lune. Zanimivo je, da tega 7-metrskega asteroida do 15 ur pred preletom nihče ni opazil, so pa nato urno izračunali, da ni nevarnosti za zadetek. S tem obiskom se je asteroid uvrstil na tretje mesto zabeleženih najbližje mimoletečih vesoljskih teles: lani je TS26 Zemljo obvozil za 6150 km, leta 2004 pa je FU162 zgrešil za 6535 km. Povprečno sicer takšne obiskovalce dobimo...

66 komentarjev

Novo omrežje za distribuirano računanje EvoGrid

Space - Podobno, kot SETI@home ali pa FOLDING@home, so se tudi molekularni biologi spomnili, da bi lahko koristno uporabili procesorski čas vaših računalnikov. Danes so začeli z reklamno kampanijo za novo omrežje EvoGrid za distribuirano računanje, s katerim bi radi določili pogoje nastanka življenja. V simulaciji bi radi določili kemijsko sestavo prajuhe, sestavo prvih samoreplicirajočih molekul in kemijsko-fizikalne pogoje nastanka le-teh. Program bo namreč simuliral dogajanje v zemeljski prajuhi. Ultimativna želja pa je pojav samoreplicirajoče enote v tej simulaciji - samodejno ustvarjenje simuliranega VonNeumanovega stroja.

Zaenkrat aplikacija še ni na razpolago, bo pa glede na obljube verjetno kmalu.

Snovalci projekta pa že razmišljajo o novih simulacijah (v povezavi z drugimi programi, kot je npr. ChemoGrid), s katerimi bi radi določili najprimernejše biološke enote (zanalašč nisem napisal mikroorganizmov ;) ) za kolonizacijo asteroidov in drugih nebesnih teles.

Izvorna...

3 komentarji

Novo odkritje na observatoriju Črni vrh - tokrat potencialno nevarni asteroid

Novo odkriti potencialno nevarni asteroid

vir: Observatorij Črni vrh
Observatorij Črni vrh - Jure Skvarč je 24. avgusta odkril asteroid, ki pripada skupini Apollo. Zemljini orbiti se bo približal na manj kot 0,05 a.e.. Luna je od zemlje oddaljena 0,0026 a.e. Več si preberite na spletni strani Observatorija Črni vrh. Očitno, da odkritja slovenskih astronomov kar dežujejo.

47 komentarjev

10 najboljših odkritij robotskih vozil Spirit in Opportunity

vir: NASA
Slashdot - Spirit in Opportunity sta na Mars prispela leta 2004 s primarno nalogo iskanja vode na rdečem planetu. Čeprav je bila njuna pričakovana življenjska doba zgolj 3 mesece, po več kot 3 letih še vedno delujeta, s čimer sta seveda presegla tudi najbolj optimistične napovedi.

Na Space.com so naredili pregled njunih odkritij in oblikovali seznam desetih najpomembnejših:

1. Prvi dokazi, da je nekoč na Marsu tekla voda (obe vozili).
2. Zbrani podatki, ki so omogočili oblikovanje prvega temperaturnega profila za Marsovo ozračje (obe vozili).
3. Oba roverja sta posnela oblake, podobne zemeljskim (glej spodnjo sliko).
4. Spirit je posnel prvo sliko Zemlje iz drugega planeta.
5. Spirit je...

12 komentarjev

Viden komet Pojmanski

Slo-Tech - 5. marca se je komet Pojmanski na svoji poti okoli Sonca nahajal najbližje Zemlji (nekaj preko 100 milijonov kilometrov). Trenutno ga je možno opazovati zjutraj pred sončnim vzhodom v ozvezdju kozoroga ( vodič). Svetlost dosega magnitudo 5, torej je komet viden tudi s prostim očesom. Njegov rep je trenutno navidezno dolg več, kot je velika luna, kar je preseglo vsa dosedanja pričakovanja.

Od 5. marca dalje pa se Zemlja oddaljuje od kometa in se bo le-ta manjšal, zato svetujem, da ga astronomski navdušenci opazujejo prvo jasno jutro (morda že jutri).

Komet so prvič fotografirali 29. decembra 2005, da pa gre za komet, pa je prvi ugotovil Grzegorz Pojmanski iz Astronomskega observatorija Varšavske Univerze dne 2....

34 komentarjev

Znanost in tehnologija VII.

Slo-Tech -

Čas je, da malce osvežimo znanje o Sončevih mrkih. Zgodijo se, ko so Sonce, Mesec in Zemlja (v tem vrstnem redu) na isti premici. Čeprav je Sonce mnogo večje od Meseca, je slednji toliko bližje Zemlji, da sta nebu videti približno enako velika. Oddaljenost Meseca od Zemlja se giblje med 350.400 in 399.000 kilometri. Kadar je Mesec blizu Zemlje, popolnoma zakrije Sonce, tedaj govorimo o popolnem mrku, kadar pa je dlje,...

49 komentarjev

Dve novi Saturnovi luni

Plovilo Cassini-Huygens

Slashdot - Ameriška vesoljska agencija NASA je na Saturn poslala vesoljsko plovilo Cassini-Huygens, ki je 30. junija letos začelo krožiti okoli drugega največjega planeta v našem osončju. Plovilo je presenetljivo odkrilo dve novi majhni luni s premerom 3 oz. 4 kilometre. Število Saturnovih lun je tako naraslo na 33, 31. pa je bila odkrita lansko leto. Decembra bo sonda Huygens zapustila Cassini in začela raziskovati skrivnostno luno Titan, ki je večja celo od Merkurja!

2 komentarja